Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Választójog és általános iskolai végzettség

2017. augusztus 12. 00:37 - csonka balázs

A Jobbik azt javasolta, hogy a választójogot általános iskolai végzettséghez kellene kötni. Munkahipotézisként vegyük ezt a javaslatot egy pillanatra komolyan, és tegyük föl az adódó kérdéseinket.

1. Képzeljünk el egy analfabéta embert. Becsületes az illető. Utcaseprőként, takarítóként vagy egy piaci zöldséges kisegítőjeként dolgozik. Lomizik, gombászik.  Vajon etikus-e ettől az embertől jogot elvenni, ahelyett, hogy adnánk neki lehetőséget, például ingyenes (esti) oktatás formájában? Arra nem jut? Ha nem jut, akkor emiatt nem inkább szégyenkezni kellene ahelyett, hogy jól elvesszük a választójogát? Bátor dolog ez? Etikus dolog ez? Bölcs dolog ez? Hogy jutottunk idáig, hogy erre nem jut?

2. A magyar állam nem vezet arról nyilvántartást, hogy ki mit végzett. Így a választásokra vinni kellene az általános iskolai bizonyítványt? És a választási bizottság tagjai lapozgatják majd, hogy tényleg végzett-e az illető? Fölülbírálja, megméri a szavazópolgárt?

3. Vagy pedig hozzájárulunk, hogy mindannyiunk pontos végzettségéről adatbázist vezessen az állam?

4. A külföldön megszerzett idegen nyelvű bizonyítványt le kell fordítani hivatalos iratként, vagy a választási bizottság dönti el, hogy az illető irat egyáltalán iskolai bizonyítványnak minősül-e?

5. Hogyan lehet föloldani azt a feszültséget, ami két olyan ember között alakul ki, akik közül az egyik hét magyar osztályt végzett magyarul, a másik (mondjuk) kilenc osztályt, de azt románul, szlovákul vagy szerbül? Melyikük szavazhat? És melyikük nem? És össztársadalmilag miért hasznosabb, helyesebb az egyik, mint a másik?

6. Mit kezdünk azzal a helyzettel, hogy ha az általános iskolai végzettséghez kötődik a választás jog – akkor logikusan bizonyos politikai erők célja a minél alacsonyabb iskolai végzettség elérése lesz?

7. Tulajdonképpen mi a baj az analfabétákkal vagy a funkcionális analfabétákkal? Az, hogy nem lehet rájuk hatni, mert nem tudnak olvasni, vagy az, hogy nagyonis lehet rájuk hatni, mert nem tudnak olvasni? És azokkal, akik ezt nagyonis ki szeretnék használni, azokról hogy-hogy nincs szó? A csalárd ráhatással miért nem foglalkozik a javaslat?

8. És akinek elveszett a bizonyítványa? Az mit tegyen? Önnek megvan?

9. Megy a körzeti orvos szavazni. – Doki, hol az általános iskolai bizonyítványa? – Anyámnál van Csólyospáloson a padláson. – Akkor nem szavazhat, doki. Viszlát. Így?

10. Mozgóurna a kórházban. Jajbocsánat, otthon felejtettem a bizonyítványomat, amikor bejöttem a kemóra!

11. Szavazni csak a szavazólapon szereplő jelöltekre lehet. Azokkal nincs semmi baj, csak azokkal, aki szavaz rájuk? Vagy ha a jelöltekkel baj van, hogyan szerepelhetnek a szavazólapon?

.        .        .

És ha így feltettük a kérdéseket, próbáljunk meg rájuk bölcs válaszokat adni!

gomba_1_1.JPG

 

217 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr912740932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desw 2017.08.12. 21:32:21

@nick papagiorgo:

"Miért csökken a szavazatuk az idő múlásával? A "nyuggerek" már elnézést, de végigdolgozták az életüket,"

A legtöbbjük 50 éves kor körül ment el nyugdíjba . . .

" közben folyamatosan fizették a nyugdíjjárulékot, . . ."

Jaja! Jó kis láblógatós munkahelyek a Kádár rendszerben, mi? KMK és társai . . . Ne nevettess!

" tehát tulajdonképp a saját pénzükből élnek. Nem állami csecsről."

Aha! Csak szólok, hogy a kádári hiteleket vissza kellene ám fizetniük, amit bizony az ő láblógatos melóhelyeikre és nyugodt életük biztosítására lett elszórva. A rendszerváltáskor 60-65% körül volt az államadósság!

"Most miért kell az ő szavazatukat csökkenteni? Azért megy nagy, homogén tömeg?
Az, hogy a politikusok nekik kedveskednek, az az ő hibájuk?"

Nem, ez a demokrácia és általános szavazati jog hibája!

„Amint az emberek rájönnek, hogy pénzt szavazhatnak meg saját maguknak, az a köztársaság végét jelenti.” – Benjamin Franklin

desw 2017.08.12. 21:34:11

@6.Lenin:

" Minden értelmes ember, mert talán ő is lesz nyugdíjas. "

Nyugdíjas igen. De nyugdíja nem lesz -- vagy csak egy tál rizs -- a mai 40-50 évnél fiatalabbaknak

6.Lenin 2017.08.12. 21:35:19

@Szaktanár:

Ezek szerint minden szavazásra jogosult polgárról kellene valamilyen kartoték, hogy ki mit érdemel ki a .... Kitől is?

A királytól, császártól? Nem létünk már ezeken túl?

Értem én az elméleted, de már régen túlléptem ezeken.

emzéperiksz 2017.08.12. 21:37:27

Arra vajon vonatkoznak a törvények, aki nem végezte el a nyolc általánost? A válasz igen. Ebben az esetben pedig neki is joga van ahhoz, hogy megválassza azokat, akik a törvényeket hozzák. Mindenkinek legyen választójoga egy demokráciában, akire a demokráciában elfogadott szabályok vonatkoznak - nekem ez a véleményem.

Szaktanár 2017.08.12. 21:38:08

@6.Lenin: nem tudom, milyen kartotékra gondolsz, amennyire én tudom, a jelenlegi választási rendszer alapján igen pontosan van azonosítva az ember, ennyi adatból már most meg lehet simán mondani, h elmúlt-e 18, van-e mo-i állandó lakhelye, és fizet-e adót, vagy épp hallgató-e a felsőoktatásban. nincs szükség semmiféle extra ellenőrzésre, elég a most ismert adatokkal dolgozni.

6.Lenin 2017.08.12. 21:40:26

@desw:

Sajnos vihar van éppen és kimaradozik a netem. Már két hozzászólásom amit neked címeztem elszállt.
Ezek nem az igazi kérdések, amiket te feszegetsz.
Amik fontosak, azokról már írtam másnak is korábban, nem ismétlem.

Ma, bármit korlátozni egy túlhaladott dolog.
Ez a korlátozás is az.
Ma Euróbán nem egy nyerő felfogás. aki erőlteti, el is bukik rajta.

desw 2017.08.12. 21:41:58

@nick papagiorgo:

"azért hajtanak a szavazatukra, mert azt hiszik, hogy egy egyszerű eszközzel (nyugdíjemelés) meg lehet venni. Ez persze nem igaz, most se szavaz minden nyugdíjas a Fideszre, meg régebben se szavazott az MSZP-re stb."

Mivel mindegyik párt emeli a nyugdíjakat . . .

"De ez nem a nyugdíjasok hibája.
"Ráadásul ők már kb 0 érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, "

Az a nulla bizony 38%-a a választóknak.

jellemzően nem alakítanak "nyugdíjaspártot", nem tüntetnek stb, tehát csak egyben reménykedhetnek, hogy emelik a nyugdíjukat. "

Pedig több nyugdíjas párt is van már . . .

Szaktanár 2017.08.12. 21:42:31

@emzéperiksz: na de miért? van előtted 3 pohár bor. aki elvégezte a 8 általánost, az meg tudja állapítani, h melyik a mérgezett, mert megtanították neki (technikailag lényegtelen ennek a kivitelezése, az elv a fontos. mondjuk legyen az a mérgezett, amelyik kék a fagyállótól). szóval az a szabály, h neked meg kell innod azt a poharat, amire egy random ember rábök. nem tudod, h egy professzor, vagy egy háromáltalánosos fog a sorsodról dönteni, de te meg akarod adni mindenkinek a lehetőséget, h rábökhessen arra a neki szimpatikus pohárra. elég bátor vagy, na

desw 2017.08.12. 21:44:31

@6.Lenin:

Persze, én is tudom, hogy nem lesz ebből az szja cenzusból semmi, mert inkább mennek a birkák a falig, mintsem belássák, hogy rossz úton vannak. Tojok rá, nem érint, csak beszélgetünk róla!

6.Lenin 2017.08.12. 21:44:32

@Szaktanár:

aztán majd valaki kéri a nemi identitás szerinti korlátozást, hiszen a A-Z-ig nincsenek utódok, tehát haszontalan a közösség szempontjából, a munkaerő nem termelődik ujjá, nem lesz aki megtermeli a jövő generációjának a .......akármijét is.

5let lenne több is, de minek. ezek meghaladott elképzelések ma.

Szaktanár 2017.08.12. 21:47:52

@6.Lenin: RAJTAM azt kérheted számon, amit ÉN javasoltam, mert azt meg tudom indokolni, h miért gondolom úgy, ahogy. amit nem mondtam, azt ne add a számba - szóba sem került részemről a nemi identitás alapú szűrés, és egyáltalán nem is támogatom ezt. a nemi identitás nem függvénye az adózásnak. a nem adózás függvénye az adózásnak.

6.Lenin 2017.08.12. 21:53:48

@desw:

De nem lenne értelmesebb arról beszélni, hogy miként kéne valamilyen ütőképes- valódi alternatívát nyújtó ellenzéket létrehozni?

Miként lehetne meggyőzni a sok választásra jogosultat, akik önként nem vesznek részt a döntésekben, csak a pofájuk jár?

Lenne választó. De most őszintén.

Még a tanult értelmes emberek is elgondolkodhatnak azon, hogy olyanokra szavazzak, akik ilyen marhaságokkal foglalkoznak? mit tesznek majd kormányon?

Azzal fognak baszakodni, hogy kartotékokat vezetnek majd a tököm méretéről is? Hátha beleköthetnek majd valamilyen jogomat korlátozandó szándékkal?
Megérné rájuk szavaznom?

Ezért tartom értelmetlennek ezt a vitát. Ezt a jogot nem lehet, és nem is szabad korlátozni, meg talán nem is olyan sokára értelmetlenné válik, hiszen mindenki elvégez valamilyen iskolát.

Akkor majd keresünk más okokat a balfaszság helyett?

