Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Választójog és általános iskolai végzettség

2017. augusztus 12. 00:37 - csonka balázs

A Jobbik azt javasolta, hogy a választójogot általános iskolai végzettséghez kellene kötni. Munkahipotézisként vegyük ezt a javaslatot egy pillanatra komolyan, és tegyük föl az adódó kérdéseinket.

1. Képzeljünk el egy analfabéta embert. Becsületes az illető. Utcaseprőként, takarítóként vagy egy piaci zöldséges kisegítőjeként dolgozik. Lomizik, gombászik.  Vajon etikus-e ettől az embertől jogot elvenni, ahelyett, hogy adnánk neki lehetőséget, például ingyenes (esti) oktatás formájában? Arra nem jut? Ha nem jut, akkor emiatt nem inkább szégyenkezni kellene ahelyett, hogy jól elvesszük a választójogát? Bátor dolog ez? Etikus dolog ez? Bölcs dolog ez? Hogy jutottunk idáig, hogy erre nem jut?

2. A magyar állam nem vezet arról nyilvántartást, hogy ki mit végzett. Így a választásokra vinni kellene az általános iskolai bizonyítványt? És a választási bizottság tagjai lapozgatják majd, hogy tényleg végzett-e az illető? Fölülbírálja, megméri a szavazópolgárt?

3. Vagy pedig hozzájárulunk, hogy mindannyiunk pontos végzettségéről adatbázist vezessen az állam?

4. A külföldön megszerzett idegen nyelvű bizonyítványt le kell fordítani hivatalos iratként, vagy a választási bizottság dönti el, hogy az illető irat egyáltalán iskolai bizonyítványnak minősül-e?

5. Hogyan lehet föloldani azt a feszültséget, ami két olyan ember között alakul ki, akik közül az egyik hét magyar osztályt végzett magyarul, a másik (mondjuk) kilenc osztályt, de azt románul, szlovákul vagy szerbül? Melyikük szavazhat? És melyikük nem? És össztársadalmilag miért hasznosabb, helyesebb az egyik, mint a másik?

6. Mit kezdünk azzal a helyzettel, hogy ha az általános iskolai végzettséghez kötődik a választás jog – akkor logikusan bizonyos politikai erők célja a minél alacsonyabb iskolai végzettség elérése lesz?

7. Tulajdonképpen mi a baj az analfabétákkal vagy a funkcionális analfabétákkal? Az, hogy nem lehet rájuk hatni, mert nem tudnak olvasni, vagy az, hogy nagyonis lehet rájuk hatni, mert nem tudnak olvasni? És azokkal, akik ezt nagyonis ki szeretnék használni, azokról hogy-hogy nincs szó? A csalárd ráhatással miért nem foglalkozik a javaslat?

8. És akinek elveszett a bizonyítványa? Az mit tegyen? Önnek megvan?

9. Megy a körzeti orvos szavazni. – Doki, hol az általános iskolai bizonyítványa? – Anyámnál van Csólyospáloson a padláson. – Akkor nem szavazhat, doki. Viszlát. Így?

10. Mozgóurna a kórházban. Jajbocsánat, otthon felejtettem a bizonyítványomat, amikor bejöttem a kemóra!

11. Szavazni csak a szavazólapon szereplő jelöltekre lehet. Azokkal nincs semmi baj, csak azokkal, aki szavaz rájuk? Vagy ha a jelöltekkel baj van, hogyan szerepelhetnek a szavazólapon?

.        .        .

És ha így feltettük a kérdéseket, próbáljunk meg rájuk bölcs válaszokat adni!

gomba_1_1.JPG

 

217 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr2912740932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 09:01:13

"ha az általános iskolai végzettséghez kötődik a választás jog – akkor logikusan bizonyos politikai erők célja a minél alacsonyabb iskolai végzettség elérése lesz?"

Ez abszurd következtetés. Hol látsz ilyen kapcsolatod?

csonka balázs 2017.08.12. 10:05:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Egyrészt már most is van egy trend, ami szerint a diplomások helyett a szakmunkások képzését kell előtérbe helyezni. Másrészt a politika mindent kihasznál mostanság, és korábban abszurdnak tűnő jelenségek gond nélkül érvényesülnek. Egy választójogi példa: levélszavazás a környező országokban, de nyugaton egy város egy szavazókörzetében kell hosszasan sorban állni. Abszurd, és részrehajló - mégis működik. Az az abszurd feltételezés, hogy nem lennének taktikai viták, hogy mit hogyan lehet elfogadni vagy nem elfogadni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 10:40:52

@csonka balázs:

Tudod mekkora csalás lenne a vége, ha a belföldön lakók is szavazhatnának levélben? Ezt akarnád?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 10:41:36

@csonka balázs:

"Egyrészt már most is van egy trend, ami szerint a diplomások helyett a szakmunkások képzését kell előtérbe helyezni."

Igen, ez egy rossz, liberális jelenség.

midnightcoder2 2017.08.12. 14:15:45

1. Azért az elmúlt 100 évben kb. az nem tudott megtanulni írni és olvasni aki nem akart, vagy az aki hülye volt hozzá. Ez nem az 1900-as évek előtti időszak amikor a tanulás kiváltságnak számított.

7. Ennyi erővel a csecsemők is szavazhatnának. Nekik is meg lehet mondani, hogy Jakabka, ide kell húzni az X-et a szegfű mellé, és akkor kapsz utána cumit amit aztán szophatsz négy éven át.

midnightcoder2 2017.08.12. 14:22:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Pont nem annyira liberális. Hogy rossz-e ? Jó kérdés. Szerintem inkább azt kellene becsempészni a köztudatba, hogy Pl. itt Pesten egy profi maszek kertész, ács, vízvezetékszerelő, villanyszerelő lényegese jobban keres még egy informatikusnál is, nem egy könyvtár-büfé szakos hambiárusnál. Erről függetlenül, szerintem mindenkinek joga van ahhoz, hogy a fiatal éveiben hamburgerárusnak tanuljon egy főiskolán vagy egyetemen. Ma egy diploma már kb. szart sem ér. A mögötte lévő tudás lehet az ami értékes, ha piaci igény van rá.

Torz 2017.08.12. 14:23:01

Ezt nem jövőre kéne bevezetni, hanem 2022-re. Így aki ha akar szavazni mindenképpen, el tudja estin végezni az amúgy ésszerű alapkövetelményt. Ahogy az LMP javasolja ez lehet 16 éves kortól is, csak tényleg legyen már meg az az elemi végzettség.
A felhozott pontok nagy része nonszensz. Pl az orvostól miért kérnék az ált. iskolai bizonyítványt, hiszen az feltétele az érettséginek, ez még a diplomának.

Az Ellenálló 2017.08.12. 14:41:24

Az ötlet alapvetően jó, mivel ösztönöz az általános iskola elvégzésére, ami azért még egy gyengébb értelmi képességű gyereknek is menne. Nem tudom miért lenne problémás egy lista, hogy elvégeztem-e az általános iskolát, hiszen más személyes adatunkat már így is látja az állam. Ráadásul az iskolázatlanok nagy része a Fideszre szavaz, könnyen befolyásolhatóak sajnos.

Magyaryzoly 2017.08.12. 15:02:16

Legalább annyira demagógnak érzem ezt a blogposzotot mint magát a jobbikos javaslatot. Ennek kapcsán két dologra szeretnék reflektálni. Egyrészt az tény, hogy a lakosság túlnyomó része, hát hogy is mondjam, nem tudok pol korrekt lenni, de ostoba. Lehet engem is annak tartanak, sőt biztos sokszor viselkedek hülyén, de reflektálok erre és próbálok jobb emberré válni. Az egyik előttem hozzászóló írta, hogy már nem 1900-at írunk mikor még a szegények tényleg nem járhattak iskolába. Ma aki nem tud megtanulni írni olvasni, az nem azért nem tud, mert mocskosorbán, hanem azért, mert alkalmatlan rá. Ugyanakkor a végzettségi cenzus szerintem teljesen hibás történet lenne. Ha általános iskolához lehet kötni, miért nem kötjük inkább a diplomához, vagy a phd-hez. Nyilván az sem lenne megoldás, de mondjuk egy előzetes regisztráció és egy 5 kérdéses választási kérdéssor lehet nem lenne ördögtől való.

Másrészt reflektálnék a diploma fétisre is. Több magyar felsőoktatási intézményben tanultam/lok, van egy diplomám, amit talán sokan büfé/ruhatár szakos végzettségnek gondolnak, de ebből teszek kenyeret az asztalra, nem lettem pályaelhagyó, a szakmámban dolgozok, a főnökeim elégedettek velem, a kollégáimmal jól kijövök. A közeli barátaim közül, akikkel egy évfolyamon voltunk sokan dolgoznak a szakmában. Ugyanakkor sajnos sokszor látom azt is, hogy olyan emberek járnak az egyetemekre, akiknek nincs céljuk a diplomával, csak a "papír" kell. Félreértés ne essék, nem vetem meg őket, de pl pont a tanári pálya tele van motiválatlan frusztrált emberekkel, akik asztalosként vagy fodrászként leélhetnének egy teljes boldog életet, de ehelyett azt sulykolták beéljük, hogy a társadalmi felemelkedés egyedüli útja a diplomaszerzés. Szerintem alapvetően az a lényeg, hogy mindenki aki hajlandó munkát végezni, annak a maga színvolán biztosítani kell a boldogulást. Mert szép dolog ha valakinek 4 diplomája van, de az utcát is sepernie kell valakinek, meg a pult mögé is oda kell állni, meg az államot is működtetni kell.

desw 2017.08.12. 15:09:44

SZJA cenzus kellene, és probléma megoldva. Magyarán az szavazgasson ide-oda, aki viseli is az ANYAGI következményeket.

Jelenleg a "kibicnek semmi sem drága" el érvényesül, azaz a eltartottak szavazzák meg azt, hogy az adófizetők mennyit fizessenek. Csoda, hogy rohad minden?

Látens Inszinuáció 2017.08.12. 15:15:03

A 10-es számú érv elég ízléstelen.
Éppen kemóra járok.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 15:22:49

@mildi:

Jajj, dehogy nem. Ki gágogja 25 éve a hatékonyságot, termelékenységet, ki üvölti, hogy kis ország vagyunk és kussoljon, hogy oda kell adni mindent idegeknek, mert az csodát fog hozni?

desw 2017.08.12. 15:25:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Szavazhatnak minden további nélkül. "

Ja, csak nem levélben!

Mit keres ez a szar a címlapon? 2017.08.12. 15:54:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: milyenek? Hogy fideSSes bérkommentelő vagy az jól látszik. Ekkora barom meggyőződésből senki sem lehet, mint te.

desw 2017.08.12. 15:54:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Levélben is szavazhatnak, semmi akadálya ennek. "

Akinek van magyar lakcíme, de külföldön él, nem szavazhat levélben. Miért? Az erdélyi -- magyar lakcím nélkül -- miért szavazhat levélben?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 16:18:48

@desw:

Ha mindenki szavazhatna levélben, magyar lakcímmel ez, az a leveles választás általános kiterjesztését jelentené, ami abszolút negatív dolog lenne.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 16:19:39

@Mit keres ez a szar a címlapon?:

Gondolom, bértroll vagy Sorosnál. Csak ők szerint mindenki bérkommentelő, aki mást mond, mint Soros gazda.

desw 2017.08.12. 16:37:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"... ami abszolút negatív dolog lenne. "

miért?

2017.08.12. 16:45:40

Egy pontot kihagyott a posztolo: a magyar lakossag nagy resze funkcionalis analfabeta. Formalisan elvegezte az altalanost, felismeri a betuket, de egy nyomtatvanyt mar nem tud ertelemszeruen kitolteni. Ennel is tovabb lepve pedig elkepeszto az altalanos tudatlansag pl politikai fogalmakrol, mint mi a demokracia, mi a liberalizmus, mit jelent konzervatiznak lenni, mint jelent a polgarisag, mit jelent a szolasszabadsag, mik azok a szabadsagjogok, mik azok az europai ertekek stb. Az igazi megvezetes es befolyasolhatosag nem azokkal esik meg, akik nem ismerik az ABC-t, hanem azokkal, akik nem ertik, amit olvasnak, es akiknek semmi fogalma nincs a vilagrol, mert pl nyelvtudas hianyaban csak magyar hiradokbol es ujsagokbol tajekozodik. Szerintem inkabb ezzel kellene foglalkozni, de a posztirok megint rarepultek a konnyu gumicsontra a valodi problemak helyett...

N. Barbie 2017.08.12. 16:46:27

2017-ben tenyleg akkora elvaras, hogy aki szavaz, tehat az orszag sorsarol dont, annak legyen legalabb altalanos iskolai vegzettsege? Tenyleg korusban kell nacizni meg a felvetesre is? Szanalmas.
Ahogy mar fentebb is irta valaki, a mai vilagban az, aki nem tudja elvegezni az altalanost, az igenis nem melto ra, hogy fontos donteseket hozzon az orszag jovojet illetoen. Mert amig hozhat, addig cask konnyen megvasarolhato szavazat lesz az erre fogekony partoknak.
Tehat a joga es lehetosege mindenkinek megvan elvegezni (arrol nem beszelve, hogy kotelezo is), innentol meg szerecsenmosdatas etikarol beszelni.
Termeszetesen azok kapjanak felmentest, akik bizonyitottan valamilyen betegseg miatt nem tudtak elvegezni, vagy ha a fiatal koraban meg nem is volt kotelezo.
De az nem, aki lustasagbol, nemtorodomsegbol, vagy egyes csoportoknal tradiciobol nem vegzi el, vagy mert beindulnak a hormonok es inkabb elkezd gyereket gyartani 12 evesen.

A nyilvantartasrol, elveszett bizonyitvanyrol szolo tobb pont is mar csak reszletkerdes, nyilvan nem ugy mukodne, hogy a jovo heti valasztasra mar csak az mehet, akinek megvan a vegzettsege, hanem lenne par ev turelmi ido bemutatni a szukseges iratokat a megfelelo hatosagnak. Vagy en nem tudom milyen nyilvantartast vezetnek errol, lehet az allam maga is tudna ilyet csinalni.

A hatodik pont amugy mit jelent, mert igy ahogy van, tok ertelmetlen.

RHalacska 2017.08.12. 16:51:05

A szándék, hogy valamihez kötni kéne a szavazati jogot teljesen jogos. Jöjjön el a posztíró vidékre, és kérdezze meg az embereket, hogy hány parlamenti párt van jelenleg.... Általános iskolai végzettséget minden más magasabb szintű iskolai végzettséget igazoló papír bizonyít, és csúszik a posztoló mert sok embernek igenis megvannak az iskolai papírjai, hiszen egy munkahely váltásnál be kell mutatni. Ehhez még az SZJA köteles jövedelmet is hozzá kellene venni, és máris VALÓDI politikát kellene csinálni, a nyuggereknek, meg az élősködőknek szóló helyett. (Élősködő = nagykorú, iskolába nem járó, semmit nem csináló segílyírt sorba álló)

N. Barbie 2017.08.12. 16:51:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"Ha mindenki szavazhatna levélben, magyar lakcímmel ez, az a leveles választás általános kiterjesztését jelentené, ami abszolút negatív dolog lenne. "

Mi is a negativ benne?
En, mint magyar lakcimmel rendelkezo, de kulfoldon elo miert vagyok rakenyszeritve, hogy a londoni kovetsegre utazzak, akar sok szaz kilometer es nem keves koltseg aran? Miert nem szavazhatok levelben, mint a magyar lakcimmel nem is rendelkezo kulhoni magyarok?
Jaa, csak nem azert, mert utobbiak donto tobbsege fideszes (szamomra erthetetlen okbol), az elobbiek meg donto tobbsegben nem?

Kivlov 2017.08.12. 16:57:27

Jó a felvetés.
Plusz 70 fölött se kéne szavazati jog, ahogy 18 alatt sincs.
Akkor nem lehetne más f*rkát a csalánba verni...

midnightcoder2 2017.08.12. 17:10:34

@Kishableany: Arról nem is szólva, hogy a népnek sem az információja, sem az információ feldolgozásához szükséges tudása, sem az erre dedikált ideje nincs meg. Ez a demokrácia örök problémája. A Jobbik javaslata max. arra jó, hogy a teljesen egysejtűeket kizárja a döntésből.

csonka balázs 2017.08.12. 17:23:10

@Kishableany: igen, igazad van, az analfabetizmus és annak fokozatai lennének a lényegesek. De a Jobbik javaslata nem analfabetizmusról, hanem konkrétan az iskolai vegzettségről szól.

csonka balázs 2017.08.12. 17:26:33

@Magyaryzoly: a poszt kérdéseket tesz fel. Demagóg dolog kérdéseket feltenni?

nick papagiorgo 2017.08.12. 17:33:52

Teljesen értelmetlen az egész kérdésfelvetés, az EU-ban nem lehetséges a választójogot bármilyen cenzushoz kötni.

Egyébként ha - csak kérdésfeltevés szintjén - létezne ilyen, akkor valóban az államnak kellene nyilvántartást vezetni a szavazók iskolai végezettségéről. Ez elvileg megoldható, hiszen pl. arról is vezet nyilvántartást, hogy a szavazópolgár nem áll-e közügyektől való eltiltás alatt, tehát pl. nem szavazhat.

nick papagiorgo 2017.08.12. 17:40:14

@Kishableany:
"elkepeszto az altalanos tudatlansag pl politikai fogalmakrol, mint mi a demokracia, mi a liberalizmus, mit jelent konzervatiznak lenni, mint jelent a polgarisag, mit jelent a szolasszabadsag, mik azok a szabadsagjogok, mik azok az europai ertekek stb."

Ez általános iskolai tananyag, állampolgári ismeretek, 8. osztály.

Az egy másik történet, hogy az emberek nem tudják mik ezek, de pl. azt se tudják, hogy ki volt II József, vagy hogy szorzunk törtet törttel, vagy mi a sósav képlete, pedig azok is általános iskolai tananyagok. De néha még felsőfokú végzettségűek se, jelzem.

