Arra jutottam...

köz+gondolkodás

A demokrácia te magad légy!

2014. december 23. 14:42 - csonka balázs

- csak aztán keressük az ellenzék új vezetőjét

Írások, riportok, értekezések százai foglalkoztak az utóbbi hetekben azzal, hogy a tüntetéseken megjelenő egyre nagyobb tömegben mikor és hogyan fog föltűnni az a személy, aki alkalmas lehet Magyarország vezetésére, Orbán leváltására, az új köztársaság ráncba szedésére.

Pedig a vezetőnek elsősorban nekünk magunknak kell lennünk! A polgári demokrácia alapja az egyéni felelősségvállalás a magunk cselekedeteiért és embertársaink sorsa iránt.

Vajon demokratához méltón viselkedünk a saját feladatainkban? Fölismerjük-e, vállaljuk-e és kijavítjuk-e a hibáinkat? Felelősséggel viseltetünk-e a lakóhelyünk, szomszédaink, felebarátaink és a hozzánk tartozó egyéb közösségek iránt, döntéseink szolgálják-e őket?

Elkötelezettek vagyunk-e az utánunk következő generációk sorsáért?

Gondolkodunk és kérdezünk-e?

Kiköveteljük-e a racionális együttgondolkodást a minket érintő döntésekben? Figyelembe vesszük-e a másokat érintő döntéseinknél a többiek érdekeit, és méltányoljuk-e azokat?

Hirdetjük-e hogy nem lehet olyan politikai formációt hatalomra segíteni, és ott támogatni, amelyik nem alkot programot?

Tisztességre és becsületre tanítjuk-e a gyermekeinket csakazértis? Elmondjuk-e nekik, hogy az ember nem annyit ér, amennyije van, hanem annyit, amekkora a becsülete?

Fölismertük-e, hogy ha demokrataként, igazságra törekvő gondolkodóként élünk, akkor a régi értelemben nem is kell nekünk vezető?

Az első lépcsőt nyugodtan megléphetjük magunkban, egyedül.

Boldog ünnepeket és reményteljes új évet!

 

 

Ha tetszett az írás, akkor lájkold, kommenteld, és oszd meg!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arrajutottam.blog.hu/api/trackback/id/tr717006731

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kimaxolták a szeméremsértést a TV2-nél advent utolsó vasárnap estéjén 2014.12.24. 16:10:39

Nem várom el, hogy csadorban olvassák a híreket a kereskedelmi csatornákon a nők, de a 30 centis pina a hírolvasó blúzán Szenteste előtt három nappal azért talán egy kicsit erős. A világszerte a női szeméremtestre utaló szimbólum a TV2 december 21...

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.24. 16:07:52

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.23. 23:24:25

Nincsenek hozzászólások.

bkkzol 2014.12.24. 04:45:11

Nem kell azon sokat gondolkozni, hogy ki legyen az új vezető! Majd kijelölnek valakit Washingtonban.

lavór 2014.12.24. 06:51:16

Ez akkor most olyan: "Ej, ráérünk arra még!" poszt.
Mennyit fizethetnek egy ilyenért a kormánypárti megrendelők?
200-250 forintot?

A demokrácia az demokrácia. Jelzők nem kellenek hozzá.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.12.24. 07:53:07

Még nem voltam egyik tüntetésen sem,így nem láthatta senki Magyarország új,majdani vezetőjét!:))

Mr. Waszabi 2014.12.24. 13:25:51

Kiadja az magát, nem kell félni. Mindenki tegye, amihez ért, amire indíttatása ÉS KÉPESSÉGE van, s helyre kerülnek a dolgok, csak épülés jöhet ki belőle. A baj mindig azzal kezdődik, amikor többet akar akármely szarjancsi, mint amit a farka elbír.
A britek, franciák, amerikaiak történelme sem volt könnyű, akárcsak az ókori görögöké - sokat kellett és kell is harcolniuk a demokráciáért, annak fejlődéséért, ma is. Nálunk az volt a legbutább gondolat 1988-89-ben, hogy a demokráciát majd kényelmesen készételként fogja feltálalni az a vezető grémium, amelynek tagjai már a korábbi nómenklatúrában eladták a lelkiismeretüket, becsületüket a hatalomért, pénzért. Hja, bízd a rókára a sajtot, és majd igazságosan elosztja...hogyne. Mára, mint látjuk, sokadszorra derült ki, hogy a róka valójában csak a maga érdekét nézte, a sajtnak meg annyi lett. Hányszor kell még ezt ismételni, hogy mindenkinek leessen? Remélem, ekkora zakó elég lesz hozzá.

midnight coder 2014.12.24. 15:44:02

@Mr. Waszabi: Mintha az USA-ban vagy bárhol máshol az épp kormányon lévő róka nem a saját érdekeit nézné...

midnight coder 2014.12.24. 15:46:18

Amúgy a leginkább az mutatja a tüntetők mögötti erők kormányképtelenségét, hogy semmi más nincs ami összefogja őket mint az orbántakaroggy.

dunántúli gyerek 2014.12.24. 15:48:45

Jaj de jó jünnek az önzetlen demokrata szakértő civilek! reloaded

♔bаtyu♔ 2014.12.24. 16:05:27

Aztán mit csináltok vele, úgyis a CIA fogja irányítani így biztos bukásra van ítélve.

Persze, tény, hogy ahogy Gyurcsánynál, ő is végigverheti fél Bp-et, betilthatja a gyülekezéseket, a demokráciával neki sem lesz gondja a rövid ideje alatt.

Ezért USA tankok nélkül nem nagyon lesz esélye a következő demokratának.

CsM Nyúl 2014.12.28. 20:37:27

Egyetértek.
Így van.