Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Orbán, a kisszerű

2015. május 22. 11:26 - csonka balázs

A rendszerváltás lényege az volt, hogy történelmi tradícióink jogán csatlakozzunk Európához: a szabadság, a szociális jólét és a kultúra otthonához. Csatlakozzunk, azaz osszuk a sorsát. (Orbán akkor még Európa-elkötelezett, fejlődésben hívő, modern politikus volt.)

Csatlakoztunk. Válhatnánk büszke európaiakká is, akik felelősséget éreznek egész Európa jövője iránt.

Tekintettel arra, hogy a schengeni határokon belül szabad mozgás létezik, és egyébként is az unió legfontosabb pillére a mozgás szabadsága, így nem vitásan a menekültügy és a bevándorlásügy az egész uniót terheli. (A menekültek céljai egyébként sem mi vagyunk.) Nem egy nagy agytornamutatvány ez.

A jelenlegi jogi helyzet e kérdésekben nem vitásan rossz, módosításokat igényel.

Orbánnak, a kisszerűnek azonban a hatalom kell. Rájött, hogy ő már (számos ok miatt) nem tud komoly tényezővé válni Európában. Komoly tényezőként ugyanis azt választaná, hogy komoly javaslatokat tesz le az Unió asztalára e kérdésben, és latba veti karizmáját.

Ő azonban ezt meg sem próbálja. Azt a lehetetlenséget hirdeti, hogy e kérdések a tagállamokra tartoznak. Ócska kommunikációs trükkökkel pedig e helyzetből belpolitikai tőkét próbál faragni. A rend nála ezt jelenti: megbüntetni, elzavarni. (Majdnem minden fontos társadalmi kérdésben ez megy: megbüntetni, elzavarni. Ismerős, ugye?)

Egy kisszerű kiskakas a saját szemétdombján játssza az urat.

……

Én is kisszerű vagyok (enyhítem önvádamat: azzá vagyok kénytelen válni), mert ezzel az ócska kérdéssel foglalkozom. Kisszerűség helyett pedig két komoly dologgal is foglalkozhatnék/foglalkozhatnánk:

  1. Komoly javaslatokat tenni a nagyok (az EU) asztalára. (Vö: "nagyszemétdomb" vagy "nagynemszemétdomb" - ízlés szerint.) 
  2. Végre az itthoni komoly kérdésekkel is foglalkozni. (Egészségügy, oktatás, a leszakadás megállítása, sötöbö. Vö: "nemszemétdomb".)

……

Mind kisszerűek is maradunk, amíg azt latolgatjuk lelkesen, hány életet is lehetne elvenni (ingyen) a halálbüntetéssel, ahelyett, hogy (mondjuk) azon töprengenénk felelősséggel, hány beteg életét lehetne (persze drágán) megmenteni korszerű orvosi tudással, egészségügyi eszközparkkal, felkészült és megfizetett dolgozókkal.

Hé, kakas, lazuljá’ má’ le, vagy pucoljá’ innét!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr77481928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.05.22. 16:50:08

"Orbán akkor még Európa-elkötelezett, fejlődésben hívő, modern politikus volt."

Kutyából nem lesz szalonna. Szóval nem, akkor se volt az...

csak egy néző 2015.05.22. 17:17:00

Ellenben, ha fizet valamelyik offshore cégbe bekötött hivatalba a letelepedési engedélyért, akkor jöhet bárhonnan, lehet gyilkos bűnöző, maffiózó, gengszter, csaló szélhámos akkor tárt karokkal várjuk.

2015.05.22. 18:47:10

A posztolót nemigen zavarják a tények. Az EU éppen azokat a kvótákat határozza meg, amelyek alapján az egyes tagállamoknak adott mennyiségű bevándorlót KELL befogadnia. A jelenlegi javaslat szerint az a kvóta Magyarországra a bevándorlók 1,79%-a. Azaz a probléma nagyon is aktuális, és az ország jövője szempontjából fontos.

Ahhoz képest, hogy pár hónapja még azt szajkóztátok, hogy a menekültügy nem valós probléma, mert úgyis mennek tovább nyugatra, most ehhez képest ott tartunk, hogy csak 2016-ig 300 menekültet kell befogadnunk.

A konkrétumok síkján maradva: Mivel is volt eddig problémája a kormányzatnak bevándorlóügyileg?

1) A bevándorlók belépnek az országba, elkapják őket, majd pedig menedékjogot kérnek. Az elbírálási idő több hét, a határozat megérkeztéig pedig az illető szabadon mozoghat. Ezt kihasználva tömegek hagyják el önkényesen a tábort, és vágnak neki Európának mindenféle igazolvány, és hivatalos papír nélkül. Szerintetek melyik ország hatóságai szeretnék ezt?

