Arra jutottam...

köz+gondolkodás

A háború és a gyűlölet ellen 

2016. július 19. 01:13 - csonka balázs

- zöld energiával a békéért

Társadalmunk meghatározó arányban a fosszilis energiára (olajra, gázra, szénre) épül. Lazán számolva nagyjából mintegy száz éve. Az emberiség ezt megelőző (mondjuk) negyvenezer éve azonban azt bizonyítja, hogy lehet másképp: nem olajalapú (zöld) társadalomban is élni.

Szíriában néhány éve a nagyhatalmak, a feltörekvő közép- és kishatalmak, valamint ezek cégei a kőolaj és a földgáz megszerzéséért illetve a fizetőképes nyugati társadalomhoz való szállításáért állnak háborúban egymással. Nem honvédő és nem területszerző háborúk ezek, mint régen, hanem háborúk állami cégek érdekeiért. Százezres nagyságrendű civil és nem civil halottakkal évente. A háborús területekről pedig – látjuk – milliószámra menekülő emberekkel.

(Bizonyos értelemben a történelem igazságosan visszaveszi, amit korábban igazságtalanul és aránytalanul adott: az elmúlt korok nagy történelmi nyertesei, a fehér nyugati társadalom megszenvedi a lenézett, emberszámba sem vett, kiszipolyozott keleti társadalmak nyomását, amivel nem képes a jelenben mit kezdeni.)

A menekültek nyomán összetűzésbe kerülünk önmagunk értékeivel és elhagy minket a józan ész.

Ki az az épeszű ember, aki szerint nem lehet joga bárkinek az életveszélyből elmenekülnie? Ha az életveszély közvetlen és másképp el nem hárítható, akkor természetesen azonnal, feltétlenül, bárhová? Aki ezt tagadja, az tagadja mindazt, amiért ember az ember.

Persze a tapasztalat, a humán etológia csoport-önvédelmi alapelvei és a történelmi leckék mind arra figyelmeztetnek, hogy a menekülteknek nem helyes itt lenniük. (Itt alatt Európát értek e szövegben.) A kulturális különbségek okán, amelyek elválasztanak, nem kellene itt lenniük, de az élethez, a túléléshez való elidegeníthetetlen joguk, és a miránk kötelező felvilágosult (de Krisztus által is hirdetett) szolidaritás szerint (ha már máshol nem lehetnek) azonban mégis.

Ez a kognitív disszonancia egyeseket gondolkodásra, másokat (a szellemileg gyengéket vagy resteket) gyűlöletük elszabadítására sarkall. Ez utóbbiaknak gazdag táptalajt jelent egymás biztatásán túl a háború fészkéből kikelt hiénák, a terroristák elszabadulása is.

Úgy éljük az éltünket, hogy ma neked és nekem, neki és nekik mindennapos, természetes érzés a levegőben keringő düh és a gyűlölet – őrült, szinte kéjes vágy az idegenek vagy idegennek hitt emberek elleni szóbeli és cselekvő agresszióra, az eltaposásra, a fizikai elpusztításra.

Hol vannak a békemozgalmak? Hol van Lennon, Gandhi, Einstein, Thomas Mann, Erich Kästner és Beethoven? Merre repül Picasso galambja? Hol vannak polgári humanisták? A hatvanas évek balos diákjai? Hol van a tüntető tömeg, amelyik Brüsszelben, Párizsban, Isztambulban, Berlinben, Moszkvában és Rijádban követelné a háború azonnali befejezését, a csapatok hazarendelését és a béketárgyalásokat? Az ENSZ békefenntartóinak Szíriába rendelését? (Az olcsó olaj és gáz tohonya ülepeket növeszt.)

Békemozgalmak az ottani békéért, magyarul azért (is), hogy a menekültek el se induljanak. 

A gyűlöletet ma az élet természetes (szinte komfortos) velejárójának tekintjük, mi több, sokunkat szintet éltet is – pedig ez a társadalom pusztulásának az alapja. Tudván tudnunk kellene, hogy vért, verítéket és könnyeket hoz.

Az egymás iránti gyűlölet el tudja, és el is fogja söpörni a mi közös Európánkat. Mert a menekültek ellen kialakult gyűlölet iránya meg fog változni és a békevágyók ellen fog irányulni. (Ha még ugyan nem irányul.) És akkor mindegy lesz, hogy az európai gyűlöli a szír menekültet, vagy az európai gyűlölködő gyűlöli majd a békevágyó másik európait.Még az is mindegy lesz, hogy te éppen melyik oldalon állsz.

De hiszen tudjuk ezt mind. 