N. Barbie 2017.08.12. 17:57:27

@csonka balázs: "Jobbik javaslata nem analfabetizmusról, hanem konkrétan az iskolai vegzettségről szól"
Merthogy a ketto osszefugg talan? A valasztojog megvonasat valami konkretumhoz kell kotni, az analfabetizmusnak nem igazan merheto a merteke, igy marad az altalanos iskolai vegzettseghez kotes, mert ha az nincs meg, akkor igen nagy valoszinuseggel analfabeta az illeto.

csonka balázs 2017.08.12. 18:32:52

@N. Barbie: nyilván. De másról szólna a posztom, ha a Jobbik úgy fogalmazná meg, hogy az analfabéták ne szavazhassanak, és másképp így, hogy iskolai végzettséghez kötik.

Magyaryzoly 2017.08.12. 18:39:50

@csonka balázs:

akkor nézzük pontról pontra a posztot:

1. Nem 1900-at írunk, aki lomizik, meg kombázni jár, az is jó eséllyel úgy nőtt fel, hogy kötelező volt iskolába járnia. Akinek nem kétbites az agya, az el tudja végezni az elemit, lehet nem tanul tovább és utcaseprő lesz, vagy birkapásztor, aki társadalmilag fontos feladatokat végez el. Senki sincs kirekesztve azért mert szegény, vagy nem topmanager, az esik ki akinek az alapvető kompetenciái hiányoznak.

2. Nem mér fel jobban az állam, mint akármilyen állás betöltése előtt a műkarmos hr-es kishölgy. Bemutatom a legmagasabb iskolai bizonyítványom és kész. Túl van tárgyalva.

3. Én simán hozzájárulnék, akár milyen közigazgatási állásra jelentkeznék, legalább nem kéne hetvenhetedszerre is bemutatnom a papírjaim.

4. A külföldi iskolai végzettségek kölcsönös elismerését tudtommal nemzetközi szerződések szabályozzák, elég jól működik a dolog például kismillió külföld nyer felvételt magyar egyetemre, ahol nyilván vizsgálják az iskolai előmenetelét.

5. A kérdésfelvetés hibás, akinek megvan az elemi iskolai végzettsége, vagy az ezzel egyenértékű papírja, az jöhet.

6. Nyavalyogtok tovább mint eddig is ;) Na komolyra fordítva a szót, pont a liberális kormány tett meg mindent annak érdekében, hogy a vidéki iskolákat bezárja, ezek után én ezt a kérdésfelvetést nem tartom korrektnek.

7. Kérdéssel válaszolok, szerinted normális dolog, hogy valaki olyan kérdésekről dönt amiről halvány fogalma sincs? Az ilyen embert egy tál gulyással, egy korsó sörrel, vagy 2000 forinttal bármelyik politikai párt meg tudja venni.

8. Nekem megvan, minden dolgozó ember megtartja az iskolai papírjait. Érettségi, diploma, nyelvvizsga, sőt szerintem még a B-s jogsihoz szükséges vizsgaigazolásom is megvan.

9. Legmagasabb végzettséged igazolod, pusztán annak a ténye, hogy az ember körzeti orvos bizonyítja, hogy megfelelt a pozíció betöltéséhez szükséges szakmai követelményeknek.

10. Nem akarok belemenni ebbe, én személy szerint ilyen helyzetben szarnám le a választást, de jó legyen, igazat adok lehet a poszternek ebben igaza van.

11. Szavazni csak a szavazólapon szereplő jelöltekre lehet. Nem értem mért baj, hogy a lumpen kocsmatöltelék proli nemtörődöm embereket korlátozzák, a dolgozó, szegény 8 általánost végzett ember simán szavazhat akire akar.

desw 2017.08.12. 18:51:28

@csonka balázs:

"De másról szólna a posztom, ha a Jobbik úgy fogalmazná meg, hogy az analfabéták ne szavazhassanak, és másképp így, hogy iskolai végzettséghez kötik. "

:DDDDDDDD

Mondjuk akinek megvan a 8 általános, az tud írni-olvasni, mert valamikor alsó tagozatban tanulják a gyerekek.

csonka balázs 2017.08.12. 18:53:42

@Magyaryzoly: na végre. Korrekt komment. Így kéne. Kösz. Respect.

csonka balázs 2017.08.12. 18:56:07

@desw: szerintem az analfabétaságnak vannak fokozatai, amelyek nem feltétlenül függenek össze a kijárt osztályok számával. Persze valahol meg kell ragadni a kérdést.

desw 2017.08.12. 19:03:28

@csonka balázs:

Milyen fokozatok vannak? Analfabéták alatt az írni-olvasni-számolni nem tudókat értjük. A műveltség megítélése elég szubjektív lehet.

nick papagiorgo 2017.08.12. 19:16:51

@csonka balázs:
az analfabétaságnak NINCSENEK fokozatai: valaki vagy tud írni-olvasni, vagy nem :)

Olyan van, hogy lassan olvas, vagy betűzve, vagy hibásan ír stb, de akkor az már nem analfabéta (csak béna).

Hozzáteszem, hogy a mai világban, amikor az ember utoljára az iskolában ír kézzel (lassan már ott sem) el sem hinnéd, hogy mennyi embernek lenne nagy kihívás kézzel megírni pl. egy levelet.

Egyébként azért (is) hülyeség a Jobbik javaslata, mert írni-olvasni ált isk 1-ben meg kell tanulni- ez az alapja mindennek, tehát aki nem tud, nem mehet másodikba. De a Jobbik nem erről beszél, hanem a 8 osztály elvégzéséről. Egyébként az analfabéták száma Magyarországon 1-2% (becslés, wikipédia), a 8 osztályt el nem végzettek aránya 2011-ben (akkor mérték utoljára) 416 ezer fő, a lakosság 4.9 %-a.
www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_iskolazottsag

6.Lenin 2017.08.12. 19:22:09

Ki szavazhat?
Aki azokra a jelenleg vesztes pozícióban vannak a béka seggénél. Lehetőleg senki más.

Amikor van szavazó mögöttük ez a kérdés rögtön nem lesz kérdés.

Kb 30 % szinte soha nem szavaz. Kik ők? Lehet, hogy őket szeretnék itt sokan hivatalosan is kitiltani. Pedig maguktól sem mennek.

Ennek a kérdésnek csak ez a lényege. Akinek a háza ég, ordibál.
Most marhaságokat.

Aki nyerni szeretne, az győzze meg a választásra jogosultakat, és ne akarja kizárni azokat, akik amúgy sem szavaznának rájuk.

Aki ma jogokat akar korlátozni az hülye. Nekik se szabadna szavazni.

Aki egy adott közösséghez tartozik, annak joga van beleszólni, szavazni.

nick papagiorgo 2017.08.12. 19:22:53

@nick papagiorgo:
ja még annak, aki nem akarja végigböngészni a táblázatot: minden életkorban kb 1-3 % a 8 osztályt el nem végzettek aránya, kivéve a 75 évnél idősebbeknél, mert ott 26% (70 év felett ugrik meg). Ezt úgy kell elképzelni, hogy van 416 ezer 8 általánost el nem végzett ember, ennek a fele (!) 75 feletti.

Tehát a a Jobbik javaslata nem a cigányokat (stb) szívatná meg, hanem a 75 felettieket.

2017.08.12. 19:25:03

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Tudod mekkora csalás lenne a vége, ha a belföldön lakók is szavazhatnának levélben? Ezt akarnád?"
Tehát az, aki külföldről levélben szavaz, az csal?

6.Lenin 2017.08.12. 19:32:01

@Ylim:

Nézd meg az osztrák szavazást-levélben- volt olyan hely, ahol 140 % adta le a voksát.
Ez ezért van kitalálva.
Aki arra is lusta, hogy otthon elmenjen egy szavazó fülkébe, 10 percre, az miért érdemli meg ezt a jogát?

Ezek a dolgok mindig ott merülnek fel, ahol vesztésre állnak azok, akik pedig nagyon szeretnének nyerni, de valahogy a választók nem nagyon vannak velük azonos véleményen.
Ilyenkor jönnek a korlátozásra az 5letek, vagy ahol simán lehet csalni, pl levélben.

6.Lenin 2017.08.12. 19:33:33

@6.Lenin:

Általában nem a választáson csalnak, hanem a számláláson. Jól kell tudni számolni, pláne, ha kevés a remény.

Szaktanár 2017.08.12. 19:41:04

sztem a cenzushoz és/vagy általános választói intelligenciához (nem a másodfokú egyenlet megoldóképlete kéne, hanem mondjuk annyit tudni, h hány évre választunk meg egy kormányt, vagy mondjuk éppen ki a közt elnök) gondolata nem teljesen ördögtől való. továbbá, én kizárnék mindenkit, akinek nincsen hivatalos magyar lakcíme ÉS érvényes mo-i munkaszerződése, vagy mo-i nyugdíja, vagy mo-i hallgatói jogviszonya a választást megelőző 3 hónapban. de persze én fasiszta vagyok

Visceroid 2017.08.12. 19:44:42

@Kishableany: "Ennel is tovabb lepve pedig elkepeszto az altalanos tudatlansag pl politikai fogalmakrol, mint mi a demokracia, mi a liberalizmus, mit jelent konzervatiznak lenni, mint jelent a polgarisag, mit jelent a szolasszabadsag, mik azok a szabadsagjogok, mik azok az europai ertekek stb. "

Ja, de ezeknek a dolgoknak a definícióját TE tudod. Mások nem..:) Az általános választójog lényege éppen az, hogy mindenki úgy szavaz ahogy szeretne. Érzés alapján, ideológia alapján, befolyásoltság alapján, ahogy esik. Egy ország fejlettségi szintjét mutatja, hogy a demokráciából mit tud kihozni. Egyes helyeken szinte földi paradicsomokat építenek, máshol egyből átcsap diktatúrába, mert felborul, ha az emberek könnyen befolyásolhatóak. Minden nép azt kapja, amit érdemel, és ez így igazságos, így demokratikus.

6.Lenin 2017.08.12. 19:45:28

@Szaktanár:

Utána, amikor már mindenkit kizárnál, aki nem rád szavaz, küzdenél az általános választási jogokért, hogy legyen végre valaki.

Nem a választók a hülyék. Aki nem képes meggyőzni őket az igazáról.

desw 2017.08.12. 19:46:36

@6.Lenin:

"Nézd meg az osztrák szavazást-levélben- volt olyan hely, ahol 140 % adta le a voksát.
Ez ezért van kitalálva.
Aki arra is lusta, hogy otthon elmenjen egy szavazó fülkébe, 10 percre, az miért érdemli meg ezt a jogát?"

A kérdés az, hogy az erdélyi magyar miért szavahat levélben, a londoni magyar meg miért nem?

6.Lenin 2017.08.12. 19:49:19

@Visceroid:

Sokak szerint akkor van demokrácia, amikor ők vannak hatalmon.
A hatalomra kerülés előtt, és után bizonyos fogalmak értelme az ellenkezőjébe fordul náluk.

6.Lenin 2017.08.12. 19:53:58

@desw:

Mert esetleg otthon is szavazna.

Volt egy jó kezdeményezés- a regisztráció-, de a most ordibálók elutasították.

Aki valóban tenni is szeretne legalább annyit, hogy elmegy szavazni és előtte regisztráltatni magát.
Aki nem él a szavazati jogával, az magát zárta ki, és kapja be.

Visceroid 2017.08.12. 19:54:57

@6.Lenin: Én a választókról beszélek, meg beszélünk. A demokrácia lényege, hogy a "hülyék" is szavazhassanak. Ha ők vannak többségben, és elkúrják az országot, akkor így járt az ország.

desw 2017.08.12. 19:57:56

@6.Lenin:

"Mert esetleg otthon is szavazna."

Tessék???

"Aki valóban tenni is szeretne legalább annyit, hogy elmegy szavazni és előtte regisztráltatni magát"

Aki nem a lakhelyén szavazna, kötelező bejelenteni, így nem szavazhat kétszer senki.

Szaktanár 2017.08.12. 19:58:15

@6.Lenin: az elméleted jó, de nagyon jól tudjuk, mi folyik a rendszerváltás óta: zsák krumpliért veszik a szavazokat az ország leglepukkantabb részein. másutt úgy kaptak szavazati jogot az emberek, h soha nem éltek mo-n, egy ft adót nem fizettek be az államkasszába.
bocs, ha nem értek egyet azzal, h mindenki szavazhasson.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 19:58:32

@Ylim:

Igen, a csalás veszélye hatalmas. De szerencsére ma a leveles szavazatok nem döntőek az eredményt illetően.

desw 2017.08.12. 19:59:28

@Visceroid:

"Én a választókról beszélek, meg beszélünk. A demokrácia lényege, hogy a "hülyék" is szavazhassanak. Ha ők vannak többségben, és elkúrják az országot, akkor így járt az ország. "

Igen, ezt látjuk és tapasztaljuk 28 éve. Biztos jó ez így?

chrisred 2017.08.12. 20:00:59

Az állampolgári jogok és kötelességek kerek rendszert alkotnak, amin belül egymás nélkül nem értelmezhetőek. Például az a közösség, amelyik egyes tagjait kizárja a közösség irányításának lehetőségéből, azt az erkölcsi jogát , hogy a közösség fenntartásának terheit viszont rákényszerítse. Egyszóval a szavazati jog megvonása azzal jár, hogy adót sem kellene nekik fizetni. Kiváncsi vagyok, ilyen feltételek mellett hány analfabéta bukkanna fel Magyarországon. :)

6.Lenin 2017.08.12. 20:02:03

@Visceroid:

Értettem, de akinek válaszoltál, az másként értette.
Igen, ha joga van mindenkinek hülyének lenni-kedvence ez a mondás bizonyos rétegnek-akkor joga van szavazni is.

2002-ben nem szavaztak "értelmes" emberek?

A börtönökben csak analfabéták vannak?

Ez az egész kérdés egy baromság. hiszen vannak mindenféle vallású, politikai érzelmű emberek, biztosan jól döntenek?
A vesztesek szerint tuti, hogy hülyék voltak akik a győztesre szavaztak.

chrisred 2017.08.12. 20:02:26

@chrisred: Kieg: "elveszíti azt az erkölcsi jogát"

Szaktanár 2017.08.12. 20:04:29

@chrisred: az elméletedből az következik, h aki nem fizet adót, az nem is szavazzon. én ezzel többé-kevésbé egyetértek, csakhogy most rengetegen szavaznak olyanok is, akik vmilyen okból kifolyólag (külföldi tartózkodás/tartós munkanélküliség) nem lennének jogosultak rá egy igazságosabb világban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 20:05:42

@N. Barbie:

Mert ha te szavazhatsz levélben, bár hivatalosan belföldöm élsz, akkor az is megteheti, aki ténylegesen is belföldön él.

A hatóság csak azt tudja, ki hová van bejelentve, s nem azt, ténylegesen hol él.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 20:08:14

@N. Barbie:

Mert a liberális érv az általános választási jog ellen abszurd: a demokratikus szavazás lényege, hogy a közösség minden tagja dönthessen, akkor is ha milliárdos és akkor is ha koldus, akkor is ha professzor és akkor is ha analfabéta. A szavazás lényege a döntés és nem a „felelős” döntés, utóbbinak nincs ugyanis semmilyen objektív meghatározása. Ami valakinek felelős, az másnak esetleg felelőtlen, s fordítva.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 20:09:00

@RHalacska:

"A szándék, hogy valamihez kötni kéne a szavazati jogot teljesen jogos."

S ez most is így van: nagykorúsághoz és állampolgársághoz van kötve.

Bilok 2017.08.12. 20:09:00

A 9-10-es pont teljesen komolytalanná tette a posztot, nyilván nem bizonyítvánnyal kellene menni szavazni, de ezt a poszter is pontosan tudja. És a 6-os pont? Ember, általános iskolai végzettségről van szó, milyen politikai erőre gondolsz, ami megpróbálna olyan szintű iskolázatlanságot elérni, ahol még ez sincs meg mindenkinek? Így lehet pár szánalmas csúsztatással egy alapvetően értelmesnek induló bejegyzést libsi fröcsögéssé alakítani.

Egyébként pedig szerintem tényleg nincs rendben, hogy a (túlzás nélkül) szellemi fogyatékosság határán egyensúlyozó tömegek ilyen horderejű kérdésekben döntsenek. Nem gondolom, hogy olyan megoldás születhetne, ami korrekt is, és mindenkinek egyformán megfelel, de annyit megérne a téma, hogy kicsit komolyabban foglalkozzanak vele, minden oldal közreműködésével.

PK9 2017.08.12. 20:09:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Jajj, dehogy nem. Ki gágogja 25 éve a hatékonyságot, termelékenységet, ki üvölti, hogy kis ország vagyunk és kussoljon, hogy oda kell adni mindent idegeknek, mert az csodát fog hozni?"

A FIDESZ üvölti és rendszerszinten BUTÍTJA a tanulókat:

1) első lépésben levitték az iskolakötelezettség korhatárát 18 ról 16 évre - vagyis a "kötelező" ÉRETTSÉGI HELYETT 16 évesen inkább lépj ki és menj el kulimunkásnak, nem kell neked tanulni hüjegyerek majd 30 évesen is kulimunkából tartsd el a családodat
index.hu/belfold/2011/04/13/16_eves_tankoteleztettseg/

2) második lépésben SZAKMUNKSOK országa leszünk, nem kell ide értelmiségi, kétkezi egyszerű emberek kellenek kiszolgáló személyzetnek: Czunyiné nepszava.hu/cikk/1055661-orszaggyules---a-szakkepzes-szolgalja-a-gazdasagot

Azt még áruld el, hogy egy DEMENCIÁBAN szenvedő 70 éves kétdiplomás öreg mennyivel jobban tud dönteni politikai kérdésekben mint egy 7 általánost végzett.

