Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Valódi képviselet vagy pártfegyelem?

2016. április 28. 15:36 - csonka balázs

Így szavazzunk fideszes egyéni képviselőre a jövőben

A jelenlegi választási rendszerben listára és egyéni képviselőre is szavazunk. A listás szavazat esetén a nekünk tetsző pártot, adott esetben a Fideszt támogathatjuk. Rendben.

De mi alapján választunk egyéni képviselőt? Mi ennek a lényege?

Az egyéni képviselő a saját körzetének a polgárait képviseli az országgyűlésben. Ez a demokrácia alapja. Hogyan is teszi ezt?

Elvileg az egyéni képviselő fogadóórák keretében folyamatos kapcsolatot tart a választókkal. Minddel, aki a körzetében lakik, tehát azokkal is, akik nem őrá szavaztak. A fogadóórákon közvetlenül (szóban) lehet vele értekezni. A választópolgár természetesen levében (írásban) is fölveheti képviselőjével a kapcsolatot.

E kapcsolattartások során a képviselő elvileg fölméri, hogy a körzetébe tartozó polgárok (emberek) többségének mi az álláspontja egy adott politikai kérdésben – majd ennek alapján szavaz a Parlamentben. Így alakul ki egy viszonylagos parlamenti arány az ügyekben.

Az első bökkenő, hogy természetesen az efféle kapcsolat a valóságban persze nemigen érvényesül. (Ki az, aki épeszű, nem nyugdíjas, és képviselői fogadóórákra jár?) Pláne nem, hogy az Országgyűlésben a kormány szempontjából fontos kérdéseket sürgősséggel, azaz néhány nap vagy néhány óra gondolkodási idővel kell megválaszolni. (Tehát nem a sürgős ügyek a sürgősek, hanem a fontosak. De most ezt a paradoxont hagyjuk most.)

Ha nem érvényesül a kapcsolattartás, az sem baj, mert az egyéni képviselőjelöltre a választópolgár aszerint szavaz, hogy melyik párt indította. Nyilván azért indította, mert az adott párt programja szerint végzi a képviselői munkáját. Ebben az esetben a Fidesz programja szerint.

Itt a második bökkenő. A Fidesznek ugyanis nincs programja. Pontosítok, a Fidesz programja egy szavas volt: folytatjuk. Ez alapján azonban nem lehet orientálódni a Paksi bővítés, a vasárnapi munkavégzés, a polgári törvénykönyv vagy a büntetőeljárási törvény módosításának szavazásakor.

De ekkor még mindig nem lenne baj, hiszen azért választunk gondolkodó embert (vö.: homo sapiens) egyéni képviselőnek, mert ha esetleg (1) nem érnénk el a véleményünkkel, és (2) a jelölőszervezetnek nem lenne programja, akkor végső menedékként ott legyen (3) a bölcs emberi meggyőződése a szavazáshoz.

♠        ♠        ♠

A bölcs meggyőződés azonban kifejezetten tiltott a jelenlegi kormánypárti egyéni képviselőknek. Ezt a tényt egy közelmúltbeli példával lehet igazolni:

A vasárnapi zárvatartás kérdése nem következett a Fidesz 2014-es választási programjából. (Vö.: Folytatjuk!) Amikor ezt a kötelezettséget az Országgyűlés anno jól megszavazta, akkor a Fidesz frakció vezetője szigorú utasításba adta, hogy erre kell szavazni, pénzbírás terhével.

Természetesen ezt követően a fideszes képviselőknek (listásoknak és egyénieknek egyaránt) minden lehetséges fórumon e döntés helyessége mellett kellett érvelniük.

Majd – derült égből villámcsapás – bejelentette a kormány, hogy a vasárnapi zárvatartás jogszabályi kötelezettségét megszünteti és erről sürgősségi szavazást rendel el, amely során „minimum pénzbírsággal büntethető az, aki nem ennek megfelelően szavaz” (idézet Rogán Antaltól.)

