Arra jutottam...

köz+gondolkodás

Orbán, a kisszerű

2015. május 22. 11:26 - csonka balázs

A rendszerváltás lényege az volt, hogy történelmi tradícióink jogán csatlakozzunk Európához: a szabadság, a szociális jólét és a kultúra otthonához. Csatlakozzunk, azaz osszuk a sorsát. (Orbán akkor még Európa-elkötelezett, fejlődésben hívő, modern politikus volt.)

Csatlakoztunk. Válhatnánk büszke európaiakká is, akik felelősséget éreznek egész Európa jövője iránt.

Tekintettel arra, hogy a schengeni határokon belül szabad mozgás létezik, és egyébként is az unió legfontosabb pillére a mozgás szabadsága, így nem vitásan a menekültügy és a bevándorlásügy az egész uniót terheli. (A menekültek céljai egyébként sem mi vagyunk.) Nem egy nagy agytornamutatvány ez.

A jelenlegi jogi helyzet e kérdésekben nem vitásan rossz, módosításokat igényel.

Orbánnak, a kisszerűnek azonban a hatalom kell. Rájött, hogy ő már (számos ok miatt) nem tud komoly tényezővé válni Európában. Komoly tényezőként ugyanis azt választaná, hogy komoly javaslatokat tesz le az Unió asztalára e kérdésben, és latba veti karizmáját.

Ő azonban ezt meg sem próbálja. Azt a lehetetlenséget hirdeti, hogy e kérdések a tagállamokra tartoznak. Ócska kommunikációs trükkökkel pedig e helyzetből belpolitikai tőkét próbál faragni. A rend nála ezt jelenti: megbüntetni, elzavarni. (Majdnem minden fontos társadalmi kérdésben ez megy: megbüntetni, elzavarni. Ismerős, ugye?)

Egy kisszerű kiskakas a saját szemétdombján játssza az urat.

……

Én is kisszerű vagyok (enyhítem önvádamat: azzá vagyok kénytelen válni), mert ezzel az ócska kérdéssel foglalkozom. Kisszerűség helyett pedig két komoly dologgal is foglalkozhatnék/foglalkozhatnánk:

  1. Komoly javaslatokat tenni a nagyok (az EU) asztalára. (Vö: "nagyszemétdomb" vagy "nagynemszemétdomb" - ízlés szerint.) 
  2. Végre az itthoni komoly kérdésekkel is foglalkozni. (Egészségügy, oktatás, a leszakadás megállítása, sötöbö. Vö: "nemszemétdomb".)

……

Mind kisszerűek is maradunk, amíg azt latolgatjuk lelkesen, hány életet is lehetne elvenni (ingyen) a halálbüntetéssel, ahelyett, hogy (mondjuk) azon töprengenénk felelősséggel, hány beteg életét lehetne (persze drágán) megmenteni korszerű orvosi tudással, egészségügyi eszközparkkal, felkészült és megfizetett dolgozókkal.

Hé, kakas, lazuljá’ má’ le, vagy pucoljá’ innét!

18 komment
süti beállítások módosítása