Arra jutottam...

köz+gondolkodás

A kormány politikája tönkreteszi a jó gondolatokat is

2017. február 21. 22:52 - csonka balázs

vélemény a határtalan bírhatnékról

Olimpia. Vasárnapi zárvatartás. Simán lehet olyan országban élni, ahol nincs, nem is lesz soha olimpia. Simán lehet egy olyanban is, ahol volt és/vagy lesz, ahol ez fontos (presztízs)kérdés. Jól élhető Németország vagy Ausztria a vasárnapi zárvatartás mellett is, és Olaszország is a vasárnapi nyitvatartással.

Szerintem ezek alapjában jó kérdések. Jó lett volna ezekről társadalmi párbeszédet, komoly, érdekes vitákat folytatni. Jó lett volna az érveket-ellenérveket magamban dédelgetni, ízlelgetni, mérlegelni. Jó lett volna meghallgatni más embereket. Jó lett volna ezekről a kérdésekről beszélgetni a szomszéddal a kerítésen át, a komával a kocsmában egy sör mellett vagy a strandon egy lángossal a hűvösben. Azt hiszem, mindannyian szívesen tettük volna.

Jó lett volna, ha ezekről a kérdésekről a kormány tényleg megkérdezi az istenadta népet. Előre. Szerintem simán lehetett volna a kormány belátó, hogy lehet így is, lehet úgy is. És egy szép népszavazás után lehetett volna a kormány jó kormány is, hogy a döntés szerint lép tovább. Azt hiszem, hogy ha így lett volna, akkor a kisebbség simán elfogadta volna a többség akaratát.

De sajnos nem így lett.

A Fidesz kormány nemhogy csupán uralja a közbeszédet, de minden akar: „leuralja” a közbeszédet. Kiszorította az együtt gondolkodást. Mindannyiunkat megfosztott az eszmecsere élményétől. (Ez a visszavonásokra is vonatkozik.)

Ezekről a kérdésekről ma már aligha lehet függetlenül, szabadon, ingerültség nélkül beszélni.

A túlpolitizáltság tönkreteszi a jó ügyeket is.

A nagyobb baj az, hogy ezek az ügyek – mint a lakmuszpapír – mutatják Orbán hozzáállását az országunk valódi problémáihoz is. Ugyanígy gondolkodik arról, hogy milyen irányban kellene az egészségügyet, az oktatást, a kultúrát, a szociális ügyeket, a mezőgazdaságot, az ipart, a közigazgatást, a munka világát terelni, hogy mit tegyünk a kifejlődő digitális világban a munkavállalókkal, mi lesz az átstrukturálódó világban az emberekkel, satöbbi. Orbán bírhatnéka határtalan.

Vegyük észre és jegyezzük meg, hogy túlpolitizáltsággal, az ügyek leuralásával, a párbeszéd hiányával képtelenség lesz megoldani a közös ügyeinket. Ez az illiberalizmus maga. A feladat csupán ennyi: jegyezzük meg, és a következő választásokon jusson eszünkbe a tanulság.

(Én személyesen a vasárnapi zárvatartást támogattam volna, az olimpiát nem.)

2015_rab_1_0_090_2_1.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr9412280725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brained 2017.02.22. 14:58:59

Mi mindannyian hülyék, tudatlanok, sőt ostobák vagyunk, akiknek a véleményét a legnagyobb hülyeség megkérdezni. Pont elég négyévente arra gyúrni, hogyan basszák át az ostoba választó undorító fejét.
Egyébként teljesen megérdemeljük, hogy hatalmukkal visszaélve a szemünket is kilopják, mert ostoba hülyék vagyunk.

Ezt egy teljes politikus osztály gondolja rólunk Gyurcsányostól, Orbánostól. Mondjuk Gyurcsány a pofánkba is vágta ezt, az egyébként kitűnő öszödi beszédben. Kérdés, hogy az orbánfan százezrek mikor jönnek rá erre.

na4 2017.02.22. 15:24:13

NOlimpia !!!!!!!!!!!