2) Mint mondtam, az EU közös megoldást akar a problémára, azaz mindenkinek ki kell vennie a részét valamilyen szinten. Tekintettel arra, hogy sajnos ezeknek az embereknek a nagy többsége képzetlen, és sok országban már így is magas a munkanélküliség, a célországokban ezek az emberek a szociális hálót fogják terhelni. Ez nagyon szomorú dolog, de sajnos ez az igazság. Minden ország a lehető legkisebb kvótát igyekszik kipréselni a tárgyalásokon, nem meglepő módon Magyarország is.

Bár nem lenne új keletű dolog az, hogy más országok bebiztosítják magukat, majd ebből a helyzetből elkezdenek oktatni minket, hogy mit és hogyan kellene csinálnunk. Mi meg hajbókolunk, mert hát a Zeju... Azzal nem lehet ellenkezni... Meg merjünk kicsik lenni... Talán nem akkora probléma, hogy még egyszer nem történik ilyen, hanem ugyanazt tesszük, amit a Szlovák, Cseh, Horvát, Lengyel, stb kormányzat.

Nem egy nagy agytornamutatvány ez.

♔bаtyu♔ 2015.05.22. 19:10:45

@A demokrácia leszakadó függönye:

Mit szólnak majd ezek, ha Európa legnagyobb demokráciája beint az EU-nak, mert a többi legfeljebb az USA és Izrael samesza.

Azon is jót röhögtem, amikor a görögöket fenyegették, hogy kizavarják őket EU övezetből a görögök maguk ajánlották, hogy persze, szívesen kilépnek, még jót is tesz nekik. Pontosan tudták ugyanis, hogy az EU-t mesterségesen tartják életben, nem rúgnak onnan ki semmit.

Aztán ma olvasom, hogy a görögöket akár akaratuk ellenére is bent tartják az EU övezetben, majd az adófizetők lenyelik a görög adósság jórészét. Amúgy ennyit az EU-ból való kizavarásról is. Az angolok bármit el fognak érni az EU-nál, mert pontosan tudják, hogy az EP egy kirakat, ingyenélők tömege, néphülyítés. A valódi irányítók az USA és Izrael. Azt is, hogy Egy Mo. talán el lehet zavarni, de egy Angliát soha.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.22. 19:32:13

@csak egy néző:

Aki képes az összeget kifizetni, az már nem kockázat.

midnight coder 2015.05.22. 19:41:50

Nagyon hülye az, aki azt hiszi hogy ebből bármelyik európai ország hosszú távon kimaradhat. Az EU-t vagy egységesen zárjuk be a terroristák és az ősemberek elől, vagy pár évtized múlva itt is ugyanolyan állapotok lesznek mint ahonnan ezek jönnek.

DR. Smit Pal 2015.05.22. 19:54:18

ORBAN VIKTOR A NEMZET MEGMENTOJE !!!
AKI TAMADNI MERI, AZ AZ ORSZAGOT A NEMZETET TAMADJA, ES EGY MOCSKOS HAZAARULO !!!!!!!!!!!

csak egy néző 2015.05.22. 20:20:07

@maxval bircaman szerkesztő:
"Aki képes az összeget kifizetni, az már nem kockázat."
Neked birkapásztor ott a bolgár hegyek között a kunyhódban tényleg nem kockázat.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.22. 20:21:23

25 éve nyaljuk a nyugat seggét. Mi lett azóta jobb?

13 éve nyaljuk az Unió seggét. Mi lett azóta jobb?

SEMMI nem lett jobb azóta, sőt, sokminden ROSSZABB lett az elmúlt 25/13 év alatt.

A Nyugat nyomására a magyar helytartóik szétzüllesztették a magyar ipart és mezőgazdaságot, munkanélküliségbe taszítva emberek millióit a 25 év alatt.

Felszámolták az állattenyésztést, a növénytermesztést, a ráépülő feldolgozóipart. Miért? Hogy legyen piaca az ideömlesztett nyugati szarnak, hogy a nyugati parasztnak, meg a nyugati prolinak legyen munkája.

Nyugati nyomásra számolta fel a magyar "büszkén" az egykori szovjet kapcsolatait, és vonult ki ÖNKÉNT a keleti piacról. Milyen érdekes, hogy amelyik piacáról a magyar hétfőn kivonult, oda az egyáltalán nem finnyás NYUGATI kereskedő kedden be is vonult.

Mi lett a VILÁGHÍRŰ magyar mezőgazdasági kombinátokkal? Mi lett az állami gazdaságainkkal? Mi lett a könnyűiparunkkal? Mentek a levesbe, mert Magyarország nem arra kellett a Nyugatnak, hogy TERMELJEN, hanem arra kellett, hogy VÁSÁROLJA azt, amita Nyugat szállított a boltokba.