Így tehát az egyéni képviselő független, bölcs emberi meggyőződése, mint végső orientáló elv száműzetett a Fidesz parlamenti frakciójából.

[A pártlistás képviselőnél nem okoz ekkora elvi, meggyőződésbeli, etikai problémát a szavazás: nem kell gondolkodni, amit aktuálisan mond a pártvezetés, azt kell megszavazni.]

 

♠        ♠        ♠

A fentiekből pedig egyenes logikai következtetésekkel tehát oda jutunk, csak oda juthatunk, hogy a következő választásokon fideszes egyéni képviselőjelöltre szavazni pont annyi értelme van, mint bízni a teljesen kiszámíthatatlanságban.

Vannak dolgok, amiket tök másképpen kéne csinálni.

♠        ♠        ♠

A téma politikai-etikai finomságai iránt érzékenyek számára fölhívom a figyelmet arra, hogy a fenti kérdésben a képviselők pénzbüntetéséről nem a fideszes frakcióvezető, hanem egy miniszter (=kormány), tehát egy elválasztott hatalmi ág képviselője nyilatkozott utasításszerűen a médiában.

♠        ♠        ♠

(A trollkodó kommenteket megelőzendően újra hangsúlyozom, hogy itt és most nem foglalok állást a vasárnap ellen vagy mellett, nem mondok véleményt eseti döntésekről, és azt sem mondom, hogy az elmúltnyolcévben vagy más párt esetében jobb-e, más-e a helyzet. Csak rá szeretnék mutatni arra, hogy lehetne elvek mentén, logikusan és világosan is politizálni: működtetni az országot. Azt viszont állítom, hogy így, elvek nélkül csúszunk bele a ...-ba.)

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr208670452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib Cenzúrázók Lidércálma 4 2016.04.29. 12:08:13

Még szép hogy az emberek Csakafideszre fognak szavazni, amikor az 1200 éves történelmünk során ez az egyetlen pártunk az, amelyik nem a globalokapitalistaimperialistamultikulturalista förmedvényt nyomja rá a magyar emberekre, hanem a legszebb magyar szokásainkat a szeretetet és az összefogást (de nem a gyurcsányi féle komcsdi összefogást!!). Na meg a nemzeties hazafias érzelmeinket és népdalainkat. És végre a nemzeti érzelmü magyar emberekből építi fel a nagytőkés osztályt, akik nélkül mi nem vinnénk semmire.

Csakafidesz van a hazai vállalkozások és a hazai családok mellett és be nem hozna ide egyetlen egy darab migránst sem, akik feldúlnák a magyar családok lelki békéjét és elvennék a magyar emberek jólétét, amiért egészen Afganisztánból képesek eljönni.

Csakafidesz képes az embereknek jövőt és közmunkát adni, a ballibák alatt ebből semmi nem volt, csak a végeláthtatlan megszorítások és a néptömegek kivándorlása. Ma már Magyarország Európában a legkedeveltebb bevándorlási célország, a fociban már szinte szövetségi kapitány és edző bevándorló, de nekik lehet.

Be lett tehát az élet minden területén bizonyítva, hogy a ballibák és Soros, na meg a norvégok ebben az országban csak bukásra vannak ítélve, jobb ha nem is próbálkoznak soha többé semmilyen pénzt idehozni.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.29. 12:46:57

"Az egyéni képviselő a saját körzetének a polgárait képviseli az országgyűlésben."

Népszerű tévhit ez, de nem igaz. Minden képviselő az egész népet képviseli, csak választási technikai kérdés, hogy hogyan jut be a parlamentbe.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.29. 12:58:01

A többi, amit felvetsz érvényes kérdés viszont.

A mai tömegdemokráciák legnagyobb baja, hogy nem a képviselőknek van hatalmuk, hanem a frakcióknak.

