Arra jutottam...

köz+gondolkodás

A demokrácia te magad légy!

2014. december 23. 14:42 - csonka balázs

- csak aztán keressük az ellenzék új vezetőjét

Írások, riportok, értekezések százai foglalkoztak az utóbbi hetekben azzal, hogy a tüntetéseken megjelenő egyre nagyobb tömegben mikor és hogyan fog föltűnni az a személy, aki alkalmas lehet Magyarország vezetésére, Orbán leváltására, az új köztársaság ráncba szedésére.

Pedig a vezetőnek elsősorban nekünk magunknak kell lennünk! A polgári demokrácia alapja az egyéni felelősségvállalás a magunk cselekedeteiért és embertársaink sorsa iránt.

Vajon demokratához méltón viselkedünk a saját feladatainkban? Fölismerjük-e, vállaljuk-e és kijavítjuk-e a hibáinkat? Felelősséggel viseltetünk-e a lakóhelyünk, szomszédaink, felebarátaink és a hozzánk tartozó egyéb közösségek iránt, döntéseink szolgálják-e őket?

Elkötelezettek vagyunk-e az utánunk következő generációk sorsáért?

Gondolkodunk és kérdezünk-e?

Kiköveteljük-e a racionális együttgondolkodást a minket érintő döntésekben? Figyelembe vesszük-e a másokat érintő döntéseinknél a többiek érdekeit, és méltányoljuk-e azokat?

Hirdetjük-e hogy nem lehet olyan politikai formációt hatalomra segíteni, és ott támogatni, amelyik nem alkot programot?

Tisztességre és becsületre tanítjuk-e a gyermekeinket csakazértis? Elmondjuk-e nekik, hogy az ember nem annyit ér, amennyije van, hanem annyit, amekkora a becsülete?

Fölismertük-e, hogy ha demokrataként, igazságra törekvő gondolkodóként élünk, akkor a régi értelemben nem is kell nekünk vezető?

Az első lépcsőt nyugodtan megléphetjük magunkban, egyedül.

Boldog ünnepeket és reményteljes új évet!

 

 

Ha tetszett az írás, akkor lájkold, kommenteld, és oszd meg!

11 komment
süti beállítások módosítása