Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Mit akarnak a terroristák?

2015. november 14. 16:20 - csonka balázs

Ma még milliók élnek szabadon vagy menekülttáborokban a Közel-Keleten olyanok, akik félnek az Iszlám Államtól. Akik menekülnek előlük. Az Iszlám Állam először őket, a vagyonukat, a lelküket, a munkájukat akarja. Aztán fog csak akarni minket, nyugatiakat.

A terroristák a gyűlölet lehetőleg kaotikus és robbanásszerű elharapódzását szeretnék. Az érdekük az, hogy azonnali gyűlölet ébredjen Európában minden józan gondolkodó, minden igazságot kereső, minden békevágyó ellen. Legelőször is azonnali és lehetőleg fékezhetetlen gyűlölet a menekültek ellen.

Félek, hogy a mostani menekültek ellen támadásokra is sor kerülhet. (Nem nehéz elképzelni, hogy lesz, aki molotov-koktélt dob a menekültek közé, akár Németországban, akár a Balkánon, akár máshol.) De gyűlölni fogjuk azokat is, akik ettől védik (rendfenntartóként vagy filozófusként) a menekülteket. A terroristák erre várnak. Ébredjen gyűlölet mindenkiben azok ellen, aki egységesebb Európát szeretne. Az egységesebb Európa tud csak erősebb, gyorsabb és hatékonyabb lenni.

A terroristák arra várnak, hogy a menekülteket (akik pont őelőlük menekülnek!) mind kiutasítsuk, elzavarjuk, meg is támadjuk, és legyen, aki le is akarja őket gyilkolni – válogatás nélkül. Vagy még inkább, aki meg is teszi. Menekültek elleni pogromokat akarnak.

Ekkor jön el a terroristák, az Iszlám Állam igazi ideje. Pillanatok alatt a Földközi-tengerig nyomulhat. Megroggyanthatja Törökországot. A menekülttáborokban élő milliókat magába olvasztja (könnyű lesz azt mondani nekik: látjátok, Európa is gyűlöl és megtámad benneteket), az ellenállókat megsemmisíti. Ha ez megtörténik, néhány év alatt rettenetesen megerősödik. Olyannyira, hogy az egyenként nacionalistává lett, Európa-ellenes országokból álló, önmagával vitatkozó, belső vitákkal terhelt, tehetetlen Uniót is valódi háborúban akarja majd megtámadni és elsöpörni. Erre az esélyre pályázik.

Mit tehetünk most?

Azonnali, kőkemény katonai válasz – együttműködésben az oroszokkal és az USÁ-val, együttműködésben minden európai ország titkosszolgálatával – de együttműködésben Szerbiával és a nem schengeni európaiakkal is. Azonnal belső európai erőt, egységességet mutatni a világ felé. Mellőzni az Unió gyengítését, a belső ellentétek élezését, hanem azonnal több és egységesebb Európát követelni. Beállni és támogatni az EU vezetőit. Azonnal segítség és jelenlét a Közel-Keleten.

De a legfontosabb, hogy feltétel nélkül kiálljunk az európai értékek mellett. Mert a terroristák azt akarják nekünk bebizonyítani, hogy azok nem értékek. Nem szabad hagyni, hogy sikerüljön nekik belőlünk is terroristákat csinálni.

Az Iszlám Államnak a kerítésekkel szabdalt, belső szabadságát elveszítő, fegyverkező, önálló, labilis, egymásra is gyanakvással néző országokból álló Európa lenne csak igazán csemege. Ezt szeretnék megkapni.

komment
süti beállítások módosítása