Meg kell győzni a választókat, hogy ki a fasza gyerek.

6.Lenin 2017.08.12. 22:01:17

@Szaktanár:

Sajnos láttam, átéltem már olyanokat, hogy először csak ez, aztán még sok más is következett, mert az első nem hozta azt az eredményt, amit elvártak volna.
Ismert elméletek a mások jogainak a korlátozása. Máshol mi is elítéljük.

Mondjuk elsőként nem szavazhat bizonyos körhöz tartozó, aztán már a véleményét se mondhatja el.
Milyen jogon pofázhat mások dolgába?
Aztán majd el kell keríteni a lakhelyeiket, vagy megjelölni valamilyen színű csillaggal.

Nehogy már a nyavalyás szavazzon is, vagy a pofáját járassa itt nekünk, kultúrembereknek.

Persevant 2017.08.12. 22:04:43

@Szaktanár @nick papagiorgo: Teljesen egyértelműen a romák kizárása a Jobbikos kezdeményezés célja. Vak aki nem látja. Én nyilván nem értek egyet ezzel a javaslattal (kultúremberként nyilván nem vagyok rasszista). Ahhoz sem kell Nobel díjasnak lenni, hogy tudjuk: hazánkban a 8 általánost el nem végzettek körében a romák aránya a legmagasabb. Vagy megfordítva: a cigányok körében a legmagasabb a 8 általánosnál kevesebbet elvégzettek aránya.

desw 2017.08.12. 22:08:07

@6.Lenin:

Az a párt nyer, amelyikre a választók többsége szavaz.

A választók többsége viszont állami csecsről él, így csak olyan párt nyerhet, amelyik nekik, azaz az eltartottaknak kedvez.

Ez ugyan marha demokratikus, így örülhetnénk, csak sajnos ez olyan gazdasági folyamatokat generál, amelyek miatt az ország egyre nagyobb szarban van. Pl. minden értelmes ember tudja, hogy a nyugdíjrendszer gyakorlatilag bedőlt, nyugdíjcsökkentés kellene, de persze emelés van, mert a 3 millió nyugger ellen nem lehet választást nyerni.

=> az ország hosszútávú érdekeit és a fenntarthatóságot szolgáló párt programmal nem lehetne nyerni a demokrácia és általános zavazati jog miatt, mert pl a nyuggereknek is meg kellene szavazniuk a nyugdíjcsökkentést, az állami sóhivatalokban segget meresztő bürokratáknak a bürokráciacsökkentést, . . .

Szaktanár 2017.08.12. 22:08:15

@6.Lenin: sajnos teljesen másról beszélünk, én megosztottam a gondolataimat arról, h sztem h lenne igazságos egy választási rendszer, te meg jössz itt a "vmilyen színű csillaggal", "bizonyos körökkel", "lakhelyek elkerítésével". amíg ezeket a reflexeket nem vetkőzöd le, és nem érted meg, h nem faji, vagy nemi szegregációt támogatok, hanem a közösbe való hozzájáruláson alapuló, a nemi identitást, vagy származást figyelmen kívül hagyó szavazást, addig nincs miről beszélnünk.

Szaktanár 2017.08.12. 22:10:34

@arbiter elegantiarum: akkor felteszem így a kérdést: miért jó az neked, h olyasvki dönt a te sorsodról, akinek nincs meg a 8 általánosa, függetlenül a származásától/bőre színétől? továbbá: vajon ha valóban úgy van, ahogy állítod, és a romák közötti a legmagasabb az aluliskolázottság, akkor az vajon a jobbik hibája-e? na most ezek szimpla gondolatébresztő kérdések, bármiféle rasszista felhang nélkül.

desw 2017.08.12. 22:13:38

@emzéperiksz:

"Arra vajon vonatkoznak a törvények, aki nem végezte el a nyolc általánost? A válasz igen. Ebben az esetben pedig neki is joga van ahhoz, hogy megválassza azokat, akik a törvényeket hozzák. Mindenkinek legyen választójoga egy demokráciában, akire a demokráciában elfogadott szabályok vonatkoznak - nekem ez a véleményem. "

Ez jó nagy butaság! Pl egy norvég állampolgárra is a magyar törvények vonatkoznak Magyarországon, mégsem szavazhat.

6.Lenin 2017.08.12. 22:27:21

@Szaktanár:

Te sem érted.
Egy analfabétának, wc puculónak is lehetnek gyerekei, akiket tisztességben felnevel, és ha már neki nem adatott, a gyerekeit taníttatja, hasznos tagjai lesznek a társadalomnak. az ő munkája is valamilyen szinten hasznos, hiszen a sok kultúrembernek nem kell megennie a saját szarát. Ez miért nem hasznos?
Miért kéne egy közösség tagjait bármilyen osztályozásnak kitenni?

És mi van, ha valaki eldönti helyetted, hogy neked kell majd eltartanod sok millió semmire sem képes embert? Neked kell dolgoznod helyettük is?
És ők fogják majd a szavazatukkal eldönteni, hogy neked mennyit kell majd dolgoznod, hogy ők jól éljenek. Azt majd igazságosnak fogod tartani? Ők meg majd termelik a helyetted is a további semmit sem termelőket, de általad eltartottakat.
Akkor is lelkes leszel?

6.Lenin 2017.08.12. 22:29:59

@desw:

"norvég állampolgárra ", ezzel a választási törvényből kizárta magát. Uniós képviselőkre szavazhat talán nálunk is.

Szaktanár 2017.08.12. 22:37:47

@6.Lenin: "Egy analfabétának, wc puculónak is lehetnek gyerekei, akiket tisztességben felnevel, és ha már neki nem adatott, a gyerekeit taníttatja, hasznos tagjai lesznek a társadalomnak. az ő munkája is valamilyen szinten hasznos, hiszen a sok kultúrembernek nem kell megennie a saját szarát."

teljes félreértésben vagy, leírom legutoljára, nagyon leegyszerűsítve, h mit próbálok kifejezni. röviden:
dolgozik -> adózik -> szavazhat
nem dolgozik, vagy nem él mo-n -> nem adózik -> nem szavazhat

tényleg nagyon leegyszerűsítettem, de ez a lényeg.

"És mi van, ha valaki eldönti helyetted, hogy neked kell majd eltartanod sok millió semmire sem képes embert? Neked kell dolgoznod helyettük is?"

éppen ilyen a választási rendszer most mo-n. a marha nagy egyenlőségben egy szűk réteg tartja el a sok millió, semmire nem képes embert, de azért isten őrizz, h ennek a sok millió, semmire nem képes embernek elvegyek a szavazati jogát. hánehogymá el kelljen végezniük 8 rohadt osztályt, h kapjanak vmi minimálbéres melót, amiből adóznak. mi az, h enélkül nem járna szavazati jog, csak úgy a semmire?! fasizmus!

6.Lenin 2017.08.12. 22:43:24

@desw:

"Az a párt nyer, amelyikre a választók többsége szavaz.

A választók többsége viszont állami csecsről él, így csak olyan párt nyerhet, amelyik nekik, azaz az eltartottaknak kedvez. "

Ez igaz. Aztán a választók szavaztak 2002-ben, meg 2010-ben is. sőt 14-ben is, meg fognak jövőre is. Volt ilyen is, meg olyan is. 90 óta mindenféle.

Még van néhány hónap a meggyőzésre, hogy hová is érdemes voksolni.
Inkább ezzel kéne molyolni.
szerintem.

6.Lenin 2017.08.12. 22:46:43

@Szaktanár:

Látom nem értetted.
Majd, ha mások eldöntik, hogy sok millió analfabéta migrire neked majd dolgozni, és erről ők is fognak szavazni.
Ilyen lelkes leszel akkor is?
Akkor rólad fognak mások dönteni.

desw 2017.08.12. 22:47:39

@6.Lenin:

"És mi van, ha valaki eldönti helyetted, hogy neked kell majd eltartanod sok millió semmire sem képes embert? Neked kell dolgoznod helyettük is?
És ők fogják majd a szavazatukkal eldönteni, hogy neked mennyit kell majd dolgoznod, hogy ők jól éljenek. Azt majd igazságosnak fogod tartani? Ők meg majd termelik a helyetted is a további semmit sem termelőket, de általad eltartottakat.
Akkor is lelkes leszel? "

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Könyörgöm, pontosan ez van most!! Az érdemi szja fizetők vannak a legkevesebben, az eltartottak pedig többségben.

""norvég állampolgárra ", ezzel a választási törvényből kizárta magát. Uniós képviselőkre szavazhat talán nálunk is. "

És? A magyar törvényekről és törvényhozókról nem szavazhat, pedig rá is vonatkoznak.

desw 2017.08.12. 22:51:05

@6.Lenin:

"Még van néhány hónap a meggyőzésre, hogy hová is érdemes voksolni.
Inkább ezzel kéne molyolni.
szerintem. "

Engem nem a párt neve érdekel, hanem a programja, az viszont -- az általános szavazati jog miatt -- nem lehet más, mint eddig (eltartottak seggnyalása).

Szaktanár 2017.08.12. 22:51:10

@6.Lenin: figyelj, ne haragudj, de rekesszük ezt itt be. egyszerűen vagy nem érted, amit mondok, vagy nem is akarod, nem tudom, nem fogok találgatni, de akárhogy próbálom neked magyarázni, ugyanazt a 3-4 mondatot ismételgeted, az én mondandóm megértésének a legcsekélyebb jele nélkül - én meg unom már leírni huszadszorra, bocs.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2017.08.12. 23:04:39

"A magyar állam nem vezet arról nyilvántartást, hogy ki mit végzett. "
A iskolákban van névsor arról, ki mikor végzett. Na persze van pár képviselőnek kamu diplomája.

Amúgy nem támogatom, de csak azért, mert semmit nem változtatna. Rengeteg félhülye mászkál így is iskolai végzettséggel, csak éppen
- értelmes mondatokban beszélni
- hasonlóan írni, kifejezni magukat
- hallott vagy olvasott szöveget érteni
nem tudnak.
Felelősen szavazni meg nem nagyon lehet ezek nélkül. De normális életet élni se nagyon, már úgy értve, olyat, aminek értelme is van, nem csak annyi, hogy barlang helyett házban lakik, és éjjel felkapcsolja a villanyt.
Hülyék társadalma kezdünk lenni, és sovány vigasz, hogy nem csak itthon. Így nem csoda, ha a hülyékre épül a választás is.

6.Lenin 2017.08.12. 23:07:31

@Szaktanár:

Miért nem érteném, korlátozni szeretnéd a közösség néhány tagjának a jogait, anélkül, hogy valójában tudnál róluk mindent. Ezekre válaszoltam (igyekeztem).
Szerintem nem valami széleskörű rálátásod lehet ezekről az emberekről.

