Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Ellenzéki összenyafogás

2016. július 21. 12:50 - csonka balázs

Az ellenzéki pártok a politikai logika szerint szépen gyűjtik az ismertséget és a népszerűséget. Így aztán egyes pártoknak egy-egy jobban sikerült (ad hoc) kampány végére sikerül is néha két százalékról két és fél százalékra feltornázni a népszerűséget, ami ugyebár összességében még mindig alatta marad a mérési hibahatárnak. (Ott egye meg a fene ezt a tényt.)

Persze azt is tudjuk, hogy az idő függvényében kell ezeket az adatokat értékelni: ilyen növekedések mellett, amit az elmúlt 4-6 évben láttunk (hogynemondjam ugrás 3,51 %-ról 3,62 %-ra), húsz-harminc év alatt szépen beérhet a termés, és frakciót is szerezhet az illető ellenzéki formáció.

Ez így nagyon nem fog menni – tudják/tudjuk mind. (Akkor menne, ha valamelyik párt megiramodna.)

Az ellenzéki pártok önállóan kívánják megméretni magukat, és azon dolgoznak, hogy országos listát állíthassanak. Egyrészt az ezután járó pénz miatt (ez nem kevés, egy-két komoly egzisztenciát lehet rá alapítani), másrészt pedig azért, hogy jól megmutassák, milyen komoly kü-lön-ál-ló szervezet is az illető párt. (Közben megy az egymás lebohócpártozása.)

Pedig!

Összességében az ellenzéki pártok (most a Jobbikot hagyjuk ki ebből az egészből) olyan gondolatokat, programokat (lennének) képesek szolgáltatni az országnak, ami demokratikusabb, józanul menedzselve mégis hatékonyabb lenne a Fidesz jelenlegi dózerpolitikájánál, és hosszú távon egy élhetőbb, szerethetőbb, félelmek nélküli, nyugatias, boldogabb világot eredményezne.

A pártok (pártocskák?) most keresik a képviselőjelöltjeiket – fölismerve az idő ritmusát, hiszen bő másfél év múlva újra választások lesznek. A jelenlegi politikai elit (micsoda klassz szó!) személyi állományának többszöröse állna készen szakemberekből, gondolkodókból és a közért felelősséget vállaló tisztességes honfitársainkból, akik méltón tudnák képviselni nemcsak a balos vagy liberális érzelműeket, de a társadalom többségét is egy virágzó Magyarországért.

De aki az egyik mozgalommal szimpatizál, neadj’ isten együttműködik, azt rögtön gyanakvással fogadják a másik mozgalomnál. Az LMP-nél végzetes ajánlólevél, ha az illető jóban van egy DK-sal, az MSZP-nél azonnal elzavarják azt, aki a liberálisokkal néha leül egy sörre, az Együtt ráncolja a szemét a PM-re, satöbbi, oda-vissza.

Nehéz így támogatni, vagy pláne csatlakozni független gondolkodóként, hiszen úgy kellene az igen közelállók közül választani, hogy tudomásul veszi az ember a többi elvesztését. Ez összességében nagyobb veszteség, mint a támogatásból megszerezhető nyereség.

Nincs ez így jól.

Az ellenzéki érzelmű választópolgár nem így működik, sokkal inkább úgy, hogy egyes ügyekben ennek vagy annak ad igazat (ha van egyáltalán lényegi különbség), de összességében az ellenzékiséggel szimpatizál - nem tudja a támogatását senkire úgy leadni, hogy közben nyugodtan nézze, hogy a másik számára egy elveszített voksot okoz. Ez kognitív disszonanciát eredményez, ami a politikától való elfordulásban jeleni meg – mindannyiunk kárára.

Ha a pártok továbbra is kötik az ebet a karóhoz abban, hogy egyénileg indulnak, és az ímmel-ámmal forszírozott előválasztásokból sem lesz semmi, akkor el kellene azon is gondolkodni, hogy az egyéni választókerületi jelöltek esetében 8-10 %-ban mégis olyan jelöltet indítani, akit minden ellenzéki párt egyaránt támogat. Ez nem tenné lehetetlenné a külön országos listákat és a különbségek demonstrálását, mindazonáltal alkalmat adna arra, hogy az összellenzékiség megjelenjen, új, koordinatív arcok kapjanak lehetőséget, akiket nem béklyóz az igazodási kényszer.

Ehhez persze az is kellene, hogy az ellenzékiek egymásban nemCSAK a különbségeket, hanem a számos közös nevezőt is meglássák. Nem lenne hülyeség végre az összefogás-nemösszefogás gordiuszi csomóját elvágni.

