Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Tuti orosz módszer a fakivágások ellen

2016. április 23. 12:40 - csonka balázs

...hatékony, de sajnos ajánlhatatlan

Herend fölött a Bakony sűrűjében az ideiglenesen bevonult oroszok a korabeli csúcstechnológiának megfelelő katonai bázist alakítottak ki, és üzemeltettek évtizedekig. Tökéletesen fölszerelt, tágas szállások, sportpályák épültek, jelentős géppark jött létre hangárakkal, hírközlési központ, radarállomás, minden. Az erdőben még kertmozi is épült.

Ki tudja, mik történtek a szigorúan őrzött, többszörös kerítésrendszeren belül.

Az orosz katonák kivonulását követően a terület évekig pusztult, majd magánbefektetők vették birtokba. Neki is láttak volna a rendezésnek: favágásoknak, a dzsumbujos erőterület kezelésének, ritkításának, ligetesítésének. De a láncfűrész néhány másodperc alatt mindig megadta magát, és ledobta a láncot. A fák kivághatatlannak bizonyultak, hiába próbálkoztak mindenféle módszerrel. Mi történhetett?

Mint kiderült, az orosz katonák az erdőben lövészeteket, szituációs lőgyakorlatokat tartottak, de előfordult, hogy kézigránátokat dobáltak összevissza, sőt, egy korábban tolmácsként dolgozó férfi beszámolója szerint puszta szórakozásból (gyakran részegen) is küldtek be vaktában egy-egy sorozatot a fák közé. A fák kérge alatt így golyók és repeszek lapultak, szépen körbenőve egészséges fás szövetekkel.

Nincs fűrész, ami elbánhatna velük.

Így óvták hát meg ruszki barátaink a fáinkat – szándékukon kívül is. Az az erdő erdő marad mindaddig, amíg a természet úgy akarja. A humán beleszólás néhány évtizedre kizárt.

11.jpg

12 komment
süti beállítások módosítása