Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Akar Ön magyar erőforrás lenni?

2017. július 20. 22:07 - csonka balázs

Friss hír, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pódiumbeszélgetésen vett részt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, és itt elmondta, hogy „a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás.” (Tekintsünk el a nyelvtani egyeztetés döccenésétől.) 

Van itt két dolog, amin érdemes lenne elgondolkodni.

Ad egy:

Erőforrás? Mi az, hogy erőforrás? Micsoda megnevezése ez egy minisztériumnak, hogy erőforrás? Én nem akarok erőforrás lenni (mint ahogy nyersanyag, energiahordozó, termelőeszköz vagy reagens szerves vegyület sem). Pláne nem Orbán Viktor erőforrása. Ember vagyok, nem erőforrás. Amit a nemzetemért, kultúrámért megteszek, azt igaz magyar emberként, és nem erőforrásként próbálom megtenni.

Az „erőforrás” lelketlen meghatározás, alig jobb, mint a „rabszolga”. Értem én, hogy a gazdálkodási tudományok különböző területein – elsősorban vállalat-irányítási hatékonyságok ábrázolásakor és mérésekor – ez egy gyakran használt kifejezés, de állampolgárként aligha szeretnék olyanképpen mérhető ágens lenni, mint egy csúcsra járatott, éles piaci versenyben működő vállalat végletekig kizsákmányolt dolgozója (dolgoztatottja), aki e pozícióját szabadon vállalja el (elvileg).

E minisztérium elnevezése önmagában mutatja, mibe is néz minket Orbán. Engem is, őt is, őt is, és Önt, kedves fideszes szavazó, Önt is, bizony.

Ad kettő:

Döntsük már el, hogy a határon túli magyarul beszélő cigány hozzánk tartozik-e? És a szerb apától, de magyar anyától született, mindkét közösség nyelvét beszélő, kultúrájában otthonosan mozgó határon túli? És akinek csak az egyik nagyszülője az? És akinek szerb neve van, de szépen beszél magyarul is, és mégis inkább szerbnek mondja magát? És akinek három nagyszülője volt színmagyar, de mégis szlovákul neveli a gyerekeit Szlovákiában? És aki Pesten lakik, itt fizet adót, magyarul beszél, de szlovák állampolgár, mert anyja horvát, apja szlovák? És az itthoni negyedrománt vagy a külhoni nyolcadcigányt kell-e hivatalosan nagyobbra becsülni? És az amerikai magyar, aki nem tud magyarul, de büszkén magyarnak vallja magát? Vagy a félig kun, negyed székely, negyed román vagy tán egészen az? És Liszt Ferenc, aki mindig magyar útlevéllel utazott, magyarnak vallotta magát, de nem tudott magyarul?

Biztos, hogy egy Balog Zoltán nevű miniszternek kell eldönteni, ki elég magyar ahhoz, hogy tényleg magyar magyar lehessen?

politikaff.jpg

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr5812677607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waikiki boy 2017.07.20. 22:41:05

Es akkor en mit mondjak baszod??? Szirszar vagyok. Szarszir vagyok.

Bikkfanfutyulo 2017.07.21. 11:51:23

Én bizony összezárnám ezt a beképzelt majmot néhány hónapra azokkal, akikről nem tudja eldönteni, hogy "tehertétel vagy erőforrás". - Ha ugyanannyi lyuk lesz rajta ezután is, akkor is garantáltan kisebb lesz az arca, és komolyabban veszi majd Jézus tanításait is. :-)

chrisred 2017.07.21. 12:17:50

Illibsi gondolkodásmód. A náci és a szovjet elit is úgy gondolt az ország lakosságára, mint emberanyagra, amit arra használnak, hogy valóra váltsa a céljaikat.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.21. 12:54:51

A cigány nem magyar, hanem egy másik nép. A cigány származású magyar persze más kérdés.

teéjesenmindegy 2017.07.21. 13:28:24

Ejj, ez a második blog aki úgy kiakad az erőforráson.
Mintha nem a nagy és tökéletes nyugat meg a multicégek hozták volna be ezt a meghatározást. Tudjátok, HR.
Továbbá a ballib média folyamatosan azt ugatja, hogy a "nagyobb hozzáadottértékű munka blabla". Akkor mégis mi a jó anyátok a munkaerő, ha nem erőforrás?