Én nagyon sokkal találkoztam is, és sokakat hasznosabbnak tartok, mint mondjuk egy sokdiplomás drogos, alkoholista, stb trógert, aki szintén szavazhat, sőt meg szeretné határozni nekem, hogy miről, mit, és hogyan gondolkodhatom. Csak kárára van a társadalomnak.

Mellesleg teljesen értelmetlen ezen agyalni, mert abban a pillanatban eljárást indítanának ellenünk- most joggal-ha ezzel a kormány komolyan is foglalkozna. lásd halálbüntetés. Nem lehetne érvelni mellette , ellene ? Lenne értelme annak is?

Túlléptünk ezeken már.

Már ne haragudj, de miért kéne elfogadnom mások kirekesztését bármiből is egy közösségben. egy esetben tudom elfogadni, ha önként lemondtak, megszegték az adott közösség törvényeit.

Van, aki önként nem megy szavazni, ahhoz is joga van, ha így döntött. mások nem dönthetnek helyette. Pláne kirekesztéssel.

Értem, hogy mit szeretnél, de a számomra elfogadhatatlan. Szerencsére nagyon sokan vannak ezzel így. Rossz tapasztalatok miatt is.
Azért kösz az eszmecserét. Nem tudtuk egymást meggyőzni.

Equalizer 2017.08.12. 23:12:49

A cigányok választójogból való kizárásának gondolata mindig is foglalkoztatta a jobbikot.

Persevant 2017.08.12. 23:16:07

@Szaktanár: senki nem mondta, hogy a Jobbik hibája. Azt meg, hogy ki dönt választáskor a sorsomról nem az iskolai végzettség alapján kéne meghatározni. Van ugyanis ostoba és lelketlen diplomás és jóérzésű 8 általánost végzett is.

@szingularitás: teljesen egyetértek. A Jobbik jó pár éve mesterkedik a cigányok politikai jogainak korlátozásán. Ez az egyik legfontosabb célkitűzésük.

6.Lenin 2017.08.12. 23:17:33

@desw:

Győzd meg őket, hogy csak neked, a te jólétedért érdemes élni. Nem mondtam, hogy pártra szavaztasd őket.
Ha beveszik, nyertél.

Azért kíváncsi lennék az elképzeléseidről, hogy miként is képzelsz el egy közösséget?
Mondjuk vannak szabad kiválasztott polgárok, és szorgos, dolgos rabszolgák?
Mintha már lett volna ilyesmi is, aztán a tavalyi hóval ez is eltűnt.

Vesztesek, nyertesek mindig voltak, vannak, lesznek. A számuk nem mind1.
Erről pedig mindenkinek joga van dönteni, ha már tagja egy közösségnek.

Te se csapod agyon a gyerekeidet, mert nem termelnek semmit. Majd megtermelik a nyugdíjad, vagy elaltatnak 60 éves korodban, a Morzsival együtt, mert feleslegesek lesztek nekik.

Szaktanár 2017.08.12. 23:20:23

@arbiter elegantiarum: "Van ugyanis ostoba és lelketlen diplomás és jóérzésű 8 általánost végzett is."
és szted melyikünk lesz nagyobb eséllyel:

- munkája, ami után adót fizet
- rálátása mélyebb összefüggésekre (mint pl h nem szavazunk X pártra egy zsák krumpliért)
- úgy általában, bármi fogalma arról, h mégis mire szavaz

?

na hát ezért nem mindegy

6.Lenin 2017.08.12. 23:24:26

@Szaktanár:

"- rálátása mélyebb összefüggésekre (mint pl h nem szavazunk X pártra egy zsák krumpliért)"

Hanem szavazunk Y pártra mert azt ígéri, ha most szorítunk, akkor majd 1x jó lesz (valakinek, de azok biztos nem mi leszünk)

Te már szavaztál? És jól?

6.Lenin 2017.08.12. 23:34:02

Nem lenne 1xűbb agyoncsapni 3 millió nyuggert?

De akkor kik szavaznának a DK-ra,MSZP-re,Fideszre?Már csak a cigányokat kéne leintézni, a zsidókat, és mindenkit, aki nem a Jobbikra szavaz.

Simán nyernének, aztán kezdhetnék kinyírni egymást. Szebb jövőt.

jó éjt!
Mindenkinek, az analfabétáknak is,hátha valaki felolvasta a hozzászólásokat nekik is, ha egyáltalán érdekli őket ez a téma.

Vagy a büdös életben nem is szavazott soha, senkire. Minek, elvolt magának a sok köcsög nélkül is, sőt.

Stohl András 2017.08.13. 01:09:37

Egyetertek a jobbikkal, vegyek el a nyugdijasok, meg az alacsony vegzetsegu emberek szavazati jogat.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.13. 07:42:32

Legyen ezentúl aktív regisztráció a választásokra, azaz csak azok szavazhassanak, aki regisztráltak a választást megelőzően, az előtt legalább 2 héttel.

De nem ám úgy, ahogy ezt a cigány Orbán diktátor javasolta 2012-ben! Semmiképpen! Ezúttal minden teljesen demokratikus lesz!

A regisztrálást ballib civilekből álló bizottságok fogják végezni, akik beidéznek minden egyes állampolgárt e célból, majd mindenkinek felteszik a kérdést „Utálja maga Orbánt?” – aki habozás nélkül igennel válaszol, az regisztrálásra kerül, míg aki nemet mond, azt cselekvőképtelenné nyilvánítják, s elveszti választójogát. Aki pedig igent mond, de csak habozás után, annak a szavazata fele annyit fog érni, mint a teljesjogú választópolgároké.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.13. 07:44:56

@ColT:

A liberális társadalom a hülyék közössége.

Ezért kell az országnak kiugrania ebből a modellből, míg nem késő.

25-30 évünk van, aztán már késő lesz.

négyláb 2017.08.13. 07:55:39

Alapvetően megválaszolandók a blogíró által felvetett jogos kérdések, de az is igaz, hogy valamilyen módon korlátozni kellene a teljesen tudatlan, a körülöttük lévő világról a pillanatnyi ösztönszerű benyomásaikon alapján döntő, sörrel/virslivel terelgethető tömegek hatását a jövőformálásra.

desw 2017.08.13. 08:10:19

@6.Lenin:

"Nem lenne 1xűbb agyoncsapni 3 millió nyuggert?"

Ezt senki sem mondta! De azért az nagyon undorító, hogy a 3 millió nyugger segge fényesre van nyalva kerül amibe kerül.

Évente ~3200 milliárd (háromezerkettőszáz milliárd) megy a 3 millió nyugdíjas nyugdíjára, amíg a 10 millió ember eü ellátására csak ~1800 milliárd.

Az igazságos, hogy a havi 150-et kapó nyugger ingyen vagy fillérekért békávézik, amíg a minimálbéres a havi 80-ból 10 ezret fizet?

Az igazságos, hogy a 3 millió nyugger egy fillért sem fizet az eü-ért, de a munkanélküli 7 ezret?
. . .

Nem, ez kibaszottul nem igazságos! Egy társadalomban élünk, nem lehetne szent tehénként kezelni semmilyen csoportot, ahogy most a 3 millió nyuggert.

A jelenlegi FE-KI nyugdíjrendszer gyakorlatilag összeomlott, mert már most sem fedezi a befizetett "járulék" a kifizetett nyugdíjakat, és a 40-es és fiatalabb generációknak minimális nyugdíja lesz úgy, hogy közben belegebednek a járulékfizetésbe.

És a politikust kurvára nem érdekli, hogy milyen káros következménye lesz egy döntésének 10-20-30 év múlva. Őt csak az érdekli, hogy most nyerjen úgy, hogy közben az szja fizetők pénzéből játsza a gavallér nagybácsit. Ezért kellene szja cenzus, hogy csak az szavazhasson, aki fizeti a számlát.

torró 2017.08.13. 08:21:34

Szinte gyötrődés ennyi kommentet elolvasni,úgy hogy látja az ember, ezt a sok kirekesztésre hajlamos embert(?). És ti kérdőjelezitek meg egyesek iskolázatlanságát? És nektek mihez lett elég az esetleg sok év alatt elvégzett diploma, amit a "nyuggerek" akik akkor még aktív dolgozók voltak finanszíroztak? Ez milyen demokrata gondolkodás? Szóval, ha jól értem az bazirgálja egyes emberek csőrét, hogy mennyien szavaznak Orbánékra. Lehet ez ellen tenni, csak nem úgy hogy itt mereszted a lusta seggedet a klaviatúra előtt naphosszat, és osztani próbáljátok az észt,( már azt a keveset) lebarmolva mindenkit, mert azt hiszitek nálatok van a bölcsek köve! Mindenkinek joga van szavazni, függetlenül a fanyalgók önös érdekeik óhajától.Ha tetszik, ha nem! Vona meg egy hülye, ha azt hiszi ezzel választást lehet nyerni. Nem is értem ezt a hozzáállást, normális politikus ilyet nem mondhat. Még arra reflektálnék aki a szakmunkás képzést nehezményezi. Öcsém nem sokára, ha ez így megy tovább, szerelheted magad az autódat, vagy vizedet, vagy akármit. Most megfogadom, én is kirekesztő leszek. Mától így 70 év felett megtehetem, hogy mindenkitől aki vízszereléshez hív, mivel még mindig dolgozom, megkérdem mi a hozzáállása ehhez a kérdéshez. Aki nem jól válaszol az javíthatja maga a csaptelepét.vagy a csőtörést. Jól fogok szórakozni!

Pilotax 2017.08.13. 08:28:36

@LoMo9:
"Azt még áruld el, hogy egy DEMENCIÁBAN szenvedő 70 éves kétdiplomás öreg mennyivel jobban tud dönteni politikai kérdésekben mint egy 7 általánost végzett."

A demenciában szenvedő embert gondnokság alá helyezik, az pedig alapból nem szavazhat!

A blogban felsorolt kérdések nagyobbik része jogtechnikai részletkérdés amit a jogszabály módosításban rendezni kell és lehet, ezek önmagukban csak akadékoskodások.

Nem értem miért lenne ez a javaslat ördögtől való? A családi ügyeinkben is a felnőttek döntenek, a gyerekeknek legfeljebb a véleményét hallgatjuk meg, de dönteni az fog aki döntésképes. Dönteni az tud aki rendelkezik a döntéshez szükséges információkkal, és a döntéshez szükséges kompetenciákkal. Ha a gyerek is dönthetne a demokrácia jegyében, akkor a csoki lenne az ebéd, és az iskola helyett a vidámparkba járnánk.