Nos, nem kevesebbet állítok, mint azt, hogy ha a társadalmunk nem olajalapú társadalom lenne, ez az őrület nem szabadult volna el, és nem röhögne minden nap a képünkbe. Nem határozhatná meg a napjainkat. Nem mérgezné meg a kapcsolatainkat. Nem ölné meg a kultúránkat. Nem nyomorítaná a gazdaságunkat.

A nem olajalapú társadalom zöld energiára épít.

A zöld energiát helyben kell vízerőművekkel, szélerőművekkel, naperőművekkel előteremteni, és dolgozni a további megújuló, fenntartható energiaforrások megtalálásán. A zöld energiát nem kell szállítani, nem alakul ki kiszolgáltatottság, nagyhatalmak által uralt monopólium. A zöld energia könnyen kiaknázhatóan és helyben elérhető a Föld bármely emberlakta vidékén. Bár vannak technológiai gondok vele, de a zöld energia nem kevesebbet tesz, mint megszüntet minden olaj- és gázalapú háborút és gyűlöletet. Ha a mobiltelefon, mi több: okostelefon technológiáját néhány év alatt minden emberlakta vidékre el lehetett vinni, a zöld energia technológiáját is el lehet.

Még messze vagyunk attól, hogy a gáz és az olaj elfogyjon. De tudjuk mind, hogy efelé robogunk. Ahogy fogy majd, úgy lesz a gyűlölet kegyetlenebb (mi magunk fogjuk akarni), a háborúink pusztítóbbak és mind közelibbek.

A zöld energia a béke, így a jövő egyetlen záloga. Javaslom követelni.

 

23.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr498899768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2016.07.19. 20:01:18

Szép elképzelés. De ennyi. Aztán meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

- Nyílván mindenkinek joga van elmenekülni az életveszélyből, de egy idő után nem lesz hova menni.
- Az elmúlt korok nagy történelmi nyertesei nem vonatkozik minden gazdag nyugati országra. (ne mossuk össze pl. Mo.-ot a Brit Birodalommal v. a Francia gyarmati rendszerrel.)
- A cégek érdekében viselt háborúk se 2-3 éve léteznek

Tranquillius 2016.07.19. 20:39:09

Szíria olajtermelése a háború következtében 96%-kal csökkent. Ez most tehát a zöld energia korszaka, és ha véget ér a polgárháború megint eljön a békés olajkorszak.
A menekültekkel kapcsolatban pedig érdemes lenne megemlíteni, hogy egy részük szír, a többség pedig máshonnan érkezett, ahol nincs háború.

Willkommenskultur 2016.07.19. 20:42:52

Ez egy tök jó viccposzt.

midnight coder 2016.07.19. 20:52:35

A szerzőnek láthatóan nem sok fogalma van a világról. Persze a zöldek között ez nem annyira ritkaság.
A zöld energia rohadtul nem fogja megoldani az 500 éve erőszakosan terjeszkedő iszlám problémáját, ahogy az ottani és az afrikai, ázsiai nyomort okozó népességrobbanás problémáját sem. A szírek is csak úgy 3 millióan voltak még az 50-es években, ezt sikerült felvinni azóta 20 millió fölé.

Az ottaniakat pedig nem kell gyűlölni, de nem szabad őket ide beengedni sem. Az egy olyan kultúra, ahol csak úgy lehet rendet teremteni, hogy van a nagy Vezér, aki évente kivégeztet pár száz szélsőségest. Ha ez nincs, akkor a szélsőségesek hatalomra kerülnek, és szétrobbantják az országot.
Ez történt Irakban Szaddam kinyírása után, ez hozta létre az ISIS-t, és ez történt Szíriában is, miután az amcsik meggyengítették az oroszbarát Aszad elnököt. Ott jelenleg a világi Aszad küzd az IS terroristáival, és a nyugat által felkelőknek becézett másik csapat ugyanolyan iszlamistával. A fő szövetségeseink, a derék törökök pedig lelkesen irtják az IS mellett a kurdokat is, sőt őket talán egy picit lelkesebben is. Ja, amúgy eme derék törökök is iszlamisták, és ők is jó úton haladnak a radikalizálódás felé. És persze a háttérben valahol ott vannak derék izraeli barátaink is.

Na, ez az dióhéjban, amit aligha fogsz megoldani pár napelemmel.

Krisz11 2016.07.19. 20:56:52

Ezek az emberek nem a háború elől menekülnek. Ők maguk a háború.

Jolka40 2016.07.19. 21:07:08

@midnight coder: Túl sok a benzin- és olajfaló személyautó a világon. Ezt előbb-utóbb meg fogja érteni az emberiség és változtatni fog a tömegközlekedés irányába.

