Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Miért keresnek többet az emberek nyugaton?

2015. március 07. 18:54 - csonka balázs

A következő kormányprogram alapja

A rendszerváltás legfőbb célja volt az, hogy lehetőség legyen arra, hogy az emberek nyugati módon éljenek. Ez elsősorban a szabadságot és a nyugati bérezést jelentette. A szabadság tekintetében (majdnem) sikerült is elérni minden elérhetőt (bár egy külön dolgozatot megérne, hogy szabadságfokainkat tekintve jelenleg hogy állunk).

A nyugati bérezés viszont messze van még. Miért?

A jelen írás megpróbálkozik az okok feltárásával, és a politikai teendők felvázolásával.

Példa 1.

A nyugati országokban egy közepes (a példa kedvéért mondjuk Penny Market, Lidl vagy Aldi méret) áruházban dolgozó pénztáros nyilvánvalóan nem dolgozik többet vagy mást, mint a magyarországi kollégája. Ugyanazokkal az árakkal működik mindkét üzlet (sőt, sokszor az itthoni a drágább), az árukészletük és a forgalmuk sem különbözik jelentősen. A nyugati pénztáros ugyanakkor megengedheti magának, hogy egy új BMW-vel járjon (megfelelő hitelkonstrukcióval persze), míg a magyar kolléga ennél (enyhén szólva) szerényebb lehetőségekkel rendelkezik. A fizetésbeli különbség többszörös. Erre kell a nyugatos orientációjú politikusoknak, pártoknak megtalálni a megfelelő politikai választ.

Példa 2.

Számtalan alkalommal autózom éjjel különböző városokban Magyarországon és nyugaton (aktuálisan Ausztriában és Németországban). Egyszerű azt belátni, hogy ha a kihalt utakon is működnek a forgalomirányító lámpák, és a piros előtt állva, várva a zöldre úgy, hogy senki nem jár arra percekig, megy a motor üresben, és ketyeg az óra, akkor ezzel fölösleges kiadások keletkeznek, a bizalom és az optimizmus csökken. Vajon mely országokban jellemző ez, és hol jellemző inkább, hogy ha kicsi a forgalom (tudniillik éjjel bizony kicsi), ott kikapcsolják a lámpákat… (Vigasztalásul: azért mindkettőre van példa itt is, ott is.)

Képzeljünk el egy befektetőt, aki rendelkezik valamennyi pénzzel, és szeretné okosan befektetni, és mivel a kiskereskedelemhez ért (vagy csak ez tetszik neki), ezért kisáruházi részvényeket szeretne vásárolni.

Választhatja azt, hogy nyugati áruházban vásárol részesedést: ebben az esetben kis kockázatra és biztonságos, de szerény hozamra számíthat. Hosszú távon is nyugodt környezetben tudhatja a pénzét, kiszámíthatóak a piaci változások. Nem várhatóak hirtelen jogszabályi változások, és az üzleti környezet is megnyugtatóan prognosztizálható.

Vagy választhatja azt, hogy Magyarországon fektet be. Ebben az esetben számítania kell arra, hogy a rengeteg fölösleges és – ami még tán fontosabb – átláthatatlan adminisztratív teher miatt sokkal bonyolultabb lesz az indulás. Maguk a közigazgatási dolgozók sem fogják tudni segíteni a kezdő vállalkozást, mert ők sem látják át az egész rendszert. Az állami vagy önkormányzati jogszabályok gyakran változnak, és jellemzően még a szakembereknek is nehézségekbe ütközik a jogi normákhoz való hozzáférés.

Magyarországon gyakran áll pirosnál akkor is, ha nincs keresztirányú forgalom. (Átvitt értelemben, de ha itt fektet be, akkor valójában is.)

Az induláskor tehát egy csomó pénzt és időt (ami pénzre váltható) kell külön kezelni a váratlan költségekre, kiadásokra. (Ha nem áruházi részesedést, hanem nagyobb volumenű, komolyabb, összetettebb vállalkozást szeretnénk, akkor csúszópénzekkel, kerülőutak fizetésével is számolni kell.) Ráadásul az egész magyar rendszer az adóelkerülésre, folyamatos kiskapukeresésre ösztönöz. Nálunk azt tekintik sikeresnek, aki a legügyesebben tudja elkerülni az adók megfizetését. Itt az állam nem szolgáltató, hanem ellenfél. Nem partner, hanem kijátszani való gólem.

Tehát a magyarországi befektetés kockázatosabb. Indulni is nehezebb, és fenntartani is nehezebb. A befektetésünk kockázatosabb. Egyáltalán mi a fenéért fektetnénk itt be a tőkénket?

A válasz igen egyszerű: a nagyobb kockázatot kizárólag a nagyobb hozam reményében vállalja az épeszű befektető. Nagyobb hozam pedig úgy érhető el, ha a rendszerbe (áruházba) befolyó bevételekből többet veszünk ki nyereségként. A mérleg viszont adott, tehát az áruház kiadásait, költségeit kell ehhez lefaragni. Hol lehet lefaragni? A szállítási, beszerzési költségeken, a fenntartási (rezsi-) költségeken nem lehet spórolni, mert az annyi, amennyi. Maradnak a személyi kiadások, munkabérek. A befektető (tulajdonos) arra kényszerül, hogy itt visszafogja a kiadásokat. A menedzsment pedig arra kényszerül, hogy úgy vezesse az áruházat, hogy ezt a tulajdonosi döntést tudomásul vegye. Enélkül ugyanis a befektető nem fektet be, nem épül áruház.

Megteheti ezt a befektető? Természetesen. Amíg kockázatosabb Magyarországon befektetni, addig megteheti, a kockázatosabb környezet miatt kénytelen megtenni (nem róható fel neki a döntés), és a gyakorlat azt igazolja, hogy meg is teszi.

Tehet ez ellen az országos és a helyi közigazgatás és a politika? Rövid távon nem. Nem lehet a befektető költségcsökkentési terveit adminisztratív döntésekkel, jogi normaalkotással megakadályozni, mert akkor egyszerűen nem nálunk, hanem más országokban fektet be, épít áruházat. Ha a jogrendszerünk nem engedné a munkabér csökkentését, akkor egész egyszerűen nem lennének áruházak (kissé sarkosan megragadva a példát). Magyarul a minimálbért nem lehet bármekkora összegben meghatározni, vagy erőltetve közelíteni a nyugatihoz.

A teljes gondolatot áttekintve tehát arra jutunk, hogy a befektető (áruház-tulajdonos) azért fogja vissza a munkabéreket, mert Magyarországon a nyugathoz képest összevissza és kiszámíthatatlan a jogrendszer, és ezt támogatja a helyi kultúra. Alapvető kérdésekben sincs meg a közösségi egyetértés, sikk az adóstiklizés, annak van becsülete, aki a zavarosban ügyesen halászik. Az adórendszerünk kaotikus, átláthatatlan, kiszámíthatatlan, tervezhetetlen. Ami ma adott, nem biztos, hogy holnap is tény lesz. A közigazgatás és a kormány nem érdekelt a rendszer szigorításában és rendbe tételében, mert erre vagyunk berendezkedve. Nálunk a csalás, a puskázás érdem, elismerésre érdemes csalafintaság, legfeljebb csibészség. Nyugaton bűn.

Nyugaton minden rendszer (az áruházacskák rendszere és az ahhoz kapcsolódó adórendszer is egyaránt) a lehető legnagyobb hatékonysággal kell, hogy működjön, a legszigorúbb ésszerűség alapján. (Ez nem jelent embertelenséget!) Nálunk épp elég, ha csak úgy nagyjából rend van, működgetünk. Nem törődünk azzal, hogy amíg valaki fölöslegesen a pirosnál áll, addig zajt keltve zavar másokat, passzívan megy a munkaideje, fogy a benzinje, szennyezi a környezetét, veszít a hatékonyságából.

A fenti példák természetesen a végletekig leegyszerűsítettek (de attól még igazak valójában és átvitten is), de a lényeg így világossá tehető. Annak, hogy a nyugatiakhoz képest kisebb a jövedelmünk, alacsonyabb az életszínvonalunk, a leginkább ennek van köze. Azért vagyunk ebben a helyzetben, mert mi (1) elfogadjuk a csalásocskáinkat, (2) természetesnek vesszük, (3) nem értjük, hogy másképpen is lehetne, (4) nem akarunk ezen változtatni.

Az egész társadalmunknak be kell látnia, hogy egyenes és közvetlen összefüggés áll fenn az életszínvonalunk (jövedelmeink nagysága) és aközött, hogy hogyan viszonyulunk az apró kis szabálytalanságainkhoz, ügyeskedéseinkhez, mások elé gördített öncélú akadályainkhoz, az adórendszeri hülyeségeinkhez, az ötletszerű kormányzás elfogadásához, mindahhoz, amit hajlamosak vagyunk csibészségnek, hiba helyett életrevalóságnak tekinteni.

Ennek a belátása után lehet hozzáfogni a teendőkön való töprengésnek.

Mi tekinthető normálisnak, az emberi természettel összefüggőnek? A nyugati kényelem, vagy az itteni állandó küzdelem a (szörnyű emberi) természet és társadalom erőivel?

A bizalmon alapuló rendszerben az értékviszonyok úgy normálisak, ahogy ma nyugaton tapasztaljuk. A viszonyok természetes kialakulása szerint ez így lenne helyes, mert így magától értetődő. Nyugaton annak van értéke, ami tényleg érték. Nem az ő rendszerük a különleges – végtére is az ő rendszerük a lehető legegyszerűbb. Csak ott van bonyolultság a rendszerben, ahol azt a rendszer megköveteli.

Ehhez képest mi sokkal bonyolultabb rendszerben élünk, amit nem is látunk át a rendszer természete miatt. A mi rendszerünk számít nemnormálisnak. Azt tekintjük értékesnek (értékteremtőnek vagy értékbirtokosnak), aki ehhez a helyzethez jól tud idomulni. De maga az idomulás folyamata az, ami az „érték abszolút értékéből” elvesz, azt csökkenti.

Az adórendszerünk elrontottsága és az általános csaláselnézés mellett a nyugati társadalmak gazdasága sokkal nagyobb mértékben épül az ún. hozzáadott-érték teremtésre, és általában is sokkal racionálisabban („pénzügyibb szemlélettel”) szervezett, pontosabb,precízebb. Ha sokat állunk a pirosnál fölöslegesen, akkor ezt mindig van kinek elmondani, akinek az a dolga, hogy ezt a megértse.