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.22. 15:31:45

Hülyeséget írsz.

Minden párt egységesen támogatta az Olimpia gondolatát, a 2020-as rendezésűt is 2008-ban, és a 2024-es rendezésűt 2 éve.
Folytattak közvéleménykutatást is.
Akkor még az emberek 60%-a pártolta a Budapesti Olimpiát, cirka 30% közömbös volt.

A cirkusz akkor kezdődött, mikor a ballib elkúrók segget csináltak a szájukból, és elkezdték fikázni a saját aláírásukkal szignózott Olimpiai terveket.
A ballib hiszti megfertőzte a közéletet.

Az Olimpiát használják a ballibek jelenleg a saját népszerűségük növelésére, ezért fikázzák, és agyatlan híveik is ezért váltottak gatyát, annak ellenére, hogy 2 éve támogatták az ötletet.
A 2020-as Olimpia kacpsán se merült fel népszavazás. Igaz az akkori ellenzék Fidesz nem csinált hátraarcot, mint a gyűlöletkampánnyal operáló ballib seggfejek.

Hosszútól kezdve minden Olimpikon támogatja mellesleg az Olimpiát.
És én nekik hiszek, nem a Gyurcsány féle agyhalottaknak.

morpho 2017.02.22. 15:45:12

@Ballib cenzúrázók réme 24:

Nem. A cirkusz akkor kezdődött, amikor a zembereknek megtelt a fasza a fideszes korrupcióhalmazzal és még a hívek is látják, hogy mindent ellopnak ami mozog! Minden hülye tudja, hogy Orbán Mészáros Lőrincnél tartja a lopott pénzét és nem akarják, hogy még többet lopjon! Az összes többi csak rizsa!

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.22. 15:52:38

@morpho:

Orbán és a Fidesz Mészárost és a többi haverját tápolja, Gyurcsány és az MSZP meg az Alstomot, Strabagot, meg más külföldi multikat tápolt.

A különbség kézzel fogható.

Gazdasági növekedés, GDP arányos hiány csökkenés, nincs infláció és alapkamat, munkaerőhiány, szemben az elkúrók alatti ország és emberek rommá adósodásával, kétszámjegyű alapkamat, infláció, munkanélküliség megduplázásával.

Ugyanis a ballib elkúrók az összes EU-s pénzt kiszivattyúzták külföldi multiknak, plussz az adóforintokat is, Mészárosék meg itt költik el az EU-s pénzek nagyrészét.

csonka balázs 2017.02.22. 15:53:18

@Ballib cenzúrázók réme 24:
Elkúrók segget csináltak... Agyatlan híveik... gyűlöletkampánnyal operáló ballib seggfejek... Agyhalottak... Hülyeséget írsz... (Pedig azt írom, jó gondolat...)
Tényleg, úgy értem: TÉNYLEG így kell beszélni fontos dolgokról, mint te? Miért kell egy udvarias, ámbár valóban kritikus kis írásra így válaszolni? Ezt magyarázza meg nekem valaki!

Andy73 2017.02.22. 15:55:25

Ja persze, megvitatni fél évvel a MOB döntése előtt, az utolsó körnél, több éves pályázati munka, és több sikeres forduló után. Amikor már csak három kandidáló város van versenyben.
Ez olyan, mintha a 10 ezer méteres síkfutásnál az utolsó, vagyis 25. körben akarnád megvitatni, hogy elinduljon-e a versenyző. Vagy a maratoni futónál a 40. km táján.
Ez is már a sokadik lángész blogger a témában, álanaivan írja a sületlenségeit.

