Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Az etnikai homogenitás, mint tévedés

2017. március 05. 11:09 - csonka balázs

 

tabla_1.jpg

politika.jpg

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr8212313981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.05. 12:34:11

Kevered a genetikát az etnikummal. Azaz cikked értelmetlen.

csonka balázs 2017.03.05. 12:48:12

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Miért is? Genetikailag keveredtek az őseid, de etnikailag nem? Vagy etnikailag keveredtek, de genetikailag nem? Pont, hogy a kettő elválaszthatatlan.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.05. 12:53:21

@csonka balázs:

Az etnikum nem biológiai tény, hanem kulturális.

Gondold csak el, egy vadigen helyről származó árvagyereket felnevelnek csecsemőkorától egy egész más országban. Milyen etnikai identitása lesz a gyereknek?

Érted?

Hány mai magyar van, akinek ősei nem magyarok? Egy rakás.

csonka balázs 2017.03.05. 13:27:17

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Na, pont ezért nincs értelme annak, hogy etnikai homogenitás a kívánatos. Mert nem az számít, hogy mindenki vér szerinti magyar leszármazó legyen, hanem hogy bárki szabadon mondhassa magát bármilyen etnikumúnak.

A patrióta gondolkodás szakít azzal a meggyőződéssel, hogy a nemzet tagjai csak azok lehetnek, akik közös vérségi leszármazói a magyar ősöknek. Ezzel szemben a nemzet tagjának tekint mindenkit, aki maga a nemzet tagjának kívánja tekinteni magát. Ha valaki részt vállal a közösség munkájából, pénzügyeiből, a társadalom reprodukciójából (demográfiájából) vagy kultúrájából bármilyen kis részben is, az a nemzet fogalmából nem zárható ki. A patriotizmus befogadó: mindenkit beenged, aki magyar, és aki a magyarországi vagy határon kívüli magyar közösséghez szeretne közösségalkotóként, felelősségviselőként és feladatvállalóként tartozni.

A patriotizmus a jelenlegi elsöprő erőre törekvő, a kívül rekedtek ellen irányuló türelmetlen nacionalizmus (pláne homogenizmus) ellen lép fel.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.05. 14:49:05

@csonka balázs:

Az etnikailag heterogén államok sorsa a pusztulás. Erre pont Mo. a legjobb példa.

Bárki mondhatja magát bárminek, de ennek csak akkor van jelentősége, ha az illetőt a közösség is elismeri olyannak.

Magyar lehet az asszimiléns is, ezzel semmi gond, de a asszimilás éppen a homegenitást erősíti így. Ha egy migráns megmarad idegennek, az ennek az ellenkezője.

sutyerák 2017.03.05. 17:44:35

én nem akarok magyar lenni amíg az ilyen orbán-félék a nagyonnagy magyarok.

midnight coder 2017.03.05. 17:56:54

@sutyerák: "én nem akarok magyar lenni amíg az ilyen orbán-félék a nagyonnagy magyarok."

Miért, tömegesen vannak akik ilyesmivel vádolnak téged ?

midnight coder 2017.03.05. 18:02:10

@csonka balázs: Te is mondhatod magad tibeti buddhista szerzetesnek, de ettől még nem vagy az. Ha odaköltözöl közéjük, és ők elfogadnak közülük valónak, akkor már igen. Persze, ennek esélyét erősen lecsökkentené, ha Pl. kis hazánkban aktívan üldöznék a buddhizmust, és gyilkolnák a nem keresztényeket.

Jack__Bauer 2017.03.05. 18:13:03

A nagy számok alapján biztonsággal kijelentett fontos dolgok kapcsán csak egyetlen aprócska dolgot hagyott figyelmen kívül a tisztelt szerző: a huszadik század második feléig (sőt, egyes helyeken a mai napig) az emberek 99.9%-a a szomszéd falutól nagyobb távolságra nem jutott el. Ezért aztán hihetetlen nagy mértékű genetikai és kulturális heterogenitás helyett a másod-, harmad unokatestvérek kötöttek házasságot egymással.
Innentől kezdve pedig az összes következtetés nettó bs...

sebi77 2017.03.05. 18:49:41

Genetikailag kb. azonosak vagyunk a cseh-ukrán-osztrák katyvasszal.
napicsart.blog.hu/2017/02/07/levediahoz_vagy_a_sumerekhez_van_tobb_koze_a_magyaroknak

Etnikailag 50%-ban szintén szlávok és németek vagyunk akiket elmagyarizáltak az utóbbi 1-200 évben. A Kárpát-medencében etnikai homogenitásról magyarázni ordenáré faszság, és nem mellesleg nagyon rossz emlékeket ébreszt. Ezt tudja pontosan OV is, és azt is hogy az átlag homogén ősparaszt magyar szavazó pont erre bukik, ezért kapjuk ezt.

Nem kell elkeseredni, az idő kerekét nem lehet megállítani. Az ősparasztok ideje leáldozóban van, még akkor is ha most egy utolsó fellángolás erejéig még elvakít a lemenő nap ereje.

bellarand 2017.03.05. 18:50:59

Korrekt a cikk.

Nem az a fontos, hogy honnan jöttünk, hogy kik az őseink, stb., hanem az, hogy merre tartunk.