[Ez egy komoly és hazafias blog, tehát foglalkoznom kell egy gondolati mellékvágánnyal:

Ha az ember a fentieket hangoztatja, akkor könnyen a hazafiatlanság vádja éri, pedig a hazafiasság éppen azt követeli meg az embertől, hogy gondolkodjék azon, hogy a hazája hogyan juthat jobb életviszonyok közé, ahol a (legendás) magyar kreativitás is jobban érvényesül.

Nem dolgom ízléseken gondolkodni, és nem is állítom azt, hogy a jelenlegi nyugati gondolkodás vagy élet minden elemében és biztosan jobb. Azt állítom, hogy a körülmények révén jobban és kényelmesebben lehet élni, több lehetőség van arra, hogy az ember boldogabban élhessen pusztán azáltal, hogy a szükségletei magasabb szinten vannak kielégítve. A boldogság eléréséhez közelebb vannak, és ezt a kisebb távolságot az egyéni tehetség és kreativitás révén könnyebben érhetik el. (Haladóknak: a Maslow-piramisban magasabban járnak.)

Mindegy, honnan jön a tőke, az nemzetiségtől függetlenül gondolkozik így. Mi magunk, magyarok is így gondolkodunk, azaz gondolkodnánk, ha lenne befektetni való tőkénk. A politikai szimpátiáktól függetlenül a vezető prominenseink, gazdagjaink is nyugati importcikkeket fogyasztanak, nyugaton tartják a pénzüket, a befektetéseiket, nyugatra mennek nyaralni, síelni.

A magyarországi befektetésekben kulturális előnyben vannak persze a magyarok, de ez nem jelenti, hogy ez a kultúra előnyösebb, azaz önmagában értékesebb is lenne a nyugatinál. Sőt, a számaink ennek az ellenkezőjét igazolják. Mert ugyebár kevesebbet keres a pénztárosnő...

Azzal, hogy ha kijelentjük (hatalmi szóval, közpénzből), hogy „nem leszünk gyarmat”, vagy „tiszteletet Magyarországnak”, ezzel pont azt üzenjük kifelé is, de magunknak is, hogy mi nem engedünk az elveinkből, akár milyen irracionálisak is. Azaz pont az ellenkezőjét érjük el.]

Mik tehát a kormányprogram elvi követelményei?

A fentiek után a cél világos: olyan össztársadalmi kereteket kell teremteni, ahol nagyobb fokú a bizalom, a (minden szempontból értendő) biztonság, ahol sokkal egyszerűbb és világosabb a szabályrendszer és ahol minden sokkal nyitottabb, átláthatóbb, tisztább. A korrupció ellen kell, hogy szolgáljon minden jogi norma.

Tételesen minden egyes politikai (jogalkotási és irányítási) döntést át kell ereszteni ennek a szűrőjén.

A politika ezen megfontolástól függetlenül lehet konzervatív, szocialista vagy liberális értékrendű. Szabadon tekinthetjük a társadalom alapjának akár az egyént, akár a családot, akár az emberek összességét. Helyezhetjük a hangsúlyt a kisemmizettek támogatására, vagy élénkíthető a gazdaság a középosztály priorálásával, stb. Sok a választási lehetőség. Több ízlés is megférhet akár.

A törésvonal ebben a tekintetben a nyugatos-keleties orientáció között húzódik. Aki a társadalom életszínvonalának az emelkedését tartja fontosnak, annak kizárólag a nyugati orientáció iránya felé kell indulni (ill. azon kellene maradni). (Az irányon belüli út már egy újabb lépcső.)

Ez az elv a döntéshozatal mechanizmusának a tisztulását is jelenti. Vasárnapi nyitva tartás? Atomenergia-program? Bár ez utóbbit az én személyes ízlésem elutasítja, mégis nyilvánvaló példák állnak a rendelkezésre ahhoz, hogy kijelenthető legyen: lehet jólétben és demokráciában élni vasárnapi nyitva- vagy zárvatartás mellett is, és alapulhat egy többségi demokrácia gazdasága atomenergiára is akár.

Az ilyen súlyú döntéseket vagy azért kell egy normális országban meghozni, mert

(1) a társadalom többsége olyan választási program alapján adott felhatalmazást a kormányzásra, amiben ez szerepel, de legalábbis amiből az ilyen irányú orientáció nyilvánvaló, vagy pedig azért, mert

(2) a kormányzás során mérhetően ilyen társadalmi igény merül fel.

Az ettől eltérő elveken alapuló, ad hoc, ötletszerű, vagy teljesen eltitkolt döntéshozatal mindenképpen csökkenti a bizalmat, a társadalom belső kohézióját, és ahhoz vezet a fenti példák tükrében (ha közvetetten is, mégis nyilvánvalóan), hogy a társadalom életszínvonala stagnál vagy csökken, kevesebbet keres a pénztárosnő. (Sok ilyen jellegű döntés esetén kumuláltan csökken.) A megfelelés törvényszerűen, a matematikai függvényszerűség alapján bekövetkezik.

Márpedig sajnos ma ilyen rendszert élünk. Azért élünk rosszabbul, mint ahogy élhetnénk, mert eltűrjük a jelenlegi politikai rendszert, vagy legalábbis elnézzük az ésszerűtlenségét.

A kormányprogram tételes követelményei

Az oktatás teljes rendszerének átgondolása, átszervezése, korszerűvé és alkalmazkodóvá tétele. Kis nyitott gazdaság vagyunk, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az effektív nyelvtudásra. Az oktatásnak olyan rendszernek kell lennie, amiben a teljes társadalom egyetért, és mindenki támogatását élvezi. Inkább lassabb megvalósulást, de teljes konszenzust kell keresni. (Ez önmagában akár évtizedeket is igénybe vehet.)

Az lenne a lényeg, hogy soha ne lehessen irracionalitással etetni a műveletlen, rendszerben nem gondolkodó, másokra tekintettel nem lévő tömegeket.

A szociális és egészségügyi rendszert meg kell erősíteni, masszív pillérré kell tenni, lehetetlenné kell tenni azt, hogy ide-oda sodorható, átcsoportosítható legyen, és elveszítse a társadalom belső kohézióját viselő, erősítő szerepét.

A köztársaságot újra kell szervezni, a döntéshozatali rendszereket a lehető legközelebbre delegálni az állampolgárokhoz, ki kell szélesíteni azoknak a körét, akiknek érdemi befolyása van a döntésekre. Be kell vonni a közgondolkodásba mindenkit, aki bevonható.

A jogalkotás terén ki kell gyomlálni a feleslegesen burjánzó, riasztóan bonyolult jogszabályok rendszerét. Drasztikus egyszerűsítést kell véghezvinni – de nem radikálisan, hanem sok egyeztetéssel, konszenzussal. Az eddigi jogrendszer jól működő részeit azonban meg kell tartani.

Az adórendszerről hosszas és alapos társadalmi vitát kell folytatni, alapelveket hosszútávra lefektetni. Kialakítani az önkormányzatok és az állam egyensúlyi helyzetét az adószabályok rendszerbe foglalásával.

Ha ezeket mind megtesszük, akkor is évtizedekbe kerülhet az, hogy utolérjük a nyugati életszínvonalat. A legelső lépés az, hogy ennek a tényét rövidtávú politikai haszon végett többé nem titkoljuk (hazudjuk) el. Ez lenne nagy dolog.

Ha ez sikerülne, akkor nőne a pénztárosnő jövedelme. Elsőre hihetetlen, de bizony így van.

110 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr707249065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sandor Csoma 2015.03.08. 11:12:40

@Sandor Csoma: kiegeszites: legalizalt es legalizalatlan haszonszerzes = LOPAS es CSALAS

fotelfasiszta 2015.03.08. 11:21:38

@post:
Mivel er kevesebbet egy magyar asztalos, pek, tanar, orvos, szuleszno, rendor, katona, tuzolto, mentos, erdesz, vizszerelo, autoszerelo, viragarus munkaja itthon, mint ott a Nyugaton? Azt is fel lehet tenni, hogy Magyaroszagon miert van olykor hatalmas kulonbseg a falusi, varosi meg fovarosi berek kozott?

csedo 2015.03.08. 11:23:50

@maxval bircaman szerkesztő: Tényleg kíváncsi vagyok, az hogy lehet, hogy Te mindig az elsők között írsz ezekhez?

@beszélő majom: "De ezt az átlagos olvasó nem érti. " - ??? Oktass, Mester!

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.08. 11:27:45

@csedo:

" "De ezt az átlagos olvasó nem érti. " - ??? Oktass, Mester!"

Nem oktatlak, te is átlagos vagy, kár beléd a karakter, nem vagy képes meghaladni a saját korlátaidat :)

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.08. 11:28:44

@csedo:

"@maxval bircaman szerkesztő: Tényleg kíváncsi vagyok, az hogy lehet, hogy Te mindig az elsők között írsz ezekhez?"

Tudod, van olyan, hogy "RSS" - nézz utána, idióta, hogy mi az.

answ 2015.03.08. 11:28:48

Ha egy munkavállaló X penzert elvallalja a munkat, akkor a ceg nem fog felvenni egy munkavallalot aki X+1 penzert csinalja. Analog modon a fizeteset sem fogja emelni, mert az allasara var 5 masik. Ennyire egyszeru az egesz, nem kell tulmisztifikalni.

Ha adnanak mindenkinek (akar hitelbol is) mondjuk 100e Ft alapjovedelmet, akkor az illeto nem menne el gombokert dolgozni (mert nem letszukseglete!), hanem csak nagyobb fizetesu allasokra palyazna. Igy aztan a cegeknel munkaero hiany alakulna ki es csak dragabban tudnanak uj munkaerot alkalmazni, ami noveli a meglevo alkalmazottak fizeteset is.

Raadasul ekkora adoterhek mellett akar hitel nelkul is meg lehetne tenni, ha visszafognak a beruhazasokat (pl stadionok epitese helyett)

Persze lenne egy reteg, akik a munkakerulest valasztanak, de ezeknek most is megy eleg segely a sok gyerek miatt. Ezt persze parhuzamosan meg kellene vonni es kb. egalban vagyunk.

bolsipörkölt 2015.03.08. 11:29:34

"Nem törődünk azzal, hogy amíg valaki fölöslegesen a pirosnál áll, addig zajt keltve zavar másokat, passzívan megy a munkaideje, fogy a benzinje, szennyezi a környezetét, veszít a hatékonyságából."