Hány ennél kevésbé fontos dologhoz van előírva valamilyen iskolai végzettség? Netalán az egyetemi felvételihez sem szükségeltetik a nyolc általános, mert az olyan diszkriminatív?

nick papagiorgo 2017.08.13. 08:35:48

@arbiter elegantiarum:
lehet, hogy a Jobbik célja a romák kizárása, de én ezt kétlem.

Nézzük a tényeket (már levezettem egyszer): a 8 általánost nem végzettek aránya 1-2%, kivéve a 70-75 feletti korcsoportban, mert ott 26%, tehát ezzel ők szívják meg.
A 8 általánost el nem végzettek arányáról cigány/nem cigány viszonylatban nincs hivatalos adat, de alapvetően a cigányok nem sokkal rosszabbak, mint a többiek. Elvégzik az általánost, max SNI-s (spec nevelési igényű) osztályban. E tekintetben mindegy, hogy a tanulásvágy miatt, vagy ha nem végeznék el, nem jár a segély - a lényeg, hogy elvégzik.

Na most feltételezhetjük, hogy a Jobbik, amikor ezzel az ötlettel előállt, ezeknek a tényeknek szintén birtokában volt. Az egy dolog, hogy az emberek mit hisznek (hogy a Jobbik a cigányokat szívatja - ezek szerint mégse jött be a cukiságkampány, meg a nemzetipárti fordulat) egy más dolog, hogy mit mutatnak a tények :)

nick papagiorgo 2017.08.13. 08:38:33

még egy dolog, ez az egész összesen 400 ezer embert érint, ebből 200 ezer 75 év feletti.
Tehát a javaslat azért értelmetlen, mert igazából nem dönt el az égvilágon semmit, a választást nem befolyásolja stb. stb. tehát csak "beszédtémának" jó.
Azt is leírtam, hogy lehetlen megvalósítani, mert az EU-ban a választási jogot nem lehet semmilyen cenzushoz kötni.

Pilotax 2017.08.13. 08:47:26

@desw:
Ok! Legyen így, de akkor ne fizessen a nyugdíjas ÁFA-t, jövedéki adót meg semmilyen adót, ne egyszersűsítsük le az adófizetés kérdését az SZJA-ra, mert az adóbevételek igen kis töredékét adja az SZJA.

torró 2017.08.13. 08:49:03

@desw:
Tudod az a baj a nyugger tudományoddal, hogy fingod sincs róluk. Tudod volt a termelő szektor, és az inproduktív munkaerő(irodai, rendőr, katona stb. Ezeket az efektív termelő rész tartotta el. Meg benneteket is! Amúgy valóban van igazságtalanság a dologban, mert a juttatások egyformák, csak amíg, az efektív termelő jóval kevesebb fizetést kapott, mint az eltartottak, addig a többi ingyen juttatásokban is többet. A rendőr, katona korábban ment nyugdíjba, mint aki kemény fizikait végzett. Akkor? joggal moroghatnánk mi is?

PK9 2017.08.13. 08:50:59

@Pilotax:
szerinted minden demenciásnak papírja van róla, hogy demenicás...?

a javaslat pedig olyan feltételhez köti a választójogot, ami egyrészt azt feltételezi hogy általános iskolai végzettséggel felkészültebb vagy a döntésre (ennyi erővel azt is mondhatnák, hogy csak a kék szeműek szavazhatnak, a barna szeműek nem); másrészt feltételezi hogy mindenkinek egyformán lehetősége van iskolázottságra (időnként el kellene hagynod budapestet és körülnézni), harmadrészt pedig mert kasztokat hoz létre állampolgárok között, negyedrészt pedig mert ez a lejtő első foka: a következő az, hogy nagyobb adóterhet viseljenek, csak bizonyos szakmákat folytathassanak és a gyereklétszámuk 1 fő lehet maximum.

Pár év, és ott fog tartani az ország, hogy visszallítják az 1913. évi XIV. tc-et, ami alapján a lakosság 8%-nak volt választójoga. Érdemes elolvasni, hogy milyen okosan húzták meg a választójogi határt a TÖRVÉNYALKOTÓK.

a 18 év egy jogi becsült határ, amihez kötik hogy bizonyos belátási képessége mevan az egyénnek.
a gyerek pedig pont ezért nem szavazhat. a jelenlegi szabályok szerint.

desw 2017.08.13. 08:54:15

@Pilotax:

"Ok! Legyen így, de akkor ne fizessen a nyugdíjas ÁFA-t, jövedéki adót meg semmilyen adót, ne egyszersűsítsük le az adófizetés kérdését az SZJA-ra, mert az adóbevételek igen kis töredékét adja az SZJA. "

:DDDDD

Jaja! Kár, hogy abból a pénzből fizetik az áfát, amit az államtól ill. pontosabban az szja fizetőktől kaptak. Magyarán az állam átrakja az egyik zsebéből a pénzt a másikba, érdemi áfa fizetés nem történik esetükben.

nick papagiorgo 2017.08.13. 08:59:10

@desw: @torró:

Az egész feltételezés hibás.

Ennyi erővel a kismamák is kapnak egy csomó kedvezményt (pl. három évig "pöffeszkedhetnek" otthon, vesszenek azok is. Meg a diákok, stb, nem is beszélve a nagycsaládosokról stb, napestig lehetne ezeket a csoportokat sorolni.

De egyik esetben sem lehet az a megoldás, hogy ők kapnak ilyen-olyan extrákat, ezért cserébe a szavazatuk kevesebbet ér. Max. arról lehet szó (ha valaki ezt bevállalja), hogy az extra juttatásaikat megnyirbálja. Volt már erre példa: az MSZP a válság alatt elvette a 13. havi nyugdíjat, meg még sok minden mást is. Tehát meg lehet ezt tenni, csak a politikai kockázatokkal számolni kell.

desw 2017.08.13. 09:06:29

@torró:

"Tudod az a baj a nyugger tudományoddal, hogy fingod sincs róluk. Tudod volt a termelő szektor, és az inproduktív munkaerő(irodai, rendőr, katona stb.

Pár évet "dolgoztam" még egy nagy cocialista "produktív" gyárban, tapasztaltam a munkamorált.

"Ezeket az efektív termelő rész tartotta el."

Lófaszt! Hitelből volt fenntartva mind, amit a mai napig nyög az ország.

"Meg benneteket is! Amúgy valóban van igazságtalanság a dologban, mert a juttatások egyformák, csak amíg, az efektív termelő jóval kevesebb fizetést kapott, mint az eltartottak, addig a többi ingyen juttatásokban is többet. A rendőr, katona korábban ment nyugdíjba, mint aki kemény fizikait végzett. Akkor? joggal moroghatnánk mi is? "

Mit szóljon akkor a mai fiatal? Keményen kell tanulnia és dolgozni, mert nincs KMK és hitelből fenntartott láblógatós melóhely, ahol 40 évig lehet lébecolni, brutál adóteher a béren a kádári hitelek visszafizetése miatt is, és a végén még lófasz nyugdíjat sem fog kapni, mert összeomlott a FE-KI rendszer??

Mindegy, meddő vita ez! A demokráciához értelmes választók kellenek, aki megértik azt, hogy egy rövidtávon jónak tűnő döntésnek lehetnek hosszútávú nagyon káros hatásai. (pl. ilyen a most sok nyugdíj, de összeomló rendszer)

desw 2017.08.13. 09:11:11

@nick papagiorgo:

"Ennyi erővel a kismamák is kapnak egy csomó kedvezményt (pl. három évig "pöffeszkedhetnek" otthon, vesszenek azok is. Meg a diákok, stb, nem is beszélve a nagycsaládosokról stb, napestig lehetne ezeket a csoportokat sorolni."

Fizet szjá-t? Igen. Akkor szavazhat Mi olyan bonyolult ezen?

"Max. arról lehet szó (ha valaki ezt bevállalja), hogy az extra juttatásaikat megnyirbálja. Volt már erre példa: az MSZP a válság alatt elvette a 13. havi nyugdíjat, meg még sok minden mást is. "

:DDD Meg is buktak!

"Tehát meg lehet ezt tenni, csak a politikai kockázatokkal számolni kell. "

Igen, pont erről beszélek! Értelmes politikus nem megy szembe 3 millió nyuggerrel, mert tudja, hogy akkor megbukik. Eredmény: fenntarthatatlan/bedőlt nyugdíjrendszer

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.08.13. 09:14:16

aki nem fideszes az ne szavazhasson!!!!!!!!!
XD

torró 2017.08.13. 09:18:54

@nick papagiorgo:
Nézd nincs igazságos döntés. Itt a nyugdíjasok tekintetében, függetlenül attól, hogy én is az vagyok, de itt is mérhetetlen nagy a különbség pénz tekintetében. nagyon sokan irritálóan magas nyugdíjat vágnak zsebre, pedig semmivel sem hajtottak több hasznot mint aki termelt.A Svéd modellt kéne bevezetni. Ennyi a nyugdíjra kifizethető összeg ezt lehet szétosztani. Amennyi jut azzal kell gazdálkodni. Most majd nekem harapják le a fejemet. Mindegy! Szóval nincs igazságos döntés, és nem is lesz soha. Valakinek mindig hátrányos lesz valami. Én is hiába mentem nyugdíjba 45 év munkaviszonnyal nyugdíjba 12 éve. azóta is dolgozom folyamatosan, mert felkopna az állam a nyugdíjtól. Még szerencse, hogy az egészségem engedi! Pedig a fiatal kollégák mindig mondják, hogy öreg, ha mi megérjük a 70 évet,biztos nem dolgozunk. Igen mondom, ha beéred nagyon kevés pénzel!

desw 2017.08.13. 09:24:27

@torró:

A magyar nyugdíjrendszer kifejezetten bőkezű. Biztosan állítható, hogy akinek kevés a nyugdíja, annak vagy nincs elég hivatalos és bejelentett munkaviszonya, vagy feketén (is) dolgozott.

nick papagiorgo 2017.08.13. 09:26:11

@desw:
mondjam, hogy ki mindenki nem fizet SZJA-t? Diákok, munkanélküliek, gyeses anyukák....ezekkel mi legyen?
Azt nem csinálhatod, hogy csak az szavazhat, aki SZJA-t fizet.