Globális szinten (is) hatalmas a társadalmi-gazdasági igazságtalanság. Az esélyegyenlőség utópia. Kellene egy globális újraelosztás! Csak akkor a híd alatt találnánk magunkat itt, M.O.-on.

Egyszer meg fogunk fizetni a 3. világ kizsákmányolásáért. Fájni fog. Nem lehet milliókat kerítéssel feltartani. Vagy halomra lőjük őket, amikor a földbe döngölik a kerítést???

gmihaly621 2017.03.06. 10:10:22

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Mondhatni, az etnikai-kulturális identitás "vállalás" kérdése. Az Árva megyei Kosútok egyik része szlováknak vallotta magát, Kossuth Lajos magyarnak, de azért luteránus volt, gyermekeit a pesti evangélikus templomban kereszteltette meg. Petőfi-Petrovicsék a kiskőrösre telepített egyik szlovák diaszpóra tagjai voltak, a Sándor gyerek magyarnak vallotta magát, meg is kapta a magáét a selmecbányai vadszlovák tanítójától. Szóval...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.06. 10:57:02

@gmihaly621:

Ezzel semmi gond, ez is engem igazol, hogy a genetika és az etnikum 2 dolog.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.06. 11:00:47

@sebi77:

Nem etnikailag, hanem genetikailag.

A magyarok 100 %-a etnikailag magyar. Genetikailag kb. 10 %,

Lehet pluszban még 40 % avar, szláv, kazár, besenyő, stb. Azaz a helyben talált népesség, plusz az Árpádékkal együtt jött nem-magyarok.

S a maradék 50 % pedig migráns. Román, szláv, német.

sebi77 2017.03.07. 21:31:47

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Ami ma 100% magyar kulturálisan (nyelv, ételek, zene, építészet, ruházat), az 1-2-500 éve még szláv, német, török, zsidó, román stb. volt, és legutolsó sorban "eredetileg" is magyar, ez utóbbi ráadásul meg csak annyit jelent, hogy nem a Kárpát-medencében szedtük össze hanem még előtte útközben.

sebi77 2017.03.07. 21:41:15

Szóval vicces hogy ha veszünk egy ilyen fradilevest, ami semmilyen szempontból nem homogén eredetileg, de szép homogénre összeturmixoljuk, egy új entitás keletkezik, ami gyakorlatilag saját gyökereit, saját magát tagadja meg, tudatlanul. Szánalmas ez a sok szláv nevű, csapott homlokú sötét paraszt nagymagyarország térképpel a hátán. Nem turmixolni kellene ezt a pépet tovább hanem inkább egy kis változatosság kellene, vérfrissítés.

fehérfarkas 2017.03.07. 23:50:04

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: "Az etnikailag heterogén államok sorsa a pusztulás. Erre pont Mo. a legjobb példa."

Érdekes, hogy a te nagy orosz fanként ezt írod. Hiszen Oroszország maga az egyik legjobb példa az etnikai heterogenitásra. Csak a hivatalos nyelvek száma 27. A ténylegesen beszéteké meghaladja a 100-at.
Az oroszok után a legnagyobb népességű etnikum a tatár, de ez nem jelenti azt, hogy Tatárföld etnikailag homogén lenne. Sőt, Tatárföld fővárosában Kazanyban több mint 100 nepzetiség/etnikum él. És ez csak egyetlen egy példa Oroszországból. És még sincs pusztulásra ítélve Oroszország.
Oroszország problémái nem az etnikai heterogenitásból származnak, hanem teljesen másból: pl. korrupció, rossz gazdasági vezetés, oligarchiák. De ez igaz arra az országra is, ahol laksz: Bulgáriára, meg Magyarországra is. Itt sem az etnikai összetétel a baj, hanem a hatalmon levők korruptsága, erkölcsi romlottsága, gazdasági inkompetenciája.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.08. 09:20:38

@fehérfarkas:

Oroszország hagyományos birodalom, azaz nem törekszik homogenitásra, csak lojalitásra a központ iránt. Ez mindig így működött, s amikor a központi hatalom mást csinált, annak mindig rossz vége lett. A mai helyzet is ilyen: Csecsenia pl. olyan szinten autonóm a gyakorlatban, mintha másik ország lenne.

Oroszország egyetlen problémája jelenleg a nyugat. Más probléma nincs.

Igen, nagy a korrupció, de ez nem befolyásolja az alapokat.

A gazdasági vezetés jó. Oligarchák évek óta nincsenek, a hatalom likvidálta őket 2000-2010 között.

sebi77 2017.03.15. 20:22:53

@fehérfarkas: Az identitás semmi. Bárki tarthatja magát bárminek, tartalom nélkül pusztán egy csoporthoz tartozás a semminél is kevesebb. Pl. lehetne hogy holnaptól 10 millió ember piréz identitású lesz, és védi majd a piréz hazát és szolidáris a piréz testvéreihez, miközben genetikailag, kutlurálisan, meg semmilyen szempontból nem tetsvérek, ill. nem jobban mint a pomogácsokkal. Kb. ez volna a magyar nemzet, ha nem volna mégis közös kultúránk.