A szavazat annyit ér mint a SEGGLYUK: mindenkinek van egy, de mindenkinek büdös a másé.

nick papagiorgo 2017.08.12. 20:09:53

@chrisred:
én ezt a kettőt nem keverném.
Adót azoknak is fizetni kell, akik már most sem szavazhatnak: 18 év alattiak, vagy a közügyektől eltiltottak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 20:10:31

@Kivlov:

Továbbá, aki súlyos beteg, ne szavazhasson, mert hátha meghal a parlamenti ciklus alatt, sazaz nem fogja viselni szavazata következményét.

S az se szavazhasson, aki tervezi, hogy elköltözik az országból.

6.Lenin 2017.08.12. 20:13:01

@Szaktanár:

Van Mo-on kb 8 millió választásra jogosult. Ebből közel 3 millió szinte soha nem szavaz.

Kik ők?

Az aktívan is résztvevők pedig már elkötelezettek valahová.

A Fidesz elsőként ismerte fel a lehetőséget egy nagy- szinte minden réteget befogadó-néppárt létrehozására. 2-3 millió biztos szavazó tábora van, akiket képes is megszólítani.

Ellenzéki oldalon erre eddig senki nem volt képes, pedig adott a lehetőség. egymástól próbálnak elszipkázni szavazókat, vagy a Fidesz összeomlásáért ácsingóznak.

Egyik lehetőség se jön be.

Könyörgöm, ezért miért a választók a felelősek?

Van 5 millió szavazásra jogosult, akik nem a Fideszre szavaztak. miért nem őket szólítja meg valaki, maga köré gyűjtve az azonos érzelmű, gondolkodó tábort?

Miért marhaságokon, semmire sem vezető dolgokon agyalnak?

Ilyen bonyolult lenne ez a kérdés nekik? akkor meg mit is akarnak?

Szaktanár 2017.08.12. 20:13:24

@nick papagiorgo: nem tudom hányan lehetnek azok a 18 év alattiak, akik folyamatosan adót fizetnek (tehát nem a nyári, 1 hónapig tartó diákmunka után vonnak tőlük)
gyanítom, h ez a szám elhanyagolható, legalábbis én sosem láttam munkába igyekvő 15 éveseket a metrón (kb 10 éve legalábbis nem volt jellemző, nem tudom, most mennyire az)

nick papagiorgo 2017.08.12. 20:15:15

@Szaktanár:
valóban elhanyagolható.
De az analfabéták száma is az (1-2%) illetve a 8 általánost el nem végzetteké is (ahogy fent ecseteltem, a 70-75 év felettieket kivéve). Tehát igazából ez az egész tök lényegtelen kérdés. Ekkora "tömeg" nem dönt el egyetlen választást se :)

chrisred 2017.08.12. 20:15:39

@Szaktanár: Hát, nem ritka a kirívóan súlyos adócsalásoknál a közügyektől eltiltás mellékbüntetés.

Szaktanár 2017.08.12. 20:16:35

@6.Lenin: ezt biztos nekem akartad címezni? semmi köze nincs ahhoz, amiről én beszélek...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 20:17:35

@Kishableany:

Az egész világon, köztük a leggazdagabb nyhugati államokban kb. az emberek 1 %-a szavaz úgy, hogy megnézi melyik párt mit akar. Mo-on is hasonló az arány.

A többi szavazó sokkal egyszerűbb alapon szavaz:
- mi a szubjketív érzése a helyzetről,
- melyik pártvezér szebb ember,
- mi a családi hagyomány.

A következő eset amerikai ismerősömmel volt.
Kérdés: kivel ért egyet, Clintonnal vagy Trumppal?
Válasz: semmiben se ért egyet Clintonnak, s a dolgok 90 %.ában egyetért Trumppal.
Kérdés: akkor Trumpra szavaz?
Válasz: nem, hanem Clintonra, "nálunk családi hagyomány a demokratákra szavazni".

Na most ehhez képest az átlag magyar szavazó kifejezetten intelligens szavazó.

Magyaryzoly 2017.08.12. 20:18:31

@csonka balázs: Hát, nem is tudom mit mondjak, köszönöm. Szerintem az érdemi vita ott kezdődik, hogy nem rekesztjük ki egymást a szalonokból, a korrekt kimért elvek sokkal közelebb állnak az emberekhez mint a szélsőségek.

chrisred 2017.08.12. 20:18:37

@nick papagiorgo: A 18 éven aluliak korlátozottan cselekvőképesek a magyar jog szerint, a közügyektől eltiltott pedig tett valamit a közösség ellen.

Szaktanár 2017.08.12. 20:20:22

@nick papagiorgo: na jó, de mi van azokkal a rétegekkel, akiket én hoztam fel példának, és akiktől megvonnám a szavazati jogot? ők azért biztos többen vannak 1-2%-nál... komment itt: @Szaktanár:

@chrisred: nagyon helyes. aki nem dob bele a közösbe, az ne is mondja meg, h mi történjen. szem legalábbis így lenne fair

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.12. 20:23:17

@LoMo9:

"első lépésben levitték az iskolakötelezettség korhatárát 18 ról 16 évre - vagyis a "kötelező" ÉRETTSÉGI HELYETT 16 évesen inkább lépj ki és menj el kulimunkásnak, nem kell neked tanulni hüjegyerek majd 30 évesen is kulimunkából tartsd el a családodat
index.hu/belfold/2011/04/13/16_eves_tankoteleztettseg/"

Na és? Ezzel gyakorlatilag az történt, hogy nem kellett tovább zaklatni a cigány iskolakerülők szüleit.

"2) második lépésben SZAKMUNKSOK országa leszünk, nem kell ide értelmiségi, kétkezi egyszerű emberek kellenek kiszolgáló személyzetnek: Czunyiné nepszava.hu/cikk/1055661-orszaggyules---a-szakkepzes-szolgalja-a-gazdasagot"

Ez valóban hiba. de ugyanez a liberálisok szövege is.

"Azt még áruld el, hogy egy DEMENCIÁBAN szenvedő 70 éves kétdiplomás öreg mennyivel jobban tud dönteni politikai kérdésekben mint egy 7 általánost végzett."

Miért kelllene "jobban" dönteni? Mi a jobb döntés?

VaradiJanos 2017.08.12. 20:24:58

@desw: mekkora összeg lenne a határ? Vagy legyenek súlyozva?

6.Lenin 2017.08.12. 20:27:04

@Szaktanár:

Ezt te írtad.

"bocs, ha nem értek egyet azzal, h mindenki szavazhasson. "
erre válaszoltam. azt hittem érteni fogod.

Akkor egyszerűbben fogalmazok.

A Fidesznek -eddig- van/volt -2-3 millió szavazó tábora.
Ezzel szemben van 5 millió nem a Fideszre választásra jogosult.

Miért kitárni kéne szavazásra jogosultakat. Meggyőzni kell őket.

Mert, ha sokakat kizárunk attól a maradék nem biztos, hogy ránk fog szavazni.

Bonyolult lenne?

Aki ezeket nem látja át, az mért is szavazhatna?

6.Lenin 2017.08.12. 20:29:06

@6.Lenin:

nem a Fideszre szavazó választásra jogosult....... 2-3 milliós....bocs

NBarbieReloaded 2017.08.12. 20:29:56

@csonka balázs:
"De másról szólna a posztom, ha a Jobbik úgy fogalmazná meg, hogy az analfabéták ne szavazhassanak, és másképp így, hogy iskolai végzettséghez kötik. "

Nem érted. Ahogy már más is írta, egy törvényt nem lehet analfabetizmushoz kötni, mert az nem számszerűsíthető. Nem lehet azt mondani, hogy aki x szót le tud írni vagy el tud olvasni az szavazhat, aki meg nem, csak y-t, az már nem. Ilyen nincs.
Amit viszont lehet, hogy iskolai végzettséghez kötni, merthogy egyes végzettség megléte vagy nem megléte hatványozottan növeli az analfabetizmus esélyét. Na az általános iskolai végzettség pontosan ilyen.

nick papagiorgo 2017.08.12. 20:33:47

@Szaktanár:
én értem a gondolatmenetedet (és igazad van, ha hangoztatnád, sokan tényleg fasisztának tartanának...:).
Annyi a baj vele, hogy "lukas": mit csináljunk azokkal, akiknek azért nincs érvényes lakcímük, mert pl. kimentek fél évre tanulni, vagy kiküldetésbe stb, vagy azokkal, akik dolgoztak 20 évet, de most per pill. nincs munkájuk (mondjuk egy válság alkalmával). Egyszóval azokkal, akiknél az általad vázolt feltételek ideiglenesek, és épp a szavazás idején ez az állapotuk, de előtte is más volt, utána is más lesz.
Túl sok embert szorítana ki.

Szaktanár 2017.08.12. 20:43:50

@6.Lenin: nekem nem az a problémám, h ki szavaz a fideszre, és ki az mszp-re (nem is tudom, ez utóbbi létezik-e még), hanem az, h sokan olyanok szavaznak, akik az én rendszerem szerint nem lennének rá jogosultak. érted, nem az zavar, h A vagy B párt húzza be a választásokat, hanem az, h olyanok döntik el, akiket könnyű megvezetni az alacsony intelligenciájuk miatt hamis ígéretekkel, vagy könnyű megvásárolni egy zsák krumpliért a munkanélküliségük miatt. tök mindegy, melyik párt csinálja ezt, egyikkel sem értek egyet. na őket szeretném kiszűrni a rendszerből.

@nick papagiorgo: "mit csináljunk azokkal, akiknek azért nincs érvényes lakcímük, mert pl. kimentek fél évre tanulni," - azoknak van mo-i lakcímük és mo-i hallgatói jogviszonyuk, tehát szavazhatnak

" akik dolgoztak 20 évet, de most per pill. nincs munkájuk (mondjuk egy válság alkalmával)." - azt írtam, h visszamenőlegesen 3 hónapra kéne munkaviszonyt igazolni, tehát egy áprilisi választás alkalmával feb, márc, ápr lenne. ha olyan szerencsétlenül jönne ki, h mondjuk pont januárban veszítené el az illető a munkáját 20 év után, az pech, és igen, ki kell találni vmit erre is, mondjuk további feltételeket: X év igazolt munkaviszony X hónapot engedélyezne munka nélkül, mondjuk 1:1? 20 év után 20 hónapig ne kelljen adóznia, ha nincs munkája, mégis lehessen beleszólása a közügyekbe, ehhez mit szólsz? az elméletem nyilván nem tökéletes, de sztem jó irány :)

Persevant 2017.08.12. 20:48:44

A Jobbik kizárólag azért akarja cenzusként előírni a választójoghoz az általános iskolai végzettséget, hogy ezzel kizárja a voksolásból a romákat. Ennyi.

NBarbieReloaded 2017.08.12. 20:50:46

@6.Lenin: Akkora baromságokat írsz egymás után, hogy még felsorolni is sok.
Csak egy dolog, ami engem érint:

"Volt egy jó kezdeményezés- a regisztráció-, de a most ordibálók elutasították.

Aki valóban tenni is szeretne legalább annyit, hogy elmegy szavazni és előtte regisztráltatni magát."

Ha valamit nem tudsz, akkor szerintem ne okoskodj bele.
Most is van a regisztráció intézménye, nekem is kellett regisztrálni az előző választások előtt és bejelenteni az otthoni lakcimem szerinti jegyzőnél a kölföldön szavazást, amivel a csalás esélye azonnal ki is van zárva. A regisztráció után meg már mindegy, akár levélben is lehetne szavazni, a kitalációddal ellentétben a valóság az, hogy a regisztráció már eleve kizárja a csalást.
Na és itt jön az, hogy akkor mégis miért nem lehet levélben szavazni. Hát azért mert pontosan tudja a fidesz, hogy aki kénytelen volt elhagyni a hazáját az egymást váltó dilettáns kormányok miatt, őket is beleértve, az nem fog rájuk szavazni, akkor meg gondolják nehezitsük meg a szavazásukat, amennyire csak lehet. Ami undoritó hozzáállás.
Szóval milyen regisztráció elutasitásról is beszélsz?

Szaktanár 2017.08.12. 20:50:50

@arbiter elegantiarum: na most ha te úgy gondolod, h az ötlet rasszizmuson alapul, akkor ezzel a kommettel pont te bizonyulsz rasszistának azzal, h azt feltételezed, a romák kiszűrésére szolgál :)

nick papagiorgo 2017.08.12. 20:51:07

@Szaktanár:
annyi a helyzet, hogy a tendencia ugyebár az, hogy egyre többeknek van szavazati joguk: először ugye csak a nemesek szavazhattak, aztán minden gazdag férfi, aztán a szegények is, aztán a nők is..... és ez a tendencia ma se áll meg, szinte mindenki bővíti a választójogot határon kívüliekkel stb.

A javaslatod jó és értelmes is, de mivel mindenki csak bővítené a választójogot, nem állna be mögé senki, mi több a nyakadba szakadnának.

nick papagiorgo 2017.08.12. 20:53:19

@arbiter elegantiarum:
egyáltalán nem őket zárja ki, feljebb levezettem, hogy a 70-75 éven felülieket zárja ki.
Talán sokak számára meglepő, de a 8 általános elvégzése a cigányok körében egyáltalán nem kisebb, mint mások körében. Egy jó része mondjuk SNI-s osztályban végzi el, de akkor is elvégzi.

Szaktanár 2017.08.12. 20:54:41

@nick papagiorgo: na igen, ez meg a másik. az, h a nők is szavazhatnak, a világ legfelháborítóbb dolga. mi jön még, élvezni fogják a szexet?!

egyébként az az én bajom, h olyan igazságos vagyok, h magam ellen beszélek, az én elméletem alapján pl én nem szavazhatnék (és 2002 óta nem is szavazok, mert hát ugye úgy van értelme, ha az ember nem csak prédikálja a vizet, hanem issza is).

NBarbieReloaded 2017.08.12. 20:57:59

@arbiter elegantiarum: Igen, mert a Jobbik hibája, hogy az analfabéták többsége cigány (nem pedig roma, a magyar nyelvben a roma az a cigány), ja, nem.

desw 2017.08.12. 21:00:33

@Szaktanár:

"na jó, de mi van azokkal a rétegekkel, akiket én hoztam fel példának, és akiktől megvonnám a szavazati jogot? ők azért biztos többen vannak 1-2%-nál... komment "

Na igen, pl nyuggerek. Minden politikus tudja, hogy a 3 milllió nyugger (~38%-a a 8 millió választónak) nélkül nem lehet választást nyerni, így egytől egyig mindegyik párt és politikus a seggüket nyalja.

Ja, hogy közben felélik ezzel a fiatalok jövőjét? Ja, hogy tulképpen már bedőlt a nyugdíjrendszer, de azért minden évben nyugdíjemelés van? Kifaszt érdekel, hisz hol lesznek 10-20-30 év múlva ezek a politikusok?

A demokrácia addig működött, amíg többségben voltak az adófizetők. Ahogy az állami csecsről élők kerültek többségbe, a demokrácia müködésképtelenné vált. Vagy megyünk a falig, vagy valamilyen (szja) cenzust vezetünk be.

6.Lenin 2017.08.12. 21:02:51

@Szaktanár:

Értem én a gondolatmenetedet, de tévesnek tartom.
Szerencsére nem vagyunk egyformák, ugyanazokat a dolgokat is sokféleképpen értelmezünk.
Sokféle érdek létezik.
Olyan nem létezhet, hagy mindig minden, mindenkinek jó lesz.

Ami valakinek jó, az a másiknak előnytelen is lehet.
Kiknek van joga eldönteni ezeket?
Istennek?
Egy személynek?
Kiválasztott embereknek?

Biztos, hogy minden döntésük, mindenkinek az elégedettségét elnyerné?
Fogadjunk, hogy nem.

Ha mindenki részt vesz a döntésben, akkor mindenkinek vállalnia is kell a döntései következményeit.

Azt érdemlünk, amit választottunk, mondják 1esek. Főleg a vesztesek. Mert vesztesek mindig voltak, vannak , lesznek.

Ha kirekesztesz valakit a közösségből, nem is várhatod el, hogy akkor bármi másban is tegyen valamit a közösségért. Egyik jogát megvonod, másra meg esetleg kényszerítenéd?

Kizártál, mert analfabéta vagyok, és csak a szarod eltakarítását szeretnéd, ha elvégezném?
Ne má, te szartad, edd is meg.
Meglepődnél ezen?

Egyikből jön a másik, ha már kirekesztősdit játszunk.
Szerintem.
Szerintem.

Szaktanár 2017.08.12. 21:07:09

@desw: pont ezt mondom én is.
a nyugdíjasok szavazati joga kemény dió. egyfelől nem dobnak bele már a közös kalapba, másfelől viszont dobtak bele 35-45 évig, szóval mindkét érvnek van létjogosultsága. vagy mondjuk dolgozzunk ki egy rendszert, mely szerint a nyugdíjba vonulásukat követő 2 választáson a szavazatuk érvényessége 100%, a harmadikon 80%, a negyediktől meg 50%, azaz B párt akkor kap 1 nyugdíjas szavazatot, ha 2 olyan nyugdíjas szavaz rá, akik már legalább 20 éve nyugdíjasok (4 évenkénti választást feltételezve). de ez persze csak egy draft, nyilván sokat kéne finomítani az ötleten

desw 2017.08.12. 21:08:12

@6.Lenin:

"Kizártál, mert analfabéta vagyok, és csak a szarod eltakarítását szeretnéd, ha elvégezném?
Ne má, te szartad, edd is meg.

Ezt úgy írod, mintha ingyen takarítana! Nem a szavazati jogért cserébe takarít, hanem pénzért => nem szívességet tesz a munkájával.

Meglepődnél ezen?"

És te?? Fizetés helyett szavazhatsz? Nos?

