Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Az elmaradt párbeszéd az energiáról

2014. november 26. 22:01 - csonka balázs

Az óceán egy cseppjében az egész óceán benne rejlik. Az energiáról szóló közbeszédben az egész rendszerünk, közgondolkodásunk hibái benne vannak. Ugyanis.

A kormány (NER) viszi a saját álláspontját a Paks II projektről és a Déli Áramlatról. Az ellenzék (a NER-en kívüliek) pedig rámutatnak ezek hibáira, arra, hogy kitesszük a jövőnket az oroszoknak.

De senki nem indítványozza annak a nemzeti szintű megvitatását, hogy mi a túró legyen itt akkor, ha majd elfogy a gáz, az olaj és a szén. Mindenki tudja, hogy egyszer el fog fogyni, habár az erre vonatkozó jóslatok változóak. De mi legyen akkor, ha elfogy? A NER-hívők is elgondolkodhatnának, ha Oroszországból (tök mindegy miért) egyszercsak nem jön gáz egyik vezetéken sem, és nem jön atom-fűtőanyag sem, akkor mi lesz?

Erről miért nem beszélünk? Erről miért nem születnek közszájon forgó tanulmányok? Amikor 20-30 évre előre tekintünk, akkor miért csupán azt elemezzük, hogy akkor hogyan fogunk állni a kölcsöntörlesztésekkel? (Irgalmatlan hátrányosan.)

A NER-hívőktől azt kérdezném, hogy tegyük föl, oké, megvalósul a Pakskettő és a Déli Áramlat is – de ettől még kellene egy alternatív terv is, ami kizárólag rajtunk, magyarokon múlik. Mert ilyen nemzeti átfogó programról, ugyebár, szó sincsen. Baj esetén ennek kellene működni, de egyébként a fentiek őrülten előnyös megvalósulása esetén is szépen rá kellene állni egy olyan rendszerre, ami csak a mienk, nem függünk se a ruszkiktól, se mástól (ha már annyira szeretünk népnemzetben gondolkodni). A NER-en kívüliek pedig ne csak azt mondják el (bármilyen szakszerűen is), hogy miért alkalmatlan és hátrányos a kormány igyekezete, de azt is, hogy mi legyen a kormány által preferált programok totál bedugulása esetére.

Gondolhattok tőlem bármit az „elmúltnyócévről” – engem az elkövetkezendő 30 év érdekelne ebből a szempontból.

…Azért óceáncsepp, mert mindenféle szirszarokról vitatkozunk itt sokszor, de nincs, aki nyugodtan, szépen gondolkozna, vagy gondolkozásra serkentene a horizonton messzebbre nézni.

 

Ha tetszett, akkor oszd meg, lájkold, kommenteld. Ha nem tetszett, akkor kommenteld.

komment
süti beállítások módosítása