Amúgy minden politikus megbukik, aki hozzányúl a nagy ellátórendszerekhez (egészségügy, nyugdíj, munkanélküli és egyéb segélyek stb.) úgy, hogy az érintettek rosszul járnak. Ezért ehhez általában a politikusok nem nyúlnak, csak max. válság idején, amikor megszorítani kell. Ez egy általános érvényű igazság, ráadásul nem csak Magyarországra érvényes, hanem mindenhol a világon így van. Ezért nem is szeretnek a politikusok ehhez hozzányúlni.

torró 2017.08.13. 09:28:37

@desw:
Persze! Azért írtam az előbb, hogy soha nem lesz igazságos döntés. Valakiket mindig rosszul érint egy egy döntés, És valóban érdekes lesz a mostani fiataloknak a jövője. Ilyenkor az iskola szünetben nálam vannak az unokák, és próbálom nekik sulykolni, hogy mennyire fontos a tanultság. És a jó szakma választás. Persze jó tanulók és talán tartják is a szintet. Mégis aggódom a jövőt illetően. Főleg a politikusaink miatt!

Pilotax 2017.08.13. 09:29:33

@LoMo9:
"szerinted minden demenciásnak papírja van róla, hogy demenicás...?"
Ha nincs, akkor jogi értelemben nem demenciás, mint ahogy ha nem tudja igazolni az iskolai végzettségét akkor nem fogják egy adott képzettséghez meghirdetett állásra sem felvenni.

"időnként el kellene hagynod budapestet és körülnézni"
Látszik, hogy milyen beszűkült vagy, csak azt tudod elképzelni, hogy csak a budapestiek használják az internetet. Igen messze lakom (kb 250 km) és élek Budapesttől, és soha ki nem állhattam ezt a pökhendi hozzáállást amikor a budapesten lakók ilyen lenézéssel kezelik a vidékieket.

@desw: Mivel nyugdíjas vagyok visszakérhetem tőled azokat az adókat amikből neked is építettek közszolgáltatásokat, közlekedést, autópályát, iskoláztatták a gyerekeidet, gyógyítottak a kórházban? stb.., mert nem akarod fizetni azoknak a közszolgáltatásoknak a költségét amikre a nyugdíjasnak is szüksége van?

A nyugdíjas minden adót fizet amit Te, az SZJA kivételével, úgyhogy nem sokkal kevesebbet fizet be a közösbe mint Te. Ezzel a logikával a közszolgálatban élő orvosok, szociális munkások, közösségi közlekedés munkatársai stb. se fizetnek adót hiszen közpénzből kapják a fizetésüket, és állam bácsi akkor itt is az egyik zsebéből a másik zsebébe teszi az általuk befizetett adókat. Egyébként meg 45 éven keresztül fizettem a nyugdíj járulékomat amit most adnak alaposan csökkentetten vissza. Nem Te fizeted! Én már azt bőven befizettem, most ne menjünk bele a felrovó kiosztó nyugdíjrendszer problematikájába, mert az a témától túl messzire vezetne.

nick papagiorgo 2017.08.13. 09:31:26

@torró:
ez teljesen igaz.
Én egyébként sajnálom is a nemrég nyugdíjba menteket, mert fizették a nyugdíjat évtizedekig, de az államtól függnek, hogy az mennyi nyugdíjat "ad".

A helyzet egyébként majd akkor javul, ha azok is nyugdíjba mennek, akiknek már volt lehetőségük pénzt nyugdíj-előtakarékosságban felhalmozni. Akkor azok majd nem halnak éhen. Igaz, hogy ezzel nem mindenki él, de legalább a lehetőség megvolt rá, hogy előtakarékoskodjon (akár havi 5000 Ft félretétele is számíthat). Az hogy nem élt vele, az már az ő gondja. A feketén dolgozók (akik után kb 0 Ft-ot fizettek), egyébként akkor majd tömegesen "halnak éhen", mert nem lesz nyugdíjuk. Ezért mondom én mindig is a feketén dolgozó /fizetést zsebbe kapó ismerőseimnek, hogy gondoljanak a jövőre - aztán van aki megfogadja, van, aki nem.....

desw 2017.08.13. 09:31:55

@nick papagiorgo:

"mondjam, hogy ki mindenki nem fizet SZJA-t? Diákok, munkanélküliek, gyeses anyukák....ezekkel mi legyen?"

Így van! Ha eltartott, kussol!

"Azt nem csinálhatod, hogy csak az szavazhat, aki SZJA-t fizet."

Nyilván ez nem megvalósítható a fene nagy demokráciában, így inkább megyünk a falnak.

"Amúgy minden politikus megbukik, aki hozzányúl a nagy ellátórendszerekhez (egészségügy, nyugdíj, munkanélküli és egyéb segélyek stb.) úgy, hogy az érintettek rosszul járnak. Ezért ehhez általában a politikusok nem nyúlnak, csak max. válság idején, amikor megszorítani kell. Ez egy általános érvényű igazság, ráadásul nem csak Magyarországra érvényes, hanem mindenhol a világon így van. Ezért nem is szeretnek a politikusok ehhez hozzányúlni. "

Ok, tehát inkább legyen teljes összeomlás, zavargások, erőszak és a kikényszerített reformok, mintsem ésszel, finoman és okosan => hülyéknek nem való demokrácia

nick papagiorgo 2017.08.13. 09:37:30

@desw:
azért - mint említettem - ez a világon mindenhol így van, mégsincs mindenhol teljes összeomlás, zavargások stb :)

"Ha eltartott, kussol!"
Ha elveszíted a munkádat, akár csak egy hónapra is, akkor te is eltartott leszel. Akkor te is kussolsz? :)

(De egyébként mondtam már, hogy a szavazójog állampolgári jog, tehát mindenkinek alanyi jogon jár. Ez is így van kb az egész világon, egynémely diktatúrákat leszámítva. Ezt a jogot nem lehet SZJA-hoz, végzettséghez vagy bármihez kötni, ezzel a ténnyel próbálj már meg megbarátkozni :)

torró 2017.08.13. 09:42:56

@nick papagiorgo:
Igen! Sokszor erről beszélgetve másokkal mindíg mondom én is, hogy a német modellt kéne utánozni, mert ott van ugye egy minimális állami nyugdíj levonás, de ők még két másik biztosítónál fizetnek nyugdíj alapot. Ezért van nekik normális nyugdíjuk. Csak nálunk melyik biztosítónál mered ezt megtenni? Ugye ha annak idején Antal elfogadta volna a marshall segélyt abból átalakíthatták volna rögtön a nyugdij és tb alapot, most nem itt tartanánk. Csak ugye akkor most nem lehetne politikai játszma helye a nyugdíjas tábor!

desw 2017.08.13. 09:44:39

@Pilotax:

"Mivel nyugdíjas vagyok visszakérhetem tőled azokat az adókat amikből neked is építettek közszolgáltatásokat, közlekedést, autópályát, iskoláztatták a gyerekeidet, gyógyítottak a kórházban? "

Persze! Csak előbb ti fizessétek vissza azokat a kádári hiteleket, amiket még most is nyög az ország. Tudod, amiből te építettél és lábat lógattál?

Bocs, de hitelből én is tudok neked házat építeni, aztán amikor beköltözöl, a kezedbe nyomok 500db csekket, hogy ezt majd fizesd be. Büszke lennél rám? Ügyes lennék?

"stb.., mert nem akarod fizetni azoknak a közszolgáltatásoknak a költségét amikre a nyugdíjasnak is szüksége van?"

A gond ott van, hogy csak a fiatalok fizetik, a nyugdíjasok szinte semmit. Tudod, "közös teherviselés"

"A nyugdíjas minden adót fizet amit Te, az SZJA kivételével, úgyhogy nem sokkal kevesebbet fizet be a közösbe mint Te."

Az a "nem sokkal kevesebb" konkrétan ~50%. A bér ~50%-a megy állambácsihoz, aztán a maradékból még ugyanúgy lemegy az áfa és béfa.

"Ezzel a logikával a közszolgálatban élő orvosok, szociális munkások, közösségi közlekedés munkatársai stb. se fizetnek adót hiszen közpénzből kapják a fizetésüket, és állam bácsi akkor itt is az egyik zsebéből a másik zsebébe teszi az általuk befizetett adókat."

Igen, ez így van. Érdekes kérdés ez, hogy nekik járna-e szavazati jog.

"Egyébként meg 45 éven keresztül fizettem a nyugdíj járulékomat amit most adnak alaposan csökkentetten vissza. Nem Te fizeted! Én már azt bőven befizettem, most ne menjünk bele a felrovó kiosztó nyugdíjrendszer problematikájába, mert az a témától túl messzire vezetne."

Pedig a FE-KI a lényeg! Észrevehetnétek, hogy pontosan ti üldözitek el és teszitek tönkre a saját kölykeitek és unokáitok jövőjét, ugyanis egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb az adózó. Csak akkor lehetséges a nyugdíjak értékének megőrzése ilyen demográfiai feltételek mellett, ha az adózókat egyre jobban és jobban terheled. Több nyugdíjat akartok? B+, a saját gyerekedtől és unokádtól veteted el!

nick papagiorgo 2017.08.13. 09:47:25

@torró:
hát én pl teszek félre havonta :)

Van egy csomó lehetőség erre (nem vagyok ügynök, hogy bárkit rábeszéljek bármire is...), önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás (szerintem ez mondjuk nem túl jó), de a "párnacihába" is teheted, tökmindegy. Lényeg, hogy legyen mihez hozzányúlni, ha kell.

6.Lenin 2017.08.13. 09:51:11

@torró:

Remélem 1re többen hasonlóan fognak ebben a kérdésben gondolkodni, és soha többé nem fognak olyanokra szavazni, akik ilyen baromságokon törik az agyukat.
Végül is ez az egy haszna van ennek a témának a felvetésében. Rájönnek a szavazók, hogy akik ezt kezdeményezik, vagy bármilyen más korlátozását mások jogainak, kik is lehetnek valójában.
Rájuk nem szabad voksolni. És ez más hasznos.

Egyre inkább kezd olyan érzésem lenni, hogy a nagy Simicska-Orbán "háborúnak" valójában az lehetett az igazi oka, hogy a Fidesz megpróbált szabadulni a Lajostól, mert nem akkora penge, mint sokan gondolják.
Mióta a Jobbik mögött áll, a párt csúszik lefelé, és 1re nagyobb hülyeségeket csinálnak. Szerintem majd ők is rájönnek rövidesen erre. Ez a cenzus kérdés is ilyen. Több kárt okoz nekik, mint hasznot.

Ha ezek lennének Lajos atombombái, jobb, ha minden jobbikos bunkert épít magának, vagy menekülőre veszi a figurát, mert nagyot fognak bukni tavasszal.
Szerintem.

desw 2017.08.13. 09:52:23

@nick papagiorgo:

"azért - mint említettem - ez a világon mindenhol így van, mégsincs mindenhol teljes összeomlás, zavargások stb :)"

Görögország? És persze, nincs és nem lesz mindenhol.