6.Lenin 2017.08.12. 21:09:28

@NBarbieReloaded:

Volt egy általános választás előtti regisztrációs kezdeményezés, amit az ellenzék elutasított.
Aki választani is akar, regisztráltatnia kellene magát-bárhol is van a választás előtt. Ki is basznának a ruszki hekkerekkel, vagy nem lehetne rájuk hivatkozni, ha a csalás nem jön be.

Mákosi Rátyás 2017.08.12. 21:09:51

@N. Barbie: "Jaa, csak nem azert, mert utobbiak donto tobbsege fideszes (szamomra erthetetlen okbol), az elobbiek meg donto tobbsegben nem".
Pedig nem túl nehéz megérteni: idegen nyelű magyarként élsz a szülőhazádban, amelynek a vezetése mindig téged talál meg, ha valakit hibásnak kell kikiáltani, nem kezelnek egyenrangú állampolgárként, kb. idegennek is érzed magad, stb. Ezek igencsak embert próbáló dolgok, biztos nem lehet egyszerű így élni. És akkor jön egy magyarországi kormány, amely nemcsak a szavak szintjén törődik veled, hanem konkrét lépéseke tesz, azért, hogy neked több jogod legyen, felvállalva akár konfliktusokat is a szülőhazád kormányával, vagy éppen állampolgárságot ad. Ha beleképzelem magam, ez komoly lelki megerősítést jelenthet egy erdélyi magyar számára.

NBarbieReloaded 2017.08.12. 21:10:13

@nick papagiorgo: "Talán sokak számára meglepő, de a 8 általános elvégzése a cigányok körében egyáltalán nem kisebb, mint mások körében."

Ezen az orbitális kamun jót nevettem. :DD
Nyilván statisztikával nem lehet egyikünk igazát se bizonyitani, mert nincs ilyen (az is megérne egy misét, hogy miért, de most mindegy).
Viszont menj be bármelyik általános iskolába és mond ezt el az ott tanitóknak, szemközt fognak röhögni.

desw 2017.08.12. 21:10:53

@Szaktanár:

Egyszerű ez: amíg dob a kalapba, szavazhat. Amíg dobott a kapalba, szavazhatott.

Az rendelje a muzsikát, aki fizeti

Szaktanár 2017.08.12. 21:14:03

@6.Lenin: nem értem, miért tartod tévesnek az elméletemet, hiszen én, bár másképp fejezem ki, de pontosan ugyanezt mondom:

"Ha mindenki részt vesz a döntésben, akkor mindenkinek vállalnia is kell a döntései következményeit."

tehát aki nem vállalja a következményeket (mondjuk nem érinti az SZJA növelése, mert nem fizet adót), az ne döntsön azok helyett, akik meg fizetnek adót

"Ha kirekesztesz valakit a közösségből, nem is várhatod el, hogy akkor bármi másban is tegyen valamit a közösségért. Egyik jogát megvonod, másra meg esetleg kényszerítenéd?"

bocsánat, de a közösség szintjén először a kötelességek vannak, aztán jönnek a jogok. majd ha dobtál a kalapba, akkor megmondhatod, h milyen arányban legyen a redisztribúció, mennyi kórház, meg stadion, meg akármi épüljön belőle. viszont ha az elmúlt x évben csak segélyen éltél, ad absurdum soha nem éltél/adóztál mo területén, akkor sztem nem lenne szerencsés megmondanod, h ki legyen ott a főnök.

"Kizártál, mert analfabéta vagyok, és csak a szarod eltakarítását szeretnéd, ha elvégezném?"

ha analfabéta vagy, analfabétaként foglak kezelni. nem, nem foglak megalázni, de nem emellek fel abba a pozícióba, ahol a te szavad ugyanannyit ér, mint az enyém, aki évtizedeket rakott bele abba, h ne legyen analfabéta. aki lusta/képtelen megtanulni írni/olvasni, az ne döntsön olyan kérdésekben, amelyeket nem ért, de befolyásolják mások életét is. márpedig egy választás pont ilyen.

nick papagiorgo 2017.08.12. 21:14:55

@Szaktanár:
@desw:
de ez így nem jó, szerintem.
Miért csökken a szavazatuk az idő múlásával? A "nyuggerek" már elnézést, de végigdolgozták az életüket, közben folyamatosan fizették a nyugdíjjárulékot, tehát tulajdonképp a saját pénzükből élnek. Nem állami csecsről.

Most miért kell az ő szavazatukat csökkenteni? Azért megy nagy, homogén tömeg?
Az, hogy a politikusok nekik kedveskednek, az az ő hibájuk?
Ennyi erővel sose fejlesszük az oktatást se, hiszen az ott résztvevők (a felsőoktatást kivéve) nem is szavazhatnak, tehát ez kidobott pénz :)

Szaktanár 2017.08.12. 21:15:38

@desw: ez mondjuk egy elég radikális megoldás, én finomítanék rajta, de a mostani rendszer sztem sem jó, főleg, h valóban mindenki a nyugdíjasok szavazataira hajt.

NBarbieReloaded 2017.08.12. 21:18:19

@6.Lenin: "Volt egy általános választás előtti regisztrációs kezdeményezés, amit az ellenzék elutasított.
Aki választani is akar, regisztráltatnia kellene magát-bárhol is van a választás előtt. Ki is basznának a ruszki hekkerekkel, vagy nem lehetne rájuk hivatkozni, ha a csalás nem jön be"

Nem tudom miről beszélsz. Most mondtam el, hogy aki külföldön tartózkodik választás idején, de szeretne szavazni, annak most is kell regisztrálnia ott, ahol majd végülis szavaz és a lakhelye szerinti illetékes jegyzőnek bejelentenie, aki azzal a lendülettel törli is az ottani választásra jogosultak névjegyzékéből. Csalás ezzel kizárva.
Namost, akkor a fidesz ki mást akar még regisztráltatni? Aki otthon van és ott is szavaz? És azt ugyan, minek, mi értelme van? Ha erről van szó, akkor csoda, hogy az ellenzék elutasitja? Még szép, hiszen az ég világon semmi értelme.

Szaktanár 2017.08.12. 21:18:41

@nick papagiorgo: a korfa miatt. igen, tagadhatatlan, h végigdolgozták az életüket, és megérdemlik a szavazati jogot, de az mégsem járja, h emiatt igazságtalan előnyhöz juttassuk őket a fiatal generációval szemben, aki a jövőbeni adót fogja kitermelni. márpedig azzal, h az összes párt őket akarja megvenni, és emiatt már 100. havi nyugdíj is van, igen sokat ér a szavazatuk.

desw 2017.08.12. 21:21:49

@6.Lenin:

"Ami valakinek jó, az a másiknak előnytelen is lehet.
Kiknek van joga eldönteni ezeket?
Istennek?
Egy személynek?
Kiválasztott embereknek?"

Itt a lényeg! Pl egy nyugdíjemelés kinek jó? A nyugdíjasnak. Kinek rossz? A járulékfizetőnek. Ki szavazza meg a nyugdíjemelést? A nyugdíjas. Magyarán a nyugdíjasok szavazzák meg, hogy a dolgozók több adót fognak fizetni. Pont ezért működésképtelen a jelenlegi demokrácia

nick papagiorgo 2017.08.12. 21:22:02

@Szaktanár:
azért hajtanak a szavazatukra, mert azt hiszik, hogy egy egyszerű eszközzel (nyugdíjemelés) meg lehet venni. Ez persze nem igaz, most se szavaz minden nyugdíjas a Fideszre, meg régebben se szavazott az MSZP-re stb.
De ez nem a nyugdíjasok hibája.
Ráadásul ők már kb 0 érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, jellemzően nem alakítanak "nyugdíjaspártot", nem tüntetnek stb, tehát csak egyben reménykedhetnek, hogy emelik a nyugdíjukat.

Visceroid 2017.08.12. 21:24:04

@desw: "Biztos jó ez így? "

Igen. EZ a népakarat.

Szaktanár 2017.08.12. 21:24:18

@nick papagiorgo: oké, a nyugdíjasok tényleg nehéz eset, ezen nagyon sokat kéne gondolkodni sok okos embernek, h az ő szavazatuk minek számítson; de akiket egyértelműen kivonnék a döntési folyamatból, azok, akiket fent említettem.

nick papagiorgo 2017.08.12. 21:25:19

@Szaktanár:
a fiatal generáció pártokat alapít, és politizál. Tehát ők hozzák a törvényeket, ők képesek arra, hogy sokat keressenek stb.
A nyugdíjasok már nem csinálnak ilyeneket, ők csak a fiatalabbaktól függenek.
Ráadásul jó eséllyel minden ember végigjárja azt az utat, hogy fiatalból öreg lesz.
Én itt nem érzek semmilyen esélyegyenlőtlenséget, kivételezést, bármit.

6.Lenin 2017.08.12. 21:31:06

@desw:

"Ki szavazza meg a nyugdíjemelést? A nyugdíjas."

Minden értelmes ember, mert talán ő is lesz nyugdíjas.

desw 2017.08.12. 21:32:21

@nick papagiorgo:

"Miért csökken a szavazatuk az idő múlásával? A "nyuggerek" már elnézést, de végigdolgozták az életüket,"

A legtöbbjük 50 éves kor körül ment el nyugdíjba . . .

" közben folyamatosan fizették a nyugdíjjárulékot, . . ."

Jaja! Jó kis láblógatós munkahelyek a Kádár rendszerben, mi? KMK és társai . . . Ne nevettess!

" tehát tulajdonképp a saját pénzükből élnek. Nem állami csecsről."

Aha! Csak szólok, hogy a kádári hiteleket vissza kellene ám fizetniük, amit bizony az ő láblógatos melóhelyeikre és nyugodt életük biztosítására lett elszórva. A rendszerváltáskor 60-65% körül volt az államadósság!

"Most miért kell az ő szavazatukat csökkenteni? Azért megy nagy, homogén tömeg?
Az, hogy a politikusok nekik kedveskednek, az az ő hibájuk?"

Nem, ez a demokrácia és általános szavazati jog hibája!

„Amint az emberek rájönnek, hogy pénzt szavazhatnak meg saját maguknak, az a köztársaság végét jelenti.” – Benjamin Franklin

desw 2017.08.12. 21:34:11

@6.Lenin:

" Minden értelmes ember, mert talán ő is lesz nyugdíjas. "

Nyugdíjas igen. De nyugdíja nem lesz -- vagy csak egy tál rizs -- a mai 40-50 évnél fiatalabbaknak

6.Lenin 2017.08.12. 21:35:19

@Szaktanár:

Ezek szerint minden szavazásra jogosult polgárról kellene valamilyen kartoték, hogy ki mit érdemel ki a .... Kitől is?

A királytól, császártól? Nem létünk már ezeken túl?

Értem én az elméleted, de már régen túlléptem ezeken.

emzéperiksz 2017.08.12. 21:37:27

Arra vajon vonatkoznak a törvények, aki nem végezte el a nyolc általánost? A válasz igen. Ebben az esetben pedig neki is joga van ahhoz, hogy megválassza azokat, akik a törvényeket hozzák. Mindenkinek legyen választójoga egy demokráciában, akire a demokráciában elfogadott szabályok vonatkoznak - nekem ez a véleményem.

Szaktanár 2017.08.12. 21:38:08

@6.Lenin: nem tudom, milyen kartotékra gondolsz, amennyire én tudom, a jelenlegi választási rendszer alapján igen pontosan van azonosítva az ember, ennyi adatból már most meg lehet simán mondani, h elmúlt-e 18, van-e mo-i állandó lakhelye, és fizet-e adót, vagy épp hallgató-e a felsőoktatásban. nincs szükség semmiféle extra ellenőrzésre, elég a most ismert adatokkal dolgozni.

6.Lenin 2017.08.12. 21:40:26

@desw:

Sajnos vihar van éppen és kimaradozik a netem. Már két hozzászólásom amit neked címeztem elszállt.
Ezek nem az igazi kérdések, amiket te feszegetsz.
Amik fontosak, azokról már írtam másnak is korábban, nem ismétlem.

Ma, bármit korlátozni egy túlhaladott dolog.
Ez a korlátozás is az.
Ma Euróbán nem egy nyerő felfogás. aki erőlteti, el is bukik rajta.

desw 2017.08.12. 21:41:58

@nick papagiorgo:

"azért hajtanak a szavazatukra, mert azt hiszik, hogy egy egyszerű eszközzel (nyugdíjemelés) meg lehet venni. Ez persze nem igaz, most se szavaz minden nyugdíjas a Fideszre, meg régebben se szavazott az MSZP-re stb."

Mivel mindegyik párt emeli a nyugdíjakat . . .

"De ez nem a nyugdíjasok hibája.
"Ráadásul ők már kb 0 érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, "

Az a nulla bizony 38%-a a választóknak.

jellemzően nem alakítanak "nyugdíjaspártot", nem tüntetnek stb, tehát csak egyben reménykedhetnek, hogy emelik a nyugdíjukat. "

Pedig több nyugdíjas párt is van már . . .

Szaktanár 2017.08.12. 21:42:31

@emzéperiksz: na de miért? van előtted 3 pohár bor. aki elvégezte a 8 általánost, az meg tudja állapítani, h melyik a mérgezett, mert megtanították neki (technikailag lényegtelen ennek a kivitelezése, az elv a fontos. mondjuk legyen az a mérgezett, amelyik kék a fagyállótól). szóval az a szabály, h neked meg kell innod azt a poharat, amire egy random ember rábök. nem tudod, h egy professzor, vagy egy háromáltalánosos fog a sorsodról dönteni, de te meg akarod adni mindenkinek a lehetőséget, h rábökhessen arra a neki szimpatikus pohárra. elég bátor vagy, na

desw 2017.08.12. 21:44:31

@6.Lenin:

Persze, én is tudom, hogy nem lesz ebből az szja cenzusból semmi, mert inkább mennek a birkák a falig, mintsem belássák, hogy rossz úton vannak. Tojok rá, nem érint, csak beszélgetünk róla!

6.Lenin 2017.08.12. 21:44:32

@Szaktanár:

aztán majd valaki kéri a nemi identitás szerinti korlátozást, hiszen a A-Z-ig nincsenek utódok, tehát haszontalan a közösség szempontjából, a munkaerő nem termelődik ujjá, nem lesz aki megtermeli a jövő generációjának a .......akármijét is.

5let lenne több is, de minek. ezek meghaladott elképzelések ma.

Szaktanár 2017.08.12. 21:47:52

@6.Lenin: RAJTAM azt kérheted számon, amit ÉN javasoltam, mert azt meg tudom indokolni, h miért gondolom úgy, ahogy. amit nem mondtam, azt ne add a számba - szóba sem került részemről a nemi identitás alapú szűrés, és egyáltalán nem is támogatom ezt. a nemi identitás nem függvénye az adózásnak. a nem adózás függvénye az adózásnak.

6.Lenin 2017.08.12. 21:53:48

@desw:

De nem lenne értelmesebb arról beszélni, hogy miként kéne valamilyen ütőképes- valódi alternatívát nyújtó ellenzéket létrehozni?

Miként lehetne meggyőzni a sok választásra jogosultat, akik önként nem vesznek részt a döntésekben, csak a pofájuk jár?

Lenne választó. De most őszintén.

Még a tanult értelmes emberek is elgondolkodhatnak azon, hogy olyanokra szavazzak, akik ilyen marhaságokkal foglalkoznak? mit tesznek majd kormányon?

Azzal fognak baszakodni, hogy kartotékokat vezetnek majd a tököm méretéről is? Hátha beleköthetnek majd valamilyen jogomat korlátozandó szándékkal?
Megérné rájuk szavaznom?

Ezért tartom értelmetlennek ezt a vitát. Ezt a jogot nem lehet, és nem is szabad korlátozni, meg talán nem is olyan sokára értelmetlenné válik, hiszen mindenki elvégez valamilyen iskolát.

Akkor majd keresünk más okokat a balfaszság helyett?

Meg kell győzni a választókat, hogy ki a fasza gyerek.

6.Lenin 2017.08.12. 22:01:17

@Szaktanár:

Sajnos láttam, átéltem már olyanokat, hogy először csak ez, aztán még sok más is következett, mert az első nem hozta azt az eredményt, amit elvártak volna.
Ismert elméletek a mások jogainak a korlátozása. Máshol mi is elítéljük.

Mondjuk elsőként nem szavazhat bizonyos körhöz tartozó, aztán már a véleményét se mondhatja el.
Milyen jogon pofázhat mások dolgába?
Aztán majd el kell keríteni a lakhelyeiket, vagy megjelölni valamilyen színű csillaggal.

Nehogy már a nyavalyás szavazzon is, vagy a pofáját járassa itt nekünk, kultúrembereknek.

Persevant 2017.08.12. 22:04:43

@Szaktanár @nick papagiorgo: Teljesen egyértelműen a romák kizárása a Jobbikos kezdeményezés célja. Vak aki nem látja. Én nyilván nem értek egyet ezzel a javaslattal (kultúremberként nyilván nem vagyok rasszista). Ahhoz sem kell Nobel díjasnak lenni, hogy tudjuk: hazánkban a 8 általánost el nem végzettek körében a romák aránya a legmagasabb. Vagy megfordítva: a cigányok körében a legmagasabb a 8 általánosnál kevesebbet elvégzettek aránya.

desw 2017.08.12. 22:08:07

@6.Lenin:

Az a párt nyer, amelyikre a választók többsége szavaz.

A választók többsége viszont állami csecsről él, így csak olyan párt nyerhet, amelyik nekik, azaz az eltartottaknak kedvez.

Ez ugyan marha demokratikus, így örülhetnénk, csak sajnos ez olyan gazdasági folyamatokat generál, amelyek miatt az ország egyre nagyobb szarban van. Pl. minden értelmes ember tudja, hogy a nyugdíjrendszer gyakorlatilag bedőlt, nyugdíjcsökkentés kellene, de persze emelés van, mert a 3 millió nyugger ellen nem lehet választást nyerni.