Ebben mindenkinek azonos az érdeke. Lemondások árán is. 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr408905084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.07.22. 00:11:43

Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

FikkFakk 2016.07.22. 01:33:26

"Összességében az ellenzéki pártok [...] olyan gondolatokat, programokat (lennének) képesek szolgáltatni az országnak, ami demokratikusabb, józanul menedzselve mégis hatékonyabb lenne a Fidesz jelenlegi dózerpolitikájánál, és hosszú távon egy élhetőbb, szerethetőbb, félelmek nélküli, nyugatias, boldogabb világot eredményezne."

Itt kezdtem fuldokolni a rohogestol.

"A jelenlegi politikai elit (micsoda klassz szó!) személyi állományának többszöröse állna készen szakemberekből, gondolkodókból és a közért felelősséget vállaló tisztességes honfitársainkból, akik méltón tudnák képviselni nemcsak a balos vagy liberális érzelműeket, de a társadalom többségét is egy virágzó Magyarországért."

Itt meg megfulladtam. Szakemberek, gondolkodok a jelenlegi baloldalon...

Kene egy vallalhato ellenzek, akikre lehet is szavazni. De ez nem a dk meg egyutt meg az egyeb leszerepelt senkihaziak gyulekezete. Az lmp is sikeresen elvesztette egyetlen ertelmes arcat. Nem sracok, akkor mar inkabb legyen a fidesz, mint a jelenlegi baloldal.

FikkFakk 2016.07.22. 01:36:17

@FikkFakk: pl a baloldalon abba kene hagyni a migransokert valo allando sirast, a demokraciaert es sajtoszabadsagert valo rettegest, es nem kene mindenutt nacikat vizionalni.

Valos problemakat kene kezelni. Ez lenne a minimum.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.22. 05:43:43

"Összességében az ellenzéki pártok (most a Jobbikot hagyjuk ki ebből az egészből) olyan gondolatokat, programokat (lennének) képesek szolgáltatni az országnak, ami demokratikusabb, józanul menedzselve mégis hatékonyabb lenne a Fidesz jelenlegi dózerpolitikájánál, és hosszú távon egy élhetőbb, szerethetőbb, félelmek nélküli, nyugatias, boldogabb világot eredményezne."

Ez a legnagyobb tévedés. A ballibeknek volt 20 évük boldogabb világ teremtésére, nem jött össze. Ezek után milyen alapon akarják ismét a teljhatalmat? Itt az ideje most más utakat próbálni.

Circus 2016.07.22. 06:15:39

@a BircaHang Média szerk.: mikor volt 20 évük? Az első szabad, konzervatív/MDF kormány alatt? Vagy az első Orbán kormány alatt? Akárhogy számolom, max 12 év jön ki (4+8)...

@FikkFakk: A fidesz nem járatta/járatja le magát nap, mint nap? A fidesz nem árulta el az eredeti, balliberális ideológiáját?

Kalmár 2016.07.22. 06:33:31

Zseniális írás!
Előbb leírja, hogy milyen csodás lenne egy ellenzéki koalíciós kormány. ...
Majd önmaga is bevallja, hogy ez egy baromság, mert mindenen egymás torkának ugranak.

Hát hülye vagy?

Hogy lenne hatékony?
Amikor csak 2 párt egyezkedett, (mszp-szdsz) akkor is a tökölés ment. Egyet előre kettőt hátra. Zsarolás, átverés, időhúzás.
Köszi nem kell!
Jó lesz nekünk egy erős kormány továbbra is.
2018 is a Fidesz éve!
Szerencsére.

Soványka 2016.07.22. 07:35:50

"ami demokratikusabb, józanul menedzselve mégis hatékonyabb lenne a Fidesz jelenlegi dózerpolitikájánál, és hosszú távon egy élhetőbb, szerethetőbb, félelmek nélküli, nyugatias, boldogabb világot eredményezne."

Ahha. Na ezt eddig nem tudtam, jó, hogy írtad. Mert mostanáig néhányan úgy hittük, hogy erre az mszp-szdsz formáció is 8 év alatt képes lehet. Aztán kiderült, hogy gyurcsány: "4 évig nem tettünk semmit. Semmit!".

Aztán az is kiderült, hogy feri, hatalma megtartása érdekében, bizony tömegbe lövetni is képes, mégpedig azonosíto jelzés nélküli alarcos rebiszesek által. (Vagy akárkik is voltak)

Így, ilyen hattérinformációk alapján kérdezem tisztelettel, hogy ugyan miért is lenne most pont ugyanaz a banda fenti cukormázas kánaán megteremtésére szerinted? A félelem nelküli, nyugodtabb, boldogabb szavaidra gondolok konkrétan.