Mondjuk a magyarok munkájának a gyümölcse jórészt akkor is eltűnt az akkor kommunista jelmezben pózoló judeo-liberális körök zsebébe, meg a "baráti" országok megsegítésére - nade akkor még a TERMELŐESZKÖZEINK legalább megvoltak - mára azok is eltűntek kézen-közön. Vagy külföldi tulajdonba kerültek a "privatizáció" során "vállalkozóvá" lett ex-párttitkárok kezéből, és a termelés nagyobbik részét külföldre vitték, vagy felszámolták a cégeket, hogy ne legyen KONKURENCIA a Nyugat cégeinek.

Hogy a magyar miből fog megélni, az sose érdekelte a Nyugatot. Adtak a magyarnak "jóáras" KÖLCSÖNT, hogy ha nincs munkája, vagy a béka segge alatt van a jövedelme, akkor is vásárolhasson.

Ráadásul VÉRT HÁNYNAK a legkisebb gesztustól, ami arra irányul, hogy a magyar KELET felé is tájékozódjon.

Ki nyert itthon a kritika nélküli és feltétel nélküli Nyugat-imádaton?

A judeo-liberális csürhének meg a buzilobbinak láthatóan kinyílt a csipája az elmúlt pár évtized alatt.

Mára ott tartunk, hogy a Nyugat még abba is bele akar ugatni, hogy miről lehessen BESZÉLNI és miről NE lehessen beszélni ebben az országban.

A magyar emberek döntő többségének ELEGE van a nyugati befolyásból, meg a judeo-libsik kritika nélküli Nyugat-imádatából.

csak egy néző 2015.05.22. 20:39:33

@Shlomo a halott zsidó terrorista:
Baromarcú öcsém téged sem az eszed miatt tartanak életben.
Tényleg milyen jó lenne, ha megmaradtak volna a mezőgazdaság, ipar, állattenyésztés. Azon kívül, hogy magunkat talán elláttuk volna, kinek tudnánk eladni a felesleget?
Mesélj már, hogy tudnánk versenyezni a kínai és egyéb ázsiai országok olcsó munkaerejével? Ugyan mivel tudna az iparunk versenyezni a nagy nyugati cégekkel szemben, kivenné meg az Ikarus buszainkat, (honnan lenne pénz a fejlesztésekre), mert, hogy a ruszkik nem az tuti. Hogy tudna versenyezni a könnyűiparunk a világot elárasztó olcsó kínai szarokkal?
Honnan lenne pénz az infrastruktúra fejlesztésekre, stadionokra, díszkövezésekre, útépítésekre. Honnan tudnának ilyen mérhetetlen sok milliárdot ellopni?
"Mára ott tartunk, hogy a Nyugat még abba is bele akar ugatni, hogy miről lehessen BESZÉLNI és miről NE lehessen beszélni ebben az országban"
Mára már ott tartunk, hogy a kormány abba is bele akar ugatni, hogy a lakásomban a tv csatornák milyen sorrendben kövessék egymást.
"A magyar emberek döntő többségének ELEGE van a nyugati befolyásból, meg a judeo-libsik kritika nélküli Nyugat-imádatából."

Nem jól mondod baromarcú. A magyar embereknek ebből a populista, demagóg, cinikus, tolvaj bandából kezd elege lenni és a hozzád hasonló agyatlan, mellveregető, magyarkodó köcsögökből.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.22. 20:47:42

@csak egy néző:

nem szoktam elolvasni a kommentjeidet, úgyhogy ne strapáld magad :)

csak egy néző 2015.05.22. 21:02:28

@Shlomo a halott zsidó terrorista:
Persze baromarcú nem szoktad, én meg el is hiszem, csak nem tudsz rá értelmesen reagálni te idióta f@szszopó.

Netuddki. 2015.05.22. 22:16:16

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Na, a diktátorod kapott egy sallert az "EU"-tól:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=juFxBhDSK9s

A baromarcú komolyan azt hitte, hogy ha itthon szidja az EU-t akkor a XXI. században nem tudják meg "odafönt"? Diplomáciailag még érdekes lehet mit jelképezett a tasli és a lediktátorozás...

Ad Dio 2015.05.22. 22:30:07

Mit nem adnék ha végre egy-egy témát képes lenne egy blogbejegyzés _tárgyilagosan_ körbejárni... de ez teljesen kiment a divatból... hívők blogolnak, másik hívők kommentelnek pro meg kontra... ócska cirkusz az egész... közélet?... ehhh... közös köpőcsésze maximum...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.05.22. 22:30:12

Setét ország, setét vezér,
Utálnak is minket ezér'...
;-)

kvadrillio 2015.05.22. 23:17:53

orbánka AZ EP HÜLYEGYEREKE ! JUNCKER BÁCSI ÚGY RÁNGATJA, POFOZGATTYA, MINT EGY DEBIL GYENGEELMÉJŰT.....

kvadrillio 2015.05.22. 23:18:53

@kvadrillio: de...az is lehet, hogy juncker papa súlyos szenilitásban szenved...:)