Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Győzelem napi egyszerű gondolatok

2015. május 09. 12:23 - csonka balázs

A pusztítás és a halál rendszere egy demokratikus rendszerből nőtte ki magát. A demokráciát nem elég megalkotni. Nem elég a politikusokra bízni. Mi magunknak kell minden percben őrködni, hogy működjön.

A jólét oda terem, ahol szabadság és szolidaritás van. Ahol tisztelet, elfogadás, befogadás, tolerancia van. Konfliktuskeresés helyett konszenzuskeresés. Vitatkozhatunk. A kívülrekedtek lesajnáló gőgjével illethetjük megvetéssel a nyugatiakat, mégis így van. Úgy tűnik, mintha ez törvényszerűség lenne.

A mai német önbecsülés azon (is) alapszik, hogy szembenéztek a tettekkel. Felelősséget éreztek és gyakoroltak. Egyszerű, de nem könnyű: felelősségvállalás kifelé és egymás iránt. És a társadalmuk ma működik.

Évszázadokon át egymással harcban álló népek kötöttek békét. Rájöttek, hogy a béke felvirágoztat. Ami a franciák, britek, belgák, hollandok, németek és egyebek között működött, működhetne keleten is. Aki ezt eddig elmulasztotta, az mind hibás.

Az első háború után még nem. De a második után a győztes nem tiporta el a vesztest. Nem törekedett a megsemmisítésére. Nem alázta meg. Partnerül fogadta (nyugaton), és felvirágoztatta. A virágoskertet együtt gondozták – az pedig virágzik azóta is. Talán nem is kell mindig legyőzni a másikat.

Belső és külső harc. Kirekesztés, konfliktusélezés. Ez volt a győzelem napja előtt. Azóta megbékélés, tisztelet, a másik meghallgatása, konfliktuskezelés. Ami követésre érdemes, azt érdemes lenne követni. A jólét eredményei magukért beszélnek.

Más népek, emberek lenézése előbb-utóbb pusztulást és halált hoz. Mindig.

A béke a jólét szükséges záloga. A másik ember/nép értő meghallgatása a béke szükséges záloga.

...

A győzelem napja a mi ünnepünk is. Mindannyiunké, akik megértjük, miről szól a győzelem.

Ünnepeljünk hát - mindannyian!

(Patetikus gondolatok egy patetikus napon.) :-)

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr67444764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2015.05.09. 19:13:18

"A jólét oda terem, ahol szabadság és szolidaritás van. Ahol tisztelet, elfogadás, befogadás, tolerancia van. " Idáig olvastam a közhelygyűjteményt, aztán eszembe jutottak a világ leggazdagabb olajsejkségei, ahol szabadság jegyében például az utcára sem mehet ki egy nő a testet eltakaró megfelelő ruházat nélkül. Éljen a jólét és a szabadság!

Larry Silverstein 2015.05.09. 20:31:20

'De a második után a győztes nem tiporta el a vesztest. Nem törekedett a megsemmisítésére. Nem alázta meg. Partnerül fogadta (nyugaton), és felvirágoztatta.'

Ezzel vitatkoznék. Talán a következőben vesztenek a zsidók.

2015.05.09. 20:31:54

Milyen szép szavak!

De az ünnep után gondolkozzunk el azon is, hogy hogy a bántba van az, hogy például egy szlovák-magyar vagy román-magyar konfliktusban még a 2010-es években is -az EU keretein belül- előkerülhet érvként az, hogy igen, de mi a vesztes oldalán álltunk?

Vagy azon, hogy 2012 körül, az EU-val való csörték során hogyan hangozhatott el olyan, hogy Magyarország az alagsorban van, és a hangos üvöltése ráadásul még fel is hallatszik? Hol van itt például a konszenzus, a meghallgatás? Ha egy ország nem az odafönt elképzeltek szerint működik, akkor az már bűnös?

Larry Silverstein 2015.05.09. 20:33:09

'Más népek, emberek lenézése előbb-utóbb pusztulást és halált hoz. Mindig.'

okuljatok zsidók

Tudományos libsizmus 2015.05.09. 21:03:29

Süket duma.