(azt persze elhiszem, hogy a szemkilövetők volt seggnyalói most félelemben, állami támogatás nélküli szegénységben, feszült körülmenyek közt élnek, főleg a médiakurvák. Ha ezekre gondoltál, akkor persze értem a fentieket, de akkor írd oda ezt is, hogy kik fognak félelem nélkül, nyugodtabban élni, mert így azt hinné az ember, hogy az többségre gondolsz, nem csak arra a pár léhűtő orszagmételyére)

Váromszíves válaszod!

Barbaarb 2016.07.22. 07:51:39

Kicsit 22-es csapdája ez, mert külön indulva nincs esélyük, mert az egyéni helyekre úgy esélyük sincs, együtt pedig azért, mert pl.: Gyurcsány elriaszt sokakat. Valóban az lehetne talán a legjobb megoldás, hogy külön indulnak, de egyéniben csak egy jelöltek állítanak, de ez sem elég, mert egyéniben így is sokan nem szavaznának az összefogásra. A jelenlegi választási rendszerben szerintem egyetlen járható út (már ha szoclib oldali kormányváltást akarnak), ha ezeket pártok és arcokat a süllyesztőbe küldik, és megjelenik egy új/megújult párt új arcokkal a vállalható régiekkel kiegészítve.

A "félelmek nélküli" kifejezés alatt jelenleg gondolom elsősorban a migránspolitikát érted. Nos szerintem amellett, hogy ezt sulykolják Magyarországon, még mindig kisebb félelemben kell élnünk, mint Franciaországban, vagy Belgiumban, ahol nem sulykoltak ilyesmit...

@FikkFakk:

Igen, á ltalános probléma a magyar szoclib oldalon, hogy nem az embereket érintő valós problémák mentén politizálnak, hanem saját világképüket akarják az emberekre erőltetni.

@Circus:

A Fidesz irányt váltott, mert hamar megértette az emberek problémáit. Persze nem puszta jóindulatból tette ezt, hanem érdekből, de valahol az a demokrácia lényege, hogy a kormány a népakaratot testesítse meg.

Soványka 2016.07.22. 07:56:53

@Circus: előtte a 40 év megvan? Kádárjános? Semmi? Akkor minek posztolsz?! Az szoci-komcsi baromság a világ minden országában megbukott! Ez sincs meg? A régi kommunista-világnezetű csontvázak még mindig ott ülnek az mszp-ben, dk-ban. Ezért nem tudtak sem 4, sem 8 év alatt elérni semmit! Szerintük a szciális kiadásokat hitelből kell finanszírozni, és jutalmazni kell ha valaki nem dolgozik. A rövidtávú "népjólét" oltárán feláldozzák az ország jövőjét.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.22. 08:07:59

@Circus:

Csak a második Fidesz-kormány szakított a ballib konszenzussal. Ennek része volt az MDF is, s az első Fidesz-kormány is.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.22. 08:08:44

@Circus:

"A fidesz nem árulta el az eredeti, balliberális ideológiáját?"

De igen. S ez jó hír.

Ludovikás Levente 2016.07.22. 08:10:07

Azért gondolom a szerző is sejti - pláne miután többen is leírták már előttem - hogy az írása a rózsaszín tinédzser álmok kategóriájában mozog. A hazai baloldal alkalmatlan még arra is, hogy egy használható önmeghatározást végezzen, pedig ez csak a legelső lépés volna az előrevivő úton

Bafana 2016.07.22. 08:17:46

csonka balázs: Nem kéne neked is egy kicsi szünetet tartanod? Menj le a Balcsira, fürödj, napozz, borozz, kefélj nagyokat és majd szeptemberben újra nekiláthatsz a balfasz pártokért a körmödet rágni.

teleorman 2016.07.22. 08:36:16

@Barbaarb:

"A jelenlegi választási rendszerben szerintem egyetlen járható út (már ha szoclib oldali kormányváltást akarnak), ha ezeket pártok(at) és arcokat a süllyesztőbe küldik, és megjelenik egy új/megújult párt új arcokkal a vállalható régiekkel kiegészítve."

Hát ezt az. Éppen ezek az arcok nem küldik saját magukat a süllyesztőbe, hiszen jobb még 4 év (álellenzéki) semmittevés a parlamentben, mint a sima öregségi nyugdíj. No meg egy salaktalanított, megfiatalított, összefogó baloldal (ezt leírva persze nehéz nem röhögni) is legföljebb - mittudomén - kapna 8%-kal többet, de az még édeskevés. Alighanem marad a NER és tovább épül az új hűbériség, Rogán-Rezsiszilárd-Mészáros(Gáz) Lőrinc és hasonlóan színvonalas társaik nagy örömére.