Ja, a polkorrekt fejeteknek meg marhára jót tenne egy kis közös kulturálódás a cigókkal.
www.youtube.com/watch?v=a821IrzqXFs

metax 2017.07.21. 13:33:15

Remélem, ez az embertelenségből rendre jelesre vizsgázó gonosz, álkeresztény Balog is kiváló erőforrás lesz még egyszer a börtönben fegyencek játékszereként.

NBarbieReloaded 2017.07.21. 15:43:23

Ahogy mar elobb emlitette valaki, mar a masodik index aljan futtatott blog, ami gyorsan rarepult balog kijelentesere. Az nem meglepo, hogy a szelsoseges liberalis jamborbankdi volt az egyik.

Hogy a kijelentesrol is irjak, ugy latszik megelhetesi rettegoeknel nagyon nem akarodzik megerteni mirol szol ez.
Egyreszt, az allam szempontjabol minden allampolgar eroforras. Ki jobban, ki kevesbe, ki egyaltalan. Az allamot nem erdekli, mert nem is kell erdekelje, hogy o Kis Pista, az erdekli, mennyi hasznot termel a koltsegvetesbe es mennyit vesz ki belole.
Lehet ujat mondok, de ez minden orszagban igy van.

Masreszt attol fuggetlenul. hogy balog egy dilettans f@sz, ebben igaza volt. Mert mit is jelent, amit mondott? Azt, hogy meg nem dontottuk el, hogy szuksegunk van-e a romaniai, magyar szarmazasu ciganyokra, jol tudvan, hogy mar a hazaiak is mennyi gondot jelentenek. Ezzel kapcsolatban lehet fintorogni, Liszt Ferencet iderancigalni, meg PC-skedni, de attol teny marad.

chrisred 2017.07.21. 15:51:05

@NBarbieReloaded: Kétfajta rendszer van. Az egyikben az állam szolgálja polgárokat. Ezt szokás demokráciának nevezni. A másikban, amihez láthatóan szocializálódtál, az alattvalók szolgálják az államot. Európa nyugati felén jópáran egy fejjel rövidebbek lettek, hogy a többiek megmaradt fejéből kiverjék a második verziót. Itt, Európa keleti felén ez még nem történt meg, ezért mernek bátran erőforrásozni az álkami vezetők.

NBarbieReloaded 2017.07.21. 16:11:33

@chrisred: En irtam A dologrol te meg egy irrelevans B dologgal valaszolsz. Ezert kar volt beleokoskodni.
De ha mar igy, akkor meg is tudod magyarazni, hogy mi koze van a demokracianak ahhoz, hogy minden orszagban az allampolgarok, mint eroforrasok jelennek meg? Mint mar irtam, az allamot, vagy mondjuk ugy gyengebbek kedveert a koltsegvetest nem erdekli, hogy te chrisred, jo humoru, erzo lelku, cigany/nem cigany stb. vagy. Az erdekli, hogy mennyit teszel bele es mennyit veszel ki a kozosbol. Mert ezzel tud tervezni, erre tud alapozni. Bonyolult?
Ja, a jol megszokott szanalmas szemelyeskedeseidtol kimelj meg.

chrisred 2017.07.21. 16:20:04

@NBarbieReloaded: Az államnak ehhez semmi köze, legfeljebb a többi polgárnak.

Éhesló 2017.07.23. 10:53:30

Megnyugodhatsz.
Nem vagy erőforrás.
Semmi vagy.
Abból is a rosszabb fajta.