Donald Duck 2017.02.22. 15:58:18

Szép napot mindenkinek.
Jól megfogalmazta a blogíró, mire is gondol vagy 6-7 millió magyar, aki csak élni szeretne, nem az árnyékboxoláson bosszankodni/röhögni, vérmérséklettől függőn.
Itt van /volt?/ egy remek lehetőség. Komoly kérdés, legyen-e olimpia, csapjanak össze az érvek, ellenérvek, mind a támogatók, mind az ellenzők részéről. Aztán népszavazás, hajrá, így lenne értelme.
Ehelyett óvódás szinten megy a duzzogás, és jelenleg úgy fest, inkább hagyja a kormány elúszni a lehetőségét az olimpiának, csak nehogy választás előtt beleszaladjon egy esetleges kudarcba.
Pedig most lehetne, kellene harcolni a vén, pszichikailag labilis obsitosnak, csak hát itt nem csak adni lehet a sallert, kokit, a pestiek kombánjlánccal szájba (b...nák) vágnák hamar, képletesen értve.
Az meg nem hoz a konyhára, nem lehetne a jövőben négyzetre emelni a gázszerelő vagyonát. (A gázszerelő vagyonát?)
Talán, ha a Momentum helyett kicsit korábban teszi fel a kormány a kérdést a népszavazásról, mikor még a többség az olimpiára szavazott volna... Ám ahogy a blogíró helyesen megemlíti, jobbnak látták erőből megoldani az egész ügyet.
Én nem az ellenzéki pártokat hibáztatnám, mert sok közük nem volt az aláírásgyűjtéshez. Persze, könnyű rájuk mutogatni, de a Momentum, mely eleddig sehol sem volt, nélkülük is simán hozta volna a 138 ezer aláírást. Rájuk akaszkodtak, ez kétségtelen, eléggé ellenszenves is, amit műveltek, de csupán píár volt a részükről, semmi több. Benézte a kormány, nem hitte volna, hogy egy kis csapat meg fogja őket szivatni, ennyi. A reakciójuk erre a történetre pedig remek lenyomata a mai Magyarországnak.
És igen:
Szilágyi Áron előtt le a kalappal. Igazi demokrataként nyilatkozott.
További szép napot mindenkinek.

Andy73 2017.02.22. 16:10:05

@Ballib cenzúrázók réme 24: Így van, az olimpia nem pártpolitikai ügy, hanem nemzeti, amiben eddig konszenzus volt. Nem Orbán vagy a Fidesz ügye, ahogy az ellenzők és a blogger erőlteti, hanem rengeteg sportszerető emberé, pártállástól függetlenül. Egy több évtizedes álmot és sokéves munkát tesznek tönkre a most ellene kapmányolók, fél évvel a végső szavazás, a megvalósulás előtt.

ben2 2017.02.22. 16:29:04

@morpho:

Nem. A cirkusz azzal kezdődött, hogy a ballib pártok választói adatbázisai elöregedtek és kellett valami ürügy, amire fel aktualizálhatják azokat.
Ezért próbál a ballib ellenzék minden témából népszavazási kérdést csinálni.
Az olimpia esetén kapóra jött, hogy az aláírásokat Budapesten kellett gyűjteni, így az SZDSZ-es szavazóbázis szépen aláírt nekik.
A fidesz viszont nyilvánvalóan nem lesz hülye asszisztálni a néphülyítéshez (nekik már megvan az adatbázisuk a migráns népszavazásból, köszönik szépen).
Az olimpia bukásából ráadásul a kormány még profitálhat is, mert így a ballib ellenzéket állíthatják be rosszfiúnak, aki szétrúgja a többiek homokvárát, másrészt az antidemokratizmus vádja is röhejesen fog hangzani a ballibek szájából, ha pár százezer aláírással meg tudtak akadályozni egy ilyen projectet (ami természetesen nem fogja vissza a ballib ellenzéket, hogy a demokrácia halálát mantrázzák, de ez érthető, mert a demokrácia ballib definíciója ugyebár az, hogy ballibek kormányoznak).

