Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Szédületes német ötlet a politikai párbeszédre

2017. május 31. 23:32 - csonka balázs

A politikai beszélgetések, viták nehézkesek és akár fájdalmasak is lehetnek. A politika lényege azonban a vélemények ütköztetése, versenyeztetése, és a helyes válaszok megtalálása. (Vagy legalábbis ennek a megpróbálása.)

Politikai beszélgetéseket azonban leginkább a barátainkkal folytatunk, akik jellemzően nagyjából ugyanazon értékrend mentén gondolkodnak a világról. 

Vannak, akik észrevették, hogy a jelenlegi világpolitikai folyamatok, jelenségek (Brexit, Trump, sötöbö) arra vezethetők vissza, hogy nincs beszélgetéskultúra, meghallgatáskultúra, vitakultúra. Egyszerűen elfelejtjük meghallgatni egymást. Márpedig ez a fajta csend, a meg-nem-hallgatás tönkreteheti a társadalmat.

A www.zeit.de német médiumnál azt találták ki, hogy "Deutschland spricht" vagy "German talks" projektnév alatt összehoznak olyan embereket, akik (1) közel laknak egymáshoz, (2) homlokegyenest mást gondolnak alapvető politikai kérdésekről és (3) szívesen beszélgetnek, vitáznak a gondolataikról. Nem politikusokat, hanem egyszerű magánembereket.

Ehhez létrehoztak egy oldalt, ahol az erre nyitott érdeklődők lakóhely szerint regisztrálhatnak, és egy rövid kérdőívet tölthetnek ki 5 politikai kérdésről, igen-nem viszonylatban. A kérdések az EU-ról, Merkel politikájáról, a nukleáris energiatermelésről, a menekültpolitikáról szólnak. Június 18-án pedig a rendszer összehozza az embereket - akik remélhetőleg egy jót fognak egymással beszélgetni, vitatkozni, gondolatokat váltani és elgondolkozni szemtől-szembe az érvek nyílt cseréjével.

Az oldal készítői hisznek abban, hogy az egymás megértésének nehézségei súlyos veszélyt jelentenek a társadalomra. Túl gyakran fordul elő, hogy az érvek többé nem számítanak, és hogy azokat nem szemtől-szemben ütköztetik, hanem hermetikusan lezárt buborékokban tartják.

A szervezők szeretnék kideríteni, hogy hogyan is állnak a dolgok valójában, és nem csak az alapján, hogy valaki a rendszer támogatója, vagy ellenzője.

Ezt a kezdeményezést a magam részéről zseniálisnak, példaadónak és tiszteletre méltóan hazafiasnak gondolom. Ajánlom mindenkinek szíves továbbgondolásra, lefordításra, átültetésre!

 

 

fenyo.jpg

7 komment
süti beállítások módosítása