"Ha eltartott, kussol!"
Ha elveszíted a munkádat, akár csak egy hónapra is, akkor te is eltartott leszel. Akkor te is kussolsz? :)"

A választás előtti 4 évet néznék összesítve. Ha van X ft szja befizetve, akkor szavazhat.

"(De egyébként mondtam már, hogy a szavazójog állampolgári jog, tehát mindenkinek alanyi jogon jár. Ez is így van kb az egész világon, egynémely diktatúrákat leszámítva. Ezt a jogot nem lehet SZJA-hoz, végzettséghez vagy bármihez kötni, ezzel a ténnyel próbálj már meg megbarátkozni :) "

Persze, fikció ez!

nick papagiorgo 2017.08.13. 10:01:32

@desw:
Görögországban sokkal nagyobb volt a baj, ott évTIZEDEKen át hamisították meg a költségvetést, úgy, hogy erről mind a két nagy párt (legyen épp kormányon vagy ellenzékben) tudott, és összekacsintottak.
Olyanokért, hogy időben beértél a munkahelyedre (nem késtél), prémiumot kaptál.
Aztán megnyirbálták a fizetéseket, így lettek pl. "csak" 2x akkorák mint nálunk :)

6.Lenin 2017.08.13. 10:03:45

@nick papagiorgo:

Igen, inkább ezeken kéne gondolkodásra bírni az embereket, de ezek hosszú folyamatok, mert bizonyos rétegeknek-aktív korukban nem volt módjuk félretenni, meg nem is volt oka, hiszen az állam ígérte a nyugodt élete. Nem tudta biztosítani, főleg nem mindenkinek.

Ilyen lehet az egykulcsos SZJA, megtanulhatja, hogy ha minél többet tanul, dogozik, több marad neki, és tud gondoskodni majd magáról, ha valami nem úgy sikerül később.

A fő, hogy azt tanulja meg, rajta múlik főleg, hogy miként él, milyen lesz az élete később is. A gyerekei is jó példát vehetnek, hiszen abban nőnek fel, hogy aki tanul, dolgozik, az tud igazán boldogulni. Tőle függ a saját életének a minősége.

Nem a segélyvárás a életcél egyedül.
Meg ne olyan marhaságokon törjék az agyukat, hogy az állam ne szóljon bele mindenbe, de oldjon meg mindent helyettünk, mint ahogy a hülye libsik hangoztatják.

Pilotax 2017.08.13. 10:03:58

@desw: A nyugdíjak problematikájával egyetértek, szerintem is alapos változtatásra szorul.
De! Nem tudom hány éves vagy, de én a dolgozó életem felét töltöttem el a volt rendszerben, úgyhogy az általad írt sztereotípiákkal nem tudok egyetérteni.

Egyébként meg nem fizetsz TE nekem semmit, mert három jól kereső (magyar viszonylatban értendő a jól kereső) gyermekem bőven befizet annyit amennyit nekem kifizetnek nyugdíjként, sőt jut belőle a Te szüleidnek is, ezt az én családom nem kéri vissza a Te szüleidtől.
Pedig mindegyik gyermekem két vagy többdiplomás legalább két nyelvet beszélő mérnökemberek, de nem akarnak külföldre menni, hane@nick papagiorgo: m inkább fizetik a szüleidnek a járulékot, hogy nyugdíjat kaphassanak.

Sajnos az a baj, hogy a politikusaink hagyják, hogy generációs kérdés legyen a nyugdíj, ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogyan lehetne használhatóvá alakítani a nyugdíjrendszert.

Pilotax 2017.08.13. 10:08:30

@nick papagiorgo: "Ezt a jogot nem lehet SZJA-hoz, végzettséghez vagy bármihez kötni, "

Ha ez így van akkor miért is kötjük korhatárhoz, állampolgársághoz? Ha ez indokolható akkor ugyanígy indokolható az adófizetéshez vagy iskolázottsághoz kötött választójog.

torró 2017.08.13. 10:14:25

@6.Lenin:
Egyetértek! Azt hiszem kezdenek belegabalyodni a dolgokba, mit majom a házicérnába! Az egész kezd egy katyvasz lenni, főleg ha idevesszük a Botkáékat is meg a többit, mert most úgy néznek ki mint akiket megcsípett a hülye kígyó. Hogy ebből mi sül ki, arra kíváncsi vagyok. De szerintem ők se tudják. Egyenlőre csak kapkodjuk a fejünket. Ez vagy egy ügyes elterelő akció, a FIDESZ altatására, vagy tényleg ennyire alkalmatlanok. Vagy az Orbánék keverik a lapokat ilyen ügyesen. Általában jók voltak eddig a meglátásaim, de most nem mernék fogadni semmire.

nick papagiorgo 2017.08.13. 10:21:59

@Pilotax:
állampolgársághoz azért kötöd, mert egy magyar állampolgár ne szavazzon mondjuk az USÁ-ban, vagy fordítva. Mindenki (elvileg) ott szavaz, amilyen államnak a polgára, ez gondolom logikus.
Életkorhoz meg azért kötöd, mert ne szavazzanak pl. csecsemők, akik helyett anyuka teszi be az ikszet. Talán ez is érhető.

Ezek a dolgok is így vannak a világon mindenhol.
De adófizetéshez vagy iskolázottsághoz kötött választójog nincsen.
Ha elkezded a választójogot különféle feltételekhez kötögetni, akkor nincsen megállás: most ez, holnap az. Most ált. isk-hez kötöm, holnap már érettségihez, holnapután diplomához, attól függően, hogy "nekem" (mint pártnak) mi éppen a legjobb.
Mert ugye azt bebizonyítottuk már, hogy ahhoz, hogy ki mennyire "okos", ki mennyire tud tudatosan dönteni a szavazásnál stb, nincs semmi köze annak, hogy milyen iskolai végzettsége van.

Van ugye a bölcsesség, meg az intelligencia. A bölcsesség lexikális tudás, ezt tanítják az iskolában. Az intelligencia, meg az, hogy hogy tudod a dolgokat felismerni, használni stb. Ennek nincs sok köze az iskolához. Egy nagyon bölcs de kevéssé intelligens ember lehet egy professzor, aki egy konzervet nem tud kinyitni. Egy egyáltalán nem bölcs de intelligens fickó meg lehet pl. az agyafúrt parasztember, aki akár írni-olvasni nem tud, de a jég hátán is megél.
Egy a közös bennük, nem korlátozhatod be, hogy ez "jobb" mint amaz, és ennek van szavazati joga, amannak meg nincs.

nick papagiorgo 2017.08.13. 10:22:54

@torró:
addig "altatják" a Fideszt, amíg a saját szavazóbázisukat is sikerül vele elaltatni :)

Equalizer 2017.08.13. 10:33:23

@nick papagiorgo: Ugye tudod, hogy teljesen tájékozatlan vagy a cigányság kérdésében? Tucatnyi tanulmány írja le, hogy a magyarországi romák 20-30 %-a (jellemzően 23-25%) nem végezte el még a 8 osztályt sem. Teljesen egyértelmű, hogy 800 - 900 ezres cigányság szavazókorú 700 ezres tömegének negyedét, kb 180 ezer romát akarják kizárni a szavazásból. Egy tanulmány a sok közül: www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/b333.pdf

6.Lenin 2017.08.13. 10:39:50

@torró:

Szerintem lenne kereslet-kívülről-egy olyas valakire, aki eltakarítja az útból a Patást, mert veszélyes az ürge, még példát is vehet róla más is.
Lóvé is lenne erre projektre. Jelentkező is lenne bőven.

1 dolog hiányzik, de nagyon, nincs tömegtámogatás mögötte. Sajnos(?) a választásokat eddig még nem sikerült úgy megoldani, hogy a győztest ne a szavazók válasszák ki, és ne úgy, hogy az érvényes szavazatok többségét elnyerők.

Rossz tippet adott a Lajos. Nem kell ezt túllihegni. Ma Európában eleve vesztes kezdeményezés mindenféle cenzus bevezetése a választásokon.

Talán pont a libsik sajnálhatják a legjobban, hogy az elődeik kiharcolták az általános, és titkos választáshoz való jogot.
Késő bánat kisöreg(ek).

desw 2017.08.13. 10:39:58

@Pilotax:

"A nyugdíjak problematikájával egyetértek, szerintem is alapos változtatásra szorul."

Ebben legalább egyetértünk! Minél később kezdjük az átalakítást, annál nehezebb lesz.

"De! Nem tudom hány éves vagy, de én a dolgozó életem felét töltöttem el a volt rendszerben, úgyhogy az általad írt sztereotípiákkal nem tudok egyetérteni."

A rendszerváltás környékén 1,5 millió munkahely szünt meg. Ha itt valóban olyan hasznos dolgokat csináltak volna a dolgozók, akkor bedőlt volna az ország.

"Egyébként meg nem fizetsz TE nekem semmit, mert három jól kereső (magyar viszonylatban értendő a jól kereső) gyermekem bőven befizet annyit amennyit nekem kifizetnek nyugdíjként, sőt jut belőle a Te szüleidnek is, ezt az én családom nem kéri vissza a Te szüleidtől.
Pedig mindegyik gyermekem két vagy többdiplomás legalább két nyelvet beszélő mérnökemberek, de nem akarnak külföldre menni, hane@nick papagiorgo: m inkább fizetik a szüleidnek a járulékot, hogy nyugdíjat kaphassanak."

Nem a "te" meg az "én" a lényeg. Egy társadalomban élünk, mindenkinek alkalmazkodnia kellene a változó körülményekhez.

Pl a rendszerváltás óta 5-7 évvel nőtt a várható élettartam. Ez klassz dolog, de ugye ez nyilvánvalóan többletterhet jelent a költségvetés számára (modernebb eü kezelés drágább; hosszabb ideig kell fizetni a nyugdíjat). Nem lehet csak a fiatalok nyakába rakni ezt a plusz terhet, a nyugdíjasokat pedig szent tehénként kezelni.

"Sajnos az a baj, hogy a politikusaink hagyják, hogy generációs kérdés legyen a nyugdíj, ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogyan lehetne használhatóvá alakítani a nyugdíjrendszert. "

A FE-KI rendszer ilyen. Az átalakítás terhét viszont szét kellene teríteni, nem szabadna csak a fiatalok nyakába varrni ezt, pedig most ez megy. A fiatal beledöglik a brutál járulékokba, de lófasz sem lesz a nyugdíja 20-30 év múlva, így öngondoskodnia is kellene. Ezért kellene már most (ill. évtizedekkel ezelőtt kellett volna elkezdeni) csökkenteni a nyugdíjakat, hogy így csökkenjen a fiatalok terhe és öngondoskodhassanak is párhuzamosan.