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.22. 09:06:58

Érdemes gondolatok vannak a bejegyzésben, de a kiindulási pont hibás.
Nézzük miért :

index.hu/belfold/2016/07/21/leszallo_agban_van_a_jobbik/
Nagy a Fidesz előnye, de sokan váltanának kormányt
---
A változást akaró csoport tagjai jelenleg nem találnak támogatásra érdemesített pártot. Nincsen markáns társadalmi-demográfiai karakterük, a lakosság minden rétegében jelen vannak a pártnélküli kormányváltók.
---

Azaz ezekkel a pártokkal, Gyurcsánnyal, és MSZP-vel nem fogsz kormányt váltani, ha meggebedsz akkor sem.

Ballib cenzúrázók réme 15 2016.07.22. 09:14:00

@Barbaarb:

A ballibek összefogásostul csak a haarmadik erő, hisz még a Jobbik is előrébb van.
Olyan válsztási rendszer meg sehol nincs, ahol a harmadik nyer.

Ebből pedig az következik, hogy aki változást akar, annak olyan politikai formációt kell összehoznia, ami a Jobbik és Fidesz szavazóknak is tetszik. Azaz jobboldali, nemzeti identuitástudatra építő, ideológiaig középen levő, mindenkivel együttműködő pártot, amely valamennyi eddig rendszerváltás óta kormányzó pártot egyként ELUTASÍT.

És szakít azzal az ostoba, sehova nem vezető, "Az ellenkezőjét csinálom annak, amit a Fidesz mond" politikával. A Fidesznek (és a Jobbiknak) ugyanis sok dologban igaza van (Legalábbis az emberek többsége szerint).
És aki meg akarja győzni ezeket az embereket, pl az nem mondhatja azt, hogy a migránsok betelepítése rohadt jó az országnak, mert az nyilvánvaló hazugság.

bloglegelő 2016.07.22. 09:30:07

ellenzéki "összefogás" ?

mint a gyenge pöcsűek a swingerben kókadtan állják körbe a jónőt

de abból még nem lesz dugás

(bocs a példáért, de ha egyszer EZEK ezt juttatják az ember eszébe)

Barbaarb 2016.07.22. 09:44:42

@Ballib cenzúrázók réme 15:

Nyilván a választási stratégia csak egy dolog, népszerűség nélkül tökéletes stratégiával is lehet rosszul szerepelni. Az általam vázolt stratégiának csak akkor van létjogosultsága, ha ezen pártok össztámogatottsága valahol a Fideszé közelében van. De ekkor is legfeljebb csak választási győzelemhez lenne elég, ami még messze van a kormányzóképességtől, de legalább előidézne egy hárompólusú parlamentet.

Göntér László 2016.07.22. 10:31:22

Szerintem előbb-utóbb minden pártnak be fog alkonyúlni. Ezek lehetnek kormánypártok és ellenzékiek is. A pártot nem választók (függetlenek) száma szaporodni fog.
ktkj.blog.hu/2015/02/22/a_partok_alkonya

bloglegelő 2016.07.22. 11:27:22

@Barbaarb:

ha van egy párt, amelyik legyőzi a fideszt, rendben, onnantól övé a felelősség

a "rombolni tudunk, de egyebet nem" köszönjük, nem kell

"hárompólusú" onanizálás , ja bazmeg

elemes 2016.07.22. 11:37:35

az "ellenzéki gondolkodásmód" láttán borsódzani kezdett a szőr a hátamon

elemes 2016.07.22. 11:38:08

@bloglegelő:

"ha van egy párt, amelyik legyőzi a fideszt, rendben, onnantól övé a felelősség"

MKKP? szerintem eléggé ott vannak

Barbaarb 2016.07.22. 12:14:59

@bloglegelő:

Értem amit írsz, de azt azért tudjuk, hogy a politikusok nem csak az ország boldogulása érdekében politizálnak. Vagyis, ha a szoclib oldal elérné, hogy a Fidesz ne tudjuk egyedül kormányt alakítani, már boldog lenne.

