Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Az önkritikus miniszterelnök hibái

2015. június 08. 10:33 - csonka balázs

Tépelődő miniszterelnökünk illő szerénységgel azt találta mondani a szokásos pénteki rádiós monológjában, hogy „tíz éve vagyok miniszterelnök: ha fölsorolnám az összes hibát, amit elkövettem, itt ülhetnénk 10 óráig”. Szívesen megvártam volna, mit is tart ő hibáknak, de ez lényegében elmaradt. Nemcsak önkritikus volt, de nagyvonalú is. (Nem, nem ücsörögtem volna 10 óráig.)

A korrupcióval és mutyival hadd ne foglalkozzak most, már csak azért sem, mert az nem hiba, hanem bűn.

Az első számú hiba azonban az elvtelenség. Orbán rendszerében minden elképzelhető, sőt (az ő saját szavaival) annak az ellenkezője is – és ez a baj.

Ha lenne egy tökös, programalkotó, elveit rögzítő, ahhoz önmagát szigorúan tartó miniszterelnök, egy erős országgyűléssel mögötte, akkor a társadalom sem állna nyakig a talajvesztettségben. Az ugyanis az elvtelenségből egyesen következik.

Nem az a baj elsősorban, ha nemzeti, konzervatív (esetleg liberális, baloldali, szocialista vagy zöld) a kormányzó erő, hanem hogyha elvtelen, kiszámíthatatlan. Ha a társadalom tagjai és a befektetők nem tudják megmondani, hogy fél év múlva mi lesz itt, lesz-e netadó, vagy nem. Bezárnak-e boltokat, vagy nem. (Mi mindannyian befektetők vagyunk.)

A vasárnapi zárvatartás, az oroszok, a paksi bővítés és az ország unalomig ismételt többi ügyében is lehetne racionális eszmecserét, kölcsönös meghallgatást tartani: az érvek ütköztetését értő módon dolgozná fel az istenadta. De ezekben a kérdésekben nem az orientál, hogy mi következik a (nem létező) elvekből vagy a (szintén nem létező) kormányprogramból, hanem az számít, mit mond Orbán – az adott pillanat hevében. A macska azonban nem foghatja meg egyidőben keleten és nyugaton is ugyanazt az egeret. Nem lehet valaki egyszemélyben kordonbontó anarchista és plakátőriztető rendpárti uraság.

Addig ne várjunk változást, amíg csak csücsülünk várván, hogy az ügyek és a saját véleményünk, mint a sült galamb röppenjék a szánkba.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr767525908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2015.06.08. 22:55:36

Az elvi, ideológiai politika semmire sem jó egy változó világban. Ilyesmivel kampányolt a ballib 2014ben, de a kutya nem kért belőlük.

Persze főleg mert hazudnatak reggel délben meg este.

Pár elvet azért ilyen sok év után mind2 oldal betart. Orbán mindig csökkentette az ország adósságát, a ballib mindig növelte. Orbán inkább bővítette az állami vagyont, a ballib meg eladta.

Orbánnak a magyarok az elsők, a ballibnek mindenki előbbre való (bevándorlók, buzik, holovallás hívők)

Szóval pár elv azért akad.

Larry Silverstein 2015.06.08. 22:59:54

'Ha lenne egy tökös, programalkotó, elveit rögzítő, ahhoz önmagát szigorúan tartó miniszterelnök, egy erős országgyűléssel mögötte, akkor a társadalom sem állna nyakig a talajvesztettségben. Az ugyanis az elvtelenségből egyesen következik.'

A talajvesztettségben nem a Fidesz dagonyázik, még csak nem is az ország.

Ez a ti megérdemelt jussotok, barátom.

sanyix 2015.06.08. 23:45:09

@dunántúli gyerek: orbánnak a magyarok az elsők? Mióta? Én eddig azt láttam, hogy a haverok az elsők, utána pedig a keleti barátok. A magyarok nála csak egy szempontból az elsők: Őket adóztatja elsőnek ;)

Gábor Pápay 2015.06.09. 08:30:38

@dunáántúli gyerek: Továbbá az is barokkos túlzás, hogy Orbán csökkentette volna az államadósságot, és növelte az állam vagyonát. Valójában a csókosai tulajdonát bővítette, lásd a szőlőket, trafikokat, állami beszerzésket és a kaszinókat.
Annak idején hisztizett Simor András jegybankelnök fizetése miatt, meg offshore-lovagozta, most nézd meg a mai MNB vezetők fizetését, és vajon hol vannak bejegyezve azok a cégek, és hol adóznak amelyek jutányos áron adják a magyar letelepedési kötvényeket?
Gyurcsány legalább beismerte, hogy kormányzás helyett hazudtak, de az aki - saját bevallása szerint - sohasem hazudott, és akinek szerinted a magyarok az elsők, vajon hányszor nem mondott igazat csak az elmúlt esztendőben, és érdeklik-e azok a magyarok is, aki nem rá szavaznak?

roli101 2015.06.09. 08:37:10

Mikor ismerte be nyilvánosan Viktor vagy valamelyik minisztere, államtitkára, hogy valamiben tévedett, valamit elrontott és ezért bocsánatot kér és lemond? Én nem emlékszem ilyenre, márpedig ez azt jelenti, hogy az országot tévedhetetlen tökéletes emberek vezetik. Esetleg azt, hogy egy gerinctelen, nulla hozzáértésű, de harácsoló, zsebüket tömő haveri kör irányít. Nehéz eldönteni.

Larry Silverstein 2015.06.09. 08:49:24

@Gábor Pápay: harcolj a számokkal a szar dumát hagyd meg hagyd a dksoknak.

Larry Silverstein 2015.06.09. 08:50:45

@roli101: irányít, és ezt addig teheti könnyen, amíg ti vagytok az ellenzék....:)

roli101 2015.06.09. 09:55:26

@Larry Silverstein: Nem addig teheti, amíg mi ellenzékben vagyunk, hanem, amíg a hozzád hasonlók éltetik. Amíg van elég talpnyaló, addig minden diktátor azt tesz, amit akar. Itt is túl sok a fizetett bértollnok, a haszonélvező, az alacsony intelligenciájú, akiket ilyen plakátokkal, meg a rezsicsökkentéssel meg lehet vezetni.
Nekem személy szerint nem sok károm származik ebből a rendszerből, de azért együtt érezhetek a többiekkel.

Zár Balta 2015.06.09. 11:15:14

@Larry Silverstein: Te annyira hülye vagy baszd meg, hogy akár fidesz-bérenc is lehetnél :)

fermester 2016.04.29. 15:00:40

@Larry Silverstein: a nyalás után meg kell ám törölni a szád...

fermester 2016.04.29. 15:01:16

@Zár Balta: az is,de a sötét fajtából...