Ezért kellene a nyugdíjasoknak is pl eü járulékot fizetni, mert ha 3 millióan fizetnek csak havi 5 ezret, az évi 180 milliárdot jelentene. stb, stb . . .

Mivel azonban demokrácia van, így bukik az a politikus, aki terhet rak a nyugdíjasok vállára => game over.

torró 2017.08.13. 10:57:58

@nick papagiorgo:
Hát azokat kissé nehezebb:DD Ismerek olyan mester aki ha megtudja, hogy valaki MSZP-s szavazó, a kerítéshez sem mehetsz oda! velem csak azért tesznek kivételt, mert tudják hogy semleges vagyok.Meg víz- gáz szerelő, meg a kisgépeket is javítom. Különben nem is köszönnének:DDD

Nagyorrú Barbi 2017.08.13. 11:27:06

Ha valaki a 8 általánost sem tudta elvégezni, hogy tudna dönteni magasabb dolgokról? A pártok programját nem olvassa, nem tud dönteni arról, mi lesz a jobb hazánknak.
Ha az iskolai végzettséget igazolni kell, ám legyen.

Pilotax 2017.08.13. 11:54:05

@nick papagiorgo:
"egy magyar állampolgár ne szavazzon mondjuk az USÁ-ban, vagy fordítva."

Akkor milyen alapon szavaz az ukrán, román, szerb, vagy éppen az USA magyar nemzetiségű állampolgára arról, hogy az általad befizetett (mert hogy ugyebár ő nem fizeti) adót és járulékot hogyan is osszuk el?

@desw:
"A rendszerváltás környékén 1,5 millió munkahely szűnt meg. Ha itt valóban olyan hasznos dolgokat csináltak volna a dolgozók, akkor bedőlt volna az ország."

Az nem a dolgozó emberek hibája volt hanem az olyan aljas új politikusoknak és "uraknak" mint pl. Antall József. Kiárusították az ország javait, a bejövő külföldi tőke meg nem ipart, üzemeket vett hanem piacot. A legeklatánsabb példa erre az élelmiszeripar (étolajgyártás, cukoripar, feldolgozóipar stb.). Az egyéb ipar esetén megkérdőjelezhető döntések tömkelege pl. az autóbuszgyártás amelyet ha feltőkésítettek volna a tönkretétel helyett, akkor ma eltarthatna néhány tízezer embert. Nem lehetett az olyan rossz ha Los Angelestől Bangkokig a világ hetven országába exportálták a buszokat, és nem egy helyen ma is futnak a nyolcvanas években gyártott típusok. Lehetne még sorolni a példákat. Az energia ipart is a külföldnek szolgáltattuk ki teljesen.

Szerinted a mai átlagnyugdíjak mellett lehetne csökkenteni a nyugdíjakat? Mennyivel, mennyire?
Szóval vegyük el a nyugdíjasok szavazati jogát mert megakadályozzák a nyugdíjcsökkentést?

Talán először ki kellene takarítani a nyugdíjrendszerből azokat az ellátásokat amik szociális alapúak és nem járulékfizetéssel szerzett ellátások, mer ezekkel van tele a rendszer. Az alap az lenne, hogy az alkotmányban kellene rögzíteni, hogy a nyugdíj járulékfizetéssel szerzett jog, és nem segély. A jelenlegi rendszerben a kifizetett ellátások kb. 40 %-a járulékfizetéssel nem fedezett kifizetés. Meg kell szüntetni pl. a méltányossági nyugdíjemelést, mert azt csak a tisztességes járulékfizetők megkerülésével adják, pofára, meg kapcsolatokra.

6.Lenin 2017.08.13. 11:54:44

@Nagyorrú Barbi:

"Ha valaki a 8 általánost sem tudta elvégezni, hogy tudna dönteni magasabb dolgokról?"

A saját érdekeiről tud dönteni, hogy neki mi a jó. a legtöbb tanult ember is csak erről dönt. Vagy arról kié szimpatikusabb ígéret.
Minden diplomás, 8 általánost elvégzett ember képes eldönteni "magasabb" érdekek helyességét, vagy helytelenségét? Geopolitikai összefüggések hátterét? Vagy egy olyan kis ország, mint Mo, milyen háttéralkukat kénytelen megkötni a nagyhatalmakkal az "ország érdekében"?

Olvasod te a hozzászólásokat a pol blogokon? Nagyon sok diplomástól meg kéne vonni a választójogot. Pláne, ha korlátokon álmodozik.

De szerinted mit jelentenek a magasabb dolgok?

Az emberek saját életét meghatározó érdekek?
Bizonyos háttérben meghúzódó gazdasági érdekek?
Nagyhatalmi érdekek?

Hányan látják át helyesen? Akkor miért is vannak háborúk? Mert az gazdaságélénkítő? Meg sok szociális problémát megold a hullahegyekkel?

Mindenki számára, minden hátsó infó hozzáférhető? Átlátható?

desw 2017.08.13. 12:19:02

@Pilotax:

A szoci vállalatokról szóló regéd vicces! Piacképes!!!! terméket nem nagyon gyártottak, max a KGST-n belül cseréltük el a szart a fosra. Oroszoknak ment a kávéfőző, nekünk jött a szamovár. Igaz, nekik nem kellett az, nekünk nem kellett ez, de ugye látszatra minden okés volt, mert papíron mindenki dolgozott, izé . . . mindenkinek volt munkahelye.

"Szerinted a mai átlagnyugdíjak mellett lehetne csökkenteni a nyugdíjakat? Mennyivel, mennyire?

Simán! 115 ezer körül van az átlagnyugdíj, amíg a minimálbér nettója 85 körül van. Ez vérlázító!

"Szóval vegyük el a nyugdíjasok szavazati jogát mert megakadályozzák a nyugdíjcsökkentést?"

Igen. Az állampolgárok többsége (nemcsak a nyuggerek) sík idióta, és még az olyan egyszerű összefüggéseket sem ért meg, hogy pl a nyugdíjra és eü-re kifizetett pénz nem az égből pottyan a költségvetésbe, hanem bizony az adófizetőktől -- adott esetben a saját gyerekétől és unukájától -- veszik el.

Persze maradhat a mostani rendszer is, csak akkor ne legyen picsogás, hogy a gyerekeik és unokáik életét tönkrebasszák és minden egyre szarabb és szarabb lesz.

Mondjuk az eü rohad, több pénz kellene, de persze a 3 millió nyugger ne fizessen egy fillért sem mert csak, de akkor ne is sikítozzanak, ha a rossz ellátás miatt hullanak, mint a legyek.

Közös teherviselés lenne a lényeg, nem a mostani szent tehén nyuggerek és fejőstehén fiatalok felállás.

6.Lenin 2017.08.13. 13:15:20

@desw:

Én valószínűleg tőled is simán megvonnám a szavazás jogát, mert ha azok nyernének, akik osztják a véleményed, az országban véres tüntetések, ne adj'isten polgárháború lenne. Generációk gyűlölnék egymást.
Nagyon rossz oldalra voksolnál (voksoltál, eddig) , szerintem.

Nyilván sok mindenen kellene változtatni, lehetne is, rövidtávon nem. Pláne úgy, hogy az egyik kormány felépít valamit, 4 év múlva egy másik lerombolja. Ami az egyik rétegnek jó, a másiknak rossz. Megtalálni egy valamilyen közös, elfogadható megoldást, a politikusok feladata lenne.

Mindenki más, főleg, ha csak a saját szempontjai szerint döntene, rosszul döntene, függetlenül a diplomák, elvégzett iskolák számától.
Nagyon kevesek képesek mások érdekeit is figyelembe venni. Csak meg kell nézni az ember eddigi tevékenységét a történelemben.

PK9 2017.08.13. 13:16:37

@Pilotax: "Ha nincs, akkor jogi értelemben nem demenciás, mint ahogy ha nem tudja igazolni az iskolai végzettségét akkor nem fogják egy adott képzettséghez meghirdetett állásra sem felvenni."

Ez a probléma, hogy a fától nem látod az erdőt: nem a papír számít (demencia, végzettség), hanem a BELÁTÁSI képesség. ezt nem lehet igazolni a szavazóurnák előtt.

"Látszik, hogy milyen beszűkült vagy, csak azt tudod elképzelni, hogy csak a budapestiek használják az internetet. Igen messze lakom (kb 250 km) és élek Budapesttől, és soha ki nem állhattam ezt a pökhendi hozzáállást amikor a budapesten lakók ilyen lenézéssel kezelik a vidékieket."

???? pont te nem akarod megérteni: éppen azt mondtam hogy TE beszélsz a magas lóról budapesti mentalistással és menj vidékre...! csak mert nincsen ellenérved nem kell kiforgatni a másik szavait és az ő érvelését hirtelen képviselni....

PK9 2017.08.13. 13:19:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Na és? Ezzel gyakorlatilag az történt, hogy nem kellett tovább zaklatni a cigány iskolakerülők szüleit."

Szóval szerinted egyértelműen CIGÁNYSZTEREOPTÍPIA céllal jött létre ez a szabályozás..? akkor ne legyél képmutató és iskolai végzettséggel prédikálj, hanem nyíltan vállald fel, hogy a rasszista indíttatású jogalktás a számodra elfogadható! nem kell képmutatóskodni, vállald fel a rasszizmusod!

desw 2017.08.13. 13:32:33

@6.Lenin:

"Én valószínűleg tőled is simán megvonnám a szavazás jogát..."

Csak nyugodtan! Nem járok szavazni, mert nincs kire.

"mert ha azok nyernének, akik osztják a véleményed, az országban véres tüntetések, ne adj'isten polgárháború lenne. "

Így is az lesz, csak reformok nélkül!

"Generációk gyűlölnék egymást."

Gyülőlésnek számít a közös teherviselés? Hát jó!

"Nagyon rossz oldalra voksolnál (voksoltál, eddig) , szerintem."

Nincs olyan párt, amelyik képviselne ÉS nyerhetne is, így szarok az egészre.

"Nyilván sok mindenen kellene változtatni, lehetne is, rövidtávon nem. "

Rövidtávon??????? B+, 28 kibaszott éve volt a rendszerváltás, és még egyetlen érdemi reform nem volt, és még a jele sincs ennek.

'Mindenki más, főleg, ha csak a saját szempontjai szerint döntene, rosszul döntene, függetlenül a diplomák, elvégzett iskolák számától.'

Én szja cenzusról beszélek. Aki részt vesz a munkában, az döntsön. Mindegy, hogy professzor vagy segédmunkás, ha szjá-t fizet.