Ami az egész témában viszont lassan kezd önmaga paródiájába fordulni, az a balos kommentek azon logikája, hogy a kormány azért nem demokrata, mert azt cselekszi, amit a nép kér tőle.
Népszavazást indítanak a vasárnapi boltbezárás ELLEN, a netet elönti a sok szakértő, hogy miért rossz a boltbezásár _mindenkinek_, aztán amikor visszavonják, akkor ugyanezen arcok hányják az epét, hogy szíven szúrták a demokráciát, mert így nem kampányolhatnak még fél évig.
Aztán ugyanezt eljátsszák az olimpiával is. A Momentumos hülyegyerek meg még el is szólja magát a hírtv-ben, hogy márpedig ők igenis népszavazni akarnak, mert a kampányban el akarják mondani, hogy mit nem szeretnek a kormányban. Szánalom.

ben2 2017.02.22. 16:40:22

@Donald Duck:

Igazad lenne, ha az olimpia rendezését a kezdetektől fogva viták kísérték volna.
Amikor viszont a project elindult, akkor még teljes volt a politikai konszenzus.
Ha akkor írtak volna ki népszavazást, akkor egyrészt azonnal megindult volna az acsargás, hogy a kormány a nemzeti, pártok felett álló ügyet a saját fényezésére akarja felhasználni, másrészt garantálható lett volna az alacsony részvétel, mert eleve lefutott kérdésekben az emberek nehezen mozgósíthatók. (Lásd migráns népszavazás.)

Ami viszont most történik, az a "megfúrás" tipikus esete. Jön egy médiafelületre vágyó új politikai formáció és hirtelen az összes ballib orgánumból ömleni kezdenek az ellenérvek, hogy miért lesz gazdasági katasztrófa az olimpiából. Nem 2008-ban vagy 2014-ben kezdenek ellene érvelni, hanem most.
Innentől viszont már semmi értelme a népszavazósdinak, mert az egész kezdeményezés szétverte a kezdeti politikai konszenzust, tehát még ha nyernének is az olimpia támogatói (nem), akkor is megosztották a kérdéssel az országot, így pedig eleve esélytelenül indulnánk a pályázaton.

Donald Duck 2017.02.22. 17:23:47

@ben2:
Ekkora projektnél azt gondolom, érdemesebb lett volna a népszavazás már az elején. A konszenzus kevés, hiszen politikáról van szó. Ebben mindkét oldal egyforma, lásd a vasárnapi boltzárat is bevezették, a KDNP, vagyis a kormányt alkotó minoritás javaslatára. Mikor kényelmetlenné vált, pillanatok alatt odadobták azokat az embereket, akiket érintett, csak nehogy rosszul jöjjön ki belőle a fidesz. Kb. most is ezt látni. Ezért érdemes megkérdezni direkt az embereket, én, mint budapesti lakos kifejezetten örültem volna akkor is, s most is egy népszavazásnak, mely az én, s a gyermekeim jövőjét évtizedekre meghatározza. Irritáló, amit az imént is említettem, hogy az emberek ebben nem tudnak dönteni, mert nincs elég információjuk, by Tarlós. Ekkora horderejű ügyben a minimum megkérdezni az ott lakókat, nem csupán a választott képviselőiket, akik pártpreferendumok alapján ma ezt, holnap azt mondják.
Az, hogy jött egy új formáció, kifejezetten jó dolog. És hogy így nyer teret?
Jó pár éve volt párt, volt pártvezető, aki egy pillanat alatt sutba dobta az elveit, s liberálisból kiment jobboldalra, a politikai haszonszerzés érdekében. Az ő szemszögéből igaza volt, még ha nem is gerinceshez méltó cselekedet volt.
A Momentum csupán ügyesen meglovagolta, hogy az aláírások számából ítélve igény van a népszavazásra.
A kormány pedig benézte, elqrták. Nem vészesen, csak elúszott az olimpia, mert másként nem tudnak jól kijönni a dologból. Pár srác most okosabb volt a Móka Vikinél, ennyi. Amennyiben nem a hatalmat vágyná, hanem valóban olimpiát szeretne az országban, beleállna a népszavazásba. Ám akkor felsejlene a veszély, hogy kisebb rész esik le a közpénzekből. Azt pedig senki sem gondolja komolyan, hogy ezt meg merné kockáztatni.
Üdv