=> az ország hosszútávú érdekeit és a fenntarthatóságot szolgáló párt programmal nem lehetne nyerni a demokrácia és általános zavazati jog miatt, mert pl a nyuggereknek is meg kellene szavazniuk a nyugdíjcsökkentést, az állami sóhivatalokban segget meresztő bürokratáknak a bürokráciacsökkentést, . . .

Szaktanár 2017.08.12. 22:08:15

@6.Lenin: sajnos teljesen másról beszélünk, én megosztottam a gondolataimat arról, h sztem h lenne igazságos egy választási rendszer, te meg jössz itt a "vmilyen színű csillaggal", "bizonyos körökkel", "lakhelyek elkerítésével". amíg ezeket a reflexeket nem vetkőzöd le, és nem érted meg, h nem faji, vagy nemi szegregációt támogatok, hanem a közösbe való hozzájáruláson alapuló, a nemi identitást, vagy származást figyelmen kívül hagyó szavazást, addig nincs miről beszélnünk.

Szaktanár 2017.08.12. 22:10:34

@arbiter elegantiarum: akkor felteszem így a kérdést: miért jó az neked, h olyasvki dönt a te sorsodról, akinek nincs meg a 8 általánosa, függetlenül a származásától/bőre színétől? továbbá: vajon ha valóban úgy van, ahogy állítod, és a romák közötti a legmagasabb az aluliskolázottság, akkor az vajon a jobbik hibája-e? na most ezek szimpla gondolatébresztő kérdések, bármiféle rasszista felhang nélkül.

desw 2017.08.12. 22:13:38

@emzéperiksz:

"Arra vajon vonatkoznak a törvények, aki nem végezte el a nyolc általánost? A válasz igen. Ebben az esetben pedig neki is joga van ahhoz, hogy megválassza azokat, akik a törvényeket hozzák. Mindenkinek legyen választójoga egy demokráciában, akire a demokráciában elfogadott szabályok vonatkoznak - nekem ez a véleményem. "

Ez jó nagy butaság! Pl egy norvég állampolgárra is a magyar törvények vonatkoznak Magyarországon, mégsem szavazhat.

6.Lenin 2017.08.12. 22:27:21

@Szaktanár:

Te sem érted.
Egy analfabétának, wc puculónak is lehetnek gyerekei, akiket tisztességben felnevel, és ha már neki nem adatott, a gyerekeit taníttatja, hasznos tagjai lesznek a társadalomnak. az ő munkája is valamilyen szinten hasznos, hiszen a sok kultúrembernek nem kell megennie a saját szarát. Ez miért nem hasznos?
Miért kéne egy közösség tagjait bármilyen osztályozásnak kitenni?

És mi van, ha valaki eldönti helyetted, hogy neked kell majd eltartanod sok millió semmire sem képes embert? Neked kell dolgoznod helyettük is?
És ők fogják majd a szavazatukkal eldönteni, hogy neked mennyit kell majd dolgoznod, hogy ők jól éljenek. Azt majd igazságosnak fogod tartani? Ők meg majd termelik a helyetted is a további semmit sem termelőket, de általad eltartottakat.
Akkor is lelkes leszel?

6.Lenin 2017.08.12. 22:29:59

@desw:

"norvég állampolgárra ", ezzel a választási törvényből kizárta magát. Uniós képviselőkre szavazhat talán nálunk is.

Szaktanár 2017.08.12. 22:37:47

@6.Lenin: "Egy analfabétának, wc puculónak is lehetnek gyerekei, akiket tisztességben felnevel, és ha már neki nem adatott, a gyerekeit taníttatja, hasznos tagjai lesznek a társadalomnak. az ő munkája is valamilyen szinten hasznos, hiszen a sok kultúrembernek nem kell megennie a saját szarát."

teljes félreértésben vagy, leírom legutoljára, nagyon leegyszerűsítve, h mit próbálok kifejezni. röviden:
dolgozik -> adózik -> szavazhat
nem dolgozik, vagy nem él mo-n -> nem adózik -> nem szavazhat

tényleg nagyon leegyszerűsítettem, de ez a lényeg.

"És mi van, ha valaki eldönti helyetted, hogy neked kell majd eltartanod sok millió semmire sem képes embert? Neked kell dolgoznod helyettük is?"

éppen ilyen a választási rendszer most mo-n. a marha nagy egyenlőségben egy szűk réteg tartja el a sok millió, semmire nem képes embert, de azért isten őrizz, h ennek a sok millió, semmire nem képes embernek elvegyek a szavazati jogát. hánehogymá el kelljen végezniük 8 rohadt osztályt, h kapjanak vmi minimálbéres melót, amiből adóznak. mi az, h enélkül nem járna szavazati jog, csak úgy a semmire?! fasizmus!

6.Lenin 2017.08.12. 22:43:24

@desw:

"Az a párt nyer, amelyikre a választók többsége szavaz.

A választók többsége viszont állami csecsről él, így csak olyan párt nyerhet, amelyik nekik, azaz az eltartottaknak kedvez. "

Ez igaz. Aztán a választók szavaztak 2002-ben, meg 2010-ben is. sőt 14-ben is, meg fognak jövőre is. Volt ilyen is, meg olyan is. 90 óta mindenféle.

Még van néhány hónap a meggyőzésre, hogy hová is érdemes voksolni.
Inkább ezzel kéne molyolni.
szerintem.

6.Lenin 2017.08.12. 22:46:43

@Szaktanár:

Látom nem értetted.
Majd, ha mások eldöntik, hogy sok millió analfabéta migrire neked majd dolgozni, és erről ők is fognak szavazni.
Ilyen lelkes leszel akkor is?
Akkor rólad fognak mások dönteni.

desw 2017.08.12. 22:47:39

@6.Lenin:

"És mi van, ha valaki eldönti helyetted, hogy neked kell majd eltartanod sok millió semmire sem képes embert? Neked kell dolgoznod helyettük is?
És ők fogják majd a szavazatukkal eldönteni, hogy neked mennyit kell majd dolgoznod, hogy ők jól éljenek. Azt majd igazságosnak fogod tartani? Ők meg majd termelik a helyetted is a további semmit sem termelőket, de általad eltartottakat.
Akkor is lelkes leszel? "

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Könyörgöm, pontosan ez van most!! Az érdemi szja fizetők vannak a legkevesebben, az eltartottak pedig többségben.

""norvég állampolgárra ", ezzel a választási törvényből kizárta magát. Uniós képviselőkre szavazhat talán nálunk is. "

És? A magyar törvényekről és törvényhozókról nem szavazhat, pedig rá is vonatkoznak.

desw 2017.08.12. 22:51:05

@6.Lenin:

"Még van néhány hónap a meggyőzésre, hogy hová is érdemes voksolni.
Inkább ezzel kéne molyolni.
szerintem. "

Engem nem a párt neve érdekel, hanem a programja, az viszont -- az általános szavazati jog miatt -- nem lehet más, mint eddig (eltartottak seggnyalása).

Szaktanár 2017.08.12. 22:51:10

@6.Lenin: figyelj, ne haragudj, de rekesszük ezt itt be. egyszerűen vagy nem érted, amit mondok, vagy nem is akarod, nem tudom, nem fogok találgatni, de akárhogy próbálom neked magyarázni, ugyanazt a 3-4 mondatot ismételgeted, az én mondandóm megértésének a legcsekélyebb jele nélkül - én meg unom már leírni huszadszorra, bocs.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2017.08.12. 23:04:39

"A magyar állam nem vezet arról nyilvántartást, hogy ki mit végzett. "
A iskolákban van névsor arról, ki mikor végzett. Na persze van pár képviselőnek kamu diplomája.

Amúgy nem támogatom, de csak azért, mert semmit nem változtatna. Rengeteg félhülye mászkál így is iskolai végzettséggel, csak éppen
- értelmes mondatokban beszélni
- hasonlóan írni, kifejezni magukat
- hallott vagy olvasott szöveget érteni
nem tudnak.
Felelősen szavazni meg nem nagyon lehet ezek nélkül. De normális életet élni se nagyon, már úgy értve, olyat, aminek értelme is van, nem csak annyi, hogy barlang helyett házban lakik, és éjjel felkapcsolja a villanyt.
Hülyék társadalma kezdünk lenni, és sovány vigasz, hogy nem csak itthon. Így nem csoda, ha a hülyékre épül a választás is.

6.Lenin 2017.08.12. 23:07:31

@Szaktanár:

Miért nem érteném, korlátozni szeretnéd a közösség néhány tagjának a jogait, anélkül, hogy valójában tudnál róluk mindent. Ezekre válaszoltam (igyekeztem).
Szerintem nem valami széleskörű rálátásod lehet ezekről az emberekről.

Én nagyon sokkal találkoztam is, és sokakat hasznosabbnak tartok, mint mondjuk egy sokdiplomás drogos, alkoholista, stb trógert, aki szintén szavazhat, sőt meg szeretné határozni nekem, hogy miről, mit, és hogyan gondolkodhatom. Csak kárára van a társadalomnak.

Mellesleg teljesen értelmetlen ezen agyalni, mert abban a pillanatban eljárást indítanának ellenünk- most joggal-ha ezzel a kormány komolyan is foglalkozna. lásd halálbüntetés. Nem lehetne érvelni mellette , ellene ? Lenne értelme annak is?

Túlléptünk ezeken már.

Már ne haragudj, de miért kéne elfogadnom mások kirekesztését bármiből is egy közösségben. egy esetben tudom elfogadni, ha önként lemondtak, megszegték az adott közösség törvényeit.

Van, aki önként nem megy szavazni, ahhoz is joga van, ha így döntött. mások nem dönthetnek helyette. Pláne kirekesztéssel.

Értem, hogy mit szeretnél, de a számomra elfogadhatatlan. Szerencsére nagyon sokan vannak ezzel így. Rossz tapasztalatok miatt is.
Azért kösz az eszmecserét. Nem tudtuk egymást meggyőzni.

Equalizer 2017.08.12. 23:12:49

A cigányok választójogból való kizárásának gondolata mindig is foglalkoztatta a jobbikot.

Persevant 2017.08.12. 23:16:07

@Szaktanár: senki nem mondta, hogy a Jobbik hibája. Azt meg, hogy ki dönt választáskor a sorsomról nem az iskolai végzettség alapján kéne meghatározni. Van ugyanis ostoba és lelketlen diplomás és jóérzésű 8 általánost végzett is.

@szingularitás: teljesen egyetértek. A Jobbik jó pár éve mesterkedik a cigányok politikai jogainak korlátozásán. Ez az egyik legfontosabb célkitűzésük.

6.Lenin 2017.08.12. 23:17:33

@desw:

Győzd meg őket, hogy csak neked, a te jólétedért érdemes élni. Nem mondtam, hogy pártra szavaztasd őket.
Ha beveszik, nyertél.

Azért kíváncsi lennék az elképzeléseidről, hogy miként is képzelsz el egy közösséget?
Mondjuk vannak szabad kiválasztott polgárok, és szorgos, dolgos rabszolgák?
Mintha már lett volna ilyesmi is, aztán a tavalyi hóval ez is eltűnt.

Vesztesek, nyertesek mindig voltak, vannak, lesznek. A számuk nem mind1.
Erről pedig mindenkinek joga van dönteni, ha már tagja egy közösségnek.

Te se csapod agyon a gyerekeidet, mert nem termelnek semmit. Majd megtermelik a nyugdíjad, vagy elaltatnak 60 éves korodban, a Morzsival együtt, mert feleslegesek lesztek nekik.

Szaktanár 2017.08.12. 23:20:23

@arbiter elegantiarum: "Van ugyanis ostoba és lelketlen diplomás és jóérzésű 8 általánost végzett is."
és szted melyikünk lesz nagyobb eséllyel:

- munkája, ami után adót fizet
- rálátása mélyebb összefüggésekre (mint pl h nem szavazunk X pártra egy zsák krumpliért)
- úgy általában, bármi fogalma arról, h mégis mire szavaz

?

na hát ezért nem mindegy

6.Lenin 2017.08.12. 23:24:26

@Szaktanár:

"- rálátása mélyebb összefüggésekre (mint pl h nem szavazunk X pártra egy zsák krumpliért)"

Hanem szavazunk Y pártra mert azt ígéri, ha most szorítunk, akkor majd 1x jó lesz (valakinek, de azok biztos nem mi leszünk)

Te már szavaztál? És jól?

6.Lenin 2017.08.12. 23:34:02

Nem lenne 1xűbb agyoncsapni 3 millió nyuggert?

De akkor kik szavaznának a DK-ra,MSZP-re,Fideszre?Már csak a cigányokat kéne leintézni, a zsidókat, és mindenkit, aki nem a Jobbikra szavaz.

Simán nyernének, aztán kezdhetnék kinyírni egymást. Szebb jövőt.

jó éjt!
Mindenkinek, az analfabétáknak is,hátha valaki felolvasta a hozzászólásokat nekik is, ha egyáltalán érdekli őket ez a téma.

Vagy a büdös életben nem is szavazott soha, senkire. Minek, elvolt magának a sok köcsög nélkül is, sőt.

Stohl András 2017.08.13. 01:09:37

Egyetertek a jobbikkal, vegyek el a nyugdijasok, meg az alacsony vegzetsegu emberek szavazati jogat.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.13. 07:42:32

Legyen ezentúl aktív regisztráció a választásokra, azaz csak azok szavazhassanak, aki regisztráltak a választást megelőzően, az előtt legalább 2 héttel.

De nem ám úgy, ahogy ezt a cigány Orbán diktátor javasolta 2012-ben! Semmiképpen! Ezúttal minden teljesen demokratikus lesz!

A regisztrálást ballib civilekből álló bizottságok fogják végezni, akik beidéznek minden egyes állampolgárt e célból, majd mindenkinek felteszik a kérdést „Utálja maga Orbánt?” – aki habozás nélkül igennel válaszol, az regisztrálásra kerül, míg aki nemet mond, azt cselekvőképtelenné nyilvánítják, s elveszti választójogát. Aki pedig igent mond, de csak habozás után, annak a szavazata fele annyit fog érni, mint a teljesjogú választópolgároké.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.13. 07:44:56

@ColT:

A liberális társadalom a hülyék közössége.

Ezért kell az országnak kiugrania ebből a modellből, míg nem késő.

25-30 évünk van, aztán már késő lesz.

négyláb 2017.08.13. 07:55:39

Alapvetően megválaszolandók a blogíró által felvetett jogos kérdések, de az is igaz, hogy valamilyen módon korlátozni kellene a teljesen tudatlan, a körülöttük lévő világról a pillanatnyi ösztönszerű benyomásaikon alapján döntő, sörrel/virslivel terelgethető tömegek hatását a jövőformálásra.

desw 2017.08.13. 08:10:19

@6.Lenin:

"Nem lenne 1xűbb agyoncsapni 3 millió nyuggert?"

Ezt senki sem mondta! De azért az nagyon undorító, hogy a 3 millió nyugger segge fényesre van nyalva kerül amibe kerül.

Évente ~3200 milliárd (háromezerkettőszáz milliárd) megy a 3 millió nyugdíjas nyugdíjára, amíg a 10 millió ember eü ellátására csak ~1800 milliárd.

Az igazságos, hogy a havi 150-et kapó nyugger ingyen vagy fillérekért békávézik, amíg a minimálbéres a havi 80-ból 10 ezret fizet?

Az igazságos, hogy a 3 millió nyugger egy fillért sem fizet az eü-ért, de a munkanélküli 7 ezret?
. . .

Nem, ez kibaszottul nem igazságos! Egy társadalomban élünk, nem lehetne szent tehénként kezelni semmilyen csoportot, ahogy most a 3 millió nyuggert.

A jelenlegi FE-KI nyugdíjrendszer gyakorlatilag összeomlott, mert már most sem fedezi a befizetett "járulék" a kifizetett nyugdíjakat, és a 40-es és fiatalabb generációknak minimális nyugdíja lesz úgy, hogy közben belegebednek a járulékfizetésbe.

És a politikust kurvára nem érdekli, hogy milyen káros következménye lesz egy döntésének 10-20-30 év múlva. Őt csak az érdekli, hogy most nyerjen úgy, hogy közben az szja fizetők pénzéből játsza a gavallér nagybácsit. Ezért kellene szja cenzus, hogy csak az szavazhasson, aki fizeti a számlát.

torró 2017.08.13. 08:21:34

Szinte gyötrődés ennyi kommentet elolvasni,úgy hogy látja az ember, ezt a sok kirekesztésre hajlamos embert(?). És ti kérdőjelezitek meg egyesek iskolázatlanságát? És nektek mihez lett elég az esetleg sok év alatt elvégzett diploma, amit a "nyuggerek" akik akkor még aktív dolgozók voltak finanszíroztak? Ez milyen demokrata gondolkodás? Szóval, ha jól értem az bazirgálja egyes emberek csőrét, hogy mennyien szavaznak Orbánékra. Lehet ez ellen tenni, csak nem úgy hogy itt mereszted a lusta seggedet a klaviatúra előtt naphosszat, és osztani próbáljátok az észt,( már azt a keveset) lebarmolva mindenkit, mert azt hiszitek nálatok van a bölcsek köve! Mindenkinek joga van szavazni, függetlenül a fanyalgók önös érdekeik óhajától.Ha tetszik, ha nem! Vona meg egy hülye, ha azt hiszi ezzel választást lehet nyerni. Nem is értem ezt a hozzáállást, normális politikus ilyet nem mondhat. Még arra reflektálnék aki a szakmunkás képzést nehezményezi. Öcsém nem sokára, ha ez így megy tovább, szerelheted magad az autódat, vagy vizedet, vagy akármit. Most megfogadom, én is kirekesztő leszek. Mától így 70 év felett megtehetem, hogy mindenkitől aki vízszereléshez hív, mivel még mindig dolgozom, megkérdem mi a hozzáállása ehhez a kérdéshez. Aki nem jól válaszol az javíthatja maga a csaptelepét.vagy a csőtörést. Jól fogok szórakozni!