Nem, azzal a start/stop rendszer törődik. Egyébként pedig nem hiszek abban, hogy valaki csak azért jobb, mert mondjuk francia, vagy német.
Nem hinném, hogy azért van Svájcban kilométerenként traffipax, mert a svájci nem száguldozna.
Dehogynem. Kitaposná az autója belét (mint ahogy teszik is a németeknél), ha nem büntetnék érte hülyére.

Chalky White jr 2015.03.08. 11:31:32

"A nyugati pénztáros ugyanakkor megengedheti magának, hogy egy új BMW-vel járjon "

Nettó marhaság.

tnsnames.ora 2015.03.08. 11:32:02

@beszélő majom:
>>>>>>>>>>
"A rendszerváltás legfőbb célja volt az, hogy lehetőség legyen arra, hogy az emberek nyugati módon éljenek. Ez elsősorban a szabadságot és a nyugati bérezést jelentette. "
Ez baromság. Jólétet nem ígért senki.
>>>>>>>>>>
A posztíró nem "ígért" semmit, csak "célokról" beszélt. És az átlagember vágyai között nagy tömegben valóban szerepet a nyugati típusú szabadság és bérezés. És persze nyilván magának a rendszerváltásnak voltak egyéb céljai is.

>>>>>>>>>>
"A nyugat elszívja az ország vagyonát, ez a fő ok."
>>>>>>>>>>
A poszt által (számomra) sugallt kérdés, hogy gonosz erők háttérben művelik-e ezt avagy magába a rendszerbe (lásd piramis) van-e kódolva kifosztottságunk. Ki vagyunk-e szolgáltatva a rendszernek teljes mértékben, avagy vannak-e eszközeink a piramisban feljebbjutásban. A tapasztalat az valóban hogy mintha eszköztelenek lennénk, az én véleményen azonban az, hogy mi magyarok jócskán hozzájárultunk a kudarcokhoz, hibánkkal, bűneinkkel, miközben kétszer annyit kell dolgozni okosabbnak lenni egységnyi előrejutásért, ráadásul alacsonyabb bázisról indulva.

sanyix 2015.03.08. 11:32:19

@csedo: megmondom én neked mire gondolnak:

A MOCSKOS IMPERIALISTA KAPITALISTA népelnyomó kizsákmányoló nyugat kihasználja népgazdaságunk erejét és népköztársaság lakóinak verejtékét és könnyeit, hogy a nyugati elnyomó tőkések rajtunk gazdagodjanak meg, a mi sikeres, csúcsteljesítményű stabil országunkon. Ezen csak orbán viktor miniszterelnökurat követve a szovjet-orosz béketáborhoz csatlakozva lehet segíteni. Ott ugyan is nem a MOCSKOS IMPERIALISTA KAPITALISTA NÉPELNYOMÓ nyugat zsákmányolja ki az embereket, hanem a kedves vezető, a hős Putyin elvtárs bírja munkára a népet egy kis bérért, akik szívesen gyarapítják a szerény vezető 200 milliárd dolláros vagyonát, és az ő baráti oligarcháinak vagyonát is. hajjjrrrrráááá fidesz!

^^ erre gondolnak :)

Azt meg nem hallottad hogy a szovj...orosz titkosszolgálat erősen tevékenykedik magyarországon? Hát ezért mindig ő az első.

nyikk 2015.03.08. 11:33:54

Azért olyat leírni, hogy nyugati boltban dolgozó hitelre vesz új BMW-t, mert megteheti...LOL, baszki, te sem tudod, mennyit keres ott egy bolti pénztáros és ki hogyan vesz ott BMW-t.
Amúgy egy meg egy általános, bő lére eresztett rizsa az egész írás, biztosan felforrósodott a bullshit-generátorod.
Bárkinek, aki belevág a téma csócsálásába, már rég túl kellett lépni ezen a szinten és azt kellene leírni, hogy konkrétan melyik törvényt kellene megváltoztatni, vagy éppen kihajítani nagy ívben.
Tele van a net gazdpol topicokba írogató okos, tájékozott cégvezetőkkel-vállalkozókkal, össze kellene fogni és valamit alkotni, nem rinyálni.
Vagy szimplán nekiállni fordítani valamelyik hasonló adottságú de jóval fejlettebb ország szabályrendszerét és adoptálni, ha többre nem telik saját kútfőből...
Igen, a saját, senki által sem fizetett időben összeülni, leírni, mik az elvárások a jogrendszertől, hol hibádzik az, mit és hogyan kell átírni.Aztán lehet keresni a megjelenés lehetőséget a médiában, nyílt levelek-cikkek az újságokban, plakátok-hirdetések formájában, mellette hetente elküldeni országgyűlési képviselőknek, hogy ők is basztatva érezzék magukat az állampolgár által, ne csak átvegyék és gyújtósnak használják pecsenye sütögetésnél.

hillman. 2015.03.08. 11:36:59

Azt se felejtsük ki, hogy a magyar tökéseknek sem érdeke a bérek emelése.
Kinek az érdekeit szolgálják a pártok? Hát aki a pénzt hozza.
Ezek után a munkás kire szavazzon? Nincs aki az ö érdekeit védené.
"mi (1) elfogadjuk a csalásocskáinkat, (2) természetesnek vesszük, (3) nem értjük, hogy másképpen is lehetne, (4) nem akarunk ezen változtatni."
Az egyszeri ember belátja tehetetlenségét a rendszerrel szemben és él ahogy hagyják, amig hagyják.
Aztán elszakad a cérna; de csak sokára, mert mi megtanultunk türni. Értjük mi, hogy lehetne másképpen, de mi annál békeszeretöbbek vagyunk.

A pártok igérnek ezt -azt. Oszt nem az lesz. Következmény nincs. Minden kormány igért egyszerübb, átláthatobb adorendszert és kisebb bürökráciát. Oszt mindig az ellentéte lett. Volt értelme erre vagy arra szavazni? Amig ez nem változik addig a demokrácia rosszabb, mint ami volt.

Rohadt ez a rendszer velejéig. Itt már csak a formatálás és a reinstall segit; vagy egy megszállás.

jotekony koc 2015.03.08. 11:38:07

Az emberek imádnak nyomorogni, csak Orbánviktor seggét nyalhassák közben.
Ez a rendszerváltás tanulsága, meg egy bukfenc.

tnsnames.ora 2015.03.08. 11:44:19

@beszélő majom:
De most komolyan miért kell leidiótázni egy olvtársat. Senki nem úgy jön a világra, hogy tudja mi az, hogy rss,

paráznabillegető 2015.03.08. 11:48:33

@Chalky White jr: meg lehet csinálni!
ha a tag a szüleinél lakik, heti hatvan(!) órát dolgozik és nem beteg sohase, nincs semmi extra meg svárc jövedelem (jó, legyen, kuponokkal huncutkodhat!), és mondjuk csak a totál bevétele maximum felét költi el csak, akkor úgy két-három év alatt megvan a zsírúj koccsó. persze nem prémium kategóriás bmw lesz...

Izo 2015.03.08. 11:49:14

Jó ez a blog. Okos.
Az a nehézség, hogy ahhoz, hogy jobb irányba induljunk, szinte mindenkinek ígérni kell valami rosszat. De - tekintettel a létbizonytalanságra - mindenki ragaszkodik ahhoz, amije van.
Az a történet jutott eszembe, ahogy a busman majmot fog. Beteszi egy szűk lyukba a sót. A majom odamegy, megragadja a sót, de az ökölbe szorított kezét nem tudja kihúzni. És a zsákmányt akkor sem hajlandó elengedni, ha közelít hozzá az ember, hogy megfogja. Meglehetősen lesújtó, hogy ezt a trükköt velünk is meg lehet tenni. (Úgy látszik, túl sok itt a @beszélő majom.) Emberi oldalon persze nem a só a csali, hanem például az ingyenes állami juttatások, de maga a helyzet nagyon hasonló: mi nem engedünk a juttatásokból, cserébe az állam azt csinál velünk, amit akar.

tnsnames.ora 2015.03.08. 11:54:05

@nyikk:
>>>>>>>>>>>>>
Bárkinek, aki belevág a téma csócsálásába, már rég túl kellett lépni ezen a szinten és azt kellene leírni, hogy konkrétan melyik törvényt kellene megváltoztatni, vagy éppen kihajítani nagy ívben.
>>>>>>>>>>>>>
Ha egy házhoz hozzá kell nyúlni felújításilag, akkor meglehet festés elött lehet érdemes pl..: villanyvezetéket cserélni és nem fordítva,

A poszt (számomra) nagyon szépen állított is (eredetit, másutt ritkán olvashatót). Példa: "Az oktatásnak olyan rendszernek kell lennie, amiben a teljes társadalom egyetért, és mindenki támogatását élvezi. Inkább lassabb megvalósulást, de teljes konszenzust kell keresni."

Nem az a probléma számomra, amint te is írod, hogy nincs ember aki megmondja, hogy szerinte mely törvényeket kell kidobni, hanem hogy mindenki mást dobna ki a konszenzus legkisebb jele nélkül. Azaz lehet, hogy poszt sugallatával összhangban, bármilyen törvény kidobása elött együtt kéne tudni dolgozni, alapértékekben egyet kéne tudni érteni különböző világnézetű embereknek. Vajh van-e hiátusa a magyarnak e téren? ;)

Tóth Ottó2 2015.03.08. 11:56:24

@nyikk: pl Svájcban a Lidl pénztáros 3000 CHF felett, de a németeknél is kijön 2000 EUR felett, ebböl hitelre simán megvan egy alap BMW 114i+ némi extra, melyre öt év alatt havi 300 Eurot költ a törlesztésre. Gondolom a cikkíró sem az X6M-re gondolt vagy I8 ra esetleg.
De itt kis hazánkban egy viszonylag jól menő családi vállakozás a szolgáltató szektorban megtermelt 50.000.000 Ft.os árbevétellel, 200 milliós saját vagyonnal sem engedheti meg magának., vagy ha mégis akkor már csak neccesen fér bele 2 hét Horvátországi nyaralás a családdal.
Sajnos a kiszámíthatatlan környezet az oka.
Példaképp, amikor 3 éve megemelték a céges gépjármű adót, akkor egy 8 éves 150 léerős autóra 11.000 Ft helyet több int 40.000 Ft-ot kellett fizetni. De itt a vasárnapi zárvatartás. Sokaknak ez roló le, főleg ha megvette előtte a BMW-t, mert most pont az fogja lenyomni a sárba.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.08. 11:57:09

"A köztársaságot újra kell szervezni, a döntéshozatali rendszereket a lehető legközelebbre delegálni az állampolgárokhoz, ki kell szélesíteni azoknak a körét, akiknek érdemi befolyása van a döntésekre. Be kell vonni a közgondolkodásba mindenkit, aki bevonható."