"Nagyon kevesek képesek mások érdekeit is figyelembe venni. Csak meg kell nézni az ember eddigi tevékenységét a történelemben. "

Milyen igaz! Pl a 3 millió nyugger most pont telibeszarja a saját kölyke és unokája jövőjét.

KunhalmiAgnes 2017.08.13. 14:29:34

Az nem erdekes, hogy nyugdijasoknak vagy az analfabetaknak van e valasztasi joga.
A legfontosabb az lenne, hogy az arab menekultek is azonnal megkapjak, ahogy atlepik a hatart. Hogy 18-ban mar szavazataikkal segitsek a baloldalt.

6.Lenin 2017.08.13. 14:42:32

@desw:

"Milyen igaz! Pl a 3 millió nyugger most pont telibeszarja a saját kölyke és unokája jövőjét."

Senki nem szar le semmit, a mai nyuggerek termelték meg a szüleid, nagyszüleid nyugdíját, a taníttatásod, egészségi ellátásod költségeit.

Simán megvonható lenne a szavazati jogod, hiszen még ezt sem látod át. Jól is tetted, hogy eddig nem szavaztál, legalább megnyugtathatod magad, hogy rajtad nem múlt, se rossz, se jó.
Te csak vagy ( a közösség szempontjából)

A nyugati demokráciák hány évesek? Minden tökéletes? Náluk már választások sincsenek?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2017.08.13. 14:56:30

A szomorú helyzetek speciális megodást kívánnak. Sajnos amíg kis hazánkban írni olvasi, magyarul normálisan beszélni nem tudókon múlhat választás, addig az ezeket megvásároló hatalom fog uralkodni.
Az első 8 osztály minimális követelmény lehet ebben az esetben. Ráadásul megszerezni nem nehéz, ingyenes. Csak ki kell járni becsülettel.
A mai Magyarországon ismerve a politikai helyzetet teljesen elfogadható, hogy 8 osztály levégzése legyen a minimum bármi nemű országot érintő szavazáskor.

desw 2017.08.13. 15:03:47

@6.Lenin:

"Senki nem szar le semmit, a mai nyuggerek termelték meg a szüleid, nagyszüleid nyugdíját, a taníttatásod, egészségi ellátásod költségeit."

Persze, csak nem szültek és neveltek elég értelmes és dolgos adófizetőt, és így felborult a FE-KI rendszer. Azt kapják, amit megérdelemnek!

Remélem, hogy még több fiatal lelép, és aztán tényleg összeomlik ez a ganyédomb végre!

"Simán megvonható lenne a szavazati jogod, hiszen még ezt sem látod át."

Nem hát! Bezzeg ti!

6.Lenin 2017.08.13. 15:10:47

@desw:

"Bezzeg ti! "
Ezért kár volt. Mindannyian tagjai vagyunk egy szűkebb, tágabb közösségnek. Szolidárisnak kellene lennie mindenkinek, mindenkivel. Látod, vagyis ezt sem látod át. Kár.

NBarbieReloaded 2017.08.13. 15:32:33

@arbiter elegantiarum: "teljesen egyetértek. A Jobbik jó pár éve mesterkedik a cigányok politikai jogainak korlátozásán. Ez az egyik legfontosabb célkitűzésük. "

Ezt hangzatos vádaskodást tényekkel is alá tudod támasztani? Tudsz olyan törvényjavaslatot idézni tőlük, amiben olyan van, hogy a cigányra ez, a nem cigányra meg más vonatkozik?
Persze, hogy nem tudsz, csak hazudozol.

desw 2017.08.13. 15:36:41

@6.Lenin:

"Mindannyian tagjai vagyunk egy szűkebb, tágabb közösségnek. Szolidárisnak kellene lennie mindenkinek, mindenkivel."

Én végig a közös teherviselésről beszélek. Arról, hogy ne legyenek szent tehenek. Jelenleg kb 2-3 millió érdemi adófizető tartja el saját magát és a többi 7-8 milliót. Ez pofátlanság és fenntarthatatlan, csak az általános szavazati jog miatt a politikusok tehetetlenek.

Vagy lesznek reformok ésszel és finoman, vagy csúnyán és balhéval, ha a kényszer szüli meg. Én az előbbit választanám, csak ehhez vagy agyat kell adni az embereknek, vagy el kell venni az eltartottak szavazati jogát.

6.Lenin 2017.08.13. 16:49:15

@desw:

Ezt eddig értettem, hogy kellene valamilyen más megoldás, de a jogok korlátozása nem helyes irány szerintem.
Az egy teljesen más téma, hogy miként.

Lesznek, akik azt mondják azért fizetek, hogy az állam oldja meg.
Vannak olyanok is, hogy az állam keveset vonjon el, majd én megoldom.
Mint mindenben, valahol a kettő közt kellene keresni a megoldást. Ilyen pl az egykulcsos is lehetne, de mást látnak bele a potyalesők.

Sajnos mindig voltak, vannak, lesznek, akik nem mindig képesek a saját problémáikat megoldani.

Voltam katona, és láttam nagyon sok főiskolára járót, akik közt több balfasz volt, mint az iskolázatlanok közt.
Sokan voltak olyanok, ha megmondtad, mit kell tenni, dogozott egész nap becsülettel. Önállóan semmire sem volt képes.
94-ben Antal az mondta, hogy 10 millió vállalkozó országa leszünk. Lófaszt. Vállalkozásra, nyereségesen, nagyon kevesek képesek.
Sőt, ha látták, hogy jobban megéri egy céget tönkretenni, mint nyereségessé tenni
(Bajnai, Juhász P. és sokan mások, hány cég csődjéből gazdagodtak? Vagy bármelyik oldalról)

Sőt, talán a legfontosabb lenne (de külső érdekek miatt szinte lehetetlen), hogy megegyeznének a politikusok egy közös célban, és nem nyúlnának hozzá utána, sem kormányon, sem ellenzékben, közös megegyezés nélkül. Szerintem ez-sajnos-csak egy álom-eddig.

Ne korlátozásokkal keressük a megoldást, hanem párbeszéddel, mindenkit bevonva, akit érintenek az intézkedések. Nem néhány perces folyamatok, az biztos. Más-normális, elfogadható-utat nem tudok elképzelni, lehetnek, de soknak már ismerjük a következményeit is.

desw 2017.08.13. 17:10:40

@6.Lenin:

Minden demokratikus, nem erőszakos és korlátozó változáshoz első lépésben értelmes nép kellene. Na, ez nagyon nincs, így kár álmodozni párbeszédről és megegyezésről.

"Gyönyörű" példa erre:
168ora.hu/partot-alapitanak-nyugdijasok-bemutatkoznak-az-idos-demokratak/

"S hogy programjukat miből finanszíroznák? Kabai Tibor szerint ha azon két alapfeltétel között kell dönteni, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható vagy megfelelő legyen, akkor ők a !!!!megfelelő!!!! mellett voksolnak, mert az a rendszer, amely szegénységben tartja az időseket, nem vállalható fel. ..."

Érted??? Leszarják, hogy nem fenntartható, amit kitaláltak, de ők jól akarnak élni. Basszák teherbe az anyjukat!!! Bocs, de én is szarok a szolidaritásra!

Egyébként a nyuggerek fognak veszteni, mert a fiatal még szavazhat a lábával, a 70 éves nyugger már nem tud. A rohadó eü először őket fogja pofán csapni, mert a nyuggerek betegesebbek, így hullani is fognak rendesen. Pfffjjj

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.13. 17:33:44

@LoMo9:

Mit vállalják fel, mikor leírtam, nem támogatom a választási jog korlátozását? Szerintem az analfabéta cigányok s szavazhassanak.

desw 2017.08.13. 17:46:02

@6.Lenin:

"Utoljára 2008-ban számolták ki, hogy az akkori értéken 37 ezer forintos alapnyugdíj mekkora terhet jelentett volna a költségvetésnek. Egy hasonló mértékű összeg, amelyet alanyi jogon kapna minden 65 év feletti állampolgár, aki legalább 40 éve magyarországi lakóhellyel rendelkezik, most is finanszírozható. Ezzel számolhatna minden nyugdíjas pluszban, a havi jövedelme mellett. Kabai Tibor szerint e kiadást a költségvetésből – például az !!!!!!!!!!!!! áfabevételekből !!!!!!!!!!!!!!!– kellene finanszírozni, !!!!!!!! a társadalombiztosítás nem bírja el ezt a terhet. !!!!!! A tb-alapú nyugdíjrendszer egyébként sem tartható fenn jelenlegi formájában !!!!!! – jegyzi meg Kabai Tibor."

A TB nyugdíj bedőlt?? Szarnak rá, lecsípnek pár száz milliárdocskát még az áfából is! A lényeg, hogy nekik jó legyen! Hányok, b+!!!

Ja, és hogy a 3 millió nyugger mire lehet képes?? 2014-ben Orbánék 2,3 millió szavazattal nyertek.

6.Lenin 2017.08.13. 18:42:13

@desw:

Nekem nem kell magyaráznod, hogy nem jó a rendszer. Nagyobb részben önálló voltam. Külföldön is dolgoztam. Mikor nyugdíjba mentem 40 000 körül volt a minimálbér, ami alapján a nyugdíjamat kiszámolták voltak olyanok, akik hamarább-25 ezer körüli minimálbérnél, 17 ezer Ft-al. Ma, már mit ér ennyi?
Nekem 24 ezer valahányszáz Ft,- volt + a külföldi, jelenleg 57, 40€, 6,5 év munkaviszony után.
De ezt tudtam előre, ezért félretettem aktív vállalkozó koromban.
Fizettem rendesen az adót, járulékokat. Soha nem volt tartozásom, elmaradásom.

Nekem érdekem a gyenge forint, mert akkor magasabb az €-után kapott összeg, mégsem rágom a körmöm a gyenge Ft-ért.
Akinek anno nem volt módja magáról gondoskodni, félretenni az most haljon éhen?

Szerintem is jobb lenne most elkezdeni öngondoskodásra kényszeríteni az embereket, biztosítva, hogy aki rendesen fizetett adót, járulékot kapjon egy minimális összeget, a többiről meg az igényeinek megfelelően gondoskodjon maga.
Ezekhez viszont hosszú átmeneti idő kellene. Nem 1xű kérdések ezek, de ezeken érdemes lenne mindenkinek agyalni.

wirth6 2017.08.14. 12:43:54

@LoMo9: "első lépésben levitték az iskolakötelezettség korhatárát 18 ról 16 évre - vagyis a "kötelező" ÉRETTSÉGI HELYETT 16 évesen inkább lépj ki és menj el kulimunkásnak,"

Mert akit 18 éves koráig tanul, az automatikusan érettségit is kap.