Szinte képtelenség bekerülni a parlamentbe pártonkívüliként. S ha mégis bekerül, frakció nélkül a lehetőségei erősen korlátozottak. Bent pedig a pártképviselőt a frakciófegyelem köti. Persze, kiléphet szabadon a frakcióból, de akkor meg ellehetetlenedik.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.29. 13:07:29

@BircaHang Média szerkesztősége: "Minden képviselő az egész népet képviseli, csak választási technikai kérdés, hogy hogyan jut be a parlamentbe."

Kevésbé népszerű tévhit (tekintve, hogy az ország fele nem dől be ennek).
Valójában minden képviselő(legalább is a nagy pártokéi) a párt érdekeit képviseli, csak választási technikai kérdés, hogy hogyan jut be a parlamentbe.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.29. 13:08:56

nem mintha a maszopos képviselőknél máshogy lenne ez... a lényeg az, hogy ne a fideszes, se a maszopos, se a dk-s se a többi előbbi kettőtől származó nyesedékpártra szavazzunk.

Ajtony 2016.04.29. 13:21:29

@fidesz maszop dk egykutya: majd amikor lesz egy olyan párt, ahol nem rögzítik az úgynevezett "kiszavazás" retorzióit, akkor lesz igaza a szerzőnek. Addig a saját egyéni boldogulásunk alapján tesszük az ikszet.

Netuddki. 2016.04.29. 13:32:57

Nem tudom ez most hogyan jutott eszébe a blog írójának? Évek óta köztudott, hogy a fidesz pár emberből álló vezetése gyakorlatilag gombnyomogató droidként tartja a képviselőket. Akiknek gyakorlatilag csak a gúnynevük "képviselő". Pár ember írja mit kell benyújtani szavazásra, amit hasraütéssel választanak melyik gombnyomogató droid nyújtja be.

Elképesztő, hogy van itt még valaki akinek nem világos hogyan működik a magyar politika. Bármelyik pillanatban föl lehetne oszlatni ezt az illegitim, tolvaj bandát és lecsukni. Csak akarat kérdése lenne. Aztán felépíteni helyette egy valódi népképviseleten alapuló politikai rendszert, ahol mindegyik "kép"viselőnek a körmére van nézve nem enyves-e a keze.

Netuddki. 2016.04.29. 13:37:45

@Ajtony: A kiszavazásos retorzió gyakorlatilag a beismerése annak a bűncselekménynek ami a parlamentben folyik. Hatalommal való visszaélés, kényszerítés, akadályoztatás, jogállam megdöntésére irányuló magatartás, és az olyan köztörvényes bűncselekményeket nem is említettem mint a lopás, bűnpártolás, bűnszövetkezetben elkövetett egyéb nyalánkságok.

Netuddki. 2016.04.29. 13:41:01

@Tibi !: Komoly dolgok ezek, és szerintem nincs annyi eszük az úgynevezett "képviselőinknek", hogy felfogják nap mint nap hányszor szegik meg az írott és íratlan törvényeket. Jó, tudom a fidesz szerint csak a leírt törvények érvényesek. Ha nincs leírva, hogy ne szórjál közpénzt az unokatesód cégébe, akkor az szerintük törvényes. Szerintem meg nem.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.29. 14:58:39

@Tibi !:

Nyugaton pont UGYANÍGY működik a parlament, tedd hozzá.

BiG74 Bodri 2016.04.29. 15:04:21

A független képviselő nem lenne éppen rossz, ha nem lennének pártok. Jelenleg 10 függetlenből, 8-9 bújtatott pártember, aki így lovagolja meg területének politika undorát. De nem nagyobb marhaság, mint a jelenlegi politikai elitt egésze.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.29. 15:18:48

@BircaHang Média szerkesztősége: nem nem így működik. Ott előfordul az ellenszavazot, főleg a nagy állatságoknál...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.29. 15:21:35

@fidesz maszop dk egykutya:

A képviselők 95 %-a ott sem szavaz ellen, soha. Még ott se, ahol minden képviselő egyéni - Anglia, USA, Kanada, stb. -, mert ha igen, akkor a pártja nem őt indítja legközelebb.