Közeljövőben kinek lesz annyi többsége, hogy ezt meglépje? És ki vonható be a döntéshozatalba? Ki fog erről dönteni?

Az adórendszerről hosszas és alapos társadalmi vitát kell folytatni, alapelveket hosszútávra lefektetni. Kialakítani az önkormányzatok és az állam egyensúlyi helyzetét az adószabályok rendszerbe foglalásával.

"És miért nem tették meg? 2010-ig eltelt húsz év, ami alatt a kormány az ellenzékkel karöltve kidolgozhatta volna az Alkotmányt, az adórendszert vagy akár a paksi erőmű fejlesztését is. (Bár ez utóbbit véletlenül együtt dolgozta ki az ellenzékkel az akkor kormány csak már elfelejti.)

Alick 2015.03.08. 11:57:58

"A rendszerváltás legfőbb célja volt az, hogy lehetőség legyen arra, hogy az emberek nyugati módon éljenek. Ez elsősorban a szabadságot és a nyugati bérezést jelentette."

Ez már 25 éve is bilibe lógó kéz volt... persze egyéni érvényesüléssel bármi elérhető, de egy átlagos, a megoldásokat mástól váró alkalmazott erre hiába ácsingózik.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.08. 12:10:27

@tnsnames.ora:

"Senki nem úgy jön a világra, hogy tudja mi az, hogy rss,"

10+ éves technológia.

Nem én tehetek róla, ha az "olvtárs" még nem hallott róla. De ne kérdezzen hülyeségeket, mert a tudás hiánya nem mentesíti őt, és ne próbáljon okosnak tűnni úgy, hogy közben ALAP dolgokról se hallott.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.08. 12:13:14

@na4:

"Reménytelen. Menni kell."

Igen, a ti formátok az illegalitásba vonulás, meg a diaszpóra.

MIndig is menekültetek onnan, ahol nem jár alanyi jogon a kész pina, meg a meleg málé.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.08. 12:15:45

@Sandor Csoma:

"Magyarország Europa es lassan a vilag egyik legkorruptabb orszaga"

Most akkor Magyarország, VAGY Európa?

Döntsd már el, mielőtt hülyeségeket írogatsz!

Európán, sőt az Unión belül is vannak ugyanis SOKKAL korruptabb országok, mint Magyaroraszág!

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.08. 12:18:50

@answ:

"Ha adnanak mindenkinek (akar hitelbol is) mondjuk 100e Ft alapjovedelmet,"

És a hitelt kinek az adójából fizetné vissza az állam?

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2015.03.08. 12:21:16

Ahogy én látom, két dolog miatt keresek például én többet, mint az otthoni kollégák:
1: A baromi erős és valóban FÜGGETLEN szakszervezeti rendszer! Itt bármelyik céget porig szivatja a szakszervezetem, ha jogtalanság történik velem, szerződést szegnek, diszkriminálnak, nem megfelelő, ne adj' isten veszélyes munkakörülményeknek tesznek ki,........stb. Az államnak minden a munkavállalókat érintő törvényt egyeztetnie KELL a szakszervezetekkel, mert ha nem, hát egy héten belül bukott!! Ezekben a szervezetekben dolgoznak azok a szakemberek, akiknek nem veszi be gyomra a politikusi munkát--és mi tartjuk el őket!
2.: Ahogy látom és érzem, a cégtulajok nagyrésze rájött arra, hogy ha nekem jó, akkor sokkal jobban dolgozom. Ha nekem nincs megélhetési problémám, nem kell napról napra élnem, hanem nagyjából megvan mindenem és nyugodtan, kipihenten érkezem reggelente, akkor ott minőség és hatékonyság várható--ezért megfizeti a munkámat.

Természetesen ehhez a munkavállalói oldalról is kell az a szemlélet, hogy megteszünk a vállalatért amit csak lehet. Ha én jól dolgozom, akkor a hajó visszajön jövőre is és mindig van meló,..........

Sandor Csoma 2015.03.08. 12:28:16

@beszélő majom: Latom sikerult megertenie a lenyeget. Igen van meg lejjebb is, hajra! Ez a komment magaert beszel. Amig nem kepesek elfogadni az emberek a valosagot, addig ugyse lesz itt semmi se. Erröl beszltem. Köszönöm a valaszat.

aleb19 2015.03.08. 12:43:37

"A nyugati pénztáros ugyanakkor megengedheti magának, hogy egy új BMW-vel járjon "

ez hazugsag, parasztvakitas

a minimalberes mindenhol kuszkodik... az a ber ehenhalni sok megelni keves

zackie 2015.03.08. 12:47:30

@beszélő majom: Melyik országban van "kész pina" ? Csak azért érdekel mert akkor oda "emigrálok".

aleb19 2015.03.08. 12:51:36

Miért keresnek többet az emberek nyugaton?

az a rovid valasz mert ott van valodi baloldali erdekkepviselet ellentetben otthon ahol a mszmp-bol alakult szadeszmaszop szetverte es meggyengitette a szakszervezeteket

a hosszabb es okos valasz: pogiblog.atlatszo.hu/2015/02/20/na-akkor-megegyszer-a-minimalber-ugyrol/

Mr. Waszabi 2015.03.08. 12:53:45

Matek. Ha M.o.-n van 4 millió adózó, akik közül 1,8 millióan dolgoznak a versenyszférában, akkor az azt jelenti, hogy a többség improduktív, állami alkalmazott. Vagyis őket az 1,8 millió által fizetett adóból és járulékokból kellene finanszírozni. Plusz a nyugdíjasokat, gyerekeket is. Ezért magas M.o.-m minden közteher, ami viszont a hatékony, külfölddel versenyképes gazdaság elérését hátráltatja. Minden egyéb érvelés mókusvakítás, mellébeszélés csak.
Ahol az emberek egy ötöde dolgozik csak új érték teremtésen, nos, ott nyilvánvaló, hogy az elérhető életszínvonal az alacsony hatékonysággal lesz arányos. Különben eladósodás a vége. Annyiból élhet akár egy ember, akár egy család, akár egy nemzetgazdaság, amennyi jövedelmet meg tud termelni. A közteher nem jövedelem. Minél több a közteher, annál kisbb a reál jövedelem, ami a gazdaságba forog vissza. Vagyis ugyanazon cég ottani és itteni tevékenysége eltérő jövedelemezőséget hoz a két helyen. Itt alacsonyabbat, ergo itt alacsonyabb jövedelmet képes fizetni a vállalkozás, mint ott. Ennyi a matek, ami sztem nem bonyi, még ált. isk. 4. osztályos által is felfogható.
Így lehet, hogy ugyanazon cég ugyanazon tevékenysége eltérő jövedelmezőséget eredményez. EZt muszáj lesz felfogni, megérteni és ha megértettük, akkor a gyakorlatba átültetni, már amennyiben szeretnénk elérni a nyugati életszínvonalat.
A másik különbség, amit szintén el kell tudni fogadni - nem lehet figyelmen kívül hagyni - csupán az a pár évtized, ami az ottani piacgazdaság és az itteni között van. Ott 70 óta demokratikus piacgazdaság van, itt meg csak 20 évig volt, mivel 2010 óta ismét az államkommunizmust építi a megszavazott hatalom. Tehát majd 30 év múlva esetleg itt is lehet olyan, mint ma ott, ha még ma elkezdi a kormányzat felszámolni a kommunista sikerbe vetett tévhiteit. Amennyivel később kerül ennek felszámolására, annyival nyúlik a siker elérése is. Egyelőre a kormányzat nem ebbe az irányba megy, hanem inkább felette az ország 25 évvel ezelőtti okádását az elmúlt 5 évben - azaz ismét államkommunista központi elosztást igyekszik kiépíteni, karöltve a totalitárius hatalom lehetőségeibe vetett hamis reményeivel. Hát kérem, ebből nem lesz se nagyobb hatékonyság, se jó lét, mint az MSZMP évtizedei alatt - pont ugyanazért nem, amiért akkor sem lett.
Fő okként azért nem, mert nincs megfelelő érdekeltségi rendszer. Amikor az ember nem érdekelt abban, hogy hatékony munkát végezzen, azaz a költségek és a megtérülés pozitív egyensúlyban tartásában közvetlenül nem érdekelt, akkor mindig pazarol, beleszarik. Egyszerűsítve, amikor nem ez a fő szempontja, nem ez a fő nyomás munkája végzése során, akkor mindig csak ráfizetéses lesz tevékenysége. Hogy ki fizeti az így keletkezett herdálás, veszteséges gazdálkodás számláját, az is egyértelmű - mindig mások. Ez a kommunista modell lényege. Az ám, csak hogy, ha nincs megtérülés, mert nincs kikényszerítve, akkor a fiaskó nemzetgazdasági szinten összegződik - végül így vezet államcsődhöz. Lásd 1989. Mert ha pl. egy állami vállalat vagy minisztérium munkájában a ráfordításokat és az elért eredményeket forintosítanák, akkor intézményen belül megmutatkozna a mérleg. De inkább hajlamosak elhazudni ezt az egyszerű logikát - élen a miniszterelnökkel - , s feladatokat definiálnak, nem pedig munkát valójában. Azért, mert a feladat olyan kötelezettség, amelynél nem számít a megtérülés, míg a munkánál alapvető szempont. EZ kurvára nem mindegy.
S amíg ez így van, addig itt nem lesz, nem lehet kánaán, az is egyértelmű. Unortodoxia csak a kommunizmus legújabb keresztneve. de hatékonyságát, eredményeit tekintve ugyanolyan kommunizmus, mint a kádári volt, sőt, még annál rosszabb is - mivel anno nem lophattak annyit az elvtársak privát célra, mint ma. Ennek a differenciának köszönhető, hogy ma használt nemzeti infrastruktúra nagyobbik hányada 1950-1985 között épült, nem később.
Sajnálatos, hogy olyan kormánya van Magyarországnak ma, amely kommunista modellből hazudik szebb jövőt - amely már itt negyedszázada becsődölt egyszer, ugyanazon önámítások mentén, amiket most a miniszterelnök működőképesnek hazudik. Azért mondom, hogy hazudik, mert aki ismeri a múltat, s az abban történt fiaskók, kudarcok okait, az hazudik, amikor azt állítja, hogy minden változtatás nélkül megismételve ma vagy holnap, vagy akár 20 év múlva sikert fog hozni. Nem fog, mert nem tud.

marczy 2015.03.08. 13:01:28

A puskázást jó lenne nem egy kalap alá venni az adócsalással, mert az oktatási rendszerünk nagyon keményen ludas ebben. Amíg a motiváció az elégtelen elkerülése, ill. a minél jobb jegy megszerzése és nem magából a tudásvágyból fakad, addig ez így lesz.
A negatív motivációnak Magyarországon évszázados hagyományai vannak, valójában azonban felmérhetetlen károkat okoz.

