Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Honnan származunk?

2014. november 23. 23:09 - csonka balázs

Rövid agytorna arról, kik vagyunk

Képzeljünk el egy tornasort! Te állsz legelöl, melletted az egyik szülőd, amellett a nagyszülőd, amellett a dédszülőd, és így tovább, szépen sorban a generációk szerinti rendben.

A tornasorban a második-harmadik-negyedik végigélte a világháborúkat. A hetedik Petőfi kortársa volt, és lehet, hogy a szabadságharcban lelte halálát. A tizenötödik kitartott Rákóczi mellett, elődei a huszonharmadikig a török korban éltek. A huszonötödik Mátyás alattvalója volt, pedig nem áll valami messze – vicces, hogy nem látott krumplit és nem különbözött a bal és a jobb lábbelije! A harmincadik túlélte a nagy pestisjárványt, a fekete halált. (De a többiek is túléltek mindenféle himlőt, kolerát, tífuszt és egyebeket.)

Messze te vagy mind közül a leggazdagabb. A sorban a tízedik egész életében nem hordott összesen annyi cipőt, mint ami neked van most – még ha nagyúr volt se. Ha most hirtelen körbenézel a klaviatúra mögül, akkor szinte csak olyan dolgokat látsz, amit a sorban negyedik el sem képzelhetett. Finomított kristálycukor? Meleg víz? Gyufa? Sí-aláöltözék? Bélféregtelen állapot? Fürdőgatya?

De menjünk tovább, és képzeljük el, hogy melletted állnak egymás mögött a szüleid. Mellettük oszlopban a nagyszüleid, mind a négyen, majd a dédszüleid oszlopban mind a nyolcan, ésatöbbi. Az oszlopba rendeződött felmenőid száma oszloponként a 2 hatványait teszik ki, azaz 2 szülő, 4 nagyszülő, 8 dédszülő, 16 ükszülő, 32 szépszülő. Figyelem! A tízedik helyen már 512 felmenő áll az oszlopban! A Rákóczi mellett harcoló generációban már 16.384! Bizony! Ez a huszonötödiknél (Mátyás korában) 33 és fél millió!!

Persze csak elvben! Mert már körülbelül a 27. oszlopban elvben annyian állnának, mint a korabeli Európa teljes lakossága, ami persze lehetetlen. Addigra (pontosabban azóta) az egész összekuszálódott, és egy csomó ember összevissza áll, egyszerre több helyen is, kölcsönös összefonódásokkal keresztül-kasul.

Viszont egypár dolgot a nagy számok törvénye (örvénye) alapján teljes bizonyossággal levonhatunk:

Gyakorlatilag bizonyossággal állíthatjuk, hogy minden ma élő, európai gyökerű emberrel van valamiféle közös ősünk mondjuk a harmincadízigleni felmenőkre nézve. Károly herceggel is, és a krími oroszokkal is rokonságban vagyunk.

Gyakorlatilag bizonyossággal állíthatjuk, hogy mindannyiunkban csorog eltérő arányban mindenféle népek véréből egy kevés, szóval óvatosan a cigányozással-zsidózással-dánozással és egyebekkel! Ugyanekként van nemes és cseléd vér is mindenkiben egyaránt.

Gyakorlatilag bizonyossággal állíthatjuk, hogy (nagyjából mondjuk) a tízedik felmenőink idején és előtte a felmenőink egymással teljesen ellentétes oldalon állva, külön nyelvet beszélve, egymás ellen harcoltak. Nincs jog- és eszmefolytonosság!

Ej, de jó is lenne mind barátságban és békében lenni - legalább a felmenőimmel!

 

Ha tetszett ez az írás, lájkold, kommenteld és oszd meg! Ha nem tetszett, kommenteld. 

komment
süti beállítások módosítása