roli101 2016.04.29. 15:53:50

A fidesz 2/3-ot nem a fideszszavazók választották, hanem akik otthon maradtak. Nekik köszönhetjük. Persze a fidesz direkt így változtatta meg a választási szabályokat. Aki nem szavaz, az rájuk szavaz. A sok idióta pedig óbégat, hogy nincs kire szavazni. Ebben igazuk is van, de ha nincs kire szavaznotok, akkor a fideszre szavaztok. Mindenki döntse el, hogy melyik a rosszabb. A szavazók 44 %-a nem tud kire szavazni. A fideszre legutóbb kb 32 % szavazott. Mégis 2/3-uk lett.

de let e ... 2016.04.29. 15:55:26

@Tibi !: Kihagytad az Alkotmányos alapjog gyakorlásában való akadályozást , ami elég súlyos bűncselekmény ...

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.29. 16:39:15

@BircaHang Média szerkesztősége: itt meg 99% nem szavaz ellen soha(max véletlenül), mert még birságot is kap, meg mert takonygerincű. Az 1%-ot pedig nem hogy nem indítják újra a következő választáson, még ebben a ciklusban kitúrják...

Jazo 2016.04.29. 16:56:03

A magyar parlamenti rendszerben semmi értelme, semmi haszna nincs egy nagy párt egyéni képviselőjének. Saját véleménye nem lehet, de ha mégis van és máshogy szavaz, mint a pártja, még pénzbüntetést is kap. Gyakorlatilag büntetik azért ha azt akarja tenni, ami a kötelessége, amiért a választópolgárai megválasztották. Gyakorlatilag a Fidesz bünteti a demokratizmust.

Ennyi erővel nincs szükség képviselőkre. Szavazzunk csak pártokra és a párt pár főből álló vezetése minden szavazásnál felmutat egy kis táblát, rajta a százalékával és eldől a szavazás. Gyakorlatilag ma is így van, mert a képviselők csak biodíszletek egy demokráciáról szóló tragikomédiában. Véleménye nincsen...nem engedik hogy saját véleménye legyen...azt pláne nem, hogy a választói véleményét tükrözze. Azt se tudja, hogy mikor miről szavaz, és annak mi a következménye, csak nyomja azt a gombot amit a frakcióvezető bekiabál. A saját halálos ítéletét is becsempészhetnék a törvénybe és azt is ugyanúgy megszavazná.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.29. 17:54:41

@fidesz maszop dk egykutya:

Ugyanez nyugaton: a frakciófegyelmet nem Budapesten találták fel.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.29. 17:56:15

@roli101:

A szabályok ilyenek 1990 óta, nem a Fidesz találta ki őket.

A nemszavazók pártpreferenciája pedig nem más, mint a szavazóké. Azaz a nemszavazók NEM ellenzékiek.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.29. 17:59:11

@roli101:

Kétharmad azért lett, mert a magyar választási rendszer vegyes, kompenzáció nélkül. Így egy erős párt képes megszerezni az egyéni mandátumok nagyon nagy részét.

Ez sem a Fidesz óta van így. Az MDF 1990-ben 25 %-os támogatottsággal megszerezte a parlamenti mandátumok 43 %-át, az MSZP pedig 1994-ben 31 %-os támogatottsággal megszerezte a parlamenti mandátumok 54 %-át.

Waikiki boy 2016.04.29. 18:11:27

ezekrol a beszelsz? legalabb latszik, hogy szegyellik magukat. olyan szeoen sunnyognak, lesutott szemmel....
index.hu/video/2016/04/25/ugysem_valaszolok_arra_amit_kerdez/

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.29. 18:50:06

@BircaHang Média szerkesztősége: most írtam, hogy nem ugyan ez. Ezért sem tartunk ott ahol ők ;)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.04.30. 09:51:07

@fidesz maszop dk egykutya:

De, ugyanaz. A szintkülönbség meg nem politikai okok miatt van.