A "Nyugat" alatt meg sokan "Ameriká"-t értenek, ahol a puskázás valóban bűn, de ott meg előszeretettel hivatkoznak a valójában nem létező "egyenlő feltételek"-re, amik valójában csak akkor lesznek adottak, ha majd a harlemi néger gyerek ugyanakkora eséllyel jut be a Harvardra, mint Rothschild Manó kisunokája. Ma ez nincs így.

Megint máshol meg fel sem merül, hogy a gyerek puskázzon, mert a számonkérés rendszere is egészen más, mint nálunk, és más típusú, a mai, internetfüggő korszakunkban használható tudást kérnek számon. Jobb helyeken (hogy Amerikáról valami pozitívat is mondjak) pl. az öncélú bifláztatás helyett a helyes forráshasználatra és a kutatásmódszertanra helyezik a hangsúlyt.

marczy 2015.03.08. 13:08:13

Mr. Waszabi,
az improduktív, állami alkalmazottak közé beveszed az összes egyetemi dolgozót?
Mert ha igen, akkor őszinte részvétem. Ha a Műegyetemen konkrét, piacra vihető szabadalmak is születnek, akkor az is improduktív? Ha szakfordítóként külföldi tudományos szakirodalmat fordítasz, szintén az egyetemen, hogy új mérnöki tudást taníthasson a kollégád, szintén a Műegyetemen, az is improduktív?
Az ilyen gondolkodás az improduktív, a piaci fundamentalizmus ugyanis nem más, mint a direkt haszon vég nélküli hajhászása: megfelelő kutatás-fejlesztés híján, az alapkutatásokat is beleértve, előbb-utóbb kimerülnek azok a lehetőségek, amikből még piacot, pénzt tudsz csinálni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 13:08:13

@csedo:

Éberség, acél akarat, s természetesen az igazság tüze, mely fűt.

sanyix 2015.03.08. 13:14:46

@aleb19: "az a rovid valasz mert ott van valodi baloldali erdekkepviselet ellentetben otthon ahol a mszmp-bol alakult szadeszmaszop szetverte es meggyengitette a szakszervezeteket"... aztán a szintén mszmp-ből és kisz-ből alakult fütyisz bevitte a kegyelemdöfést...

Amator 2015.03.08. 13:32:55

@marczy: Értem én hogy véded a magyar felsőoktatást, de amikor még megfelelő tankönyvek sincsenek Bsc-Msc relációban, mert szinte ugyanazt tanulják 2x, ezért választva inkább más szakirányt, addig itt sokkal nagyobb a baj. És akkor még nem is beszéltünk a rengeteg büfészakról, vagy arról, hogy mennyire elavult anyagot oktatnak egyes helyeken.

aleb19 2015.03.08. 13:36:34

@sanyix: ha a szennnylapokat olvasod es reteklubot nezed akkor ebben azok megerositenek, de az elmult 25 evben realber emelkedes csak mostansag volt... egy jobboldalinak mondot kormanyzas alatt

Agyarorszag egy furcsa orszag az albaloldal a multiknak kedvez ,a diktatornak titulalt meg realbert emel

Amator 2015.03.08. 13:47:54

A szerző jószándékát nem kéne egyeseknek kétségbe vonni. Igaz hogy az Aldis példa sántit, legalább is Angliában, mert itt angolt ritkán látni a kassza mögött, de ha tényleg tudnánk a főbb okokat, máris előrébb lennénk. Persze nem úgy ahogy itt egyesek pökhendien kiosztják a másikat, akik csak kérdezni merészeltek.

Tóth Ottó2 2015.03.08. 13:48:01

@Mr. Waszabi: +1
Na, ez a korrekt válasz a problémára, ennyi, a többi csak maszatolás. Ez okozza a problémák 90%-át.

Pipas 2015.03.08. 13:48:11

@flash.gordon: "ami alatt a kormány az ellenzékkel karöltve kidolgozhatta volna az Alkotmányt"

Ezt hogy gondolod. Vegyük például Pista bácsit. Pista bácsi nem szereti a kormánypártot, írni olvasni azt nem tud. Akkor ő most ellenzék. Neki részt kellene venni az alkotány kidolgozásába?

A Magyar Gárda ellenzék? Az ő javaslataikat be kellene építeni az alkotményba?

Vagy esetleg az "ellenzéken" kizárólag a darabjaira szakadt MSZP-t érted? Miért pont őket?

Minden országban a parlament dönt a fontos kérdésekben, az a törvényalkotás helye. Miért nem jó, ha nálunk is így csinljuk? Milyen parlamentáris demokrácia az, ahol nem a parlament dönt?

Tóth Ottó2 2015.03.08. 13:52:33

@marczy: "az improduktív, állami alkalmazottak közé beveszed az összes egyetemi dolgozót?"
Nem vette, be. Mindenki tudja hogy ki a nélkülözhető. Pl a minisztériumokban, önkormányzatoknál haver-sógor-koma-futsal csapattag. Az hogy egy 5 perces munkára az önkormányzatnál (pl gk átírás) félóránként 2 hétre előre lehet regisztrálni, ha pedig nem jön el a időpont nyertese akkor félórán keresztűl körmöt reszelgetnek, és feltartják azt is aki dolgozna.

Amator 2015.03.08. 14:00:37

@Pipas: Az nem zavar téged, hogy jelenleg a magyar parlament csak egyszerű szavazógépként üzemel, és nem a parlament számoltatja el a kormányt, hanem a kormány a parlamentet egzecíroztatja ?

Pipas 2015.03.08. 14:03:27

@Amator: Az, hogy engem mi zavar vagy mi nem zavar teljesen lényegtelen ebből a szempontból.

Sir Galahad 2015.03.08. 14:03:50

Francot. A magyar béreket az ország földrajzi helyzete határozza meg. Adottság. Ha nem így volna, lenne Káeurópában legalább egy nyugati bérszínvonalú ország, de ni8ncs: mindenütt nagyjából hasonlóak a jövedelmek. Megint egy felesleges poszt.

aleb19 2015.03.08. 14:13:11

@Sir Galahad: A magyar béreket az ország földrajzi helyzete határozza meg"

ez hulyeseg lasd: becs-gyor-pozsony csak hehany km megis hatalmas kulonbseg a bereknel

Amator 2015.03.08. 14:16:10

@Sir Galahad: Várj egy picit. Mi a helyzet Ausztriával ? Enyhe túlzással is, de hasonló fekvésű ország, rosszabb mezőgazdasági adottságokkal.

Pipas 2015.03.08. 14:16:35

@aleb19: "ez hulyeseg lasd: becs-gyor-pozsony csak hehany km megis hatalmas kulonbseg a bereknel "

Mert a határ másik oldalán vannak... ergo földrajzi különbség. :D

Amator 2015.03.08. 14:18:24

@Pipas: Ok, de fenntebb azt írtad, hogy nálunk parlamentáris demokrácia van, szerintem meg nincs.

Pipas 2015.03.08. 14:40:41

@Amator: "Ok, de fenntebb azt írtad, hogy nálunk parlamentáris demokrácia van, szerintem meg nincs."

Én nem írtam, hogy nálunk parlamentáris demokrácia van. Sőt, valójában én semmit nem írtam arról, ami nálunk jelenleg van.

Kúró Rudi 2015.03.08. 14:47:53

Érdekes és hasznos témafelvetés, a cikk kimerítő (talán túl hosszú is), a valódi ok mégsem fért el, sajnos. Azért keresünk kevesebbet idehaza, mert ha többet keresnénk, több import terméket vennénk, és felborulna a külkereskedelmi mérleg, azt meg nem szabad felborítani az árak és az árfolyamok stabilitása miatt. Ha többet akarunk keresni, több export kell, ahhoz versenyképesebb termékek kellenek és minden, ami ezzel jár: jobb oktatás, olcsóbb állam, gyorsabb állami adminisztráció.

Kúró Rudi 2015.03.08. 14:53:46

A 20-as éveimben én is ennyire váteszi hangvétellel írtam, ez teljesen rendben van. Az írás érvei alól elég egyszerű kirúgni a sámlit: Olaszország. Hatalmas korrupció, túlbürokratizált állam. Ami miatt jó az életszínvonal ott: óriási turizmus, viszonylag versenyképes termékeket előállító ipar.

Gyurcsany F. 2015.03.08. 14:54:08

A fasisztanaci, rasszista tomeggyilkos cigany Orban rezsim miatt alacsonyak a bereink.
Menekulnek a zsidok, mert a mocskos cigany Orban ujabb holokausztot akar.
Eljen Demokratikus Koalicio.

2015.03.08. 14:58:42

A képlet jóval egyszerűbb: 1. nem termelünk hozzáadott értéket, a magyar munkaerő bármikor kiváltható lenne olcsóbbal 2. a munkaerőpiacon túlkínálat van.

A Nyugat gyarmatosítása azért butaság elméletként, mert láthatóan a szlovákok és a baltiak is jól jártak vele, vagyis valamit mi szúrtunk el.

2015.03.08. 15:01:10

@maxval bircaman szerkesztő: Te már simán meg vagy borulva, nyilván elég szarul viseled, hogy soha senki nem veszi komolyan azt, amit áldozatos munkával írogatsz évek óta.

Amator 2015.03.08. 15:04:55

@Pipas: "Minden országban a parlament dönt a fontos kérdésekben, az a törvényalkotás helye. Miért nem jó, ha nálunk is így csinljuk? Milyen parlamentáris demokrácia az, ahol nem a parlament dönt?"

Rendben, akkor a formállogika nem érvényes ezen az oldalon. Vettem. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.08. 15:05:41

@storker:

Szinte mindenki keresi független, mélyelemző véleményemet.

Boka1 2015.03.08. 15:05:58

A munkahelyen megjelenő dolgozók százalékos aránya is lesújtó. Szüretkor, karácsonykor, nyaralás szezonban a 70 százalékot sem éri el. Azt meg nem engedik,hogy az üzemi orvos felűl bírálja a korrupt háziorvos döntését. A munkahelyi lopások miatti többletköltségekről nem is beszélve.

