Arra jutottam...

köz+gondolkodás

A halálbüntetés ezért nem megoldás

2015. április 30. 14:26 - csonka balázs

A büntető törvénykönyv létének célja a megelőzés. Azért alkotta meg a társadalom a kellő szigorral, hogy a törvényi fenyegetettség tartsa távol a lehetséges bűnelkövetőket attól, hogy a társadalomra veszélyes cselekményekbe ártsák magukat.

Ez csak akkor működik, ha nem csupán a fenyegetettség súlyos, hanem a kiderülés és elfogás is valószínű. Számtalan írás foglalkozik annak a statisztikai elemzésével, hogy önmagában a törvényi fenyegetettség súlyosítás nem jár a bűnözés csökkenésével.

Ennek belátására legjobb az iskolai puskázás mindannyiunk számára érthető példája.

Általában a tanárok azt mondják, hogy aki puskázik, és lebukik vele, az elégtelent kap. Ennél jobban nem lehet büntetni a puskázást. Van azonban olyan tanár is, aki ha észreveszi a puskázást, akkor elveszi a puskát, és elsőre csupán figyelmezteti a nebulót.

Ha azonban a tanár a dolgozatírás közben tíz-húsz percre elhagyja a termet, esetleg ez ismert szokásává is válik, akkor a puskázás csúnyán elharapódzik. Legsúlyosabb büntetés ide vagy oda.

A puskázás elterjedtsége tehát nem attól függ, hogy kivégzik-e az illetőt, hanem attól, hogy mekkora az esély a lebukásra. Tapad-e rá a tanár sas szeme.

Lefordítva:

A bűnözés visszaszorítása érdekében a legfontosabb az lenne, hogy a rendőrséget erősítsük, tegyük jelenlévővé, hatékonnyá, megbízhatóvá, erősítsük a szakszerűségét, a felszereltségét, a magabiztosságát. Támogassuk a vagyon és életvédelem egyéb eszközeit. Becsüljük és fizessük is meg a békénk és biztonságunk őrzőit. Magas színvonalon oktassuk őket. Bízzunk meg bennük! Szervezzünk jó polgárőrséget, vegyünk részt abban, és támogassuk az egyéb efféle (törvényes) szervezeteket.

No persze egyrészt pénzbe, másrészt időbe kerül (míg beérik). Semmiképpen nem hirtelen válasz a bajokra. (Ahogy ma fideszelemzőül mondanánk: nincs benne kommunikációs innovatív termék.)

A halálbüntetés léte kevésbé számít. Bent a trafikban sem akkor érzed magad nagyobb biztonságban, hogy létezik a halálbüntetés, sokkal inkább akkor, ha rendes a közvilágítás, az utcáról belátni, és éjjel is időnként arra kanyarodik egy rendőr vagy polgárőr autó.

A mai magyar politikában viszont nyugodtság, higgadtság nincs: most mindig hirtelen válaszok kellenek, még az sem baj, ha ezek fölfújható műanyagválaszok is. Ezért vállalja a kérdéses koma a gyors marhaságotbeszélést inkább, mint a nyugodt elgondolkodó megnyilvánulást, higgadtságra intést. Soha ne higgyetek egy kapkodó politikusnak!

...

[Akkor lenne a halálbüntetés a megoldás, ha a cél nem a társadalom hatékonyabb védelme lenne, hanem ha szeretnénk egy olyan kollektív perverz hatalmi tudatot a markunkban tudni, hogy bizonyos esetben a rossz emberek jogszerűen leölhetők. Ez az érzés az általános (isteni) erkölcs legmagasabb rendű megingathatatlan tudatától mindannyiónkat kissé távolítana.]

11 komment
süti beállítások módosítása