2016.07.19. 21:14:23

Nos szép dolog a zöld energia, csak még gyerekcipőben jár. Ha kíváló lenne, akkor egy elektromos autó hatótávolsága megegyezne egy benzines netán diesel üzemű autónak a hatótávolságával. A mai zöld technológia az autóknál arról szól, hogy papíron és tesztüzem idején feleljen meg a kibocsátásnak az autó. Zöld rendszámot már láttam egy pár autón, a többsége 30-50 milliós benzintemető. Persze a full elektromos autó is szennyezi a környezetet az erőművek környezetében és valószínüleg a gyártók itt meg a hatótávval trükköznek. Erről dióhéjban ennyit.
Nem lenne baj, ha a szélerőmű, naperőmű projekt kapcsán tudnák tárolni a megtermelt energiát, pontosabban olcsón tudnák tárolni a megtermelt energiát. Nagyon messze vagyunk tőle.
Az olajjal kapcsolatban csak annyit, hogy a nagy cégeket kellene meggyőznöd, mert ők húznak hasznot belőle. Illetve olyan világban élünk, hogy mindenki a gazdaság állandó növekedésére esküdött fel. GDP, GNP, zuhan a font, beomlik a tőzsde, megugrik a kockázat nagyobb hitelkamatod lesz, leminősít az SZ&Pí, meg a Múdíz, meg Dzséjpí Morgen, az ÁJEMEF zsarol hogy köll neked hitel, de csak akkor ad, ha végrehajtod a lakosságon a megszorítások utáni sokadik megszorítást. Hé mikor fogsz élni?
Szép álom azon filozofálni, hogy zöld energia, amikor a világ emberiségének leggazdagabb 1 százaléka birtokolja a világ vagyonának felét. És az ő cégeik nem fognak lemondani a profitról. Ez a realitás.

2016.07.19. 21:35:30

Azzal sem értek egyet, hogy bármilyen migránsterroristát be kellen fogadnunk és pátyolgatnunk. Európa egy viszonylag kicsi kontinens 500 millió lakossal.
Afrika lakossága 1,1 milliárd. Ázsia lakossága 3,9 milliárd. Ha ennek a két kontinensnek csak a 10 % jönne Európába, akkor már többségben lesznek. Ám Európa összeomlásához valószínüleg elég 0,5 % is. Menekülnek? Honnan menekülnek? Onnan "menekülnek" ahol szétcseszték a saját országukat, hogy aztán ahova "menekülnek" azokat az országokat is szétcsesszék. Ezek a vadak agyilag 200-300 évvel le vannak maradva.
Végezetül szeretnék reagálni egy mondatodra amit idézek:
"Ez a kognitív disszonancia egyeseket gondolkodásra, másokat (a szellemileg gyengéket vagy resteket) gyűlöletük elszabadítására sarkall."

Azt tudtad-e hogy tűzparancs van az USA-Mexikói határon?
Ja, hogy a jenkiknek mindent szabad?
Értem, csak ne feledd, hogy előbb-utóbb Európában is lesz tűzparancs a határokon és ez még a jobbik eset lesz. Félő, hogy a nyugat-európai országokban már most sem tudják megakadályozni, egy jövőbeni polgárháború kirobbanását a "menekültek" és az őslakosok között.

teddybear01 2016.07.19. 21:42:32

Az egész cikkből üvölt a naivitás és a technika iránti abszolút hozzá nem értés.
Egyrészt a zöld energiából csakis a vízerőművek érnek valamit, de pont ezeket gyűlölik a magyar sötétzöldek leginkább, másrészt ugyan a napfény és a szél ugyan ingyen van, de a felhasználhatóságukhoz szükségen kiegészítő és energiatároló technológia annál drágább, és pont ezek teszik az egészet gazdaságtalanná.

Ami az elektromos autót illeti a Ford Motors 1908-ban több elektromos autót adott el egyedül, mint amennyit az összes többi autógyár az egyéb meghajtású kocsijaikból, de hol is van már az Edison-autó?
A műszaki fejlődés az egész költséges technológiai téveszmét kukázta. Az hogy megint divatossá vált a modernizált elektromos autó, csak annyit jelent, hogy sok a divatmajom hülye.

A mohamedánokkal meg legfőképp az a baj, hogy a seggük alatt van a világ olajkészletének jelentős része, és az ezért a nyugati világból kizsarolt pénzből telik az ostoba erőszakos hajlamaik kiélésére. Az olajkincs nélkül nem lennének többek néhány koldusszegény, a sivatagban kóborló rablótörzsnél mostanra.

A háborúskodás meg az ember alaptermészetéhez tartozik, segített a túlélésben. Abszolút naivság azt feltételezni, hogy bármi megszüntetheti.