_most_ 2015.03.08. 15:10:05

@maxval bircaman szerkesztő: neked az agyad szívta el a nyugat, te kibaszott fogyatékos autista.

_most_ 2015.03.08. 15:12:51

@beszélő majom: bezzeg a szocializmusban, mikor a nyugat nem szívta el az ország vagyonát, mennyire jól élt mindenki, főként az ilyen ostoba emberek miatt tart itt az ország :D

Bernik 2015.03.08. 15:14:29

A posztíró kapargatja a felszínt, de annyira naívan, hogy neki már azt is elhiszem, nem máig fizetett 3/3-as ügynök, aki csak le akarja járatni a nyugati, demokratikus hazai rendszert.
Mert természetesen a legfőbb ok legközelebbi nyugati szomszédunk 8x-os (nyolcszoros) életminősége - ami nem csupán a fizetésből áll - és a nyolcadakkora hazai közt, az a 40 évnyi kommunista diktatúra, amit birca elvtárs és vörös majmainak szovjet gazdái 300 ezres megszálló hadsereggel tartottak fenn.
Az, hogy 25 év kevés volt ennek az "örökségnek" az eltüntetésére, az elsősorban a következőknek "köszönhető":
1. A rendszerváltáskor minden pártba beépített kommunista ügynökök ezrei, akiket máig fizetni tudnak a szintén a rendszerváltáskori kommunista kapcsolati hálóban ellopott több-tíz-ezer-milliárd forintból. Lásd birca elvtárs júdáspénze kiemelt kommunista "nyugdíj", vagy a mára átfestett cégérű, szovjet-orosz KGB-n keresztülfuttatott trollkommandós fizetés formájában.
2. Az ügynökök aktáinak, adatainak titkosítása, amely a volt szovjetcsatlós rezsimek közül utolsóként, nálunk máig fennmaradt! Az első pontban írtakkal a lehető legszorosabb összefüggésben.
Ha valamiről, hát erről, az ügynökakták azonnali, feltétel nélküli és teljes nyilvánosságra hozataláról kell népszavazást tartani!
Mert addig csak azok a morzsák jutnak a népnek, a bolti pénztárosoknak, amiket a kommunista rablóbanda lepottyant nekik a néptől ellopott zsákmányból.

Amator 2015.03.08. 15:18:06

@Kúró Rudi: Ha véletlenül gazdasági szakember volnál, akkor minden elismerésem, frappáns módon fogalmaztad meg a lényeget. :)

sanyix 2015.03.08. 15:18:45

@aleb19: én az igazságot olvasom(aminek tartalma ellenőrizhető, és igaz is) , nem a fütyiszes propagandaszennyet (pl MTVA) amit te.
Reálbér növekedés sokszor volt az országban az elmúlt 25 évben ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Reálbér ) , viszont az utóbbi években csak látszólagos, hiszen az új, és emelt adókat sajnos nem számolják bele (pl útdíj, és a többi), ami miatt lett látszólagos :)

jobboldalinak pedig csak ti mondjátok a kormányotokat, mert ezt szajkózzák a pártközpontban. Egy jobboldali szégyelli magát ha egy fütyiszt jobboldalinak mondanak...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.03.08. 15:24:36

@Pipas: Nem ellenzéken azokat a pártokat értem, akik nincsenek kormányon. Tehát ők képviselik Pista bácsit illetve a magyar gárdát is. Kilencvenben született egy ideiglenes alkotmány mégpedig azzal a szándékkal, hogy ha lesz egy megválasztott magyar kormány akkor az ő munkájuk nyomán szülessen meg az új. A 2/3-dos többség is azt biztosította, hogy a kormány a mindenkori ellenzékkel együtt dolgozza ki. Utána jött a az Antall, Horn, I. Orbán, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai kormányok de egyik sem tudott új alkotmányt írni. Arról nem is beszélve, hogy amikor a II. Orbán kormány belefogott arra sem voltak hajlandóak, hogy elmenjenek.

Tehát, amikor a posztoló meg úgy általában a balliberális sajtó a társadalmi jóváhagyás szükségességét hiányolja valójában nyitott kapukat dönget. Egyrészt azért mert a jelenlegi és az előző kabinet is választások útján került hatalomra tehát a nép többségének jóváhagyásával kormányoznak; másrészt a 90-től 10-ig terjedő időszak pont az bizonyítja, hogy együtt a kormány és az ellenzék képtelenek kormányozni.

HaCS 2015.03.08. 15:27:42

Néhány dolgot felvillantanék, csak gondolatindítónak.

Először is a koncepció hiánya. Hogy tudniillik 25 év alatt sem sikerült eldöntenünk, mi a fenét is akarunk ezzel az országgal kezdeni. Rendben az nyilvánvaló, hogy a reménytelen nehézipari vágyálmoknak akkor befellegzett, de hogyan tovább? Legyünk agrárország, és építsünk csatornákat, vagy tranzitország és fejlesszük az infrastruktúrát vagy elektronikai, biotechnológiai kutatásokba öljük az erőforrásainkat, esetleg gyártsunk kerékpárokat? Jelenleg ugyanis nem vagyunk kiemelkedőek semmiben. Lassan el kellene dönteni egy-két meghatározó irányt, és a kutatás/fejlesztési pénzeket, az oktatási, vagy az infrastrukturális erőforrásokat koncentrálni, hogy valamilyen termékekkel, vagy szolgáltatással be tudjunk törni a világpiacra magas színvonalon. Ezek az irányok orientációt, jövőképet adhatnak az ifjú nemzedékeknek. Ezek a cégek a beszállítói körökkel együtt pedig szaktudást igénylő(!) egyenlő magasabb hozzáadott értékű munkákra támasztanának igényt.

Másodszor (az előzőekből fakadóan is) a termelékenység, ill. a szaktudás hiánya. Megfelelő orientáció és ösztönzés híján tömegével kerülnek ki az oktatásból a mindenre kicsit, de semmire sem igazán használható, valódi szakma nélküli, érettségizett vagy használható szaktudás nélküli konzumdiplomával rendelkező fiatalok. Ebből adódóan borzalmas verseny alakul ki. A konzumdiplomások szorítják ki az érettségizetteket a közepes munkakörökből (titkárnő, recepciós stb.), az érettségizettek meg versenyre kelnek a képzetlenebb állásokért. A munkaerőpiacon óriási túlkínálatunk van a szakképzettség nélküli munkaerőből.

Tényleg létezik bárki, aki csodálkozik a pénztárosaink fizetésén a hárommillió potenciális pénztáros országában?

Elárulok egy nagy titkot. Ilyen kereslet-kínálati viszonyok mellett még az is előfordulhat, hogy az ország keleti felében bizonyos helyeken az emberek napi 12 órát dolgoznak 4 órára bejelentve kötelező fizetés nélküli szabadsággal, minimálbérért, táppénz nélkül.

Persze csak fiktíven. Bármilyen egyezés a valósággal csak a véletlen műve.

Amator 2015.03.08. 15:29:23

@sanyix: Magyarországon általános értékválság van. Ezt sokan nem értik. Már csak az a kérdés: hová tünt a jobboldali értelmiség ? Ez azért fontos, mert most hogy a szocializmus 2.0 épül odahaza, nincs elég szavahihető ember, aki megmagyarázná, hogy ez miért rossz.

zsalab 2015.03.08. 15:33:43

@maxval bircaman szerkesztő:

hat nem kotelezo nekik odaadni, van lehetoseged ceget alapitani, magyar termeket gyartani magyar termekeket vasarolni (ugye mindent nem tudunk magunknak legyartani, de sok mindent vehetunk magyar tulajdonu cegtol).... persze akkor meg a szemet magyar vallalkozo lesz aki elveszi a penzedet....

Ne legyel birka es akkor nem veszik el a penzed..... ha az vagy ne lepodj meg ha jon valaki es elveszi az osszeset

Amator 2015.03.08. 15:41:45

@HaCS: Sok igazság van abban amit írsz. Én ott látom a problémát, hogy az igazi magyar nagytőkések nagy része politikai kapcsolatok révén szerezte vagyonát. Ezt csak azért írom, mert szerintem van annyi tőke Magyarországon, amivel el lehetne indulni önálló magyar termékek kifejlesztésére és piacra juttatására. Amíg ezt a bedolgozóipart nyomjuk, addig a profit nagy része is külföldre távozik.

zsalab 2015.03.08. 15:44:00

A ketkedoket ket dologban kell kiabranditsam,

1., a fizetesemeles nem jon magatol, es azt se varja senki hogy a ceg majd felelmeli magatol "europai" szintre a fizeteset. Elso lepeskent meg kell erte dolgozni, masodik lepeskent meg kell szerezni, fizetesemelesrol kell targyalni a vezetokkel. Nagyon sok embert latok aki sir, hogy milyen keves a fizetese es evek ota nem emelkedik.... de soha meg csak meg sem probalt fizetesemelest kerni.

2., sajnos nagyon jol latom mi a kulonbseg kis hazank es nyugat kozott, felreertes ne legyen ott sem minden tokeletes de egyszeru peldaval eljek amivel nap mint nap talalkozik mindenki:
ha Magyarorszagon, epito jellegu kritikaval el az ember egy szolgaltatonak, azonnal megy a sunnyogas meg a segg takargatas... mindig kesz valasz van, nem is a kerdesre.... de meg csak meg sem akarjak oldani a problemat.... hazanktol nyugatabbra az egyszeru ugyfelszolgalatos is ugy dolgozik ahogy kell....
Amig utaljatok a munkatokat es azt, hogy dolgozni kell addig ne lepodjetek meg, hogy nincs fizetesemeles.....
Kivancsi lennek a sok reklamalo kozul, hany ember ment oda mar a fonokehez, hogy a hatekonysagot novelo otletevel javitsa a ceg mukodeset? Ha elvezettel es mindent bevetve dolgozol annak meglesz az eredmenye, ha nem az adott cegnel akkor valtani kell... lesz aki megbecsuli a jo munkaerot....
Erdekes modon mindig csak a koklereknek sir a szaja.... persze konnyebb azt mondani, hogy a nyugat vagy a jegesmedve elveszi az en jussomat mint azt mondani, hogy b+ valamit nekem is kene tennem (beleerteve azt, hogy akar egy teljesen uj teruletre menni dolgozni amit elvez az ember es meg tehetsege is van hozza)

sanyix 2015.03.08. 15:48:16

@flash.gordon: arra amire a többség: senkire, mivel nincs jobboldal magyarországon. Sem úgy általában normális párt. Szinte csak korrupt komcsik vannak különböző álca alatt...