Pilotax 2017.08.13. 08:28:36

@LoMo9:
"Azt még áruld el, hogy egy DEMENCIÁBAN szenvedő 70 éves kétdiplomás öreg mennyivel jobban tud dönteni politikai kérdésekben mint egy 7 általánost végzett."

A demenciában szenvedő embert gondnokság alá helyezik, az pedig alapból nem szavazhat!

A blogban felsorolt kérdések nagyobbik része jogtechnikai részletkérdés amit a jogszabály módosításban rendezni kell és lehet, ezek önmagukban csak akadékoskodások.

Nem értem miért lenne ez a javaslat ördögtől való? A családi ügyeinkben is a felnőttek döntenek, a gyerekeknek legfeljebb a véleményét hallgatjuk meg, de dönteni az fog aki döntésképes. Dönteni az tud aki rendelkezik a döntéshez szükséges információkkal, és a döntéshez szükséges kompetenciákkal. Ha a gyerek is dönthetne a demokrácia jegyében, akkor a csoki lenne az ebéd, és az iskola helyett a vidámparkba járnánk.

Hány ennél kevésbé fontos dologhoz van előírva valamilyen iskolai végzettség? Netalán az egyetemi felvételihez sem szükségeltetik a nyolc általános, mert az olyan diszkriminatív?

nick papagiorgo 2017.08.13. 08:35:48

@arbiter elegantiarum:
lehet, hogy a Jobbik célja a romák kizárása, de én ezt kétlem.

Nézzük a tényeket (már levezettem egyszer): a 8 általánost nem végzettek aránya 1-2%, kivéve a 70-75 feletti korcsoportban, mert ott 26%, tehát ezzel ők szívják meg.
A 8 általánost el nem végzettek arányáról cigány/nem cigány viszonylatban nincs hivatalos adat, de alapvetően a cigányok nem sokkal rosszabbak, mint a többiek. Elvégzik az általánost, max SNI-s (spec nevelési igényű) osztályban. E tekintetben mindegy, hogy a tanulásvágy miatt, vagy ha nem végeznék el, nem jár a segély - a lényeg, hogy elvégzik.

Na most feltételezhetjük, hogy a Jobbik, amikor ezzel az ötlettel előállt, ezeknek a tényeknek szintén birtokában volt. Az egy dolog, hogy az emberek mit hisznek (hogy a Jobbik a cigányokat szívatja - ezek szerint mégse jött be a cukiságkampány, meg a nemzetipárti fordulat) egy más dolog, hogy mit mutatnak a tények :)

nick papagiorgo 2017.08.13. 08:38:33

még egy dolog, ez az egész összesen 400 ezer embert érint, ebből 200 ezer 75 év feletti.
Tehát a javaslat azért értelmetlen, mert igazából nem dönt el az égvilágon semmit, a választást nem befolyásolja stb. stb. tehát csak "beszédtémának" jó.
Azt is leírtam, hogy lehetlen megvalósítani, mert az EU-ban a választási jogot nem lehet semmilyen cenzushoz kötni.

Pilotax 2017.08.13. 08:47:26

@desw:
Ok! Legyen így, de akkor ne fizessen a nyugdíjas ÁFA-t, jövedéki adót meg semmilyen adót, ne egyszersűsítsük le az adófizetés kérdését az SZJA-ra, mert az adóbevételek igen kis töredékét adja az SZJA.

torró 2017.08.13. 08:49:03

@desw:
Tudod az a baj a nyugger tudományoddal, hogy fingod sincs róluk. Tudod volt a termelő szektor, és az inproduktív munkaerő(irodai, rendőr, katona stb. Ezeket az efektív termelő rész tartotta el. Meg benneteket is! Amúgy valóban van igazságtalanság a dologban, mert a juttatások egyformák, csak amíg, az efektív termelő jóval kevesebb fizetést kapott, mint az eltartottak, addig a többi ingyen juttatásokban is többet. A rendőr, katona korábban ment nyugdíjba, mint aki kemény fizikait végzett. Akkor? joggal moroghatnánk mi is?

PK9 2017.08.13. 08:50:59

@Pilotax:
szerinted minden demenciásnak papírja van róla, hogy demenicás...?

a javaslat pedig olyan feltételhez köti a választójogot, ami egyrészt azt feltételezi hogy általános iskolai végzettséggel felkészültebb vagy a döntésre (ennyi erővel azt is mondhatnák, hogy csak a kék szeműek szavazhatnak, a barna szeműek nem); másrészt feltételezi hogy mindenkinek egyformán lehetősége van iskolázottságra (időnként el kellene hagynod budapestet és körülnézni), harmadrészt pedig mert kasztokat hoz létre állampolgárok között, negyedrészt pedig mert ez a lejtő első foka: a következő az, hogy nagyobb adóterhet viseljenek, csak bizonyos szakmákat folytathassanak és a gyereklétszámuk 1 fő lehet maximum.

Pár év, és ott fog tartani az ország, hogy visszallítják az 1913. évi XIV. tc-et, ami alapján a lakosság 8%-nak volt választójoga. Érdemes elolvasni, hogy milyen okosan húzták meg a választójogi határt a TÖRVÉNYALKOTÓK.

a 18 év egy jogi becsült határ, amihez kötik hogy bizonyos belátási képessége mevan az egyénnek.
a gyerek pedig pont ezért nem szavazhat. a jelenlegi szabályok szerint.

desw 2017.08.13. 08:54:15

@Pilotax:

"Ok! Legyen így, de akkor ne fizessen a nyugdíjas ÁFA-t, jövedéki adót meg semmilyen adót, ne egyszersűsítsük le az adófizetés kérdését az SZJA-ra, mert az adóbevételek igen kis töredékét adja az SZJA. "

:DDDDD

Jaja! Kár, hogy abból a pénzből fizetik az áfát, amit az államtól ill. pontosabban az szja fizetőktől kaptak. Magyarán az állam átrakja az egyik zsebéből a pénzt a másikba, érdemi áfa fizetés nem történik esetükben.

nick papagiorgo 2017.08.13. 08:59:10

@desw: @torró:

Az egész feltételezés hibás.

Ennyi erővel a kismamák is kapnak egy csomó kedvezményt (pl. három évig "pöffeszkedhetnek" otthon, vesszenek azok is. Meg a diákok, stb, nem is beszélve a nagycsaládosokról stb, napestig lehetne ezeket a csoportokat sorolni.

De egyik esetben sem lehet az a megoldás, hogy ők kapnak ilyen-olyan extrákat, ezért cserébe a szavazatuk kevesebbet ér. Max. arról lehet szó (ha valaki ezt bevállalja), hogy az extra juttatásaikat megnyirbálja. Volt már erre példa: az MSZP a válság alatt elvette a 13. havi nyugdíjat, meg még sok minden mást is. Tehát meg lehet ezt tenni, csak a politikai kockázatokkal számolni kell.

desw 2017.08.13. 09:06:29

@torró:

"Tudod az a baj a nyugger tudományoddal, hogy fingod sincs róluk. Tudod volt a termelő szektor, és az inproduktív munkaerő(irodai, rendőr, katona stb.

Pár évet "dolgoztam" még egy nagy cocialista "produktív" gyárban, tapasztaltam a munkamorált.

"Ezeket az efektív termelő rész tartotta el."

Lófaszt! Hitelből volt fenntartva mind, amit a mai napig nyög az ország.

"Meg benneteket is! Amúgy valóban van igazságtalanság a dologban, mert a juttatások egyformák, csak amíg, az efektív termelő jóval kevesebb fizetést kapott, mint az eltartottak, addig a többi ingyen juttatásokban is többet. A rendőr, katona korábban ment nyugdíjba, mint aki kemény fizikait végzett. Akkor? joggal moroghatnánk mi is? "

Mit szóljon akkor a mai fiatal? Keményen kell tanulnia és dolgozni, mert nincs KMK és hitelből fenntartott láblógatós melóhely, ahol 40 évig lehet lébecolni, brutál adóteher a béren a kádári hitelek visszafizetése miatt is, és a végén még lófasz nyugdíjat sem fog kapni, mert összeomlott a FE-KI rendszer??

Mindegy, meddő vita ez! A demokráciához értelmes választók kellenek, aki megértik azt, hogy egy rövidtávon jónak tűnő döntésnek lehetnek hosszútávú nagyon káros hatásai. (pl. ilyen a most sok nyugdíj, de összeomló rendszer)

desw 2017.08.13. 09:11:11

@nick papagiorgo:

"Ennyi erővel a kismamák is kapnak egy csomó kedvezményt (pl. három évig "pöffeszkedhetnek" otthon, vesszenek azok is. Meg a diákok, stb, nem is beszélve a nagycsaládosokról stb, napestig lehetne ezeket a csoportokat sorolni."

Fizet szjá-t? Igen. Akkor szavazhat Mi olyan bonyolult ezen?

"Max. arról lehet szó (ha valaki ezt bevállalja), hogy az extra juttatásaikat megnyirbálja. Volt már erre példa: az MSZP a válság alatt elvette a 13. havi nyugdíjat, meg még sok minden mást is. "

:DDD Meg is buktak!

"Tehát meg lehet ezt tenni, csak a politikai kockázatokkal számolni kell. "

Igen, pont erről beszélek! Értelmes politikus nem megy szembe 3 millió nyuggerrel, mert tudja, hogy akkor megbukik. Eredmény: fenntarthatatlan/bedőlt nyugdíjrendszer

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.08.13. 09:14:16

aki nem fideszes az ne szavazhasson!!!!!!!!!
XD

torró 2017.08.13. 09:18:54

@nick papagiorgo:
Nézd nincs igazságos döntés. Itt a nyugdíjasok tekintetében, függetlenül attól, hogy én is az vagyok, de itt is mérhetetlen nagy a különbség pénz tekintetében. nagyon sokan irritálóan magas nyugdíjat vágnak zsebre, pedig semmivel sem hajtottak több hasznot mint aki termelt.A Svéd modellt kéne bevezetni. Ennyi a nyugdíjra kifizethető összeg ezt lehet szétosztani. Amennyi jut azzal kell gazdálkodni. Most majd nekem harapják le a fejemet. Mindegy! Szóval nincs igazságos döntés, és nem is lesz soha. Valakinek mindig hátrányos lesz valami. Én is hiába mentem nyugdíjba 45 év munkaviszonnyal nyugdíjba 12 éve. azóta is dolgozom folyamatosan, mert felkopna az állam a nyugdíjtól. Még szerencse, hogy az egészségem engedi! Pedig a fiatal kollégák mindig mondják, hogy öreg, ha mi megérjük a 70 évet,biztos nem dolgozunk. Igen mondom, ha beéred nagyon kevés pénzel!

desw 2017.08.13. 09:24:27

@torró:

A magyar nyugdíjrendszer kifejezetten bőkezű. Biztosan állítható, hogy akinek kevés a nyugdíja, annak vagy nincs elég hivatalos és bejelentett munkaviszonya, vagy feketén (is) dolgozott.

nick papagiorgo 2017.08.13. 09:26:11

@desw:
mondjam, hogy ki mindenki nem fizet SZJA-t? Diákok, munkanélküliek, gyeses anyukák....ezekkel mi legyen?
Azt nem csinálhatod, hogy csak az szavazhat, aki SZJA-t fizet.

Amúgy minden politikus megbukik, aki hozzányúl a nagy ellátórendszerekhez (egészségügy, nyugdíj, munkanélküli és egyéb segélyek stb.) úgy, hogy az érintettek rosszul járnak. Ezért ehhez általában a politikusok nem nyúlnak, csak max. válság idején, amikor megszorítani kell. Ez egy általános érvényű igazság, ráadásul nem csak Magyarországra érvényes, hanem mindenhol a világon így van. Ezért nem is szeretnek a politikusok ehhez hozzányúlni.

torró 2017.08.13. 09:28:37

@desw:
Persze! Azért írtam az előbb, hogy soha nem lesz igazságos döntés. Valakiket mindig rosszul érint egy egy döntés, És valóban érdekes lesz a mostani fiataloknak a jövője. Ilyenkor az iskola szünetben nálam vannak az unokák, és próbálom nekik sulykolni, hogy mennyire fontos a tanultság. És a jó szakma választás. Persze jó tanulók és talán tartják is a szintet. Mégis aggódom a jövőt illetően. Főleg a politikusaink miatt!

Pilotax 2017.08.13. 09:29:33

@LoMo9:
"szerinted minden demenciásnak papírja van róla, hogy demenicás...?"
Ha nincs, akkor jogi értelemben nem demenciás, mint ahogy ha nem tudja igazolni az iskolai végzettségét akkor nem fogják egy adott képzettséghez meghirdetett állásra sem felvenni.

"időnként el kellene hagynod budapestet és körülnézni"
Látszik, hogy milyen beszűkült vagy, csak azt tudod elképzelni, hogy csak a budapestiek használják az internetet. Igen messze lakom (kb 250 km) és élek Budapesttől, és soha ki nem állhattam ezt a pökhendi hozzáállást amikor a budapesten lakók ilyen lenézéssel kezelik a vidékieket.

@desw: Mivel nyugdíjas vagyok visszakérhetem tőled azokat az adókat amikből neked is építettek közszolgáltatásokat, közlekedést, autópályát, iskoláztatták a gyerekeidet, gyógyítottak a kórházban? stb.., mert nem akarod fizetni azoknak a közszolgáltatásoknak a költségét amikre a nyugdíjasnak is szüksége van?

A nyugdíjas minden adót fizet amit Te, az SZJA kivételével, úgyhogy nem sokkal kevesebbet fizet be a közösbe mint Te. Ezzel a logikával a közszolgálatban élő orvosok, szociális munkások, közösségi közlekedés munkatársai stb. se fizetnek adót hiszen közpénzből kapják a fizetésüket, és állam bácsi akkor itt is az egyik zsebéből a másik zsebébe teszi az általuk befizetett adókat. Egyébként meg 45 éven keresztül fizettem a nyugdíj járulékomat amit most adnak alaposan csökkentetten vissza. Nem Te fizeted! Én már azt bőven befizettem, most ne menjünk bele a felrovó kiosztó nyugdíjrendszer problematikájába, mert az a témától túl messzire vezetne.

nick papagiorgo 2017.08.13. 09:31:26

@torró:
ez teljesen igaz.
Én egyébként sajnálom is a nemrég nyugdíjba menteket, mert fizették a nyugdíjat évtizedekig, de az államtól függnek, hogy az mennyi nyugdíjat "ad".

A helyzet egyébként majd akkor javul, ha azok is nyugdíjba mennek, akiknek már volt lehetőségük pénzt nyugdíj-előtakarékosságban felhalmozni. Akkor azok majd nem halnak éhen. Igaz, hogy ezzel nem mindenki él, de legalább a lehetőség megvolt rá, hogy előtakarékoskodjon (akár havi 5000 Ft félretétele is számíthat). Az hogy nem élt vele, az már az ő gondja. A feketén dolgozók (akik után kb 0 Ft-ot fizettek), egyébként akkor majd tömegesen "halnak éhen", mert nem lesz nyugdíjuk. Ezért mondom én mindig is a feketén dolgozó /fizetést zsebbe kapó ismerőseimnek, hogy gondoljanak a jövőre - aztán van aki megfogadja, van, aki nem.....

desw 2017.08.13. 09:31:55

@nick papagiorgo:

"mondjam, hogy ki mindenki nem fizet SZJA-t? Diákok, munkanélküliek, gyeses anyukák....ezekkel mi legyen?"

Így van! Ha eltartott, kussol!

"Azt nem csinálhatod, hogy csak az szavazhat, aki SZJA-t fizet."

Nyilván ez nem megvalósítható a fene nagy demokráciában, így inkább megyünk a falnak.

"Amúgy minden politikus megbukik, aki hozzányúl a nagy ellátórendszerekhez (egészségügy, nyugdíj, munkanélküli és egyéb segélyek stb.) úgy, hogy az érintettek rosszul járnak. Ezért ehhez általában a politikusok nem nyúlnak, csak max. válság idején, amikor megszorítani kell. Ez egy általános érvényű igazság, ráadásul nem csak Magyarországra érvényes, hanem mindenhol a világon így van. Ezért nem is szeretnek a politikusok ehhez hozzányúlni. "

Ok, tehát inkább legyen teljes összeomlás, zavargások, erőszak és a kikényszerített reformok, mintsem ésszel, finoman és okosan => hülyéknek nem való demokrácia

nick papagiorgo 2017.08.13. 09:37:30

@desw:
azért - mint említettem - ez a világon mindenhol így van, mégsincs mindenhol teljes összeomlás, zavargások stb :)

"Ha eltartott, kussol!"
Ha elveszíted a munkádat, akár csak egy hónapra is, akkor te is eltartott leszel. Akkor te is kussolsz? :)

(De egyébként mondtam már, hogy a szavazójog állampolgári jog, tehát mindenkinek alanyi jogon jár. Ez is így van kb az egész világon, egynémely diktatúrákat leszámítva. Ezt a jogot nem lehet SZJA-hoz, végzettséghez vagy bármihez kötni, ezzel a ténnyel próbálj már meg megbarátkozni :)

torró 2017.08.13. 09:42:56

@nick papagiorgo:
Igen! Sokszor erről beszélgetve másokkal mindíg mondom én is, hogy a német modellt kéne utánozni, mert ott van ugye egy minimális állami nyugdíj levonás, de ők még két másik biztosítónál fizetnek nyugdíj alapot. Ezért van nekik normális nyugdíjuk. Csak nálunk melyik biztosítónál mered ezt megtenni? Ugye ha annak idején Antal elfogadta volna a marshall segélyt abból átalakíthatták volna rögtön a nyugdij és tb alapot, most nem itt tartanánk. Csak ugye akkor most nem lehetne politikai játszma helye a nyugdíjas tábor!

desw 2017.08.13. 09:44:39

@Pilotax:

"Mivel nyugdíjas vagyok visszakérhetem tőled azokat az adókat amikből neked is építettek közszolgáltatásokat, közlekedést, autópályát, iskoláztatták a gyerekeidet, gyógyítottak a kórházban? "

Persze! Csak előbb ti fizessétek vissza azokat a kádári hiteleket, amiket még most is nyög az ország. Tudod, amiből te építettél és lábat lógattál?