"Más népek, emberek lenézése előbb-utóbb pusztulást és halált hoz. Mindig." Ezt a gondolatot ne nagyon hirdesd, mert épp a "liberális demokraták" gyakorolják a legaktívabban.

gmihaly 2015.05.09. 21:32:56

@A demokrácia leszakadó függönye: Csatlakozom az előttem szólóhoz. Mi csak ne ünnepeljük az ő ünnepüket, de jobban tennék, ha ők sem ünnepelnék azt, hanem elkezdenék "rendezni végre közös ügyeinket/Az a mi dolgunk, és nem is kevés" - ahogy a nagy magyar költő mondta. Mindjárt kiderülne a győzelmük pirrhuszi oldala, lásd az ő muszlimjaikat, akik dolgos kéz helyett-mellett problémává váltak. Egyébként is, ők minket büntibe tettek, és ezt nem oldották fel. Mellesleg a törökök sem ünnepeltették velünk 150 éven át a mohácsi vészt. Április 4-ikét a szovjetek ünnepeltették velük, a nekik hajbókoló hazai elvtársaik közreműködésével. Nekünk ez jutott.

♔batyu♔ 2015.05.09. 21:45:41

@Tudományos libsizmus: A bloggernak igaza van, ezek Sorosék nélkül sehol nem lennének, de Sorosék lélegeztetőgépén is az egyik nem mérhető, a másik 2%. Azért ez elég halálközeli állapot.

gmihaly 2015.05.09. 21:49:00

Még valami: Ha a britek és a franciák még megtehették volna, 1945 után is ugyanolyan büntibe vágták volna a németeket, mint 1918 után. De nem tehették, mert formálódóban volt a nagyhatalmak fölé rendelődött szuperhatalmi rendszer, őket fokozatosan "kiiktatták", és az ő amerikai patrónusaik rájuk "kényszerítették" a németekkel való megbékélést, a németek pedig megkapták a "győztesekkel" egyenlő esélyeket az újjáépítésre. Ez persze nem lett volna elég a "gazdasági csodához", kellett a hidegháború és az azt követő olvadás, a szuperhatalmak és érdekszféráik ellenséges szembeállása, ami miatt plusz rásegítéseket is kaptak a "nyugatnémetek". Az "önbecsülést" a gazdasági sikerek és az újraegyesülés utáni politikai helyzetük, valamint a foci adta meg. De hogy valóban szembe néztek volna a tetteikkel, benne az "Endlösung"-gal? Az több, mint kétséges, a még köztü(n)k élők egy része biztos, hogy nem.

csonka balázs 2015.05.09. 22:16:00

"(...)
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés."
(1) Idézzünk pontosan, szépen.
(2) Javaslat: olvassuk és értsük is meg József Attila A Dunánál c. versét.
Ha már hivatkozunk rá.
(3) Öröm olvasni a sok értő szándékú olvasót. Igazán köszönöm.

evil demon satan devil 2015.05.10. 07:26:04

ahol volt marshall-segély, ott volt fejlődés és jólét, nálunk meg még a padlást is lesöpörték, hogy legyen mivel etetni a kiváltságosokat...
nyugaton a nagy toleranciában lassan muzulmán lesz a lakosság nagyobb része, fiataloké már az, gratulálok

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.05.10. 08:14:04

Ahol jólét van,ott lehet tisztelet elfogadás és tolerancia.
Aztán majd megnézzük mi lesz ott 20-30 év múlva.

luis5 2015.05.10. 08:35:55

Micsodaa álszent poszt! Nem buntettek a vesztest? Elvittek 700.000 magyarz a gulagra rabszolganak, 5 evig a GDP 30-40 %t fizettuk a SZUnak jovatetel cimen, ujra elvettek Eszak Erdelyt, a pozsonyi hídfőt Oroszfaluval együtt (ez meg Trianon utan

midnight coder 2015.05.10. 09:27:25

"A demokráciát nem elég megalkotni. Nem elég a politikusokra bízni. Mi magunknak kell minden percben őrködni, hogy működjön."
Ezek az őrködők lettek aztán a nácik.

"A jólét oda terem, ahol szabadság és szolidaritás van."
Fordítva: ott van szabadság és szolidaritás, ahol jólét van. Aztán, hála az okos liberós politikusoknak akik kivitték a termelést Kínába, előbb-utóbb elfogynak a tartalékok és vele a nagy jólét is, és akkor vége lesz a szabadságnak és a szolidaritásnak is. Amúgy hasonlót már most is látni Pl. az angoloknál.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.10. 09:32:14

A nyugati jólét alapja nem a liberalizmus, ezt húzzuk alá.

midnight coder 2015.05.10. 09:39:46

@maxval bircaman szerkesztő: Pontosan. A nyugati jólét alapja a környező kontinesek lerablása 500 éven át, illetve az USA amit halott indiánok csontjaira építettek a néger rabszolgák.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.10. 10:49:32

@Sir Galahad: Hehe...a gáz az, hogy ez nagyon igaz! :-DD