Amator 2015.03.08. 15:52:22

@zsalab: Vitatkoznék. Angliában automatikus a fizetésemelés . Ha jól dolgozol, megbecsülik a munkádat, 2-3 évente emelik a fizetésedet.Legalább is az autóiparban.

zsalab 2015.03.08. 16:04:08

@Amator:
Persze lehet ezt igy is, de en nem adnek senkinek automatikusan fizetesemelest (talan inflacio kovetessel probalkoznek de inkabb azzal sem... ugyanis nem biztos, hogy a beveteli oldalon is at tudom tolni a megrendelok/vasarlok fele), ugyanis legyen mar annyira talpraesett az a munkavallalo, hogy odajon es elmodja hogy miert is szeretne tobbet keresni....
En sem varnam el senkitol, hogy adjon nekem fizetesemelest csak ugy.... ha en ugy gondolom, hogy tobbet er a munkam mint amit keresek akkor ezt igen is a tudomasara hozom annak akinek a dolga az, hogy ezt elintezze.... ha O ezzel nem ert egyet akkor be tudom neki bizonyitani, csak kell talalni egy masik munkahelyet ahol megkapom amit kerek....
Ne feledjuk el, hogy ha az ember "berbol es fizetesbol" el akkor a leggyorsabban ugy tudja novelni a fizeteset ha munkahelyet valt 3-5 evente. Igen el kell talan utazni masik varosba (talan masik orszagba), de ha nem teszel erte semmit ne vard a csodat... ha te lennel a tulajdonos te sem akarnal annal tobbet fizetni az alkalmazottnak mint amennyit az ker...

A munkahelyvaltashoz meg annyit, hogy sokkal egyszerubb ugy munkahelyet valtani, amikor van valami.... meg kell probalni, mindig kell interjukra jarni es palyazgatni.... bemondani egy "pofatlanul nagy" osszeget, ha jok vagyunk elobb utobb meglesz az eredemenye... persze ehez gyarkorolni kell, interjuzni, magabiztosnak lenni, lelkesnek lenni, szeretni a munkadat.... es erdemeket felmutatni....

aleb19 2015.03.08. 16:06:24

@sanyix: "Reálbér növekedés sokszor volt az országban az elmúlt 25 évben ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Reálbér ) "

amit kigugliztal az 1991-tol indul ami mar 10% csokkenes 1989-hez kepest de jol lathato, hogy csak viktator tudta a realbereket novelni tartosan/kormanyzati ciklusonkent/-kiveve megyobarom agyament amokfutasa 2003-ban ami megalapozta az elqrast

" viszont az utóbbi években csak látszólagos, hiszen az új, és emelt adókat sajnos nem számolják bele (pl útdíj, és a többi), ami miatt lett látszólagos :)"

ez mar kodosites ...az almat a kortevel

aleb19 2015.03.08. 16:10:48

@sanyix: amugy a gond, hogy a realbertomeg csokkent nagyon es meg mindig nem erte el a 1989 szintet sem

ergo a ruszkik kevesbe fosztogattak mint a multik

sanyix 2015.03.08. 16:23:18

@aleb19: most komolyan még a számokat is elhazudod?

"ez mar kodosites ...az almat a kortevel" nem, ez tény. Ha nőnek az adók kevesebbet tudsz vásárolni, mert többet kell költeni az adókra/ új sarcokra. Ennyi.

Milyen tartós növekedést tudott viktátor, ha megyóék idejében csökkent? Ja semmilyet, mert nem volt tartós növekedés :)

Amúgy miről beszélsz? Reálkereseti index nettót kell nézni. Az mindig nőtt, csak akkor csökkent ha: bokros csomag volt, válság volt, vagy viktorod akcióba lépett...

aleb19 2015.03.08. 16:48:07

@sanyix: "Amúgy miről beszélsz? Reálkereseti index nettót kell nézni. Az mindig nőtt, csak akkor csökkent ha: bokros csomag volt, válság volt, vagy viktorod akcióba lépett... "

szar lehet matekbol felmentett, szamsorokat ertelmezni keptelen baromkent elni, de uresbe pofazni bele a vilagba

akkor most kormanyfonkent elemezzuk az adatsor

1., alkeszhorn es bokrosbarom nagyonelqrta a realbert /is/
2., I. viktatorkormanya plusszos, de nagyom
3., megyo fedezet nelkuli beremelese megalapozta a szadeszmaszop nagy gazdasagi elqrast
4., qrcsany-bajnai tandem minuszos realber emelkedes 2007-2010
5., II. viktatorkormanya plusszos

ui.a valasztasi eveket nem erdemes nezni mert olyankor feltupirozzak a bereket

aleb19 2015.03.08. 16:49:59

@sanyix: Ha nőnek az adók kevesebbet tudsz vásárolni, mert többet kell költeni az adókra/ új sarcokra. Ennyi."

berekrol beszelunk okoska es az SZJA csokkent

sanyix 2015.03.08. 16:56:10

@aleb19: mivel látom hogy nem csak egy hazug féreg vagy, de még számolni sem tudsz (mondjuk ez nem meglepő, a magadfajták csak a pártpropagandát vagytok képesek szajkózni):

úgyhogy itt a segítség: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli042.html itt ki van számolva az előző évekhez képest. Segítek, a 100% fölötti változás az növekedés. Az az alatti, csökkenés.

Abban is segítek, hogy 2008-ban történt egy úgy nevezett válság nevű dolog, ami nem kedvező irányban mozgatta a béreket... és nem csak magyarországon...

sanyix 2015.03.08. 16:58:44

@aleb19: az útdíj meg nőtt, az áfa is nőtt, a lakosságra áthárított különadók is nőttek, na meg az a 50+ adó emelés/új adó. Tehát több pénzből kevesebbet lehet vásárolni.

aleb19 2015.03.08. 17:05:36

@sanyix: "az útdíj meg nőtt, az áfa is nőtt, a lakosságra áthárított különadók is nőttek, na meg az a 50+ adó emelés/új adó. Tehát több pénzből kevesebbet lehet vásárolni. "

hulegyerekfejekerek... ezek a vasarloerot valtoztatjak, de mivel a berekhez kozvetlenul kapcsolodo szja csokkent a realber emelkedete-es meg mindig a realberrol van nagybanszo mostan itt

aleb19 2015.03.08. 17:06:44

úgyhogy itt a segítség: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli042.html itt ki van számolva az előző évekhez képest"

es eszerint is: kormanyfonkent elemezzuk az adatsor

1., alkeszhorn es bokrosbarom nagyonelqrta a realbert /is/
2., I. viktatorkormanya plusszos, de nagyom
3., megyo fedezet nelkuli beremelese megalapozta a szadeszmaszop nagy gazdasagi elqrast
4., qrcsany-bajnai tandem minuszos realber emelkedes 2007-2010
5., II. viktatorkormanya plusszos

ui.a valasztasi eveket nem erdemes nezni mert olyankor feltupirozzak a bereket

aleb19 2015.03.08. 17:12:46

@sanyix: Abban is segítek, hogy 2008-ban történt egy úgy nevezett válság nevű dolog, "

nemtom en arra emlekszk.hogy bajnaibarom 2009-ben is azt mondta az a kis-jelentektelen valami a nagyvizentul nem erinti az izmos pannonpuma toretlen fejlodeset...osztan az orszag gazdasagilag leterdelt

Ferdinandus 2015.03.08. 17:27:45

Mindenesetre a hivatalos kánon a következő: a magyar munkaerő alulképzett, az elvégzett munka minősége sehol nincs a külföldi mércéhez képest, az oktatásunk színvonala alacsony, nem beszélünk nyelveket, emellett genetikailag lusták és tehetségtelenek vagyunk. Bezzeg külföldön, ott persze minden diplomás 4-5 nyelven beszélő, briliáns zseni, az egyszerű szakmunkás pedig mindenhez értő, bámulatos terherbírású, magasan kvalifikált, aranykezű profi.

Örüljünk inkább, hogy a jóságos gyarmatosító atyáink mindezek ellenére mégis hajlandóak gondoskodni erről az alsóbbrendű, balkáni csürhéről.

Pipas 2015.03.08. 18:00:12

@Amator: "Rendben, akkor a formállogika nem érvényes ezen az oldalon. Vettem. :) "

Milyen "formállogika" te eltévelyedett? Semmiféle formalizmusról szó sem volt. Ha nem érted miről van szó, akkor nyugodtan kérdezz ne próbálj meg belémkötni egy jó kis Orbánozás erejéig, én nem alacsonyodok le arra a szintre.

Amator 2015.03.08. 18:09:51

@Pipas: Az, hogy saját magadnak mondasz ellent, nem tudom hogy következik az orbánozás, a rendszerszintű szemlélet rendben van, néhány állításod mindenesetre követhetetlen, de ezen nem veszünk össze. Nem vagyunk egyformák.

Pipas 2015.03.08. 18:14:10

@sanyix: "Reálbér növekedés sokszor volt az országban az elmúlt 25 évben ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Reálbér ) , viszont az utóbbi években csak látszólagos, hiszen az új, és emelt adókat sajnos nem számolják bele (pl útdíj, és a többi), ami miatt lett látszólagos :)"

Ez azért így elég almás. Nagyon fura lenne, ha a reálbérbe az adókat nem számolnák bele

Pipas 2015.03.08. 18:16:40

@Amator: "Az, hogy saját magadnak mondasz ellent"

Nem, nem mondtam ellent magamnak. Azt mondtam, hogy magyarországon ma a parlament hozza a törvényeket. Ez igaz.

Erre te azt mondtad, hogy nincs demokrácia, ne mondjam, hogy az van. Ez a "nincs demokrácia" egy politikai propaganda, én ebbe nem megyek bele. Ellenben nagyon nem örülnék, ha ezentúl nem a parlament hozná a törvnényeket.