Bocs, de hitelből én is tudok neked házat építeni, aztán amikor beköltözöl, a kezedbe nyomok 500db csekket, hogy ezt majd fizesd be. Büszke lennél rám? Ügyes lennék?

"stb.., mert nem akarod fizetni azoknak a közszolgáltatásoknak a költségét amikre a nyugdíjasnak is szüksége van?"

A gond ott van, hogy csak a fiatalok fizetik, a nyugdíjasok szinte semmit. Tudod, "közös teherviselés"

"A nyugdíjas minden adót fizet amit Te, az SZJA kivételével, úgyhogy nem sokkal kevesebbet fizet be a közösbe mint Te."

Az a "nem sokkal kevesebb" konkrétan ~50%. A bér ~50%-a megy állambácsihoz, aztán a maradékból még ugyanúgy lemegy az áfa és béfa.

"Ezzel a logikával a közszolgálatban élő orvosok, szociális munkások, közösségi közlekedés munkatársai stb. se fizetnek adót hiszen közpénzből kapják a fizetésüket, és állam bácsi akkor itt is az egyik zsebéből a másik zsebébe teszi az általuk befizetett adókat."

Igen, ez így van. Érdekes kérdés ez, hogy nekik járna-e szavazati jog.

"Egyébként meg 45 éven keresztül fizettem a nyugdíj járulékomat amit most adnak alaposan csökkentetten vissza. Nem Te fizeted! Én már azt bőven befizettem, most ne menjünk bele a felrovó kiosztó nyugdíjrendszer problematikájába, mert az a témától túl messzire vezetne."

Pedig a FE-KI a lényeg! Észrevehetnétek, hogy pontosan ti üldözitek el és teszitek tönkre a saját kölykeitek és unokáitok jövőjét, ugyanis egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb az adózó. Csak akkor lehetséges a nyugdíjak értékének megőrzése ilyen demográfiai feltételek mellett, ha az adózókat egyre jobban és jobban terheled. Több nyugdíjat akartok? B+, a saját gyerekedtől és unokádtól veteted el!

nick papagiorgo 2017.08.13. 09:47:25

@torró:
hát én pl teszek félre havonta :)

Van egy csomó lehetőség erre (nem vagyok ügynök, hogy bárkit rábeszéljek bármire is...), önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás (szerintem ez mondjuk nem túl jó), de a "párnacihába" is teheted, tökmindegy. Lényeg, hogy legyen mihez hozzányúlni, ha kell.

6.Lenin 2017.08.13. 09:51:11

@torró:

Remélem 1re többen hasonlóan fognak ebben a kérdésben gondolkodni, és soha többé nem fognak olyanokra szavazni, akik ilyen baromságokon törik az agyukat.
Végül is ez az egy haszna van ennek a témának a felvetésében. Rájönnek a szavazók, hogy akik ezt kezdeményezik, vagy bármilyen más korlátozását mások jogainak, kik is lehetnek valójában.
Rájuk nem szabad voksolni. És ez más hasznos.

Egyre inkább kezd olyan érzésem lenni, hogy a nagy Simicska-Orbán "háborúnak" valójában az lehetett az igazi oka, hogy a Fidesz megpróbált szabadulni a Lajostól, mert nem akkora penge, mint sokan gondolják.
Mióta a Jobbik mögött áll, a párt csúszik lefelé, és 1re nagyobb hülyeségeket csinálnak. Szerintem majd ők is rájönnek rövidesen erre. Ez a cenzus kérdés is ilyen. Több kárt okoz nekik, mint hasznot.

Ha ezek lennének Lajos atombombái, jobb, ha minden jobbikos bunkert épít magának, vagy menekülőre veszi a figurát, mert nagyot fognak bukni tavasszal.
Szerintem.

desw 2017.08.13. 09:52:23

@nick papagiorgo:

"azért - mint említettem - ez a világon mindenhol így van, mégsincs mindenhol teljes összeomlás, zavargások stb :)"

Görögország? És persze, nincs és nem lesz mindenhol.

"Ha eltartott, kussol!"
Ha elveszíted a munkádat, akár csak egy hónapra is, akkor te is eltartott leszel. Akkor te is kussolsz? :)"

A választás előtti 4 évet néznék összesítve. Ha van X ft szja befizetve, akkor szavazhat.

"(De egyébként mondtam már, hogy a szavazójog állampolgári jog, tehát mindenkinek alanyi jogon jár. Ez is így van kb az egész világon, egynémely diktatúrákat leszámítva. Ezt a jogot nem lehet SZJA-hoz, végzettséghez vagy bármihez kötni, ezzel a ténnyel próbálj már meg megbarátkozni :) "

Persze, fikció ez!

nick papagiorgo 2017.08.13. 10:01:32

@desw:
Görögországban sokkal nagyobb volt a baj, ott évTIZEDEKen át hamisították meg a költségvetést, úgy, hogy erről mind a két nagy párt (legyen épp kormányon vagy ellenzékben) tudott, és összekacsintottak.
Olyanokért, hogy időben beértél a munkahelyedre (nem késtél), prémiumot kaptál.
Aztán megnyirbálták a fizetéseket, így lettek pl. "csak" 2x akkorák mint nálunk :)

6.Lenin 2017.08.13. 10:03:45

@nick papagiorgo:

Igen, inkább ezeken kéne gondolkodásra bírni az embereket, de ezek hosszú folyamatok, mert bizonyos rétegeknek-aktív korukban nem volt módjuk félretenni, meg nem is volt oka, hiszen az állam ígérte a nyugodt élete. Nem tudta biztosítani, főleg nem mindenkinek.

Ilyen lehet az egykulcsos SZJA, megtanulhatja, hogy ha minél többet tanul, dogozik, több marad neki, és tud gondoskodni majd magáról, ha valami nem úgy sikerül később.

A fő, hogy azt tanulja meg, rajta múlik főleg, hogy miként él, milyen lesz az élete később is. A gyerekei is jó példát vehetnek, hiszen abban nőnek fel, hogy aki tanul, dolgozik, az tud igazán boldogulni. Tőle függ a saját életének a minősége.

Nem a segélyvárás a életcél egyedül.
Meg ne olyan marhaságokon törjék az agyukat, hogy az állam ne szóljon bele mindenbe, de oldjon meg mindent helyettünk, mint ahogy a hülye libsik hangoztatják.

Pilotax 2017.08.13. 10:03:58

@desw: A nyugdíjak problematikájával egyetértek, szerintem is alapos változtatásra szorul.
De! Nem tudom hány éves vagy, de én a dolgozó életem felét töltöttem el a volt rendszerben, úgyhogy az általad írt sztereotípiákkal nem tudok egyetérteni.

Egyébként meg nem fizetsz TE nekem semmit, mert három jól kereső (magyar viszonylatban értendő a jól kereső) gyermekem bőven befizet annyit amennyit nekem kifizetnek nyugdíjként, sőt jut belőle a Te szüleidnek is, ezt az én családom nem kéri vissza a Te szüleidtől.
Pedig mindegyik gyermekem két vagy többdiplomás legalább két nyelvet beszélő mérnökemberek, de nem akarnak külföldre menni, hane@nick papagiorgo: m inkább fizetik a szüleidnek a járulékot, hogy nyugdíjat kaphassanak.

Sajnos az a baj, hogy a politikusaink hagyják, hogy generációs kérdés legyen a nyugdíj, ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogyan lehetne használhatóvá alakítani a nyugdíjrendszert.

Pilotax 2017.08.13. 10:08:30

@nick papagiorgo: "Ezt a jogot nem lehet SZJA-hoz, végzettséghez vagy bármihez kötni, "

Ha ez így van akkor miért is kötjük korhatárhoz, állampolgársághoz? Ha ez indokolható akkor ugyanígy indokolható az adófizetéshez vagy iskolázottsághoz kötött választójog.

torró 2017.08.13. 10:14:25

@6.Lenin:
Egyetértek! Azt hiszem kezdenek belegabalyodni a dolgokba, mit majom a házicérnába! Az egész kezd egy katyvasz lenni, főleg ha idevesszük a Botkáékat is meg a többit, mert most úgy néznek ki mint akiket megcsípett a hülye kígyó. Hogy ebből mi sül ki, arra kíváncsi vagyok. De szerintem ők se tudják. Egyenlőre csak kapkodjuk a fejünket. Ez vagy egy ügyes elterelő akció, a FIDESZ altatására, vagy tényleg ennyire alkalmatlanok. Vagy az Orbánék keverik a lapokat ilyen ügyesen. Általában jók voltak eddig a meglátásaim, de most nem mernék fogadni semmire.

nick papagiorgo 2017.08.13. 10:21:59

@Pilotax:
állampolgársághoz azért kötöd, mert egy magyar állampolgár ne szavazzon mondjuk az USÁ-ban, vagy fordítva. Mindenki (elvileg) ott szavaz, amilyen államnak a polgára, ez gondolom logikus.
Életkorhoz meg azért kötöd, mert ne szavazzanak pl. csecsemők, akik helyett anyuka teszi be az ikszet. Talán ez is érhető.

Ezek a dolgok is így vannak a világon mindenhol.
De adófizetéshez vagy iskolázottsághoz kötött választójog nincsen.
Ha elkezded a választójogot különféle feltételekhez kötögetni, akkor nincsen megállás: most ez, holnap az. Most ált. isk-hez kötöm, holnap már érettségihez, holnapután diplomához, attól függően, hogy "nekem" (mint pártnak) mi éppen a legjobb.
Mert ugye azt bebizonyítottuk már, hogy ahhoz, hogy ki mennyire "okos", ki mennyire tud tudatosan dönteni a szavazásnál stb, nincs semmi köze annak, hogy milyen iskolai végzettsége van.

Van ugye a bölcsesség, meg az intelligencia. A bölcsesség lexikális tudás, ezt tanítják az iskolában. Az intelligencia, meg az, hogy hogy tudod a dolgokat felismerni, használni stb. Ennek nincs sok köze az iskolához. Egy nagyon bölcs de kevéssé intelligens ember lehet egy professzor, aki egy konzervet nem tud kinyitni. Egy egyáltalán nem bölcs de intelligens fickó meg lehet pl. az agyafúrt parasztember, aki akár írni-olvasni nem tud, de a jég hátán is megél.
Egy a közös bennük, nem korlátozhatod be, hogy ez "jobb" mint amaz, és ennek van szavazati joga, amannak meg nincs.

nick papagiorgo 2017.08.13. 10:22:54

@torró:
addig "altatják" a Fideszt, amíg a saját szavazóbázisukat is sikerül vele elaltatni :)

Equalizer 2017.08.13. 10:33:23

@nick papagiorgo: Ugye tudod, hogy teljesen tájékozatlan vagy a cigányság kérdésében? Tucatnyi tanulmány írja le, hogy a magyarországi romák 20-30 %-a (jellemzően 23-25%) nem végezte el még a 8 osztályt sem. Teljesen egyértelmű, hogy 800 - 900 ezres cigányság szavazókorú 700 ezres tömegének negyedét, kb 180 ezer romát akarják kizárni a szavazásból. Egy tanulmány a sok közül: www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/b333.pdf

6.Lenin 2017.08.13. 10:39:50

@torró:

Szerintem lenne kereslet-kívülről-egy olyas valakire, aki eltakarítja az útból a Patást, mert veszélyes az ürge, még példát is vehet róla más is.
Lóvé is lenne erre projektre. Jelentkező is lenne bőven.

1 dolog hiányzik, de nagyon, nincs tömegtámogatás mögötte. Sajnos(?) a választásokat eddig még nem sikerült úgy megoldani, hogy a győztest ne a szavazók válasszák ki, és ne úgy, hogy az érvényes szavazatok többségét elnyerők.

Rossz tippet adott a Lajos. Nem kell ezt túllihegni. Ma Európában eleve vesztes kezdeményezés mindenféle cenzus bevezetése a választásokon.

Talán pont a libsik sajnálhatják a legjobban, hogy az elődeik kiharcolták az általános, és titkos választáshoz való jogot.
Késő bánat kisöreg(ek).

desw 2017.08.13. 10:39:58

@Pilotax:

"A nyugdíjak problematikájával egyetértek, szerintem is alapos változtatásra szorul."

Ebben legalább egyetértünk! Minél később kezdjük az átalakítást, annál nehezebb lesz.

"De! Nem tudom hány éves vagy, de én a dolgozó életem felét töltöttem el a volt rendszerben, úgyhogy az általad írt sztereotípiákkal nem tudok egyetérteni."

A rendszerváltás környékén 1,5 millió munkahely szünt meg. Ha itt valóban olyan hasznos dolgokat csináltak volna a dolgozók, akkor bedőlt volna az ország.

"Egyébként meg nem fizetsz TE nekem semmit, mert három jól kereső (magyar viszonylatban értendő a jól kereső) gyermekem bőven befizet annyit amennyit nekem kifizetnek nyugdíjként, sőt jut belőle a Te szüleidnek is, ezt az én családom nem kéri vissza a Te szüleidtől.
Pedig mindegyik gyermekem két vagy többdiplomás legalább két nyelvet beszélő mérnökemberek, de nem akarnak külföldre menni, hane@nick papagiorgo: m inkább fizetik a szüleidnek a járulékot, hogy nyugdíjat kaphassanak."

Nem a "te" meg az "én" a lényeg. Egy társadalomban élünk, mindenkinek alkalmazkodnia kellene a változó körülményekhez.

Pl a rendszerváltás óta 5-7 évvel nőtt a várható élettartam. Ez klassz dolog, de ugye ez nyilvánvalóan többletterhet jelent a költségvetés számára (modernebb eü kezelés drágább; hosszabb ideig kell fizetni a nyugdíjat). Nem lehet csak a fiatalok nyakába rakni ezt a plusz terhet, a nyugdíjasokat pedig szent tehénként kezelni.

"Sajnos az a baj, hogy a politikusaink hagyják, hogy generációs kérdés legyen a nyugdíj, ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogyan lehetne használhatóvá alakítani a nyugdíjrendszert. "

A FE-KI rendszer ilyen. Az átalakítás terhét viszont szét kellene teríteni, nem szabadna csak a fiatalok nyakába varrni ezt, pedig most ez megy. A fiatal beledöglik a brutál járulékokba, de lófasz sem lesz a nyugdíja 20-30 év múlva, így öngondoskodnia is kellene. Ezért kellene már most (ill. évtizedekkel ezelőtt kellett volna elkezdeni) csökkenteni a nyugdíjakat, hogy így csökkenjen a fiatalok terhe és öngondoskodhassanak is párhuzamosan.

Ezért kellene a nyugdíjasoknak is pl eü járulékot fizetni, mert ha 3 millióan fizetnek csak havi 5 ezret, az évi 180 milliárdot jelentene. stb, stb . . .

Mivel azonban demokrácia van, így bukik az a politikus, aki terhet rak a nyugdíjasok vállára => game over.

torró 2017.08.13. 10:57:58

@nick papagiorgo:
Hát azokat kissé nehezebb:DD Ismerek olyan mester aki ha megtudja, hogy valaki MSZP-s szavazó, a kerítéshez sem mehetsz oda! velem csak azért tesznek kivételt, mert tudják hogy semleges vagyok.Meg víz- gáz szerelő, meg a kisgépeket is javítom. Különben nem is köszönnének:DDD

Nagyorrú Barbi 2017.08.13. 11:27:06

Ha valaki a 8 általánost sem tudta elvégezni, hogy tudna dönteni magasabb dolgokról? A pártok programját nem olvassa, nem tud dönteni arról, mi lesz a jobb hazánknak.
Ha az iskolai végzettséget igazolni kell, ám legyen.

Pilotax 2017.08.13. 11:54:05

@nick papagiorgo:
"egy magyar állampolgár ne szavazzon mondjuk az USÁ-ban, vagy fordítva."

Akkor milyen alapon szavaz az ukrán, román, szerb, vagy éppen az USA magyar nemzetiségű állampolgára arról, hogy az általad befizetett (mert hogy ugyebár ő nem fizeti) adót és járulékot hogyan is osszuk el?

@desw:
"A rendszerváltás környékén 1,5 millió munkahely szűnt meg. Ha itt valóban olyan hasznos dolgokat csináltak volna a dolgozók, akkor bedőlt volna az ország."

Az nem a dolgozó emberek hibája volt hanem az olyan aljas új politikusoknak és "uraknak" mint pl. Antall József. Kiárusították az ország javait, a bejövő külföldi tőke meg nem ipart, üzemeket vett hanem piacot. A legeklatánsabb példa erre az élelmiszeripar (étolajgyártás, cukoripar, feldolgozóipar stb.). Az egyéb ipar esetén megkérdőjelezhető döntések tömkelege pl. az autóbuszgyártás amelyet ha feltőkésítettek volna a tönkretétel helyett, akkor ma eltarthatna néhány tízezer embert. Nem lehetett az olyan rossz ha Los Angelestől Bangkokig a világ hetven országába exportálták a buszokat, és nem egy helyen ma is futnak a nyolcvanas években gyártott típusok. Lehetne még sorolni a példákat. Az energia ipart is a külföldnek szolgáltattuk ki teljesen.

Szerinted a mai átlagnyugdíjak mellett lehetne csökkenteni a nyugdíjakat? Mennyivel, mennyire?
Szóval vegyük el a nyugdíjasok szavazati jogát mert megakadályozzák a nyugdíjcsökkentést?