DFK 2016.07.22. 14:53:06

Csak akkor lehetne kormányváltás ha a nemzeti radikálisoktó a radikális liberálisokig mindenki összefogna. Na de akkor mi lenne a fasisztákolással? Ráadásul ez sem garancia, mert azért azt a választók is látnák, hogy kormányképtelensghez vezetne. Mivel láthatóan a Fideszen kívűl nincs más, aki kormányképes lenne (a többiről nem hiszik el a választók, hogy tudnak kormányozni), nem lesz váltás egy darabig.

gyokkkettto 2016.07.22. 16:45:03

Az a fantasztikus, ha kulon indulnak, akkor elbuknak, ha viszont osszfognak a Gyurcsannyal, akkor OROKRE eltemetik magukat.

gyokkkettto 2016.07.22. 17:01:06

Barmifele kormanyvaltasi strategia, ott BUKIK el, hogy a valosagban egyaltalan NINCS szukseg kormanyvaltasra. Az orszag KIVALLO allapotban van, a gazdasag szarnnyal, az emberek jol erzik magukat, boldogok buszkek az orszagukra, a kormanyukra.
Orulnek, a 40 eve nem latott futbal sikereknek, vagy orulnek, es buszkek Orban Viktor nemzetkozi politikai sikereinek. Annak hogy a magyarok megint megmutattak a vilagnak, mi magyarok allitottuk meg a megallithatatlan arab hordakat.
Most mar persze masok is csatlakoznak sikerhez, az Osztrakok is neki alltak egy 100 km szelles kaput epiteni szarnyacskakkal :) .
Szoval egyenlore nem kell, nincs miert valtani, talan majd 30 ev mulva, ha mar az akkori vilag kovetelmenyeinek, nem felel meg a fidesz..

Circus 2016.07.22. 19:45:04

@a BircaHang Média szerk.: amit a fidesz/ov csinál, az a hatalom megszerzése/tartása miatti politikai szélkakaskodás, vagy hívjuk köpönyegforgatásnak?
A komplett baloldal mégiscsak ott szerencsétlenkedik még mindig ideológiailag, ahonnan indult.
Tisztességes hülyék vagy köpönyegforgató pojácák - melyik a jobb?

@Soványka:
tehát szerinted a mai baloldal úgy kompletten = MSZMP, miközben a fideszben ültek/ülnek olyan emberek, akik ott ültek az állampártban (mondjuk Csintalan, vagy Pozsgay, hogy a legismertebbeket soroljam), a mai baloldal meg tele van idealista fiatal/középkorú emberekkel, akik tizenévesek SEM voltak az előző gengszterkorszak idején?

Áh, mindegy.

HALAL A KOMCSIKRA 2016.07.22. 20:41:20

@Circus: A szellemiseg szamit, nem az ki hol volt. Az hogy a mai baloldal, az ugyan olyan tomeggyilkos haazarulokbol all, akik 56-ban behivtak az oroszokat legyikolni a magyar forradalmarokat. A mai magat demokratikus (ami persze egy vicc) balodalnak nevezo szervezet, barmikor aljas modon raront, elarulja az orszagot, nemzetet, ahol Ok maguk is elnek.
A kulonbseg KIZAROLAG CSAK ANNYI, hogy a mostani idealista fiatal baloldaliak, nem az oroszokat hivjak rendet tenni. hanem geppuskas, kamionos, baltas, robbanooves ARAB TERRORISTAK millioit hivjak be, es veluk akarjak megfelemliteni es ha kell legyilkoltatni a Magyar nepet.
Ennyi, a baloldal SEMMIT SEMITSEM VALTOZOTT 1956-ota.

HALAL A KOMCSIKRA 2016.07.22. 20:56:05

ROHADJON MEG MINDEN TETVES TERRORISTA LIBSI.
Munchenben jelen pillanatban is TERRORTAMADAS VAN.
Arab terroristak tobbszaz embert lottek halomra, egy bevasarlokozpontban.
Es ezek a rohadek baloldaliak, ugyan ezt szeretnek nalunk is.
GYILKOLNI,GYILKOLNI,GYILKOLNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.23. 07:16:17

@Circus:

Mi a jobb, kitartani a rossz elvek mellett vagy fejlődni?

Circus 2016.07.25. 06:11:27

@HALAL A KOMCSIKRA: egyelőre csak te kiabálsz ilyeneket...
tudod, ha nem az lenne komcsi, akit ti kineveztek, akkor lehetne miről közösen gondolkodni, de amíg mindenki, aki nem pont ugyanazt mondja, mint ti, azt ki kell irtani mert komcsi, addig még csak gondolkodni sem lehet. További boldog életet.

@a BircaHang Média szerk.: a fidesz esetében azok a rossz elvek, amelyek mentén nem jutnak hatalomra, vagy nem tudják megtartani azt...? Fejlődni, másképp látni nyilván lehet, sőt, kell is, a probléma itt az, hogy ez az egyetlen egy ok látszik a váltásra.
Kb, mintha egy ősfradista hirtelen újpesti lesz, vagy fordítva.