Arra jutottam...

köz+gondolkodás

A baloldali feladatokról

2014. november 21. 10:21 - csonka balázs

Az esélyteremtő demokrácia felé

Azt állítom, hogy erős baloldalra van szükség. Ez elsősorban a baloldali politika társadalmi közbeszédben való markáns jelenlétét, másodsorban pedig mértékadó személyek felelősségvállalását jelenti.

A baloldali politikai gondolkodás nem csak a jelenlegi hatalomgyakorlással szemben állást foglalók ügye: az egészséges, erős baloldal az egész társadalom szempontjából alapvetően fontos. A társadalom ugyanis egy dinamikusan változó rendszer, amely részben természettudományos törvényszerűségek, részben pedig aktívan befolyásolható illetve passzívan ható társadalmi tények, aktusok, törvényszerűségek által meghatározott.

(Ráadásul a baloldaliság nem egyenlő csupán a magukat baloldaliként definiáló ellenzéki pártokkal, csoportosulásokkal, mint ahogy egyes kormányzati intézkedések viszont nyugodtan tekinthetők baloldalinak.)

A társadalmi változások vektorait mi magunk, a társadalom tagjai határozzuk meg, akaratunk és felelősségvállalásunk szerinti arányban. A társadalom mozgásai akkor tudnak a legigazságosabb irányba mutatni, ha a társadalom minél több tagja (nem csak természetes személyek, de civil szervezetek, pártok, egyéb személy-összességek) is részt vesz/vesznek az irány mutatásában. A detektálható, és tényleges ható egyes vektorok összessége határozza az egész társadalom mozdulását (jó esetben: fejlődését), ami természetes módon visszahat az egyesek életére, lehetőségére.

Ha a baloldali politika a mozgató körből hiányzik, akkor egyszerűen a társadalom fosztja meg magát attól, hogy a felmerülő kérdésekre való válaszok közül a legszélesebb látószögben keresse a megoldást, függetlenül attól, hogy az aktuális hatalom balos vagy jobbos-e.

Ezzel természetesen azt is állítom, hogy ugyancsak hiba lenne a jobboldali politikát, mint létező szükségszerűséget egészében elutasítani és a kirekesztése végett tevékenykedni.

A fentiekhez képest a jelenlegi magyarországi helyzetben elsősorban alapvető kérdéseket kell megfogalmazni, és azokra meg kell hozni a válaszokat akként, hogy ezt a folyamatot ne befolyásolja semmilyen módon sem a jobboldal öndefiníciója, sem a jelenlegi baloldali vagy magukat baloldalinak tekintő (önjelölt) politikusok személyi köre.

Mi tehát a baloldali gondolkodás lényege?

Szerintem (ez fontos lehet, hogy csak szerintem) a baloldaliság fix pontjának meghatározása viszonylag egyszerű:

A baloldaliság az esélyteremtő közösség támogatása, amely a társadalmi újraelosztás (redisztribúció) során az eredeti elosztásban hátrányosabb sorsra jutott rétegeket részesíti előnyben, és a legszélesebb társadalmi hasznosságra törekszik, nem csupán pénzügyi vagy gazdasági, hanem mindennemű javak tekintetében.

Az állam tehát ne a gazdag (az egyszerűség kedvéért: magas jövedelmű és/vagy jelentős vagyonnal bíró) rétegeket támogassa.

A jelenlegi politikai helyzet (és az én személyes ízlésem) azt teszi számomra szükségessé, hogy ezen definíció mellé rendeljem elválaszthatatlanul a patriotizmust, a türelmet és a demokrácia iránti elkötelezettséget.

A patrióta gondolkodás szakít azzal a meggyőződéssel, hogy a nemzet tagjai csak azok lehetnek, akik közös vérségi leszármazói a magyar ősöknek. Ezzel szemben a nemzet tagjának tekint mindenkit, aki maga a nemzet tagjának kívánja tekinteni magát. Ha valaki részt vállal a közösség munkájából, pénzügyeiből, a társadalom reprodukciójából (demográfiájából) vagy kultúrájából bármilyen kis részben is, az a nemzet fogalmából nem zárható ki. A patriotizmus befogadó: mindenkit beenged, aki magyar, és aki a magyarországi vagy határon kívüli magyar közösséghez szeretne közösségalkotóként, felelősségviselőként és feladatvállalóként tartozni.

A patriotizmus a jelenlegi elsöprő erőre törekvő, a kívül rekedtek ellen irányuló türelmetlen nacionalizmus ellen lép fel.

A türelem az igazodásra késztetés teljes elutasítását, a minden gondolat iránti nyitottságot jelenti.

Demokrácia alatt azt értem, hogy a közösség számára címzett döntéseket a legszélesebb igények felmérése és érvényesítése mellett a lehető legnagyobb érintett személyösszesség hozza meg. Ezen elveket a delegált döntéshozatal esetén a képviselet szabályzó rendelkezéseinek és a gyakorlatnak is követnie kell.

A baloldali definícióképzésnek tökéletesen figyelmen kívül kell hagynia a (jelenleg létező) jobboldali rendező elveket, alapvetéseket, definíciókat, illetve személyeket, véleményhordozókat. Ezekhez nem szabad igazodni az önmeghatározásnál. Az egyes operatív döntések során természetesen szükséges lehet az ellentét megjelenítése, de az ahhoz való alkalmazkodás, vagy attól függő állásfoglalás nem.

Feladatok

A jelenkor tüntetései, a politikai mozgolódások alkalmasak arra, hogy láthatóvá tegyék azokat a társadalmi elégedetlenségeket, amelyeket a kormány okozott (és amelyek csak részben vezethetők vissza a baloldali gondolkodástól való eltávolodásra), azonban önmagukban alkalmatlanok arra, hogy szervező és rendszerező erőkké váljanak. Tudja azt a kormány is, hogy tömegnek szóló  „szerveződjetek!” kiáltás elszáll azonnal a szélben.

A feladat tehát a szerveződés. Ehhez találkozók, tematikus mini-konferenciák, nyílt és zárt találkozók, publikációk, előadások kellenek – ezekhez pedig pénz. Be kell látni, hogy ilyen eszközökkel jelenleg csaknem kizárólag a régi, és ezért joggal felelőssé tett pártok, szervezetek, személyek rendelkeznek. Ezek történelmi felelőssége, hogy a színpadról lelépjenek, de egyben a maradék személyes lehetőségeiket felajánlják a baloldali eszmének: esztétikailag tiltakozom, de nem látok más lehetőséget, mint azt, hogy a régiek által szervezett fórumokon tőlük mindenben független, de a baloldaliság mellett elkötelezett új szervezetek és személyek kapjanak lehetőséget – és éljenek is velük. A feladat tehát a régiek részéről a lehetőségek kinyitása, az újak részéről pedig ezen lehetőségek kihasználása.

Nem könnyű, de ez egy kis ország. Meg kellene csinálni. A haza érdekében, hogy legyen alternatíva.

(Kormánypárti barátaimnak mondom, hogy a komoly alternatíva létezése nyilvánvalóan bölcsebb döntésekre készteti a kormányt is.)

Ha tetszett, lájkold, oszd meg, kommenteld! Ha nem tetszett, akkor is, de legalább kommenteld! :-)

komment
süti beállítások módosítása