Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Bíróság előtt csak veszthetsz, ha igazad van

2014. november 08. 22:21 - csonka balázs

A polgári perek mindig érvényesülő egyszerű igazságtalanságáról

Vegyünk egy egyszerű példát: X kölcsönadott Y-nak 1 millió forintot (azért ennyit, mert nehogy má’ komolytalankodjunk piszlicsáré összegekkel), ám Y nem akarja X-nek ezt visszafizetni. X-nek tehát a perben igaza van, Y-nak nincs. X bírósághoz fordul tehát.

A bíróság X és Y bizonyítási indítványai alapján lefolytatja az eljárást, azaz tanúkat hallgat meg, okiratokat vizsgál, és minden egyéb adatot beszerez.

Ha minden jól megy, akkor a bíróság a per végén (jó hosszú idő után) ítéletben kötelezi Y-t, hogy fizesse vissza X-nek az 1 millió forintot, így oda jutunk, hogy pont úgy kell Y-nak visszafizetnie a kölcsönösszeget, mintha betartotta volna a szerződést. X tehát nem jár jobban, mint ahogy járt volna egyébként, rendes esetben.

Minden más esetben azonban Y jár jobban! Ha ugyanis a bíróság a körülmények, és a felek bizonyítása (tanúk, okiratok, stb.) alapján, mindegy, milyen okból azt mondja ki, hogy nem jár vissza az 1 millió, vagy valamiért nem teljes egészében, az már kész nyereség Y számára.

Mindebből levonható az a tanulsága a polgári pereknek, hogy annak, akinek igaza van (X), az optimális esetben úgy jár, mint ahogy egyébként járt volna, minden más esetben rosszabbul jár, azaz egy perben csak veszthet. Megfordítva: akinek nincs igaza, és perbe keveredik, az csak jól járhat, a legrosszabb esetben úgy jár, mint ahogy egyébként járt volna, azaz egy perben csak nyerhet.

Bonyolíthatjuk a pert, ez mindig érvényesül.

(Az egyszerűség kedvéért eltekintünk most a kamatoktól és a perköltségtől, de logikusan végiggondolhatóan azokkal is ugyanez a helyzet. És az idő is jól eltelt közben.)

Minden bíró, ügyvéd és törvényhozó ébredjen ennek a paradoxonnak a kínjával minden munkanapon. A rendszer úgy rossz, ahogy van. Viszont nincs jobb.

Ha tetszett az írás, akkor lájkold, oszd meg, kommenteld. Ez utóbbit megteheted akkor is, ha nem tetszett.

komment
süti beállítások módosítása