Ennyi.

aleb19 2015.03.08. 18:22:21

@Pipas: Nagyon fura lenne, ha a reálbérbe az adókat nem számolnák bele "

pedig csak a jovedelem ado valtozast szamoljak bele/es inflacio/ ...a tobbi ado-, rezsivaltozas mar csak a vasarloero valtozasnal szamolgatjak

Amator 2015.03.08. 18:29:29

@zsalab: Bocsánat, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy automatikus fizetésemelés csak annak járjon, aki megérdemli. Az a főnök, aki nincs tisztában a képességeiddel, és a munkáddal, az nem való főnöknek, mert nem végzi el a saját munkáját.
A többi részével abszolút egyetértek, amit írtál. Oda kell menni, ahol megfizetik a munkádat, és ehhez az kell hogy váltani tudj, méghozzá gyorsan. Ezért is ideje múlt szemlélet, hogy felépítek egy házat valahol, aztán ha nincs munkám, a ház miatt nem tudok máshová költözni, mert esetleg eladhatatlan. Ezért is tetszik az angol gyakorlat. Itt van egy olyan rétege a munkavállalóknak, hogy "contractor", akik eleve 3-6 hónapot dolgoznak egy helyen, esetleg 1 évet, aztán mennek tovább. Költői kérdés: melyik mérnöknek gyűlik össze nagyobb tudása mondjuk 10 év alatt, aki 1 helyen dolgozott, vagy aki contractorként esetleg 20 helyen is járt ? És mondjuk benézett olyan helyekre is, mint Jaguar, Land Rover, Aston Martin, Lotus.

Amator 2015.03.08. 18:34:21

@Pipas: Szerintem csak folyamatosan félreértjük egymást. Nem mondtam hogy nincs demokrácia, azt mondtam hogy parlamentáris demokrácia nincs, mert a parlament átalakult szavazógéppé.

Pipas 2015.03.08. 18:47:03

@aleb19: "pedig csak a jovedelem ado valtozast szamoljak bele/es inflacio/ ...a tobbi ado-, rezsivaltozas mar csak a vasarloero valtozasnal szamolgatjak "

Nem vagyok szakember, hiba lenne, ha túlzottan biztos lennék magamba, úgyhogy azt kell mondjam, hogy nem tudom. A wikipédia ezt írja:

"A reálbér a nominálbér inflációval kiigazított szintje, másként megfogalmazva a termékeknek és szolgáltatásoknak az a mennyisége, ami a bérből megvásárolható.[1] Tehát míg a nominálbér egyszerűen a munka pénzben kifejezett ellenértéke, addig a reálbér ezen ellenérték vásárlóerejét tükrözi."

Akkor ez azt jelenti, hogy az ÁFA változás pl. benne van, nem?

@Amator: "azt mondtam hogy parlamentáris demokrácia nincs, mert a parlament átalakult szavazógéppé"

Oké, akkor félreértettelek. Ez a "szavazógép" dolog viszont annyira szubjektív, hogy nem tudok vele mit kezdeni. Az biztos, hogy van egy ilyen jellege a dolgoknak, de az, hogy ez mennyiben erősödött vagy gyengült az elmúlt években, az teljesen bizonytalan.

zsalab 2015.03.08. 18:53:51

@Amator:
Nem fogunk ezen osszeveszni, tolem mehet az "automatikus fizetesemeles aki megerdemli"... szerintem ez mukodik is (sok helyen), ettol fuggetlenul en inkabb annak a partjan vagyok, hogy a munkavallalo igen is "kerjen" fizetesemelest.... ugyanis a ceg vezetesnek a tulajdonosok fele a leheto legmagasabb profit elerese a cel.... de ez az en velemenyem, az en allaspontom.... termeszetesen a jo munkavallalot meg kell becsulni es ott kell segiteni ahol lehet (ha tobb penz kell neki a boldogsaghoz es kiadja a matek akkor tobbet kell adni neki).... es itt nem csak a penzrol van szo, hanem a munkakorulmenyekrol is...

Nem pont neked inkabb ugy altalanossagban, azt meg kell erteni a munkavallaloknak, hogy a profit es annak maximalizalasa nem az ordogtol valo... ha egy ceg ezt a munkavallok rovasara teszi es ezzel elveszti a legjobb embereit az hosszu tavon bele fog bukni (persze itt sem csak a penzrol van szo, lehet jol fizet de ha a konkurencia ugyan annyit fizet - vagy kevesebbet -, de mondjuk a munkahely ergonomikusabb, akinek van esze az atmegy oda)..... en a magam reszerol azt latom, hogy a tehetseges emberek meg tudjak talalni a boldogulasukat akar milyen szakmaba is dolgozzanak.....
Lehet naiv vagyok, de szerintem az ember sajat boldogulasaert maga tehet a legtobbet, varni az allam vagy egy jofej fonok segitseget....
Ezen kivul ha egy uzlet nagyon jol megy (sok profitot termel), akkor elobb utobb masok is be fognak szallni es versenyezni nem csak a vasarlokert/ugyfelekert hanem a munkavallalokert is.... de ez egy eleg hosszu vonal nem mennek bele....

Abban teljesen igazad van, hogy a "sok" munkahely sokkal jobb munkavallalot "kepez", aki latott tobb ceget belulrol (es nem kirugtak mindenhonnet, mert troger volt), es ott ertekes munkat vegzett az sokkal nagyobb kincs, mint aki lehuzott sok sok evet egy helyen es csak azt az egy dolgot latta es tudja.... amugy meg nem is erdekli mi van a vilagban.

Sajnos kis hazankban az emberek nagy resze a "szocializmusban" hisz, mert nem akarnak az eletukert felelosseget vallalni, be akarnak ulni egy munkahelyre ahol lehetoleg
- nem kell semmit csinalni
- haza lehet vinni a fenymasolo papirt, meg a gemkapcsot....
- mindig adnak fizetesemelest, automatikusan (lehetoleg inflacio felettit)
Hat ezert nem mukodik a kapitalizmus kis hazankban, ezert nincs ertelmes fizetes (helyesbitenek, sok mindenkinek van ertelmes fizetese.... akik megdolgoztak erte - es ezen itt nem a napi 8 orat ertem amit kotelezoen eltoltott a gyarban), ezert sirjak vissza az Oroszokat meg a szocializmust.... mert ott is szegenyseg volt, de legalabb teljesen termeszetes volt, hogy nem dolgoznak csak ugy csinalnak...

P.S.: termeszetesen a veresszaju kapitalizmus sem tokeletes, de en a magam reszerol jobban szeretem ha en felelek a boldogulasomert....

2015.03.08. 18:58:40

@maxval bircaman szerkesztő: Ez biztosan így van, a találat már kevésbé.

Bánkbán 2015.03.08. 19:15:24

Gratulálok ehhez a bloghoz. Szerintem alapvetően jól fogja meg a kérdést. Érdemes azonban kicsit kiegészíteni, és tovább fűzni a megkezdett következtetést.

Kiegészítésként annyit, hogy a bizonytalan környezet nem kizárólag a rossz helyi irányítás következménye, hanem maga a tény, hogy egy idegen környezetben kell indítani és működtetni a vállalkozást. Mindezért van szükség extra profitra. Vagy másképp fogalmazva ezért drágább a tőke itt.

Tovább gondolva a blogban írtakat: Világos a leírtakból, hogy az alacsony bérért nem a Lidl alkalmazott tehet, hanem a rossz kormányzás. Mit fog az alkalmazott tenni? Tanulni, szavazni, stb már késő neki. Elmegy tehát oda, ahova mehet, s ahol megfizetik a munkáját. -Először a képzettebbek indulnak, mert ők vannak leginkább birtokában annak a tudásnak, ami szükséges egy új országban munkát vállalni. S először azok, akikre leginkább szükség van külföldön. Nem véletlen, hogy ezek pont az orvosok nálunk. Autógyártáshoz ugyanis ide lehet hozni a gyárat. De a beteg ember ott beteg, ott kell segíteni rajta. Ide meg azok jönnek, akik nálunk is rosszabb helyzetben vannak. (S akiktől úgy retteg mostanában a kormány.) De valójában mégsem állnak meg itt. Szabadok a határok, megy hát oda, ahova mi is megyünk.

Nos, ez szerintem a tragédiánk. Elmennek a legértelmesebbek, legképzettebbek, legértékesebbek. Maradnak a gyengék, képzetlenek, gyerekek, betegek, öregek. Ez az, amit nem szabadna engednünk.

Amator 2015.03.08. 19:22:53

@zsalab: "P.S.: termeszetesen a veresszaju kapitalizmus sem tokeletes, de en a magam reszerol jobban szeretem ha en felelek a boldogulasomert.... "

Igen, ebben van a lényeg. Persze könnyebb akkor, ha az embernek piacképes tudása is van mellé.
Mondjuk fiatalabb korban nem ennyire tudatos még az ember, azt sem ismeri fel mindig, ha egy büfészakra került valamelyik egyetemen. De ez is egy nagyobb téma.

aleb19 2015.03.08. 19:24:37

emlekeim szerint a vasarloero szamitas bonyulultabb szamolgatas mint a realber
realber az a magasabb/ha magasabb/ ber amit iden kapsz tavalyhoz kepest korrigalva az inflacioval
a netto realber pedig jovedelemado valtozast is figyelembe veszi
a bernek nincs afa-ja

aleb19 2015.03.08. 19:37:07

@Bánkbán: Elmennek a legértelmesebbek, legképzettebbek, legértékesebbek."
a kivandorlok nagyresz eccceru ember aki valtoztatni akar az elete

Maradnak a gyengék, képzetlenek, gyerekek, betegek, öregek."
es a lustak is otthon maradnak akik hulyesegeket irogatnak

Ez az, amit nem szabadna engednünk. "
tessenek forradalmat csinalni melynek elsolepese abbahagyni az okoskodast es

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 05:52:45

@zsalab:

Igen, a mozgássérültek is versenyezhetnek a futóbajnokokkal.

nyikk 2015.03.10. 10:26:12

@Tóth Ottó2: Ritkán térek vissza napokkal később, de itt muszáj:
Semelyik Lidlben sem fizetnek 2000 eurót pénztárosnak, még bruttóban sem.800-1100€ között van a zsé.Talán Svájcban emelték 2800CHF-ra, de ott ott a megélhetési költségek is olyanok.A nettó 2000€ az jobban fizetett szakmunkás bére, a többség alatta keres pár százassal.

dtk74 2015.03.23. 18:15:01

@answ: Azért nem ártana, ha a vállalkozások ki is tudnák gazdálkodni a magasabb béreket. Vállalkozóként mondom, hogy többnyire ez lehetetlen. Az alapbér bevezetésével felértékelődhet a munkaerő, de ha nincs aki megfizesse, akkor a vernyszektorban a többség munka nélkül alapbérből fog élni. A közel 70 százalékos elvonásnál ez elég valószínű..