Talán először ki kellene takarítani a nyugdíjrendszerből azokat az ellátásokat amik szociális alapúak és nem járulékfizetéssel szerzett ellátások, mer ezekkel van tele a rendszer. Az alap az lenne, hogy az alkotmányban kellene rögzíteni, hogy a nyugdíj járulékfizetéssel szerzett jog, és nem segély. A jelenlegi rendszerben a kifizetett ellátások kb. 40 %-a járulékfizetéssel nem fedezett kifizetés. Meg kell szüntetni pl. a méltányossági nyugdíjemelést, mert azt csak a tisztességes járulékfizetők megkerülésével adják, pofára, meg kapcsolatokra.

6.Lenin 2017.08.13. 11:54:44

@Nagyorrú Barbi:

"Ha valaki a 8 általánost sem tudta elvégezni, hogy tudna dönteni magasabb dolgokról?"

A saját érdekeiről tud dönteni, hogy neki mi a jó. a legtöbb tanult ember is csak erről dönt. Vagy arról kié szimpatikusabb ígéret.
Minden diplomás, 8 általánost elvégzett ember képes eldönteni "magasabb" érdekek helyességét, vagy helytelenségét? Geopolitikai összefüggések hátterét? Vagy egy olyan kis ország, mint Mo, milyen háttéralkukat kénytelen megkötni a nagyhatalmakkal az "ország érdekében"?

Olvasod te a hozzászólásokat a pol blogokon? Nagyon sok diplomástól meg kéne vonni a választójogot. Pláne, ha korlátokon álmodozik.

De szerinted mit jelentenek a magasabb dolgok?

Az emberek saját életét meghatározó érdekek?
Bizonyos háttérben meghúzódó gazdasági érdekek?
Nagyhatalmi érdekek?

Hányan látják át helyesen? Akkor miért is vannak háborúk? Mert az gazdaságélénkítő? Meg sok szociális problémát megold a hullahegyekkel?

Mindenki számára, minden hátsó infó hozzáférhető? Átlátható?

desw 2017.08.13. 12:19:02

@Pilotax:

A szoci vállalatokról szóló regéd vicces! Piacképes!!!! terméket nem nagyon gyártottak, max a KGST-n belül cseréltük el a szart a fosra. Oroszoknak ment a kávéfőző, nekünk jött a szamovár. Igaz, nekik nem kellett az, nekünk nem kellett ez, de ugye látszatra minden okés volt, mert papíron mindenki dolgozott, izé . . . mindenkinek volt munkahelye.

"Szerinted a mai átlagnyugdíjak mellett lehetne csökkenteni a nyugdíjakat? Mennyivel, mennyire?

Simán! 115 ezer körül van az átlagnyugdíj, amíg a minimálbér nettója 85 körül van. Ez vérlázító!

"Szóval vegyük el a nyugdíjasok szavazati jogát mert megakadályozzák a nyugdíjcsökkentést?"

Igen. Az állampolgárok többsége (nemcsak a nyuggerek) sík idióta, és még az olyan egyszerű összefüggéseket sem ért meg, hogy pl a nyugdíjra és eü-re kifizetett pénz nem az égből pottyan a költségvetésbe, hanem bizony az adófizetőktől -- adott esetben a saját gyerekétől és unukájától -- veszik el.

Persze maradhat a mostani rendszer is, csak akkor ne legyen picsogás, hogy a gyerekeik és unokáik életét tönkrebasszák és minden egyre szarabb és szarabb lesz.

Mondjuk az eü rohad, több pénz kellene, de persze a 3 millió nyugger ne fizessen egy fillért sem mert csak, de akkor ne is sikítozzanak, ha a rossz ellátás miatt hullanak, mint a legyek.

Közös teherviselés lenne a lényeg, nem a mostani szent tehén nyuggerek és fejőstehén fiatalok felállás.

6.Lenin 2017.08.13. 13:15:20

@desw:

Én valószínűleg tőled is simán megvonnám a szavazás jogát, mert ha azok nyernének, akik osztják a véleményed, az országban véres tüntetések, ne adj'isten polgárháború lenne. Generációk gyűlölnék egymást.
Nagyon rossz oldalra voksolnál (voksoltál, eddig) , szerintem.

Nyilván sok mindenen kellene változtatni, lehetne is, rövidtávon nem. Pláne úgy, hogy az egyik kormány felépít valamit, 4 év múlva egy másik lerombolja. Ami az egyik rétegnek jó, a másiknak rossz. Megtalálni egy valamilyen közös, elfogadható megoldást, a politikusok feladata lenne.

Mindenki más, főleg, ha csak a saját szempontjai szerint döntene, rosszul döntene, függetlenül a diplomák, elvégzett iskolák számától.
Nagyon kevesek képesek mások érdekeit is figyelembe venni. Csak meg kell nézni az ember eddigi tevékenységét a történelemben.

PK9 2017.08.13. 13:16:37

@Pilotax: "Ha nincs, akkor jogi értelemben nem demenciás, mint ahogy ha nem tudja igazolni az iskolai végzettségét akkor nem fogják egy adott képzettséghez meghirdetett állásra sem felvenni."

Ez a probléma, hogy a fától nem látod az erdőt: nem a papír számít (demencia, végzettség), hanem a BELÁTÁSI képesség. ezt nem lehet igazolni a szavazóurnák előtt.

"Látszik, hogy milyen beszűkült vagy, csak azt tudod elképzelni, hogy csak a budapestiek használják az internetet. Igen messze lakom (kb 250 km) és élek Budapesttől, és soha ki nem állhattam ezt a pökhendi hozzáállást amikor a budapesten lakók ilyen lenézéssel kezelik a vidékieket."

???? pont te nem akarod megérteni: éppen azt mondtam hogy TE beszélsz a magas lóról budapesti mentalistással és menj vidékre...! csak mert nincsen ellenérved nem kell kiforgatni a másik szavait és az ő érvelését hirtelen képviselni....

PK9 2017.08.13. 13:19:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Na és? Ezzel gyakorlatilag az történt, hogy nem kellett tovább zaklatni a cigány iskolakerülők szüleit."

Szóval szerinted egyértelműen CIGÁNYSZTEREOPTÍPIA céllal jött létre ez a szabályozás..? akkor ne legyél képmutató és iskolai végzettséggel prédikálj, hanem nyíltan vállald fel, hogy a rasszista indíttatású jogalktás a számodra elfogadható! nem kell képmutatóskodni, vállald fel a rasszizmusod!

desw 2017.08.13. 13:32:33

@6.Lenin:

"Én valószínűleg tőled is simán megvonnám a szavazás jogát..."

Csak nyugodtan! Nem járok szavazni, mert nincs kire.

"mert ha azok nyernének, akik osztják a véleményed, az országban véres tüntetések, ne adj'isten polgárháború lenne. "

Így is az lesz, csak reformok nélkül!

"Generációk gyűlölnék egymást."

Gyülőlésnek számít a közös teherviselés? Hát jó!

"Nagyon rossz oldalra voksolnál (voksoltál, eddig) , szerintem."

Nincs olyan párt, amelyik képviselne ÉS nyerhetne is, így szarok az egészre.

"Nyilván sok mindenen kellene változtatni, lehetne is, rövidtávon nem. "

Rövidtávon??????? B+, 28 kibaszott éve volt a rendszerváltás, és még egyetlen érdemi reform nem volt, és még a jele sincs ennek.

'Mindenki más, főleg, ha csak a saját szempontjai szerint döntene, rosszul döntene, függetlenül a diplomák, elvégzett iskolák számától.'

Én szja cenzusról beszélek. Aki részt vesz a munkában, az döntsön. Mindegy, hogy professzor vagy segédmunkás, ha szjá-t fizet.

"Nagyon kevesek képesek mások érdekeit is figyelembe venni. Csak meg kell nézni az ember eddigi tevékenységét a történelemben. "

Milyen igaz! Pl a 3 millió nyugger most pont telibeszarja a saját kölyke és unokája jövőjét.

KunhalmiAgnes 2017.08.13. 14:29:34

Az nem erdekes, hogy nyugdijasoknak vagy az analfabetaknak van e valasztasi joga.
A legfontosabb az lenne, hogy az arab menekultek is azonnal megkapjak, ahogy atlepik a hatart. Hogy 18-ban mar szavazataikkal segitsek a baloldalt.

6.Lenin 2017.08.13. 14:42:32

@desw:

"Milyen igaz! Pl a 3 millió nyugger most pont telibeszarja a saját kölyke és unokája jövőjét."

Senki nem szar le semmit, a mai nyuggerek termelték meg a szüleid, nagyszüleid nyugdíját, a taníttatásod, egészségi ellátásod költségeit.

Simán megvonható lenne a szavazati jogod, hiszen még ezt sem látod át. Jól is tetted, hogy eddig nem szavaztál, legalább megnyugtathatod magad, hogy rajtad nem múlt, se rossz, se jó.
Te csak vagy ( a közösség szempontjából)

A nyugati demokráciák hány évesek? Minden tökéletes? Náluk már választások sincsenek?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2017.08.13. 14:56:30

A szomorú helyzetek speciális megodást kívánnak. Sajnos amíg kis hazánkban írni olvasi, magyarul normálisan beszélni nem tudókon múlhat választás, addig az ezeket megvásároló hatalom fog uralkodni.
Az első 8 osztály minimális követelmény lehet ebben az esetben. Ráadásul megszerezni nem nehéz, ingyenes. Csak ki kell járni becsülettel.
A mai Magyarországon ismerve a politikai helyzetet teljesen elfogadható, hogy 8 osztály levégzése legyen a minimum bármi nemű országot érintő szavazáskor.

desw 2017.08.13. 15:03:47

@6.Lenin:

"Senki nem szar le semmit, a mai nyuggerek termelték meg a szüleid, nagyszüleid nyugdíját, a taníttatásod, egészségi ellátásod költségeit."

Persze, csak nem szültek és neveltek elég értelmes és dolgos adófizetőt, és így felborult a FE-KI rendszer. Azt kapják, amit megérdelemnek!

Remélem, hogy még több fiatal lelép, és aztán tényleg összeomlik ez a ganyédomb végre!

"Simán megvonható lenne a szavazati jogod, hiszen még ezt sem látod át."

Nem hát! Bezzeg ti!

6.Lenin 2017.08.13. 15:10:47

@desw:

"Bezzeg ti! "
Ezért kár volt. Mindannyian tagjai vagyunk egy szűkebb, tágabb közösségnek. Szolidárisnak kellene lennie mindenkinek, mindenkivel. Látod, vagyis ezt sem látod át. Kár.

NBarbieReloaded 2017.08.13. 15:32:33

@arbiter elegantiarum: "teljesen egyetértek. A Jobbik jó pár éve mesterkedik a cigányok politikai jogainak korlátozásán. Ez az egyik legfontosabb célkitűzésük. "

Ezt hangzatos vádaskodást tényekkel is alá tudod támasztani? Tudsz olyan törvényjavaslatot idézni tőlük, amiben olyan van, hogy a cigányra ez, a nem cigányra meg más vonatkozik?
Persze, hogy nem tudsz, csak hazudozol.

desw 2017.08.13. 15:36:41

@6.Lenin:

"Mindannyian tagjai vagyunk egy szűkebb, tágabb közösségnek. Szolidárisnak kellene lennie mindenkinek, mindenkivel."

Én végig a közös teherviselésről beszélek. Arról, hogy ne legyenek szent tehenek. Jelenleg kb 2-3 millió érdemi adófizető tartja el saját magát és a többi 7-8 milliót. Ez pofátlanság és fenntarthatatlan, csak az általános szavazati jog miatt a politikusok tehetetlenek.

Vagy lesznek reformok ésszel és finoman, vagy csúnyán és balhéval, ha a kényszer szüli meg. Én az előbbit választanám, csak ehhez vagy agyat kell adni az embereknek, vagy el kell venni az eltartottak szavazati jogát.

6.Lenin 2017.08.13. 16:49:15

@desw:

Ezt eddig értettem, hogy kellene valamilyen más megoldás, de a jogok korlátozása nem helyes irány szerintem.
Az egy teljesen más téma, hogy miként.

Lesznek, akik azt mondják azért fizetek, hogy az állam oldja meg.
Vannak olyanok is, hogy az állam keveset vonjon el, majd én megoldom.
Mint mindenben, valahol a kettő közt kellene keresni a megoldást. Ilyen pl az egykulcsos is lehetne, de mást látnak bele a potyalesők.

Sajnos mindig voltak, vannak, lesznek, akik nem mindig képesek a saját problémáikat megoldani.

Voltam katona, és láttam nagyon sok főiskolára járót, akik közt több balfasz volt, mint az iskolázatlanok közt.
Sokan voltak olyanok, ha megmondtad, mit kell tenni, dogozott egész nap becsülettel. Önállóan semmire sem volt képes.
94-ben Antal az mondta, hogy 10 millió vállalkozó országa leszünk. Lófaszt. Vállalkozásra, nyereségesen, nagyon kevesek képesek.
Sőt, ha látták, hogy jobban megéri egy céget tönkretenni, mint nyereségessé tenni
(Bajnai, Juhász P. és sokan mások, hány cég csődjéből gazdagodtak? Vagy bármelyik oldalról)

Sőt, talán a legfontosabb lenne (de külső érdekek miatt szinte lehetetlen), hogy megegyeznének a politikusok egy közös célban, és nem nyúlnának hozzá utána, sem kormányon, sem ellenzékben, közös megegyezés nélkül. Szerintem ez-sajnos-csak egy álom-eddig.

Ne korlátozásokkal keressük a megoldást, hanem párbeszéddel, mindenkit bevonva, akit érintenek az intézkedések. Nem néhány perces folyamatok, az biztos. Más-normális, elfogadható-utat nem tudok elképzelni, lehetnek, de soknak már ismerjük a következményeit is.

desw 2017.08.13. 17:10:40

@6.Lenin:

Minden demokratikus, nem erőszakos és korlátozó változáshoz első lépésben értelmes nép kellene. Na, ez nagyon nincs, így kár álmodozni párbeszédről és megegyezésről.

"Gyönyörű" példa erre:
168ora.hu/partot-alapitanak-nyugdijasok-bemutatkoznak-az-idos-demokratak/

"S hogy programjukat miből finanszíroznák? Kabai Tibor szerint ha azon két alapfeltétel között kell dönteni, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható vagy megfelelő legyen, akkor ők a !!!!megfelelő!!!! mellett voksolnak, mert az a rendszer, amely szegénységben tartja az időseket, nem vállalható fel. ..."

Érted??? Leszarják, hogy nem fenntartható, amit kitaláltak, de ők jól akarnak élni. Basszák teherbe az anyjukat!!! Bocs, de én is szarok a szolidaritásra!

Egyébként a nyuggerek fognak veszteni, mert a fiatal még szavazhat a lábával, a 70 éves nyugger már nem tud. A rohadó eü először őket fogja pofán csapni, mert a nyuggerek betegesebbek, így hullani is fognak rendesen. Pfffjjj

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.13. 17:33:44

@LoMo9:

Mit vállalják fel, mikor leírtam, nem támogatom a választási jog korlátozását? Szerintem az analfabéta cigányok s szavazhassanak.

desw 2017.08.13. 17:46:02

@6.Lenin:

"Utoljára 2008-ban számolták ki, hogy az akkori értéken 37 ezer forintos alapnyugdíj mekkora terhet jelentett volna a költségvetésnek. Egy hasonló mértékű összeg, amelyet alanyi jogon kapna minden 65 év feletti állampolgár, aki legalább 40 éve magyarországi lakóhellyel rendelkezik, most is finanszírozható. Ezzel számolhatna minden nyugdíjas pluszban, a havi jövedelme mellett. Kabai Tibor szerint e kiadást a költségvetésből – például az !!!!!!!!!!!!! áfabevételekből !!!!!!!!!!!!!!!– kellene finanszírozni, !!!!!!!! a társadalombiztosítás nem bírja el ezt a terhet. !!!!!! A tb-alapú nyugdíjrendszer egyébként sem tartható fenn jelenlegi formájában !!!!!! – jegyzi meg Kabai Tibor."

A TB nyugdíj bedőlt?? Szarnak rá, lecsípnek pár száz milliárdocskát még az áfából is! A lényeg, hogy nekik jó legyen! Hányok, b+!!!

Ja, és hogy a 3 millió nyugger mire lehet képes?? 2014-ben Orbánék 2,3 millió szavazattal nyertek.

6.Lenin 2017.08.13. 18:42:13

@desw:

Nekem nem kell magyaráznod, hogy nem jó a rendszer. Nagyobb részben önálló voltam. Külföldön is dolgoztam. Mikor nyugdíjba mentem 40 000 körül volt a minimálbér, ami alapján a nyugdíjamat kiszámolták voltak olyanok, akik hamarább-25 ezer körüli minimálbérnél, 17 ezer Ft-al. Ma, már mit ér ennyi?
Nekem 24 ezer valahányszáz Ft,- volt + a külföldi, jelenleg 57, 40€, 6,5 év munkaviszony után.
De ezt tudtam előre, ezért félretettem aktív vállalkozó koromban.
Fizettem rendesen az adót, járulékokat. Soha nem volt tartozásom, elmaradásom.

Nekem érdekem a gyenge forint, mert akkor magasabb az €-után kapott összeg, mégsem rágom a körmöm a gyenge Ft-ért.
Akinek anno nem volt módja magáról gondoskodni, félretenni az most haljon éhen?

Szerintem is jobb lenne most elkezdeni öngondoskodásra kényszeríteni az embereket, biztosítva, hogy aki rendesen fizetett adót, járulékot kapjon egy minimális összeget, a többiről meg az igényeinek megfelelően gondoskodjon maga.
Ezekhez viszont hosszú átmeneti idő kellene. Nem 1xű kérdések ezek, de ezeken érdemes lenne mindenkinek agyalni.

wirth6 2017.08.14. 12:43:54

@LoMo9: "első lépésben levitték az iskolakötelezettség korhatárát 18 ról 16 évre - vagyis a "kötelező" ÉRETTSÉGI HELYETT 16 évesen inkább lépj ki és menj el kulimunkásnak,"

Mert akit 18 éves koráig tanul, az automatikusan érettségit is kap.